Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-02-22 14:24

Gästinlägg - Göra en fin exit, men sen torska dit igen

Nedanstående är ett gästinlägg signerat pappan

Hej! Jag skrev tidigare här på bloggen om min motivering till elbil, och varför jag just valde en Zoe som sådan. Jag skulle ju kunna köpt en Tesla 3 istället t ex. Men den var just för dyr, då jag hade andra planer som nu följer:
Lomma ligger i Skaune.


Mot all konsensus här på bloggen så efter att ha cashat ut efter en husförsäljning på 5,3M, så återstod en fin insats på 1,3M för framtiden. Jag tänkte förstås som konsensus här, d v s köp inget nytt och allra minst en nybyggd BR. Hyr!

Jag brukar sällan göra såsom majoriteten anser rätt, en svaghet/styrka jag har. Så jag har nu signat upp mig på ett nybygge av en BR med inflyttning till sen-hösten. Centralt i en hyfsat stor/största studentstad i Skåne med krypavstånd hem vid krogbesök. Elbilsplats i garage är garanterad men dyr. Så väldigt convienient (hittade inte rätt svenskt ord).

Så hur blir då ekonomin för mig som har två barn när jag nu köper en lägenhet för nästan 4M? Rätt okej, anser jag. En viss bank tycker dock att de inte kan bevilja mig lånelöfte men annan tyckte det var okej. Så jag byter jobb för att helt enkelt öka min inkomst med runt 5K/månad brutto. Så blir alla banker glada och jag kan välja fritt.

Belåningsgraden hamnar på runt 65%, så runt 2,5M i lån alltså som singelhushåll med barn varannan vecka. Visst jag räknar med ett boprisfall på runt 20-30% samt den vanligaste orsaken till flytt existerar inte då jag själv "äger" själv mitt exklusiva klubbmedlemskap. Den andra vanliga orsaken anser jag inte så betungande (ev arbetslöshet). Det som svider mest vid ett jobbbyte är att jag kanske måste jobba heltid med sämre semester (har 7 veckor idag).

Så vad blir er dom? Korkad eller är jag en förnuftig människa som tänker främst på barnen? Lägenheten är över 100kvm stor, så barnmisshandel blir det inte. Alla får varsitt rum.

//Pappan
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

64 kommentarer:

 1. "bekvämt" eller "smidigt" skulle jag säga.

  SvaraRadera
 2. Får man gissa på Finalgatan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä inte Central Park. Lite nämre Grand, fast bara lite. Raffinera lite Socker istället.

   Radera
  2. Ah där, det är ju verkligen centralt. Jävla sörja där nu när dom dessutom bygger om skolan intill, men det blir nog fint när allt är klart.

   Radera
  3. Rädd att lämna identifierbara fotavtryck i sörjan?

   Radera
  4. Inte så farligt. Vill jag offentliggöra mig själv så ringer jag 1177. Ben förstod.

   Radera
  5. Bra om man gillar goda burgare. Fast smaken är som baken.

   Finns en billyft på macken intill också.

   Radera
  6. @Rickard, den marken är nog på arrende. Misstänker där blir bostäder/kontor framöver.

   Radera
  7. Visste direkt att det var Sockerbruket. Har själv övervägt att köpa där men bor bra och billigt i hr på Clemens. Ids inte köpa BR för 40-50 k/kvm, även om jag tror marknaden i Skåne och särskilt Lund inte kommer åka på lika mycket stryk som Stockholm. Tror inte ditt beslut är så dumt om kapitalet finns.

   Vinkar åt dig när jag cyklar förbi på väg mot padeln i morgon.

   Radera
  8. Macken kommer åka, helt klart nästa gång SV(a) MParna tar makten. Inga bilar i stan! Det ser Smith till.

   Samma med burgarna, det blir något ökologiskt veganistiskt flumställe istället.

   Så länge de inte rör Raurackel så bryr jag mig inte.

   När du tröttnat på stadslivet kan jag rekommendera havsutsikt.
   Nåja, kanske inte där jag bor, men ialla fall utsikt över två svenska nerlagda vakttorn.

   Lika impotenta som svenska staten...

   Radera
  9. @R B, jag tyckte faktiskt inte området var särskilt charmigt ifrån början i allt byggstök. Men jag har omvärderad min åsikt. Gillar att där är lite verksamhet i bottenplan på husen.

