Cornucopia?

Aktuellt

Hur ska man investera för obligationsbubblans centralbankskrasch?

Låt oss anta att den centralbanksdrivna obligationsbubblan av någon anledning kraschar, utan att centralbankerna kan stoppa det hela. Hur sk...

2019-02-22 11:07

Leif Östling: "Om 5-10 år är samhällskontraktet helt brutet"

Scanias och Svenskt Näringslivs fd VD konstaterade i en podcastintervju att gällande den offentliga vården är samhällskontraktet helt brutet inom fe till tio år. Medborgarna kommer tvingas betala för privat vård, då den offentliga vården helt fallit samman, även om skattetrycket består.
Södersjukhuset.
Leif Östling sågar totalt den svenska sjukvården och den offentliga sektorn i podcasten Smarta samtal.

Han säger bland annat följande om den offentliga vården:
"Det som kommer att hända med vårdapparaten är att om fem till tio år är samhällskontraktet helt brutet. Det finns inget förtroende kvar från medborgarna om det fortsätter så här. [...] Man får ingenting för pengarna. Det bara pratas om ökade skatter för att vi behöver stoppa in ännu mer i ett system som inte fungerar. Det fungerar inte inom sjukvården, inte inom skolan och inte inom andra delar av vården. Och även inom polis och så vidare."
Så var det med den saken. Om man tror på Leif Östling och att den skattepengdiande sektorn inte kan rätta upp sig.

Skatterna kommer alltså bestå, vi kommer inte få något för pengarna, utan måste efter bland världens högsta skattetryck själva finansiera den välfärd och samhällsservice vi vill ha med redan skattade pengar.

Lief Östling är 73 år och är numera rådgivare till Morgan Stanley, och säger således precis vad f-n han vill, pga så kallade fuck you-money. Han bor dock ändå kvar i Sverige, men man får förmoda att han har övertecknat en lång rad försäkringar gällande sjukvård trots åldern.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

145 kommentarer:

 1. Inte alls överraskande att en klimathaverist också är systemkollapshaverist. Han och Lars Bern kan kanske blogga ihop? Bern har ju också en del crank-idéer om vad som orsakar cancer och så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Östling har väl också sågat kvinnors genetik som underlägsen männens vid ngt tillfälle?

   Radera
  2. Han har både hävdat att det finns genetiska orsaker till mäns och kvinnors yrkesval OCH genetiska orsaker till ekonomisk ojämlikhet i samhället öht.

   Det tycker jag är bra, men vi bör informera andra om det. Många människor i Nordkorea borde t ex bli oerhört lättade över att höra att det helt enkelt är naturligt att dom lever på svältgränsen medan andra bälgar i sig årgångswhisky.

   Radera
  3. Vad är en klimathaverist? Typ Johan Rockström?

   Radera
  4. Ben. Vari ligger felen i att genetik spelar en roll avseende utfallet i samhället?
   Vi vet exvis att ashkenazi-judar har en verbal IQ som i de flesta studier ligger runt 108-115, och märkligt nog så ser vi att den lilla folkgruppen dominerar i just de ämnen där verbal förmåga är viktig. Som författare, journalister, advokater osv.

   Vi ser även att män dominerar bland fängelsepopulationen, hemlösa och entreprenörer, vilket korrelerar med högre risktagande (till stor del ett direkt eller indirekt genetiskt drag) och det korrelerar väl med högre standardardavvikelse i exvis IQ (också genetiskt) jmf med kvinnor. Dumma personer med hög riskaptit hamnar ofta i fängelse, smarta personer med hög riskaptit blir ofta framgångsrika.

   När vi pratar om normalfördelningar och dessutom på svenska så måste jag även understryka att den absolut största delen av dessa normalfördelningar är överlappande, men ytterligheterna är det som påverkar statistiken mest. En minoritet av befolkningen hamnar i fängelse och en minoritet startar förtetag som klarar av att växa till över ett par miljoners omsättning. Majoriteten hittar försörjning i mitten.

   Radera
  5. "Han har både hävdat att det finns genetiska orsaker till mäns och kvinnors yrkesval OCH genetiska orsaker till ekonomisk ojämlikhet i samhället öht."

   Jag förstår inte om du är ironisk eller ej? Ovanstående är ju fullständigt okontroversiellt för de av oss som inte är fullständigt vänsterblivna. (jag påstår såklart inte att det inte finns andra faktorer som spelar in, såsom i Nordkorea)

   Radera
  6. @Carburetor:

   Det Östling verkligen sa kan du läsa i Expressen. Det han gjorde var att helt avfärda en diskussion om ekonomisk ojämlikhet med genetiska faktorer. Och det är ju så det ofta används: Man vill slippa diskutera jämställdhet och fördelningspolitik och gömmer sig bakom genetiska argument.

   Och därav applicerade jag exakt samma fattiga bortförklaring på Nordkorea.

   Det är klart att det finns genetiska faktorer, men som sagt: Att avfärda en diskussion om rättvisa med dem är löjligt.

   För övrigt är jag begåvad med en bättre genetik än Östling på så vis att jag är både större och starkare än honom. Därför vill jag inte att ni ställer några frågor om jag skulle råka slå ihjäl honom och råna honom på allt han har. Genetiken är olika vettu, han föddes svag.

