Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-02-13 09:18

BREXIT: Hur många miljarder och jobb står på spel för Sverige?

Så hur många miljarder står på spel för svensk del när det gäller Brexit? Storbritannien är trots allt en av våra allra största handelspartners, och en avtalslös Brexit riskerar slå stenhårt mot svensk exportindustri, svenska jobb och svensk konjunktur, och tillhörande välstånd.
Ombyggnad pågår.
2017 var Storbritannien vår fjärde största nettohandelspartner (13 GSEK) efter USA (58 GSEK), Finland (28 GSEK) och Norge (26 GSEK).

Sett till total varuexport var Storbritannien det sjätte största landet vi exporterar till med en svensk export på 81 GSEK. Större länder var bara Tyskland (142 GSEK - dock importerar vi för 247 GSEK från det landet), Norge (133 GSEK), Finland (90 GSEK), USA (90 GSEK) och Danmark (90 GSEK - vi importerade för 95 GSEK från Danmark).

Senaste rullande tolv månaderna var varuexporten till Storbritannien 76 miljarder, och varuimporten 68 miljarder. Tjänsteexporten var 65 miljarder, och tjänsteimporten från Storbritannien var 76 miljarder.

Sett till export och schablonen att en miljon i omsättning är en anställd, står alltså åtminstone upp till 76000 + 65000=141 000 svenska exportjobb på spel vid en avtalslös Brexit. Detta när Sverige redan rusar mot en lågkonjunktur.

Importen från Storbritannien är en annan intressant fråga, och uteblivna leveranser vid avtalslös Brexit kan ge spännande dynamiska effekter. Allt går inte att substituera hur som helst. Sedan förlorar Sverige sin kanske viktigaste politiska partner inom EU, och kommer därmed bli överkörd i EU-frågor ännu mer än vad som redan skett, vilket kan få konsekvenser långt bortom 141 000 arbetstillfällen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

89 kommentarer:

 1. Vi får väl lobba för att få med Turkiet i EU och EMU då så att marknaden blir större samtidigt som SEK närmar sig 15 kr. Då kommer vi tillbaka.

  SvaraRadera
 2. Man vet aldrig någon måste ju tillverka prylarna, behovet finns ju kvar även efter brexit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alldeles riktigt!
   Har någon gjort någon analys om vilka produkter som exporteras från Sverige till GB och vilka sveriges konkurrenter på dessa produkter är?

   Radera
  2. Ingen det är bara gissningar, för många mindre och medelstora företag är det snabba ryck ibland är det en anläggning till UK nästa gång blir det Japan eller Korea.

   Radera
 3. Hade vi ingen handel alls med Storbritannien innan EU?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, och med Norge och Schweiz handlar vi ocksâ.
   Synd att vi har barnsliga politiker i EU som väljer att se vâr gemensamma ekonomi ta stryk bara de fâr ge ett tjuvnyp till Storbritanien...

   Radera
  2. Norge (tillsammans med Island och Lichtenstein) är med i EES och Schweiz har ett hundratal bilaterala avtal med EU/EES som i stort sett gör att de handlar med samma regler som EES. EES/EU är gemensamt frihandelsområde med i stort sett fri rörlighet för personer, varor och tjänster. EES-länderna bidrar till EU:s budget men har inte rösträtt i EU.

   Den här lösningen vill inte Storbritannien ha (Laubor verkar iofs vilja ha en sådan lösning).

   Om Storbritannien inte accepterar Mays framförhandlade Brexit-avtal så defaultar man tillbaka till WTO:s regelverk och det är alltså inte samma regler som Norge och Schweiz har...

   Radera
  3. När det gäller jordbrukspolitiken, som är det enda verkliga gemensamma inom EU, så är det WTO-reglerna som gäller, inte några interna ideér i Bryssel...

   Radera
  4. Finns de norrmän som tycker att Norge lika gärna kunde vara med i EU om de ändå ska dansa efter deras pipa. Är rätt säker på att Norge följer EUs regelverk till stor del annars hade de fått svårt att handla med EU.