   Radera
  10. @Rickard, inget fel på detta Raurackel. Varit där några gånger i min ungdom. Men har man annat på agendan så finns det bättre ställen för sånt.

   Radera
  11. Ja, det är nog mest av nostalgiska skäl. Och så kan man vråla obsenitetet ner på India Däck när man går förbi.

   Radera
  12. Det var länge sedan India Däck låg där...

   Radera
  13. Jag skrev nostalgiska...

   Radera
  14. Ser man Niklas på VG:s i kväll måntro?

   Radera
  15. @R B, jag eller ÖG:s, men de kör kanske bara på Lördagar. Du förstår jag måste fixa ett studentleg. Kan ju inte bara hänga på Smålands, även ifall jag gillar naturellt så finns där gränser.

   Radera
  16. Ha ha ha rauhrackel!

   Det är inte bara macken som ligger illa till. Hela gamla tetrapak och en del tomter längs Måsvägen kommer säkert bli bostäder så småningom.

   Radera
  17. @BD, ja så går planerna för området runt omkring. Blir nog en blandning av både bostäder och kontor/affärer. Förtätningen av Lund ger ett visst underlag. Men jag ställer mig skeptisk alla som startar "kroppsvårdsverksamheter". Tolka nu det sistnämnda rätt.

   Radera
 3. ”Jag brukar sällan göra såsom majoriteten anser rätt, en svaghet/styrka jag har.”

  I just detta fall tror jag absolut majoriteten anser att du gör rätt.

  (Majoriteten av kommentatorerna på just den här bloggen kan däremot tänka annorlunda.)

  SvaraRadera
 4. Självklart har du gjort rätt för det är ju du som bestämmer vad som är viktigast för dig och din familj inte hundra tyckare på internet.

  SvaraRadera
 5. Spelar ingen roll vad vi tycker.
  Detta är mellan dig, din ekonomi och din bank.

  Antingen gör du en toppenaffär, eller inte.

  SvaraRadera
 6. Rekt, då du slängde ut vinstskattepengarna rakt genom fönstret(till staten). Man är alltid torsk vid en försäljning om priset gått upp på ens boende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del av pengarna är oskattade. Så dessa åker vidare som kontantinsats in i lägenheten.
   Jag gäller uppskovsskatten på 0,5% (motsvarar ett blankolån på cirka 3,25%) så hoppas jag förstås på att denna försvinner nu när man istället över fastighetsskatten (högst troligt) samt minskar på ränteavdraget.

   Radera
  2. Upphovskatten skall försvinna iom JÖKen. Läser du inte bloggen?

   (iofs stod det på nyheterna innan dess)

   Skulle JÖKen falla blir det nyval och vi slipper nog både MP rökarna och Liberalfjantarna, samt att Lööfet faller så det är nästan win-win.

   Radera
  3. Enligt senaste info jag fått ifrån en skattejurist via en mäklare, så är oddsen 50/50.
   Det är mycket pengar du vet, som staten behöver.

   Radera
  4. Vi behöver dem mer. Många munnar att mätta.

   Radera
 7. Tror du gjort ett bra val om brfen har hyffsat bra ekonomisk plan och inte är ett fuskbygge.
  Grattis och bra jobbat med barnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att säga, de flesta nybyggen är rätt friskt belånade (12-14kkr/kvm är rätt normalt här). Men har andra fördelar såsom garage med elbilsplatser och sånt. Sen slipper föreningen fastighetsskatt i 15år. Föreningen ligger så pass centralt och byggs mer och mer in i centrum så att butikslokalerna kan tänkas inbringa visst stöd med tiden. Men vem vet, kanske marknaden även här dör.

   Radera
 8. Gå in på marknaden med kunskapen att man kan förlora en slant med barnens bästa som motiv är det bara de bittraste som kan anmärka på. Pengar är långt från allt här i världen.

  Nybygge skulle jag aldrig köpa. De har dyrast kvm-pris och högst kvm-lån, den kalkylen får jag aldrig ihop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej inte i denna del. Mest lån håller jag med om men inte högst kvm-pris (ligger på 35-60k/kvm för lite större lägenheten beroende på läge i hus). Men visst äldre "charmiga" fastigheter brukar klara sig bättre vid nedgångar.