   Radera
  7. Här är hans fattiga citat i sin helhet:

   Östling:Jag brukar säga att naturen inte är jämlik heller. Vi har olika genetiska förutsättningar och det har naturen utrustat oss med. Så hela det begreppet är ett teoretiskt begrepp – det är mot Darwin och Darwins teorier.

   – Det är inte bara en social fråga. Det ligger nedärvt i vår biologi.

   Expressen: En klen tröst för den fattige?

   – Ja, men så är det. Så är det.

   Radera

  8. Haha fördelningspolitik? Hade aldrig gissat att trollet Ben Dover var socialist. Tänk att vi har såna människor bland oss.

   Radera
  9. Ja, att t ex du faktiskt får läsa mina gudabenådade alster är en ynnest. Läs knäböjande och med andakt.

   Sen kan du berätta mer om hur man måste vara socialst för att diskutera fördelningspolitik.

   Radera
  10. Klart offentliga sektorn funkar illa när personal som Herr Dover sitter och kommenterar bloggar hela dagarna istället för att arbeta!

   Ja och Ben jobbar garanterat inom offentlig sektor, inget privat företag skulle behålla en dryg besserwisser som inte levererar.

   Radera
  11. Hade du nåt att tillägga i sakfrågan, eller ville du bara tråka ut mig med några trötta förolämpningar?

   Radera
  12. Tja, han säger "Det är inte BARA en social fråga".
   Ben, idag har du druckit för mycket och för tidigt, gå och lägg dig.

   Radera
  13. Han säger också att jämlikhet är en "teoretisk fråga" och "emot Darwin".

   Din mamma ligger och värmer upp sängen i skrivande stund, så oroa dig inte.

   Radera
  14. Bend over, din fixering vid mammor är sjuklig, är du född i ett mena land? Är du någonsorts av en omvänd pedofil? Varför tillåter du herr wilderäng denna hära uppenbart ej normala människa hålla på med med sitt sjuka mammasnack? Drar han mer trafik än bengt?

   Radera
  15. Finns väl inget hetare än erfarna mammor 30+, som har lite erfarenhet och kunnighet i kontrast mot de småflickor som du verkar föredra. Är man själv 40+ blir det ju till att välja bort väldigt många kvinnor om man inte kan tänka sig ha sex med en mamma.

   Radera
  16. Nej, seriöst saken med Ben Dover, är att han har humor med både självdistans, självironi och smarthet, på en nivå som vida överstiger det mesta. Men du kan väl hålla dig till något "Nisse förklarar" och ett pajdiagram istället, om du finner det mer stilfullt.

   Radera
  17. @Unknown:

   Det var ju faktiskt inte jag som började med invektiven. Jag brukar hålla det rätt cleant tills andra börjar veva. Och normal, tja, det är väl en perspektivfråga.

   Radera
  18. Och ja, den som håller på med småbrudar är väl samma person som åker till nån öde ö på semester - det måste vara bra för att ingen varit där innan, vad är det för logik?

   Radera
  19. +1 till Ben på denna. Att du orkar med att bemöta vissa här, som uppenbarligen ligger till vänster på klockkurvan är imponerande.

   Radera
  20. Du menar till vänster om bordet, på vilket papperet ligger, på vilken klockkurvan är uppritad, va?

   Radera
  21. Det var en rejäl outlier det...

   Radera
  22. Precis, så kan man tolka det som. En genetisk förklaring är förstås att bordsskivan är delad på mitten, varav den vänstra delen är byggd av snabbväxande drivved som flytit ibland och tagits om hand av Lars V. Det som är vänster om vänster ... Trevlig helg och handhjärtan till Leffe. Jag firar ikväll med lite Leffe Blonde.

   Radera
  23. Har man kollat på forskningsläget vet man att mycket påverkas av genetik, däribland intelligens. Östlings citat är korrekt och naturen är orättvis och begåvar oss alla på olika sätt. De tvillingstudier som påvisar MINST genetiskt bidrag till IQ påvisar fortfarande att 60-70% av variansen (heritabiliteten) beror på gener såvida man inte svälter under uppväxt osv..... Miljöfaktorer har en underordnad roll.

   Sedan tycker jag att just eftersom naturen är orättvis så bör man ha sympati för de där lotten inte fallit väl ut och hjälpa dessa individer så att de slipper leva i misär. När de börjar bli destruktiva för samhället i stort, exempelvis vår fängelsepopulation, tycker jag däremot att man bör vara mycket hård. Förmodligen kan man inte influera många av de individer som just sitter i våra fängelser att bli bättre människor, just på grund av att miljö inte spelar någon större roll. Istället bör man söka skademinimering och straffa hårt speciellt när män är som mest brottsaktiva (15-35 års åldern). För ja det är nästan bara män som begår brott, förmodligen influerat av mäns högre androgen nivåer.

   Det mesta är i själva verket genetiskt. Var på en föreläsning om benskörhet nyligen, där föreläsaren påstod att den enskilda individens risk för att utveckla osteoporos närmast inte gick att påverka, eller gick endast att påverka marginellt med en aktiv livsstil. Något som är lite tråkigt eftersom jag har osteoporos i släkten, som tur är jag man, men den genetiken kommer föras vidare till ev. barn. På samma sätt drabbas nästan bara kvinnor av osteoporos och närmare hårdast drabbas framförallt kaukasiska kvinnor.

   Läs på om forskningsläget, och sedan uttryck dig. Miljön har i regel en underordnad roll och forskarna i dagsläget har svårt att konstatera dess betydelse när det gäller exempelvis karaktärsegenskaper. Däremot Är det otvivelaktigt att genetiken har en stor betydelse, hur stor är debatterat, men att den är stor är fastslaget.

