Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-02-06 15:07

Jan Björklund (L) avgår

Liberalernas partiledare Jan Björklund avgår, eller som det heter - ställer inte upp för omval. 
Jan Björklund.
JÖK:en har alltså skördat sitt första offer efter att Björklund prioriterat löften till sitt barn före löften till allianspartierna. Björklund har fått massiv kritik internt, så till den grad att partiet publicerade nyheten innan den utannonserade presskonferensen.

"Jan Björklund har meddelat Liberalernas valberedning att han inte ställer upp för omval som partiledare på landsmötet i november. Det berättade han på en pressträff på onsdagseftermiddagen."

Pressmeddelandet togs sedan bort och dementerades av partiet. Att inte ställa upp på omval är ett sätt att undvika att bli bortröstad.

Vad detta innebär för JÖK:en återstår att se. Liberalernas mandat fäller inte statsministern, men en annan budget än regeringens kan eventuellt röstas igenom om både V och L ej stöder en S-C-MP-budget.

Björklund slipper iaf vara partiledare när partiet åker ur riksdagen. Liberalerna får nu 2.7% av rösterna enligt en ny opinionsundersökning, vilket bekräftar tidigare blogginlägg och enkätresultat. Stödröster till L och liberala väljare flyr enligt den till Moderaterna. L utplånades enlig bloggenkäten. Att detta skulle ske pga JÖK:en kan knappast vara en överraskning för någon. Partiet gick ej till val på att stödja en socialistisk regering.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

55 kommentarer:

 1. Birgitta Ohlsson får väl uppdraget att ta partiet ur riksdagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det uppdraget borde hon klara galant :-)

   Radera
 2. Lycka till med att fixa en rimlig tolkning av "individens frihet" i dagens värld. Omöjligt uppdrag.

  SvaraRadera
 3. Björklund sitter till November. Man hinner baxa igenom budgetproppen 2020. Sen får vi utvärdera januariavtalet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inget avtal." Ett avtal är en överenskommelse varigenom fysiska eller juridiska personer (parter) grundar ett rättsförhållande mellan varandra."

   Det är en politisk överenskommelse varpå på PÖK passar bättre ön JÖK.

   Radera
  2. OK, kalla det vad du vill. Jag har bara refererat till det som Stefan Löfvén och Jan Björklund kallat det hela. JÖK funkar också, men det är bara semantik.

   I sak får vi se hur mycket man får i rullning under året, sen får nästa partiledare ta beslut om det är värt att gå vidare. Detta står faktiskt också i själva överenskommelsen -- att den gäller budgetår för budgetår.

   Radera
 4. Bra att svikare och kappvändare avgår, Heja Jimmy.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, han levererar ju... Först skulle SD gå ur EU, men nu ska Sverige vara kvar och EU ska "reformeras" enligt SD. Förklara det sveket för SD:s kärnväljare, med deras totalt 8 högskolepoäng!

   Främsta skälet till att SD inte bör komma till makten är sammanbrotten hos deras väljare när man inser att SD minus järnrörs- och arbetslöshetsligan (blir i och för sig inte så många kvar) är som alla andra.

   Radera
  2. Men om sd nu är minus det du sa är som alla andra gör det ju ingen skillnad vem som har makten ?!?

   Radera
  3. Allting är relativt som ngn sa, men i absoluta tal har SD fler högskoleutbildade anhängare än flertalet av de andra parterna i riksdagen.

   Men inget slår mitt eget parti, bara en anhängare, 100% högskoleutbildade!

   Radera
  4. Nja. I absoluta tal har minst fyra partier fler högutbildade väljare än SD. Titta på partisympatiundersöknkngren f SCB.

   Av 3+ år får SD endast 4.3% av rösterna. De enda som har mindre stöd är V m 2.5% i gruppen 3+ universitet/högskola.

   Partisympatiund nov 2018 tabell 10. https://www.scb.se/contentassets/2bdd1d03007048c9a8f3338710bf91dd/me0201_2018m11_br_me60br1802.pdf

   Radera
  5. Ska vara sex partier, inte fyra, är starkare bland högutbildade än SD. Men varför komma m fakta?

