Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-02-27 09:01

Misstänkt insidergynnande hos Swedbank - gav storägare information om penningtvätt i förväg

Penningstvättsbanken Swedbank har eventuellt begått ytterligare olagligtheter i samband med de senaste veckans avslöjanden om miljardtvätten av pengar i bankens regi. Man informerade i förväg flera storägare om SVT:s granskning av bankens illegala penningtvätt, men inte samtliga aktieägare. Aktien har nu fallit över 20% och storägare fick chansen att sälja i förväg.
Swedbank.
Swedbank informerade alltså flera storägare om att SVT:s Uppdrag Granskning skulle sända ett program om att banken tvättade illegala ryska pengar. Detta går emot såväl börsens regler, som sannolikt lagstiftning.

Ett marknadsnoterat bolag är skyldig att informera samtliga aktieägare samtidigt, undantaget insiderregistrerade nyckelpersoner som kan få reda på information via sitt jobb. Dessa får dock inte agera på det hela. Att berätta något i en mediaartikel, eller på en konferens eller annan träff vem som helst kan delta på, kan betraktas som att informera samtliga aktieägare, men helst ska man förstås skicka ut ett pressmeddelande. Att vid sidan om pressmeddelande och media lämna sådan här information till ett fåtal ägare är förstås inte tillåtet.

Så skedde nu alltså inte, utan penningtvättbanken informerade bara storägare om det hela.

Aktien har i skrivande stund fallit över 20% sedan penningtvätten blev allmänt känd via SVT:s Uppdrag Granskning. Huruvida storägare agerade på sin förhandsinformation är okänt och irrelevant. Någon eller några i ledande befattning hos Swedbank bör omgående friställas och börja leta nya jobb.

Avgå alla!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Nu är det dags för ett uppror och uppmaning om att alla rättskaffens svenskar ska flytta pengarna från Swedbank, LO var en av dom som flyttade pengarna från Nordbanken men har fasligt svårt att komma upp på banan när det gäller Swedbank, en bank som lever på att smörja ryska banditer är tydligen inte så farligt för en hederlig svensk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man vill flytta sina pengar till en hederlig bank vilken ska man i så fall välja. Kan vinnas spår av sarkasm i frågan.

   Radera
  2. Ja svår fråga, troligen så att man flyttar mer från än till, men Swedbank har definitivt visat sina kort.

   Radera
  3. Håller på att flytta alla mina tjänster till Länsförsäkringar bank. Kanske inte en bättre bank för kunden, men skadeverkan för Swedbank blir i alla fall den samma :)

   Radera
  4. Bra tänkt, sunt om fler skulle gynna mindre aktörer på bankmarknaden.

   Radera
  5. Hur kan du skriva hederlig och LO i samma mening?

   Radera
 2. OT: misstänkt spion gripen.

  SvaraRadera
 3. Det finnas en gräns för hur mycket många kakor man kan stapla på varandra innan tornet faller.

  Jag är inte ens ägare men ändå oerhört besviken på ledningen. Insiderförsvaret sägs vara att banken inte kunde föreställa sig att avslöjandena om blodspengar skulle vara kurspåverkande..

  Antingen ljuger de eller så är de helt inkompetenta. Frågan att ställa är om det räcker att friställa Bonnesen eller om fler måste gå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hela ledningsgruppen måste gå. Frågan är om styrelsen också skall ryka.

   Sveriges största bank deltar i penningtvätt för miljarder i sin baltiska filial, där nuvarande VD varit chef. Hon skall få gå utan att passera avgångsvederlag.

   Dessutom skall dryga böter dömas ut. Typ vinsten för innevarande bokföringsåret.

   Parallellt bör man nog se över FI, alltså inte Gudrun Schymans förra hobbyprojekt utan myndigheten och ifrågasätta deras verksamhet.

   Radera
  2. Jag har en känsla av att Bonnesen tillhör kategorin människor som själva inte förstår när det är dags att gå, utan behöver lite hjälp på traven. Huruvida den korsägande storägarkonstellation nedan kommer bistå med detta återstår att se.

   Sparbanksgruppen 10,48 %
   Folksam 6,96 %
   AMF Försäkring 5,46 %
   Swedbank Robur Fonder 4,91 %
   Alecta Pensionsförsäkring 4,86 %
   Sparbanksstiftelserna 3,38 %
   Vanguard 2,50 %
   BlackRock 2,48 %
   SEB Fonder 2,15 %
   Norges Bank 2,09 %

   Radera
 4. Tycker det är fint att vi iaf har fått en kvinnlig storbanks-VD som hanterat denna typen av kriser med samma hånfulla vonoben-nonchalans som tex Nalle Wahlroos. Detta är en stor dag för svensk jämställdhet, snart har vi lika många överklasskärringar som överklassgubbar som vältrar sig i kaviar och champagne samtidigt som de missköter sina styrelseuppdrag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du menar att flytta Nordbankens huvudkontor till Finland så är det mer ett affärsmässigt beslut än en kris.

   Radera
 5. Tur att det bara är Swedbank som håller på med dessa skumma affärer. :- )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu ska man inte försöka smeta Swedbanks dynga på alla banker, varför inte prova en mindre bank, det är även bra för svensk bankkonkurrensen som är bristfällig i Sverige.

   Radera
 6. De friställda från swedbank kan väl vända sig tlll arbetsförmedlingen... *S*
  Nä hä nä.. den är visst också nedlagd eller har andra prioriteringar idag..

  SvaraRadera
 7. Ha ha ha..
  Jag är så gammal att jag kommer iåg vad man sa på 70-talet..

  Känner du stanken från Enskilda banken..

  Idag, med tanka på baltiska o ryska kopplingar skule man kanske säga:

  känner du stanka från swedska banka..

  Vad Erkki säger om swedbank idag kan jag anan mig till o det är INTE snälla ord...

  SvaraRadera
 8. Är det inte i nyheterna att Ukrainas fd president tvättade hos Swedbank?

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. jag har fått tag på mailet från styrelsen, känner en journalis toch visselblåsare, tar ett copy-pasta på dettta mail:

  Känner du stanken från swedbanken alla in på sina plattformar och lägg blanken.

  SvaraRadera