   Rekommenderar nedanstående föreläsning:

   https://www.youtube.com/watch?v=6Q8f-fpSOks

   Radera
  24. För germunds dragning rörande karaktärsegenskaper och heritabilitet se kring 8 min och framåt.

   http://www.youtube.com/watch?v=6Q8f-fpSOks&t=8m5s

   Radera
  25. Ser inget om att det, som Östling finns en gen som gör en förmögen? Verkar irrelevant alltihop.

   Radera
  26. Ben Diver är bäst.

   I övrigt är väl det beklagansvärt och iögonfallande, att snart fyrtio år av högersväng i marknadsliberala kängor har lett frsm till detta. Men lösningen tycker somliga är att fortsätta göra mer av samma. Själva definitionen av dumhet? Ett utslag av en fallande, iq genetiskt betingad i sammanhanget?

   Radera
  27. Jord holmen, tror du Östling tänkte på den forskningen när han rasplade ur sig sin oneliner?


   Då är du dummare än Östling.

   Radera
  28. Hej Jordholmen

   Tack för ditt inlägg...som tydligen inte föll i fruktsam jord.

   "Gegen Dummheit ist kein Kraut gewachsen."
   " Mot dumhet finns ingen läkeväxt."

   BD må vara mycket allmänbildat, "fyndig" i sina kommentarer men framstår i mina ögon ändå rätt och slätt som en...idiot.

   Radera
  29. "Han har både hävdat att det finns genetiska orsaker till mäns och kvinnors yrkesval"

   Ja vilken konstig typ. Låter ju helt sanslöst. Han måste vara konstig.

   Radera
  30. Vissa invandrare borde fan flytta hem.

   Radera
  31. Ben Dover är Cornus alter ego
   Dr Jekyll och Mr Hyde s.a.s
   Eller Mr Hyde light och Mr Hyde hard core

   Radera
  32. Tjena. Ben Dover var aktiv när jag var offline på Kilimanjaro. Tag din psykofarmaka.

   Radera
 2. Ben, det blev litet svårt att uppfatta din exakta kritik mot substansen i det Östling sade? Var har han fel i sak, och varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du förklara exakt var i citatet det finns någon substans överhuvudtaget? För jag ser den då inte.

   Radera
  2. Blir ganska löjligt att prata om skattehöjningar, när det vi ser konsekvenserna av är skattesänkningarna i form av jobbskatteavdrag.

   Märkligt att vissa tror att dessa kunde införas och minska regionernas skatteintäkter, utan några konsekvenser.

   Radera
  3. Han gör stor affär av att sjukfrånvaron ska vara olika mellan privata välfärdsproducenter och offentliga sådana. Det är bara delvis sant:

   https://www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/de114534-ae03-4886-b1f9-912ad9a766e8/Korta-analyser-2018-3.pdf?MOD=AJPERES&CVID=

   Som man ser är skillnaden även stor i den privata sektorn, mellan företag > 250 personer och företag < 10 personer.

   Såväl i näringslivet som i det offentliga är det alltså svårare att leda ett stort företag (duh!). Skillnaden mellan de stora arbetsgivarna i privat och offentlig regi är dock minimala, där är sjukfrånvaron nästan lika. De återstående skillnaderna kan förklaras med skillnader i personalsammansättning.

   Radera
 3. Fungerar systemet inte? Det har gått mig förbi helt. Att kostnaden ökar i takt med ekonomi, teknisk utveckling osv har jag full förståelse för. Vet inte om det va bättre förr mer vård per krona osv? Någon som har forskning på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har mycket bättre vård idag än någonsin förr, tack vare teknisk och medicinsk forskning. Vården efter en operation har minskat i vissa fall från 14 dagar till en timme.
   Eftervården av patienter minskat, vilket kan upplevas som att vården blivit mer opersonlig än förr.

   Radera
  2. Tyst nu, allt blir sämre och dyrare. det var bättre förr när sillen var salt och kungen var bög.

   Radera
  3. @Micke
   Har du varit sjuk någon gång? Svensk sjukvår är nog i grunden rätt bra. Men tillgängligheten är ju usel.
   Människor dör ju faktiskt i väntan på att få kantakt med läkare. Olikheten i lanstingen att få cancer behandling. Jag tror också på en framtida system kolapps. Det måste komma in mer kompetens i lanstingen eller att sjukhusen själva får organisera sig själva.

   Radera
  4. Skurken i Sverige är en kass primärvård, som effektivt sabbar de övriga delarna.
   Se till att alla har en allmänläkare tillgänglig, och att denne enbart arbetar med att ta emot patienter. Ett läkarbesök i Frankrike kostar totalt 25 euro, och läkaren tar emot 4 patienter per timme. Vad kostar varje läkarbesök i Sverige, snittet är 8-10 besök per dag mot kanske 30 i länder med fungerande primärvård.

   Radera
  5. @Nils
   Jag har precis varit inlagd på sjukhus i en månad men ett livshotande tillstånd. Fick utmärkt vård utan någon som helst fördröjning. Vården i Sverige är i vissa avseende världsledande, men inte bäst på allt. Det finns problem, men det finns det i så gott som alla länder.

   Radera
  6. @Pelle, och det är ju exakt så det ska fungera tycker jag.
   Livshotande (och tillstånd som kan bli det) tillstånd ska hanteras med minsta möjliga dröjsmål.