   Radera
  6. Tänk!
   Jag som trodde att V(pk) mest bestod av innerstadsboende akademiker med examen i något samhällsvetenskapligt ämne typ sociloger, psykologer etc. och ytterst får "Blue-collar-workers" , gruvarbetare etc.

   Radera
  7. Tyckte jag läste någonstans att 20 % av de som började på Stockholms universitet stödde V, men det kanske förändras över tid.

   Radera
  8. Du har fel Cornu. V hade 12,5% av +3 års universitet/högskola enligt din länk. Ja, varför ska man komma med fakta?

   Radera
 5. Man ska nog inte avskriva (l) ännu. Ett tag innan valet 2018 så spåddes både kd och mp att ramla ur. Med tanke på att den största skillnaden mellan c och l nu verkar vara att c är lantisar och l storstadsbor kan msn ju tänka sig 3 scenarior där l inte ramlar ur:
  1. Stödröster
  2. Valtekniskt samarbete c och l.
  3. Sammangående c och l.

  Då har vi inte ens nämnt att mycket kan hända på 3,5 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl länge sedan C var lantisar?

   Radera
  2. Grovt förenklat är många det fortfarande spec jämf med l.

   Radera
  3. Vem skall stödrösta på L?

   M-väljare? LOL.

   Radera
  4. Kanske men antagligen c.

   Radera
  5. Ja, det är inte alls omöjligt beroende på vad som sker under mandatperioden. Sen kan det säkert bli så att C+L kör en valsamverkan 2022. Det finns alternativ.

   Radera
  6. S-märkta önskedröm ar?

   Radera
  7. Nja, snarare spelteori. C och l's väljare tycker ganska lika, så om l skulle ramla ur skulle inte bara l förlora inflytande utan även c. (Undantaget är om l skulle klappa igenom totalt och få 1% eller mindre). Därför så är det i C's intresse att inte l ramlar ur. Sedan vad de gör med det inflytandet är en annan sak.

   Radera
  8. Det blir inga stödröster till L efter det här sveket. Utom möjligen från C, om de har råd med det vill säga.

   L's troligen enda chans är väl ett samgående med C, som kommer svälja partiet med hull och hår då L egentligen intehar nåt annat än rösterna som lockar, partiet är ju utfattigt, medans C är rika som troll.

   Radera
  9. Om riksdagen liknar nuvarande opinionsläge vid nästa val och L ramlar ur tar C, S, Mp och V över majoriteten av dess mandat. Kan få en och annan moderat att önska dem kvar.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Captain, o my captain...

  Yo no soy marinero
  Yo no soy marinero, soy capitan
  Soy capitan, soy capitan
  Bamba, bamba
  Bamba, bamba
  Bamba, bamba, bam

  SvaraRadera
 8. Det skall bli intressant att se vilken fet post Lövén serverar en av sina medbrottslingar! Ambassadör, generaldirektör, utredningsordförande? Kanske en del av JÖK'en i en hemlig, oskriven tilläggsklausul? Belöningen för sveket mot sina väljare och Allianspartners. Björklund går i Carl Thams fotspår; denne var partisekreterare i Folkpartiet 1969–78, samordnings- och energiminister 1978–79 samt riksdagsledamot 1976 och 1979–80. Sedan han bytt parti till (S) var han generaldirektör i Statens energiverk 1983–85 och i SIDA 1985–94 innan han blev socialdemokratisk utbildningsminister 1994–98 och slutligen ambassadör i Berlin 2002–06.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner klockrent förtroende för dig på nämnda poster. Verkligen!

   Radera
  2. Tja man skickade Ullenhag till Jordanien så Majoren kan väl ta över posten där och Ullenhag tar över den sjunkande skorven.

   Radera
  3. Tham är ju nu en av dem bakom revolutionärerna inom (S) De s.k reformisterna

   Att vara folkpartist är att vara ... kluven...

   Radera
 9. Törs man hoppas på att det blir en person som vill ha borgerlig politik som efterträder honom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det någon som vill ha borgerlig politik i riskdagen?

