Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2019-02-22

Fredagsmys: Offline i nästan två veckor

Dags för lite härligt fredagsmys. Och det är rätt härligt att i nästan två veckor i princip varit utan Internettillgång. En sorts själslig rensning. Vill passa på att utbringa ett tack till bloggens läsare, som med tre undantag har skött sig rätt väl under min frånvaro.
Bloggar- och författarjäveln i solnedgången vid Barafu-lägret på 4 600 meters höjd. Foto: Lena Padukova/Adrenalena.se
På Kilimanjaro var mobiltäckningen i allra högsta grad tveksam. Därtill fanns ingen möjlighet att ladda batterier, och medhavd batteribank användes för att fylla på mobilen, som bara användes som lättviktskamera.

Här och var kunde jag få in en signal, men inte ens mobildata, utan bara telefoni eller SMS på lägsta möjliga täckning. En gång andra dagen fick jag en EDGE-signal från grannlandet Kenya, men det gick inte att överföra något i praktiken.
Någon står med mobilen vid Shira II-lägret, inte för att ta foto på solnedgången, utan för att försöka få täckning.
Planen hade från början varit att inte kommunicera med omvärlden efter att vi lämnat hotellet i Moshi första natten, och så fick det också bli. För första gången sedan jag skaffade en iPhone 2008, var jag helt offline i åtta dagar. Enda undantagen var vid ett tillfälle på femton minuter vid Shira II-lägret på 3850 meter, där jag postade några bilder i sociala medier innan täckningen försvann, samt motsvarande vid Baranco-lägret på 3900 meter.
Breakfast Point i morgonsolen, efter att ha klättrat upp för 300 meter höga Baranco Wall från Baranco-lägret, med fulla 25 kg packning.
Överlag en väldigt befriande upplevelse att vara offline. Kan rekommenderas.

När vi kom ner igen valde jag att fortsätta vara offline, undantaget korta stötar där jag postade i mina officiella sociala mediakanaler för att upprätthålla intresse och aktivitet där. Men generellt var jag alltså passiv, och slussade in aktivitet successivt.

Sedan fanns över 1 000 kommentarer att läsa ikapp när jag väl gick online fullt ut.

Glädjande nog har ni bloggläsare hållit er i skinnet och hållit en rätt god ton i kommentarsfältet under min frånvaro.

Tre undantag finns till läsarnas goda uppträdande i kommentarsfältet. Det handlar om tre bannade personer, där två är vuxna svenska människor som inte är välkomna hit, men ändå fortsätter att både läsa bloggen och envisas med att kommentera. Antagligen har dessa två personer personliga utmaningar, men det får avgöras av rättsväsendet tids nog.

Den tredje har stora personliga utmaningar och är dessutom putinist och rysstroll, men jag har låtit vederbörande hållas eftersom personen återigen bekräftar att han tror att världen styrs av rymdödlor, vilket ger bra perspektiv på Putins diktaturkramares mentala hälsa. Vad det gäller de övriga två, så får jag väl lyfta sakerna till juridisk nivå och rättsväsendet. Finns ingen anledning att se mellan fingrarna på dessa längre om de envisas med fortsatta kommentarer. Hets mot folkgrupp, stalking mm.

Men nu är jag tillbaka. Bara en idiot tror att de kan posta kommentarer utan att dessa blir raderade, om de är bannade från bloggen. Vuxna människor lämnar när de informeras om att de inte är önskade. Och det är ni uppenbarligen inte, någon av er tre. Noterar att Näthatsgranskaren får finansiellt stöd av MUCF, så jag börjar väl med att lämna vidare kommentarerna i fallet hets mot folkgrupp till dem. Mest tragiskt med ensamma personer som håller på så här, män, incels.

Övriga önskar jag ett fortsatt underbart fredagsmys.

26 kommentarer:

 1. Hållt mig i skinnet? Nja, dragit det fram och åter kanske.


  Men nu tycker jag att vi lyssnar på nån trevlig poporkester:

  https://youtu.be/nTsaN-Arjac

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda skinn jag tagit i idag på grillkorven vid Krankesjön.

   Skål och god kväll på er, nu är det fredagsmysdags.

   Radera
  2. Satt på. Skulle det stå.
   Men nu är det bara att smasha in bollen.

   Radera
  3. Trodde du laddade upp med druvsaft och Detox inför kvällens sändning?

   Radera
  4. Kvällens sändning....? SM är ju nästa vecka...? Vad snackar du om?

   Radera
  5. Ett glädjande rykte talade om MGP ikväll, men nu kan det bara bli värre..

   Radera
  6. Jaså? Lysande! Ja, det var ju inget igår, slog sönder hela möblemanget av besvikelse.

   Radera
  7. Vi får helt enkelt ratta in och TA REDA!