   Tillstånd som är besvärande, men inte kritiska, ska få ta längre tid att utreda.
   Men här är det viktigt att lågintensiva problem som blir plötsligt värre, får rätt vård i tid.

   Radera
  7. Förskingringskassan ersätter allt färre sjukdomar numera. Folk måste gå och jobba under cellgiftsbehandlingar och de utbrända får mer sällan ersättning ("endast kremerad är utbränd").

   Radera
 4. TLDR Det var bättre förr när jag var ung.

  SvaraRadera
 5. Hur många doktorshattar har karln nu igen?

  SvaraRadera
 6. Tror inte på samhällskollaps, men trenden är ju tydlig redan.

  - Vi får fler privata väktare medan antal poliser står still.

  - Folk skaffar privata sjukvårdsförskringar för att slippa köa i offentliga köer

  - Folk köper bostadsrätt för att slippa köa för en hyresrätt.

  - Folk tittar på youtube, netflix mm. när SVT inte kan leverera.

  - Folk tar flyget när tåget inte går att lita på

  osv.

  Probelemt är att dock att vi fortfarande betalar för de socialistiska systemen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig helt. Dags att lära sig Portugisiska för om 20 år är vi som Brasilien. När blir AR-15 tillåten för självförsvar om man är 40 fyllda, ostraffad och har jobb med årslön över 500 kkr?

   Radera
  2. Vilket förenklat resonemang. För 100 år sen hade ingen bil, det måste bero på att tågen blev dåliga, för rätt var det var skaffade folk bilar. Sen började folk flyga, då måste bilarna blivit dåliga.

   Samma sak där med Netflix, alla som skaffade slutade givetvis att titta på SVT. Eller inte.

   Radera
  3. Samhällskollapsen kommer bara drabba de som är nettobetalare till systemen och som är blåögt naiva.

   Radera
  4. När jag var liten hade de flesta familjer bara en bil, nu har många två. Kan man inte lita på att bilarna fungerar längre?
   När jag var liten åkte många på semester till Danmark eller Öland. Nu åker många till Thailand. Har Danmark sjunkit och Öland havererat?

   Radera
  5. För att inte tala om det här oskicket med att bygga hus? Har staten förstört och tvångsbeskattat alla grottor vi bodde i förr? Och det här med fjärrvärme? Fungerar eldar inte längre?

   Radera
  6. Jag har också hört att massa människor börjat skicka e-post, bara för att man inte kan lita på posten längre. Det var bättre förr när posten var privat, eller vänta, hur var det nu med det?

   Radera
  7. Underligt resonemang att klaga på de "socialistiska systemen" när vi ju faktisk har valt att tillföra mindre resurser till dem. Man sänker skatten, servicen sjunker, därför ska man sänka skatten igen?
   Mer logiskt hade varit att bestämma vad skatterna ska användas till, och så ser man till att de prioriterade verksamheterna utvecklas och de ôvriga avvecklas. Har vi inte råd med både gratis dagis och bra cancervård, nehej då får man välja.

   Radera
  8. Jo, men det är ju det libertarianska papegojsvaret på allt: Det är fel på saker för att dom inte är totalt avreglerade och privatiserade. Så länge det finns en offentliganställd inom 500 km från nånting som inte fungerar optimalt är det givetvis dennes fel.

   Radera
  9. Brukar gilla dina kommentarer Ben, men den här halmgubben var tråkig att ta del av.

   Radera
  10. det är viktigt att du delger mig dina åsikter och recenserar mig, så att jag kan anpassa mig efter dina önskningar.

   Radera
  11. Återigen under din nivå. Riktigt uselt faktiskt. Inget av din vanliga humor, kompetens och din finurlighet.

   Radera
  12. Ta en kölapp och ställ dig bakom delgivningsmännen, förhörsledarna, Mossad, Kosovos befrielsearmé, General Butt Naked, Palmegruppen, Jimmy Hoffas dödsbo och alla andra som har en gås oplockad med mig.

   Radera
  13. Nu börjar jag känna igen dig.

   Radera
  14. Haha!! Ben + 100
   Tack för nöjet, och underbart rappt skrivet.

   Radera
  15. Gissar att Östling kommer få rätt i stora drag, främst pga 3 orsaker:

   En skola där var sjätte elev ej når gymnasiebehörighet och det övre kvartilen halkar efter. Så bygger man inte välfärd.

   En galen migrationspolitik under alltför lång tid helt utan konsekvenstänk, enligt Riksrevisionen.

   En upplåst bubblig bomarknad byggd på evigt låga räntor. Jag bakar här in RBs alltför låga räntor under alltför lång tid.

   Sverige kommer fortsatt vara ett bra land att bo i 2027, men misskötseln har varit häpnadsväckande.

   Radera
  16. Vårdköerna till canceroperationer sägs vara alldeles för långa, så att cancern sedan inte går att bota. Speciellt under sommarperioden är det extra långa köer, så att det blir mycket "open and close"-operationer (=cancern har spridit sig för långt) i augusti. Jag känner dock ingen drabbad personligen.

   Radera
 7. Hur kan det komma sig att andra välfärdsländer med höga skatter kan erbjuda bra vård, skola och rättsväsende (DK och B) medan Sverige inte kan det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Danmark har ganska mycket högre skattekvot än Sverige.

