Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-02-27 09:40

Misstänkt rysk spion anhållen

En misstänkt rysk spion har gripits av Säp och anhållits enligt ett pressmeddelande. Det handlar om en person anställd inom svensk högteknologisk industri, som ska ha värvats av en rysk underrättelseofficer med diplomatisk täckmantel.
Den ryska spioncentralen på Gjörwellsgatan i Stockholm.
Personen ska ha gripits vid ett möte i centrala Stockholm under gårdagskvällen i ett samarbete mellan Säpo och polisen, och har anhållits av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Enhetschefen för kontraspionage vid Säkerhetspolisen säger:
"Det handlar om en person som misstänks ha värvats som agent av en rysk underrättelseofficer som arbetat under diplomatisk täckmantel i Sverige [...] Hoten mot Sverige är mer omfattande än på flera år, och den tekniska utvecklingen har gjort att statliga aktörers cyberinhämtning blivit mer avancerad. Samtidigt pågår också den traditionella personbaserade inhämtningen, att man värvar agenter. Kombinationen ger både bredd och djup i statliga aktörers inhämtning av hemlig information."
Spionaget ska ha pågått sedan åtminstone 2017 och berör en svensk högteknologisk industri. Rimligtvis industri kopplad till svenskt försvar.

Säpos pressmeddelande hittas här.

Det hela ska inte ha något med den sk nätverket kring USB-stickan på Muskö att göra uppger åklagaren till media.

En stor del av personalen på den ryska ambassaden är i själva verket underrättelseagenter underställda den militära underrättelsetjänsten GRU eller den civila utrikesunderrättelsetjänsten SVR. SVR är utlandsdelen av fd KGB, medan den ryska inhemska delen av KGB numera heter FSB. Under täckmantel av diplomatstatus kan de ryska underrättelseofficerarna agera tämligen fritt, men vi kan vänta oss att ryska diplomater utvisas som ett svar på det inträffade.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Märkliga tider vi lever i -spioner ertappas och det basuneras ut i pressen.
  Bloggare har koll på anställningsförhållanden på ryska ambassaden.
  För vems räkning spionerar Ryssland, jag drar slutsatsen att de med nuvarande ekonomisk kris är ute efter att sälja informationen till Kina.

  SvaraRadera
 2. Oj, vilken viktig nyhet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till och med så viktig att du inte bara läste, utan även kommenterade.

   Radera
 3. Ryska spioner, KGB som använder andra organisationer för att göra "wet jobs" har funnits i Sverige sen efter kriget.

  Läser just nu Anders Jallais "Källa Erik" där det finns en hel del faktarutor som berättar om just detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jallai är inget vidare, men:

   Hur vet vi det du påstår? Att t ex jugoslaviska säkerhetstjänsten varit här och nackat folk är så gott som säkert, men vilka bevis finns det egentligen för att det funnits KGB-anknutna lönnmördare i Sverige? Vapengömman vi Arlanda, eller vad?

   Radera
  2. Folk har nog lite svårt att hålla isär skönlitteratur och facklitteratur ser det ut som?

   Radera
  3. Ingen aning, man kan gissa att det funnits sådana resurser m h t att KGB ändå dödade en handfull personer i väst (Georgi Markov, osv) under kalla kriget, men finns det egentliga bevis för det? I Sverige? Det tror jag inte.

   Radera
  4. Vissa verkar uppenbarligen ha svårt för att det finns andra författare som faktiskt inte bara skriver skönlitterärt hittepå utan har faktarutor med urklipp och källhänvisning till diverse fakta som man sen väver in i fiktionen. Dvs en del är sant och en del är påhittat/teorier eller kalla det vad man vill.

   Om man sen är lite mer intresserad av nutidshistoria än så kan man ta och läsa t.ex. Olof Frånstedts Spionjägaren, men han kanske också är skönlitteratur? Börja där så behöver jag inte ödsla tid på att "bevisa" det som stått i diverse tidningar under hela 80-talet men som tydligen har missats !!!

   Ett tips, Cornu, är att läsa vad som faktiskt står i kommentaren och inte bara rapa upp ett svar.

   Tycker Jallais böcker är ojämnt skrivna men innehållsmässigt är de intressanta, dels för att han har tillgång till mycket info genom sina kontakter och dykningar och dels för att han uppdaterar sina böcker när hemligstämplat material släpps fritt och han då inte riskerar nått att använda riktiga namn t.x.
   Det är ju inte alla författare som faktiskt har hittat det de skriver om (DC3, Catalinaplanet, ubåtar etc.) och dessutom blivit premierad för det.

   Radera
  5. Sverige var under kalla kriget fronten mot öst och tillsammans med alla rykten om Palme och Sveriges regering och vem som hade hållhake på vem så är det inte speciellt häpnadsväckande om det skulle ha funnits både KGB och CIA på svensk mark kanske till och med Mossad m.fl. Det var ingen som trodde att IB heller fanns. Sverige är inte det lilla oskyldiga lammet som vi blivit itutade sen barnsben!

   Radera
  6. Melmac, har du kontrollerat referenserna?

   Radera
  7. Undrar vem som har foliehatt?

   Du menar på fullaste allvar att hans källhänvisning inte stämmer, när han har med Tidning/dokument, datum och årtal samt en bild på dessa?

   Jag har läst bl.a. Frånstedst bok, de bekräftar det som han skrivit hittills så jag är helt säker på att hans referenser är riktiga.

   Radera
  8. Du kan ju plocka upp ett exemplar av "Källa Erik" så kan du ju se för dig själv vilka som är referenserna och källorna, de brukar stå i början och slutet av varje kapitel. Fan, du behöver ju inte ens betala för det, kan ju låna den på biblioteket!

   Radera
  9. Jag frågade dig om du kontrollerat referenserna, eller accepterar du dem bara. Många kontrollerar ej referenser. Därav blir det lite trögt att läsa skönlitteratur med faktareferenser, eftersom man förstås kollar dem alla.

   Radera
  10. Anders Jallai är ju en kul typ, han har gjort sin hobby till sitt jobb.
   Från stridsflyg till SAS-pilot, attackdykare till exepditionsledare.

   Att hans böcker kanske inte är mästerverk får nog förlåtas, men de skrivs med en intressant vinkel och med en blandning av fakta och "hittepå".

   Radera
  11. Sluta nu och gnäll på Jallai, tycker hans böcker är riktigt bra och intressanta, att väva in egen research och fakta i storyn ger dessutom en intressant vinkling. Som nämnts har han dessutom en intressant bakgrund och tillgång till information som få författare har.

   Radera
 4. Jag kontrollerar vissa referenser men när jag vet, bok efter bok, att de referenserna är verkliga så behöver jag inte kolla dem varje gång. Jag tror ju inte en författare är så korkad att han halvvägs in i sin karriär börjar sätta in fejkreferenser och fabulera ihop tidningsurklipp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju just då man smyger in de falska klippen... ;)

   Radera
 5. Vad är det som gör att man vill sälja hemligheter till Ryssarna? Vad har man för ideologisk grund eller är vederbörande bara helt pantad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra gjort Säpo.
   Han kanske har gjort något dumt som ryssarna fått reda på eller lurat honom i en fälla. Något som är så illa att vederbörande inte ser någon annan utväg?

   Radera
 6. Ytterligare en spion gripen/anhållen i Stockholm, enligt DN idag!

  SvaraRadera
 7. Jag hijackar denna tråd i jakt på boktips - gärna i stil med Oksanens bok om trollfabriker och påverkansoperationer - både skönlitterära och mer seriösa.

  SvaraRadera