Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2019-02-25 10:31

Kommunal slutar finansiera Socialdemokraterna

LO-förbundet Kommunal meddelar att de slutar att stödja Socialdemokraterna finansiellt. Förbundsordföranden uppger att pengarna gör bättre nytta i Kommunals händer, men man kommer fortsätta samverka med Socialdemokraterna på andra vis.
LO.
Endast 50% av kommunals medlemmar röstar nu på Socialdemokraterna, och LO-fackförbundet drar nu in sin finansiering av det socialdemokratiska partiet meddelas i en debattartikel hos Aftonbladet och i ett tillhörande pressmeddelande.

Pengarna sägs göra mer nytta hos medlemmarna, men samverkan med Socialdemokraterna kommer "leva vidare om än under nya former och förutsättningar". 

Det handlar inte om att Kommunal tar bort sin hand från Socialdemokraterna, bara att man inte kommer ge finansiellt stöd. Istället kommer man antagligen göra som under senaste valet, dvs driva propaganda för Socialdemokraterna, men i egen regi.

Förbundsordförande skriver uttryckligen hos Aftonbladet att det inte handlar om utvecklingen inom svensk politik:
"Den som eventuellt tror att beslutet fattats i affekt utifrån den senaste tidens turer i politiken misstar sig."
Så var inte skadeglada här. Socialdemokraterna behöver knappast tre miljoner kronor mitt under en mandatperiod, och Kommunal kommer fortsätta att sprida det socialdemokratiska evangeliet i egen regi. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. "Pengarna sägs göra mer nytta hos medlemmarna" Betyder det att de skall sänka avgifterna eller att det blir mer pengar för Kommunals pampar att spendera? Priserna på lyxhotell och porrshower har enligt uppgift stigit mer än konsumentprisindex på senaste tiden :-)

  SvaraRadera
 2. Att LO-förbundet Kommunal skriver pressmeddelande och debattartikel i Aftonbladet (S) betyder att de vill vädra ett missnöje med en uppfattad "högervridning" i JÖKen och samtidigt visa sina S-väljare att det finns en sk opposition åt vänster. Spel för folket alltså, en manöver från LO-förbundet Kommunal som gynnar facket samtidigt som S blir glada att deras arbetsmarknadsbeväpnade grenar (facken) visar sig tuffa och därmed håller S kvar på röda planen och inte tappar fler väljare. Sossar gör vad sossar är bäst på: maktspel.

  SvaraRadera
 3. Vore intressant att få se kompletterande statistik på Kommunals medlemsutveckling efter valet 2018 och i synnerhet efter JÖK 2019. Fördelat på:

  Antal förnyade medlemskap.
  Antal icke förnyade medlemskap.
  Antalet helt nya medlemskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Peter Andersson: Det finns ingenting som hindrar Dig att vända Dig till Kommunal och höra efter. Men allra enklast är väl att att kika i deras statistik över medlemsutvecklingen som finns ett knapptryck bort på internet.

   Radera
 4. De har väl helt enkelt inte råd längre.. ;) #swedbank
  https://blogg.avanza.se/hemberg/2016/01/19/61-i-en-aktie/

  SvaraRadera
 5. Vågar man anta att V och SD är de två andra favoritpartierna i kommunals väljarbas föutom S?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert.
   Sen kan det bero på branch såklart.
   Men annars är M och SD stora i den kommunala branch jag jobbar. Lite som polisen.

   Radera
 6. Naturligtvis gör Wilderäng en korrekt bedömning om att samarbetet mellan den politiska grenen i form av partiet och den fackliga grenen i form av LO-förbunden kommer att fortsätta om än utan finansiella kopplingar. SAP och LO är ju delar av samma rörelse sedan mer än 100 år och kommer utan tvekan så att fortsätta vara.

  SvaraRadera
 7. är det inte dags för socialdemokraterna och sluta finansiera kommunal, dvs privatisera mera?

  SvaraRadera
 8. Vad jag minns så hade Kommunal en egen vinkällare och restaurang på Sveavägen. Det kanske viktigare att utveckla den verksamheten som kan ge vinst på sikt? ;-)

  SvaraRadera
 9. Minns när jag byggde bilar och var medlem i Metall. Jobbade extra runt midsommar och vi fick ganska mycket extra i lön för att vi ställde upp. Sen tog Metall en stor kaka av det jag tjänade extra pga deras system med avgift procentuellt på lönen. Då vart man inte glad.

  SvaraRadera