   Radera
  2. Om du med B menar Belgien så har de också högre skattekvot, men skillnaden är mindre.

   Radera
  3. Nu när hushållens ökning av skuldkvoten oundvikligen avstannar med bostadssektorn och bostadsbubblans baksida står för dörren så kommer morgondagen se annorlunda ut för Sverige.

   Det kommer inte bli vackert och avgifter och skatter blir det första man kommer att pröva för att rädda ekonomin och förtroendet för Sverige.

   Radera
  4. Kommer att bli toppen nu om bostadspriserna ligger stilla samtidigt som inflationen gör lånen mindre betungande med upp till 2% varje år. Siffran 2% resulterar i enorma summor på hela lånestocken.

   Och detta samtidigt som vi kan skörda frukterna av en låg ränta.

   Radera
  5. @iblandekonomi: Jag har svårt att se att dom där 3%en (46 istället för 43) kan göra att DK hamnar långt långt långt före oss när det gäller i princip allt eller för den delen att Beligens hela 1% gör sån stor skillnad. Isåfall är skillnaden att Danskarnas och Belgarnas löner är så pass mkt högre än fattigmanssvensson att mängden pengar gör skillnad. Någon annan förklaring får du gärna presentera.

   Radera
  6. @Goofy, lovar dig att Iblandekonomi inte har några belägg för sitt påstående. Han är mest intresserad av att prata upp bostadspriserna i en krisande bostadsmarknad.

   Radera
  7. @Goofy: 3% av Sveriges BNP är 137 miljarder. Alltså väldigt mycket pengar, för att skriva på ett sätt som du nog förstår.

   @Bengt: Rekommenderar dig att gå in på https://cornucopia.cornubot.se/2019/02/gastinlagg-gora-en-fin-exit-men-sen.html och lösa mitt quiz längst ner.

   Radera
  8. @iblandekonomi: Om vi kalkylerar med skattetryck baserat på nominellt BNP och dividerar med antalet invånare får vi följande (2017):
   DK 26000 USD/inv/år
   BG 19200 USD/inv/år
   SV 23100 USD/inv/år

   Belgarna betalar mindre men får mer. Danskarna betalar mer men får det mkt bättre så nej det kan inte bara förklaras bort med skattetryck. Något annat som är fel också.

   Radera
  9. @Iblandekonomi, BNP är summan av den totala ekonomiska aktiveteten och 3 % av BNP betyder inte alls att man lägger som tex i ditt exempel 137 miljarder mer på utgiftsposter som vård och skola. Säger fortfarande inte mkt om varför det fungerar bättre i Danmark och tex Holland.
   Oavsett dad gäller quizzen (alltid kul) men vi är i den mest förutsägbara nedgången någonsin på bostadsmarknaden. Vilket de flesta banker prognostiserar.

   Radera
  10. @Bengt: Precis men inte ens i den jämförelsen stämmer det :)

   Radera
 8. Våra politiker kommer lyckas fixa en nattväktarhögskattestat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liberalsocialisterna som styr Sverige kommer garanterat ta oss dit.

   Radera
  2. Tror ni på det själva? De har väl inte satsat pengarna på rättsväsendet precis. Inom falanger hos socialistliberalerna finns de ju de som tycker att dessa av statens uppgifter är ondskefulla.

   Troligare är att vi får stå för nattväkteriet på egen hand...

   Radera
 9. Man undrar ju om Östling alltid varit så trög? Hur kunde det då gå så bra för Scania, hade han tur med duktiga medarbetare? Eller är det Östlings privata läkare som inte (vågat) informera honom om den begynnande seniliteten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Östling gick först en statligt finansierad utbildning på KTH som placerade honom i den svenska industrin som på den tiden understöddes kraftigt av staten med billig energi, devalveringar och annat. Jag vill på intet sätt avfärda hans kompetens, men det var nog (bl a på grund av statlig politik) lättare att nå en sådan position på den tiden.

   Utöver det: Ja, visst, han har säkert betalat sin KTH-utbildning många ggr om, men det är ändå ironiskt att han kritiserar den stat som gav honom möjligheten att starta den karriären och tjäna de pengarna från början.

   Radera
  2. En liten korrektion Ben, han gick på Chalmers och Gbg universitet. Dock hedersdoktor på KTH och LuTH.

   Radera
  3. Ett klassiskt socialistargument från Ben.
   Om staten inte hade betalat utbildningen, kanske han hade gjort det själv, eller kanske hans föräldrar eller kanske hans morbror eller han kanske hade fått ett stipendium?

   Radera
  4. Vad, exakt, är socialistiskt med argumentet? Det är val enbart fakta? Vari ligger åsikten att Östlings utbildning var skattefiansierad?

   Radera
  5. Ben, staten låter oss alla leva på dennes mark. Så vi har staten att tacka för allt och ska därmed inte kritisera det enorma slöseriet med skattepengar? Lever vi för att tjäna staten eller ska det va tvärt om?

   Radera
  6. Jag vet i alla fall att om det inte vore för statens våldsmonopol hade såväl ditt som Östlings skändade lik slutat som kylarprydnader på min pansar-Freikorps.

   Radera
 10. Kanske dags att moderera de ofta repeterade ramsorna om världens högsta skatte kvoter och liknande.
  I Europa finns exempelvis failed states som Tyskland och Frankrike med högre skattekvoter än Sverige.
  Rekommenderar starkt ett besök här: http://www.institutmolinari.org/IMG/pdf/tax-burden-eu-2018.pdf
  för den som vill lära sig lite om skatter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssland, denna mönsterstat, har dock bara 13% skatt. Jag kan rekommendera hr Östling och alla andra skattekritiker något bra äldreboende i Norilsk.

