Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2019-02-28 14:58

Exportindustrin fördröjer lågkonjunkturen något

Konjunkturbarometern klamrar sig fast i högkonjunktur ännu en månad, då den exportberoende tillverkningsindustrin tack vare fallande svensk krona räddar kvar barometern från lågkonjunkturen.
Konjunkturbarometern.
Konjunkturbarometern landade på +2.4, räddad ovan nollan tack vare en tillverkningsindustri på +14.3. 

Alla andra stora sektorer är nu i lågkonjunktur, undantaget bygg- och anläggning som trots att sektorn fortsatte falla ligger kvar på positivt med +1.6.

Detaljhandeln, tjänstesektorn och hushållens olika indikatorer är nu stabilt i lågkonjunktur, där tjänstesektorn nu rasat ner under detaljhandeln. Hushållen håller sig strax över total misär, tandagnisslan och varnagel på -7.5, medan tjänstesektorn är på -6.2 och detaljhandeln på -2.4.

Hushållen blev marginellt mer positiva med vårljuset i februari, kanske delvis räddade av att den fallande svenska kronan har hindrat större varsel inom industrin. Möjligt att även en tillfällig upprekyl på börsen kan ha glatt en del hushåll. Sedan får vi se hur hushållen reagerar nästa gång de ska köpa en iPhone och upptäcker prisutvecklingen med den fallande kronan.

Men ekonomin är stabilt på väg mot lågkonjunktur och pausen under februari är bara tillfällig. Enligt konjunkturmodellen ska man förstås fortsatt ligga likvid utanför börsen, då vi ännu inte är nere på mörkrött på -10 eller lägre.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

17 kommentarer:

 1. Det har ju hänt förut att exportindustrin dragit med sig resten av ekonomin, understödd av lägre värderad krona. Lite av en favorit i repris, och knappast förvånande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så får vi en tudelad ekonomi där exporten går bra men är inte längre tillräckligt stor för att lyfta hela ekonomin och framförallt om en fastighetskris blommar ut.

   Fastighetskris en mindre önskad favorit i repris.

   Radera
  2. Exportindustrin attraherar och suger upp arbetskraft, arbetslösheten minskar, lönerna ökar först i exportbranschen och sedan i alla andra branscher som vill ha kvar personal, konsumtionen ökar, priserna stiger.

   Alltså typisk högkonjunktur.

   Radera
 2. BNP överraskade positivt idag också:

  "Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 1,2 procent fjärde kvartalet, säsongrensat och jämfört med tredje kvartalet 2018. Det var främst exporten som förklarade uppgången. Kalenderkorrigerat och jämfört med fjärde kvartalet 2017 steg BNP med 2,4 procent. Helåret 2018 ökade BNP med 2,3 procent jämfört med 2017."

  ... detta var mer än de +0,5% som var väntat.

  ... och för den som är intresserad av sparande ...

  "Hushållens finansiella sparande ökade med 71 miljarder kronor och uppgick till 338 miljarder kronor i löpande priser år 2018. Sparkvoten, beräknad exklusive premie- och tjänstepensionssparande uppgick till 10,5 procent. Sparkvoten, inklusive sparande i premie- och tjänstepensioner, uppgick till 17,1 procent."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tar det separat senare. Varit ute och byggt i vårsolen.

   Radera
  2. Ska bli intressant att se vilken pessimist-vinkel du väljer där. Räntor steg och kronan stärktes åtminstone på BNP-beskedet.

   Nu är det dock historia och 2019 (och särskilt 2020) blir nog rätt så magra år.

   Glömde klistra in inkomsterna, det är alltid folk som klagar på att de blir fattigare år efter år, men totalt sett såg det bra ut 2018:

   "År 2018 uppgick hushållssektorns disponibla inkomster till 2 362 miljarder kronor vilket var en ökning med 5,3 procent i löpande priser jämfört med 2017. Rensat för inflation ökade de disponibla inkomsterna med 2,9 procent."

   Radera
  3. Räknat i euro föll alltså Sveriges BNP med 2,2 procent 2018.

   Radera
  4. BNP per capita antar jag att detta är?

   Radera
  5. @Per Johansson: När kronan stärks kommer BNP som euro att öka. Inte speciellt viktigt dock.

   @Markus Ström: Om man anger ökning av BNP, är det förstås inte BNP per capita. Borde vara rätt självklart.

   Radera
  6. Disponibla inkomsten - det är en mindre klick som ökar sina disponibla inkomster. Tack vare börsen, tillfångsinflatil och höga löner i för vissa, som dessutom får åtnjuta ytterligare skattesänkningar. De allra flesta har inga reallöneökningar (elr omkring + 0,5%) och skattökningar på det (slopade avdrag fackavg och annat smått å gott).
   Inte helt väsentligt att prata om aggregerade summor, fördelningen är minst lika viktig.

   Radera
 3. Har fullt upp o göra med alla pappers o massaindustrier som kör för full maskin dygnet runt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så om de bara fortsätter att köra för fullt dygnet runt kommer vi aldrig någonsin in i en lågkonjunktur?

   ... hela Västsverige går för fullt. Som tåget. Förutom de stackars hamnarbetarna då som har det lite för bra för sitt eget bästa men vill ha det ännu bättre.

   Radera
 4. Kronan är lagom stark nu:

  https://www.svd.se/varningen-svenska-kronan-riskerar-att-rasa-till-krisniva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja om kronan ligger på 10,50 mot EURON trots dom färskade BNP siffrorna, En superstark arbetsmarknad, bostadspriser som inte faller vidare och en börs som stigit med >10% i år så är hon i artikeln inte helt fel ute i vad som kommer att hända ifall något skulle rubbas lite. Ifall arbetsmarknaden viker, bostadspriserna faller lite till och Riksbanken sänker räntan är det inte helt omöjligt att vi är uppe på 12 kr/euron inom kort och har vi tur stannar det där men förmodligen inte.

   Radera
 5. Svårt se några jättetydliga tecken på lågkonjuktur än. Aldrig vart med om att så många varnat för lågkonjuktur som senaste året. Den varma sommaren ställde till det för vissa branscher (tex. Resebranschen) och nya miljökrav och omställningen till el för bilbranschen (som vanligtvis tidigt indikerar lågkonjunktur) gjorde försäljningen sjönk. E-handel, höga hyror och svårt köra bil i städer ställer väl till det gör affärer.
  Men annars är det lite svårt se en stor lågkonjuktur närmaste tiden

  SvaraRadera
 6. Inget lysande BNP alls inte internationellt. Plocka bort 4% pga kronförsvagningen mot EUR. Sen ytterligare 1 % pga drygt 100 tusen nya medborgare. Vad blir kvar då, inte mkt.
  Ser långtifrån ljust ut. Fortsatt kronförsvagning tycks vara enda åtgärden. Strukturella reformer lyser tyvärr med sin frånvaro. Och kreditbubblan slipper vi inte.
  Men måtte containern på 150 kvm i Bromma fortsatt kosta 10 mille så gör lite fastighetsskatt susen.

  SvaraRadera
 7. En enda post bidrog till nästan hela lyftet på 1,4%, tjänste Export. Enligt rapporten var de dessutom av engångskaraktär. Någon som vet exakt vad som ligger bakom dessa 1,2% ? (Som oftast legat runt 0,2).

  SvaraRadera