   Radera
 9. Problemet är nog inte breffen, eller associerade risker med boprisfall, centralt i största studenstaden i Lund kommer alltid vara poppis utan problemet är den liberalgrönarödablå soppan som styr allt i Lund. Räkna med skattehöjningar pga de lovar allt åt alla. Men det är kanske okej när man aktivt väljer att bo där.
  Själv får jag krupp på Karin Svensson Smith och Anders Almgren, Philip Sandberg verkar vara sympatisk dock.


  Du behöver ju någonstans att bo och om Staffanstorp eller Eslöv/Löddeköpinge med Tesla laddare inte är alternativ är det svårt. Hyra går ju till höga priser, frågan är hur länge man måste vänta på prisfall OCH vad det kostar i hyreskostnad?

  Men annars kunde jag tipsat om vår gamla breff, nära hospitalet. Förvisso inte nyprod, men byggt före det fuskade med fasader o dylikt. Moderna också, men det blev barnmisshandel att bo kvar.

  Så jag vill tacka bostadsbubblan som gett oss så mycket.
  SvaraRadera
 10. Jag har bästa kommentaren från en kollega angående boprisfall-
  "boprisfall gör inget för man kan inte förlora något man inte äger"

  Känns bra vi skall leverera ett projekt ihop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frugans kollega hade samma syn på det hela avsdende sin toppbelånade villa "då får banken ta den". Människor är så jävla anglofilerade att de inte vet hur det funkar här i Sverige.

   Radera
 11. Pengar är inte lika viktiga som ungarna. Du har kunnat fixa bra boende åt dina kids och risken att du ska bli stående med lån men utan lägenhet är liten vid den belåningsgraden, och som sagt; du har fixat ett boende som du och barnen kan trivas med. Bra jobbat!

  Väldigt surt att sitta och deppa över ett ångestboende bara för att spara pengar. Mycket roligare att vara en glad pappa med något sämre ekonomi. Tumme upp på valet du gjort!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är möjligt jag får göra avkall på visst överflöd. T ex en semester till London kan pusslar ihop betydligt billigare än en annan till nåt asiatisk land. Jag är fullt nöjd med att röra mig inom Europa med barnen.

   Radera
  2. Haur du sitt Malmoue kann du glomma Lunn.

   Har du sett Malmö kan du glömma. Lund på svenska. Tror du är gammal nog för att minnas den.

   Radera
  3. Klart, född på 70-talet ju.

   Radera
  4. Meeto. Iofs låga odds för det här inne.

   Här skulle man kunna inflika ett bloggskämt om skånska bloggläsare med känd profil, studentliv på 90-tal och buksvågrar i relation till Ben Dovers främsta fritidsnöje, men jag avstår...

   Radera
 12. Om man tror det blir boprisfall som man kan drabbas av själv bör man ha en horisont på 10 år att bo på samma ställe för att klara sig igenom.

  Nu tillhör jag ju dem som inte tror att bostadspriserna i allmänhet kommer att sjunka mer något av de kommande tio åren än de gjort de senaste tio åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min horisont är just 10 år. Räknar inte med att få betalt för att bo. Så har jag aldrig räknat. Fördelen med att köpa en BR är att transaktionskostnader blir betydligt lägre jämfört med villa.

   Radera
  2. Mmm, då blir det säkert bra!

   Radera
  3. Som medlem i en BRF så äger man ju inget. Så då har man heller ingen lagfart.

   Radera
  4. Precis.
   Undrade bara i all välmening om det just lagfarten som var transaktionskostnad i detta fall
   Mvh

   Radera
 13. Såhär på fredagkvällen kan jag bjuda på en liten quiz. Detta är mest spännande för er som inte kan läsa statistik och istället får gissa.

  Vilka år sedan 2005 har Valuegurads HOX index för bostäder sjunkit räknat som perioden januari till januari. Facit presenteras av läskunnig persons svar nedan eller av mig om en liten stund om sådan person inte uppmärksammar frågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 14. Ingen aning. Men byt valuta till en världsvaluta så får du se fler år antar jag. Gäller även framöver, misstänker jag. Undrar hur Ingves sover inatt? Ingen direkt angenäm situation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan väl gissa i alla fall. Någon aning måste du väl ha?

   Radera
  2. Utan att ha läst på. 2008, 2018. Samt 2019. Så 2 år alltså men en etta som kommer nästa Januari.