   Radera
  2. Ja, det blir ganska intressant när man ska leta rätt på trevliga länder med låga skatter.
   Ryssland och rysskolonin Cypern ligger väl bra till.

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Sjukvårdskollapsen om den kommer är helt frivillig från statens sida. Det vore i nuläget helt möjligt att börja importera utbildade sköterskor från Storbrittanien och USA. De senare med t.ex egen fri sjukvård som lockbete. Om Trump vinner nästa val också finns väl ett par miljoner sjukvårdskunniga att locka från landet som då kommer att vara helt utan det nedmonterade Obamacare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Obamacare är en katastrof, kostnaderna är skyhöga. Det egentliga problemet med den Amerikanska sjukvården är att man tolererar oligopol och advokater. Sjukvård borde sjunka i pris med nyare behandling, teknik och medicin men så är inte fallet.

   Radera
  2. Poängen är att Skandinavisk socialistisk sjukvård har gott politiskt rykte i vänsterkretsar även i USA. Vinner Trump (vilket man kan ha andra legitima skäl att önska) så kanske välutbildad amerikansk sjukvårdspersonal blir mer och mer benägen att se sig om efter andra betesmarker. Att importera redan utbildad sjukvårdspersonal som redan pratar det näst vanligaste svenska ungdomsspråket (engelska) är givetvis mer lönsamt än att importera analfabeter som måste läras upp hela vägen från scratch. Luckorna i sjukvården finns nu, detta kan inte vänta tio år.

   Radera
  3. En sjuksköterska tjänar betydligt mer i USA - i högkostnadsstater ligger lönerna kring 800 k- 1 miljon. Sjukförsäkring kostar en slant - men skatterna är betydligt lägre. I staterna med lägst snittinkomst så har de ändå betydligt bättre löner än i Sverige.

   Att amerikansk sjuksköterskor skulle söka sig (särskilt specialiserad) till Sverige får ses som helt osannolikt...

   Radera
  4. Jo, det är sant, som bekant skulle Sverige vara den klart fattigaste delstaten i USA om det låg där. Men Sådana Facts Don't Matter. Redan förra valet körde CNN m.m en kampanj om att rättänkande amerikaner skulle flytta utomlands om Trump vann. Det är det emotionella läget där Sverige kan utnyttja.

   Sedan glömmer du saker som är viktiga specifikt för kvinnor, som t.ex att aborträtten är säkrare här än i många amerikanska delstater, att barnomsorg/dagis tillhandahålles av staten, samt att utbildning för deras barn ändå upp på universitetsnivå är i praktiken nästintill gratis jämfört med universitet i USA.

   Radera
  5. "Jo, det är sant, som bekant skulle Sverige vara den klart fattigaste delstaten i USA om det låg där. Men Sådana Facts Don't Matter."

   Intressant att du skulle säga att fakta är oviktigt och sedan prata strunt.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_between_U.S._states_and_sovereign_states_by_GDP_(nominal)_per_capita

   Radera
  6. "att rättänkande amerikaner skulle flytta utomlands om Trump vann. Det är det emotionella läget där Sverige kan utnyttja."

   Det var dock approximativt noll som flyttade. Madonna höll inte sitt vallöfte hon heller.

   Radera
  7. En sjuksköterska i tex kanada eller i usa är inte samma som i sverige.
   Olika arbets uppgifter olika utbildningar.
   Flyttar dem till sverige måste de plugga ganska mycket.
   Och vad jag förståt genom en vän vars fru flyttade hit för kärlekens skull har sjukvårds personalen det bättre "over there".

   Radera
  8. Det finns givetvis inga hundraprocentiga plug-and-play importsköterskor. Försök hänga med nu, eftersom ni verkar fatta trögt så skall jag skriva långsammare.

   Jag syftar på var den lägst hängande frukten finns. Ytterkantsalternativen är:

   a) Redan akademiskt utbildade minst en gång som redan pratar engelska, ett av de två språk som alla svenskar får lära sig i skolan.

   ö) Analfabeter utan någon som helst skolgång som startar med noll språkkunskaper i både svenska och engelska när de kommer hit.

   På den skalan bör Sverige satsa så hårt som möjligt åt det ena hållet, då blir det ingen sjukvårdskollaps, och minimala kostnader för samhället för kompletterande anpassningsutbildning.

   Radera
 13. Väldigt gulligt och romantiskt tänkt av rikemannen östling, ja upptäckte redan 2016 att samhällskontraktet var historia, då min dog på mor på ett sjukhus som inte kunde leverera och som skickade runt henne som ett överblivet paket, jag är ju inte rik men de är ju östling, så vad vet jag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror på genetiska skillnader mellan dig och Östling, ser du.

   Radera
  2. Var det därför fel av Östling att påpeka detta menar du?

   Radera
  3. o <---- poängen

   X <---- ditt huvud

   Radera
 14. Min far har fått väldig bra offentlig vård, han har haft två hjärtattacker och cancer. Sverige har bra behandlings resultat när det gäller cancer jämfört med andra länder.