   Radera
  2. Skulle väl vara Hanif i så fall i övrigt ser det rätt dåligt ut.

   Radera
 10. Jag, gbd_crvx och Urban Persson deltog på Bilderbergs novembermöte där detta togs upp så det var ingen nyhet direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen Bengt med er? :P

   Radera
  2. Han sa att han var upptagen med att komma på nya användarnamn.

   Radera
  3. Hade inte Ullared rea samtidigt?

   Radera
  4. Det är alltid rea i Ullared så...

   Radera
  5. Tack gbd crvx! Din kommentar gjorde en i övrigt sunkig dag uthärdlig.

   Radera
 11. Inte en dag för tidigt.

  SvaraRadera
 12. Mest intressant idag tyckte jag var VAD Stefan Löfven sade eller snarare hummade om och INTE sade någonting om både fastighets- och förmögenhetsskatt...

  Dessa två skatter är INTE så populära bland gubbarna på bruken då många, för att inte säga majoriteten över de 30 bor i eget hus och skulle bli föremål för båda skatterna.

  Det var längesedan , ja mycket längesedan som (S) traditionella kärnväljare bodde i allmännyttans normaltreor och likaså bryr man sig därmed mindre om förslaget om marknadshyror ..
  Det jäser minst sagt ute i landet och Sverige är större än Stockholms innerstad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både förmögenhetsskatt och arvskatten borde återinföras, men på en sådan nivå att vanligt folk inte drabbas, typ 500 inkomstbasbelopp.

   Fastighetsskatten däremot är ren och skär ondska och om den ens ska existera, ska den ej tas ut på den primära bostaden, eller bostäder öht.

   Radera
  2. ja, och hur var det tidigare när det fanns både förmögenhets- och fastighetsskatt?

   VEM var det som egentligen betalade ?

   H&M-Persson & Co eller den skötsamma strävsamma bildade samhällsbärande (övre) medelklassen ?

   Radera
  3. Arbetarklassen är de som främst betalar nuvarande fastighetsskatt. Den är regressivt utformad så att skattesatsen blir lägre ju dyrare hus man bor i. Inte så förvånande när det var KD som låg bakom införandet av den.

   Radera
  4. Iblandekonomi: Jämför du två hushåll i samma boendeform så har du rätt. Tar du hänsyn till boendeform och boendekommun för olika grupper, så är det inte korrekt.
   Fast samma tänk kan man applicera på allt. de som tjänar minst har i förhållande till inkomst högst skattesats mht all moms, avgifter, kapitalvinst. Motsat på många avdrag.

   Radera
 13. Symptomatiskt att L först kraftigt dementerar avgången, för att lite senare tillkännage den på en presskonferens. Lite som med regeringsbildningen där de före valet dementerade att de skulle stötta Löfvén, för att sedan tillkännage på en presskonferens att de visst kommer göra det. Med andra ord, lita aldrig mer på "liberalerna".

  SvaraRadera
 14. Novus ger Liberalerna 2,7 procent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon kan ha tipsat Björklund om att meddela sin avgång med expressfart. Han hann göra det före den bottennoteringen!

   Radera
 15. En smula ironiskt så kan S vara beroende av att L hänger kvar i riksdagen framöver och att de fortsätter agera stödparti.

  Kan S-akademiker tänka sig att stödrösta på L framöver? Inte otroligt om Arnholm tar över.

  SvaraRadera
 16. Förevigt juridisk översiktskurs. Förstår ni inte att poängen med förkortningar försvinner om man använder dem till olika saker med kontextuella överlap?

  SvaraRadera
 17. Inte oväntat men trist, Janne var min favorit i alla debatter inför senaste valet.

  SvaraRadera
 18. Nu ska vi vara snälla. Det finns alltid plats för ett litet liberalt parti i Sverige, i synnerhet när de är så små som L är nu.

  Skämt åsido, det tragiska för L är att JB avgår först i november. En rakryggad och hederlig partiledare hade avgått med omedelbar verkan. På det här viset kommer det inte att finnas något parti kvar att lämna över till efterträdaren.

  SvaraRadera