   Radera
  3. Det där om nästa januari har folk sagt i två tre år nu. Men varken 18 eller 19 slutade på minus.

   Radera
  4. Där ser man, jag såg att jag skrev lite fel, menade förstår 2008, 2019 och även sen 2020. OK, jag hade fel ändå. Jag är väldigt dålig på att ge prognoser hur bostadsmarknaden utvecklas, har mest haft fel hela tiden. Ibland undrar jag om tiden verkligen inte har förändrats (this time is different).

   Radera
 15. Den största frågan är väl varför man skriver " Centralt i en hyfsat stor/största studentstad i Skåne" när det räcker med att skriva Lund? Huruvida det är en studentstad känns väl hyfsat irrelevant då studenter inte köper bostadsrätter om 100 kvadrat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi bodde ett gäng gangstergrabbar på 120 kvm. Iofs hyrde vi, med det var en bostadsrätt.

   Radera
  2. Tycker du? Stundentstäder brukar klara sig rätt väl när det kommer till prisfall. Då det i regel inte är de arbetande i staden som först blir arbetslösa. Men tror du först förlorar jobbet; överläkaren eller snickarn? Sen vilka lägenheter studenter ifrån Stockholm köper här, driver förstås priserna. Även på större lägenheter.

   Radera
 16. Dags för ett inlägg om den röda faran?
  Här en artikel om deras nya Chengdu J-20 Fifth Generation Air Superiority Fighters. Anser vår bloggare att de är lika värdelösa som Ryssarnas motsvarigheter?
  Inte en länk:
  militarywatchmagazine.com/article/stealthy-chengdu-j-20-fighters-reveal-groundbreaking-new-capabilities-distributed-aperture-system-and-universal-water-activated-release-system-integrated-onto-elite-chinese-jets?fbclid=IwAR1lng0rcIYva-kCbCYs5PdwANd7boq5Dby5M7Nw5vfga_wXi_knurFhOWY

  SvaraRadera
 17. Det är ju inte som att det fattas icke-nyprod objekt centralt i Lund i lägre prisklass än så. Men ekonomin i föreningarna på sockerbruket kanske ser bättre ut än nybyggda föreningar i tokholm.

  Man blir ju idag lite sugen på att flytta hem när man tar ett snabbt span på booli. Tillräckligt stort boende till rätt vettiga priser. Villa på mycket kort pendelavstånd inom vår budget. Aint gonna happen dock pga livet i största allmänhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä det finns lite central mark kvar än så länge. Men priserna centralt jämfört med perifierin skiljer sig enbart något. Med perifierin, menar jag cykelavstånd på under 10 min. I centrum så går man förstås.

   Vet inte mycket om tokholm, men det verkar ta lång tid att komma till jobbet ifall man bor i hus där. Lite som att åka till Köpenhamn ifrån Lund/Malmö kanske?

   Radera
 18. Sen barnen kom kretsar alla beslut, direkt eller indirekt, kring deras bästa.

  Så nu prioriteras tid med dom i första hand, bostadsstandarden får bli lägre men jobbar 75% istället.

  Blev ett orenoverat torp istället för ny enplansvilla närmare centrum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Föredömligt.
   Aktat vilken region vi bor i så styrde barnens tillvaro o och säkerhet för "sociala utmaningar" vart vi valde att bosätta oss.

   Radera
  2. Bor man i sydvästra hörnet av Skåne så är problematiken i Malmö ganska så in-your-face, oavsett stadsdel, på ett sätt som inte finns i ex Sätila med omnejd.

   Därför försöker staden desperat bygga villamattor utanför stadsmiljön.

   Vet många med alternativ inställning som börjar mumla om barnen och storstad osv när tekningarna passerar den ålder då man inte längre är föräldraledig och kan hänga på stan på vardagarna.

   Radera
  3. Verkligheten hinner ikapp.

   Radera
 19. Har bott i både hyresrätt och BRF. Måste säga att BRF slår HR alla gånger.

  Bättre standard, folk tar hand om BRF bättre än hyresrätter (många HR i Stockholm är väldigt nedgånga, mer att välja mellan (byta HR i sthlm är ett hvte).

  Har man en vettig kalkyl och bor långsiktigt rekommenderar jag BRF alla gånger.

  För tillfälligt boende och folk som egentligen inte har råd, HR.

  SvaraRadera