  SvaraRadera
 15. Mycket pseudointellektuellt snömos i tråden. Fakta kvarstår dock att Östling ifråga om offentlig service har rätt. De flest som varit med ett tag ser ju försämringen , främst i sjukvård och äldreomsorg men även polis och skola.
  Vi har ju fått enorma utgiftsposter som kommer in från sidan så varken resurser eller pengar finns att upprätthålla den standard vi betalat skatt för.
  Följer vi tangentens riktning så blir det en mkt tjock plånbok som gäller. Och helst inte i SEK om man ska vinna lotteriet att tex få rätt vård.

  SvaraRadera
 16. Jag har ingen koll på denna man alls. Att samhällskontraktet bryts sker ju redan nu? Den som betalat skatt hela livet kan dö i kön med lever- eller bukspottkörtelcancer, där operation bör ske inom 36 dagar efter ställd diagnos.
  Du hamnar på akuten och det finns bara läkare som inte ens påbörjat AT där. IVO försöker stoppa detta men landstingen tycker det är ok.
  Även de som blir utsatta för brott där brottet inte ens utreds får inget för sitt samhällskontrakt.
  Pensionen med den senaste ökningen av ålder. De som är sjuka och borde ha sjukskrivning men som ändå försäkras ut.
  Min personliga tanke är att beslutande är dumsnåla inom vården och att de som spenderar ibland har väldigt dålig koll.

  SvaraRadera
 17. Hur mycket polis får man för pengarna?
  Testa och polisanmäl något och se hur fort det läggs ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill minnas att enbart några procent av bostadsinbrotten klaras upp. Så inom vissa områden har det som Östling beskriver redan inträffat.

   Radera
  2. Det beror på vad ärendet gäller. Skattefusk är ett allvarligt brott som får hög prio. Lurar man staten på pengar ska det svida. Mordutredningar läggs ju dock ner på grund av resursbrist. "Skadan" är ju redan skedd. Dessutom är det väl inte lika allvarligt om den mördade inte var skattebetalare.

   Radera
  3. En knarkande grannpojke i 25-åldern stal en annan grannes bil och körde av vägen i Nacka, påtänd och utan körkort, med sin påtända polare. Båda togs på bar gärning och den bestulna grannen förlorade ca 20 tusen kr pga dålig ersättning för den kvaddade bilen från försäkringen. Ändå lades förundersökningen ner. Pojken stal även sin pappas bilnyckel på natten och körde omkring med bilen. Pojken har under många år gått in i villorna i skärgården och plockat på sig plånböcker, verktyg och värdeföremål, för att få pengar till knark, utan någon risk, eftersom förundersökningen alltid läggs ner, om han skulle åka fast. Vi lämnar inte några bilnycklar eller värdeföremål i hallen och låser ytterdörren noga varje kväll.

   Radera
  4. Precis...
   Svenskt rättsväsende är raserat.

   Radera
 18. Problemet är att Östling delvis har rätt på samma sätt som en blind höna som pickar oavbrutet på marken.

  Sveriges ofantliga sektor är dimensionerad efter 8 miljoner som tidigare påpekats. Vi är fler idag.
  Värre är att befolkningsökningen inte medfört samma intäkter som tidigare av flera skäl. Tvärtom snarare utgifter, och det börjar vi se effekterna av nu.
  Produktivitetsvinsterna I offentlig sektor är inte så lätta att realisera.


  Jag ser såklart inte att skattetrycket bibehålls och det är en systemkollaps, det kommer inte accepteras. Snarare blir det så att skatterna höjs och det lånas från pensionsfonder för att hålla skutan flytande lite till.

  Kanske lite Pasokpolitik, dvs låna till löpande drift. Det som hos privatpersoner brukar sluta i Lyxfällan.

  Dessförinnan är nog gränserna stängda och många andra kossor slaktade..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart Östling har en poäng i den väldigt allmänna åsikten att skattepengar ska gå till nåt vettigt.

   Radera
 19. Är det så att vi klarar att rädda och vårda svårare fall idag än för någon lagom avlägsen tid sedan? Kan det i så fall vara så att vården per patient blivit dyrare för att vi använder dyrare teknik och dyrare medicin till de svårare fall som vi idag, till skillnad från "förr", klarar av? Är de ekonomiska problemen i vården kopplade till att vi vårdar människor som är allt för sjuka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Medicinerna blir inte billigare. Å sndra sidan botar de fler.

   Radera
  2. På liknande sätt ökar antalet som föds handikappade för varje generation. Dels för att vi tekniskt kan rädda fler nu, både för tidigt födda och allvarligt handikappade vid födelsen. Dels för att de som redan har räddats för några generation sedan själva har växt upp och fört sina gener vidare på ett sätt som förr inte var möjligt.

   Neonatalvården är en rejäl tillväxtbransch i skuggorna. Se det som ett aktieplaceringstips om inte annat.

   Radera
  3. Vilket dravel. Tänk istället så många halta och lytta det fanns för pga sjukdomar, näringsbrist. Osv gav men, allt från Foster till vuxen ålder.
   Andelen prenataler är helt försumbart på genpoolen.

   Men helt uppenbart att inte modern medicinsk vetenskap räcker hela vägen när sådana tramserier förekommer.

   Vi har aldrig varit starkare, smartare och bättre rustade än nu.
   Det enda argumentet som är delvis hållbart är att epedemier inte längre eliminerar alla utan naturlig immunitet, vilket gör att en pandemi i en situation när vården bryter samman orsakar mycket förluster.