   Radera
  8. Du har inte missat collaben med Silvana Imam va?

   https://youtu.be/GDhz9b6m0e4

   Radera
  9. En tanke kommer sällan ensam i Ben Dovers huvud...

   Radera
  10. Till skillnad från Richard O. Trevlig helg.

   Radera
  11. This is radio Niger dot com!

   Tack för tipset Rickard, annars hade jag missat skiten.

   Radera
 2. Man kan notera att en del av mästerkommentatorerna verkar behöva få lite extra känslomässig uppmärksamhet - kram på er, andra är bara fyllda av sig själv. Kanske får de inte det i sitt övriga liv, eller så har det inget annat liv. Tragiskt i så fall. Så bloggens existens och liberala kommentarsregler gör dem och samhället en verklig vältjänst. En medmänsklig välgärning på högsta nivå, en slags mental terapi. Ben är förstås alltid läsvärd. Hans sammanfattande och extensiva googlande sammanfattar ofta det jag vill ha reda på eller undrar över.

  SvaraRadera
 3. Ben ! Du e för jävla bara... !!! ;)

  Går det inte bara att en gång för alla teckniskt blocka dem..
  e-post, IP mm
  å så behöver du inte bry dej längre..

  Nu ska jag knäcka några bajer.. Tar några för dej också Ben !

  SvaraRadera
 4. Vågar man flyga till Moskva nuförtiden eller har organiserad brottslighet infiltrerat flygplatsen som bör vara säkerhetsklassad, ja herre gud vart ska då övriga samhället vara på väg om så är fallet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobbigt om det är värre att åka till Arlanda än till Moskva, är det målet eller resan som räknas?
   Skål och god fredag!

   Radera
 5. "Vad det gäller de övriga två, så får jag väl lyfta sakerna till juridisk nivå och rättsväsendet"

  Du tycker inte att polisen har annat att göra än dina personliga vendettor? Stalkning på en blogg verkar ju lite knasigt med. Menar du att de stalkar dig för att du säger saker som du inte gillar?

  Fredagskram från ett av alla rysstrollen, verkar som att du har kompisar lite här och var:
  https://www.youtube.com/watch?v=PcdEFxmhbKY

  SvaraRadera
 6. Mins Botswana på 70 talet pappa jobbade för Sida. Vi lyssnade på brusig utlandsradio. Hände nåt allvarligt fick vi telegram via ambassaden. Vi ringde till Sverige varannan vecka via en växel i Sydafrika där en kontorist kopplade oss vidare till Sverige. Nu har man bättre uppkoppling på Kilimanjaro alltså, vilken utveckling. Här är en svensk som satte spår i Botswana och som alltför få känner till utanför landet. Gus Nilsson. https://www.youtube.com/watch?v=6n_UOO-kqXA
  https://yourbotswana.com/2017/05/28/sanitas-gaborone-a-review/

  http://www.mmegi.bw/index.php?sid=6&aid=1006&dir=2011/February/Thursday17

  SvaraRadera
 7. Ingen internetporr på två veckor, hade du med tidningar eller pinupbilder.

  SvaraRadera
 8. "personliga utmaningar" hehe

  SvaraRadera
 9. Lite tråkigt att du vänder dig till Näthatsgranskaren, Cornu! Jag ogillar extremister och tycker man skall hålla en god ton i samtalet men HMF börjar utgöra en diktatur där man ständigt vill flytta gränserna för att skrämma Svensson från att uttala sig på nätet. NHG, EXPO och allt vad de heter kanske dessutom borde redogöra för hur de får tag i folk. Följer de GDPR? Har de tillstånd att få ut uppgifter om din IP-address? Har de snabbspår till gamla poliskollegor som gör att dessa brott beivras för att de förbättrar polisens statistik eftersom de är färdigutredda?

  Mycket fiskande i grumliga vatten här. Den som ogillade huset Romanovs behandling av politiska dissidenter blev inte gladare när Tjekan kom. Undrar om inte all granskning av nätet sponsras av Putin som vill förbereda en arme av folk inför Ryskt maktövertagande...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Signaturen har haft chansen att sluta kommentera här. Fungerar inte uppmaning att sluta kommentera får det bli juridiskt.

   Radera
  2. Går det inte bara att blicka permanent? Ip-block typ?

   Radera
 10. O fy för hunndan vilken blecka vi hadde igaår...
  Ben! Du skulle vatt me! Pågarna åkte för en halvannan timme sen
  Den där lilla polska flaskan i 12 pck var ju rena dynamiten...

  men fanken osså!
  Går det inte att blockla e-posten bara så hann inte kan lågga in..

  SvaraRadera
 11. Det är faktiskt en välsignelse att stänga av några veckor ibland. Som det görs

  SvaraRadera