   Men det gör den oavsett, en pandemi är en pandemi.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. En fråga, är du Bengt Hansves 19660307, boende i Torslanda?

   Radera
  6. Behöver få det bekräftat till polisanmälan.

   Radera
  7. När det gäller vård är behovet oändligt, ända tills mänskligheten blir odödlig. Så är det bara. Tillgången kommer förmodligen aldrig att överstiga efterfrågan. Det gäller att hitta en bra kompromiss.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  9. Först säger du att han inte är välkommen, därefter ställer du en fråga till han.

   Känns lite sådär logiskt.

   Radera
  10. Polisanmälan. Hahahaha. Ja, till vad nytta gör man polisanmälan? Få ut pengar på försäkringen möjligen.

   Radera
 20. jag tycker om att personer som är ekonomiskt oberoende säger ifrån.... tycker det visar att de bryr sig om samhället och medborgarna.
  Östling skulle kunna leva gott på sina pengar och inte säga ett ord utan bara glida med, men det gör han inte utan han försöker att påverka.
  Bert Karlsson är lika dan, han bryrsig och tycker det är fel... han skulle också kunna sluta bry sig och bara bry sig om sig själv...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är tur att vi har sådana moder Theresa-typer som verkligen bryr sig om andra och om vårt gemensamma samhälle. Östling uttryckte ju den här omtanken om samhället så poetiskt och fint: "Vad fan får JAG för pengarna". Vilken underbar altruism, kanske delat fredspris med Bert?

   Radera
  2. @Biskswe:

   Så, Soros är en av dina favoriter?

   Radera
 21. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är inte välkommen här. Försvinn. Var en vuxen människa och förstå att hålla dig härifrån.

   Radera
  2. På honom Lasse!, han är ju inte som alla andra...

   Radera
 22. Elefanten i rumnet är alla oönskade akademiker som anställs i offentliga förvaltningar. (Som tillför noll mervärde)
  Dessa tynger organisationerna oerhört.
  Förvaltningar tex brandkåren svämmar över med administrativ personal med feta löner samtidigt som svergie aldrig haft så få operativa brandmän.
  Du betalar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du helt säker på att du inte menar invandrare? För annars vore det i princip unikt.

   Radera
  2. Känner du dig träffad ?

   Radera
  3. Inte alls faktiskt, men alla andra är ju tvungna att nämna pizzabagare så fort eventuella samhällsproblem kommer på tal.

   Radera
 23. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 24. Chris Forsne, mångårig utrikeskorre i Frankrike mm mm skriver på Ledarsidorna om läget i Europa och Sverige. Om hennes suggestiva och detaljrika skildring talar för att Östling har rätt vågar jag inte uttala mig om, men läs!
  Inte en länk:
  ledarsidorna.se/2019/02/europa-vid-ett-vagskal-utan-en-klar-ide-om-sig-sjalv/?fbclid=IwAR2h2pGXfQdllQ6ZrRvp6gKK0sGRp6cu4Zwc6qBMhvJOqzbKvolgC4CyAfw
  Ps forse har tidigare skrivit mkt bra om de gula västarna, också på Ledarsidorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Forsne skriver: "en helt okontrollerad migration som håller på att få Europa på fall enligt en utbredd samstämmighet bland de historiker, filosofer, statsvetare, skönlitterära författare och journalister som publicerat verk om Europa under senare år."

   Har hon fastnat med huvudet i en eko-kammare, eller var har hon hittat den samstämmigheten?

   Radera
  2. Hon har inte hittat den samstämmigheten i medströmsmedia i alla fall.

   Radera
 25. Läs gärna artikeln om bostadsbyggandet i Uppsala i unt.se En väldigt intressant artikel som jag gärna vill läsa kommentarer om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väll inget konstigt i artikeln?.
   De mesta stämmer.
   Problemetär ju att de som bor isödra uppsala och norra knivsta inte vil ha statens miljonprogram. Avtalet som staten stressade lokalpolitikerna att skrva på,"det var så brottom" tydligen. ger en hög koncentration av små hyreslägenheter i villa områden i ocentralt läge. Extremt dåligt altså...

   Radera
 26. Östling hör nog inte till mina idoler. Men något rätt måste väl Östling ha haft över utvecklingen i Sverige och riktigt orolig måste säkert också B.D vara då han/hon blivit triggad att kommentera ca 30 gånger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Östlings bidrag till samhället är väl 100x det samlade kommentarsfältets bidrag (och då har även jag kommenterat).

   Radera
 27. Låter som vilken tyckare som helst på t ex twitter. Svårt att förstå att han varit VD för Scania. Men så är det oftast. Vissa blir mycket duktiga men inom ett smalt område, där utöver amatörer.

  SvaraRadera
 28. Bra talat av Östling!! Äntligen någon som vågar tala klarspråk!
  Nu tycker jag inte om begreppet samhällskollaps eftersom det inte är så det kommer att gå till.
  Successiv urholkning av "välfärdssystemet" är det som pågår just nu och som kommer att accelerera det närmaste decenniet.
  Det beror på flera olika faktorer:
  nationens företag har tappat i konkurrenskraft internationellt
  ålderspuckel med fler pensionärer som ska försörjas av färre arbetande
  massinvandring av lågt humankapital som ska försörjas av färre arbetande
  korruption och dålig hushållning inom offentlig sektor
  Ja svenska folket får snart vinka adjö av välfärdståget från perrongen......

  SvaraRadera