   Radera
 4. Detta är ett bra exempel på att EU inte innebär frihandel utan tvärt om att man hindrar handel. Gissar på swexit omröstning senast 2023.

  Vi nordbor har handlat med britterna i över 2000 år och det kan inte några EU byråkrater hindra annat än på väldigt kort sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilket sätt är det här ett exempel på att EU inte innebär frihandel? För att parlamentet i UK röstade nej till övergångsavtalet? Ett avtalslöst Brexit innebär alltså att UK lämnar EUs frihandelsområde, inte att EU hindrar handel med UK...

   Radera
  2. Kan vi avtala bilateralt med UK om frihandel som medlemmar i EU? Om inte, då hämmar EU frihandel.

   Radera
  3. Håller med Johan. Det finns ett liggande avtalsförslag för ordnad Brexit. Avtalet är godkänt av EU men Storbritannien kan inte komma överens med sig själv och godkänna liggande avtal. Det är alltså inte EU som strular...

   Radera
  4. Kan det vara så att det finns krafter som tjänar på ett avtalsfritt Brexit?

   Radera
  5. @turlasvante
   Nej vi kan inte ensidigt förhandla fram ett frihandelsavtal med Storbritannien. Eftersom vi redan ingår i ett frihandelsområde måste våra parners i det området vara med på att området utvidgas. Det innebär att EU förhandlar som en enhet i dessa frågor. Det gjordes senast med Kanada.

   Det finns redan ett sådant utökat frihandelsområde som inte är EU - Det heter EES men där vill Storbritannien inte heller vara med. Det är inte EU som strular...

   Radera
  6. Frihandel finns väl egentligen inte iom att det är ett avtal som reglerar handeln inom området!? Inte särskilt fritt, borde heta Regleringshandel.

   Radera
  7. UK lämnar, EU hindrar handel genom att odemokratiska EU byråkrater medvetet drivit fram ett oacceptabelt dåligt avtal som är sämre än no-deal brexit för alla utom byråkraterna själva (hoppas dom iallafall).

   Man hindrar också handel genom att det inte är möjligt att som suverän stat sluta frihandels avtal med en annan stat tex UK.

   Radera
  8. @Martin
   Det stämmer inte alls. Hindret för liggande avtalsförslag är hur gränsen mellan Nordirland och Irland skall lösas utan att oroligheterna i Nordirland skall blossa upp igen. Det har alltså egentligen inget att göra med de framtida handelsvillkoren mellan Storbritannien och EU. Det stora problemet för Storbritannien är att det finns olika uppfattningar internt vad Brexit innebär. De som drev Brexit-kampanjen var milt sagt inte riktigt klara i sin kampanj vad man röstade för. Var det en EES-exit eller en Hard Brexit eller något däremellan?

   Radera
  9. Precis.
   Det enda GB egentligen vill ha är en bortre gräns för backstop för hur länge Nordirland är med i EU men inte resten av GB (det är vad backstop innebär)

   Irland vägrar acceptera det, eftersom de vågar inte riskera någon ny konflikt. Blir det en hård gräns är det risk för väpnad konflikt på Nordirland och i förlängningen GB/EU /Nato det är det verkliga skälet till att Brexitörer som Farange var betalda av Ryssland.
   Ju svagare Väst, desto lägre sannolikhet att de sätter hårt mot hört när Ryssland går på offensiven.

   GB är trots allt enda trovärdiga kärnvapen akten inom EU eller Nato-Europa.

   Radera
  10. Irland får väl gå upp i UK som någon i Torypartiet föreslog. Problem löst.

   Radera
  11. Handelsavtal mellan Sverige, UK och övriga Västeuropa har funnits sedan 1960 då EFTA skapades. UK gick ur EFTA 1973 för att gå med i EG. Det var länge sedan det var avtalslöst och hur handelsutbytet på vikingatiden såg ut är inte riktigt relevant för nutida handel.

   Radera
  12. Gbd crx, det lär ju hända, eller hur?

   Radera
  13. @RO:Jag och du vet att det inte händer men vissa konservativa har framfört denna tanke.

   Radera
  14. Skulle ändå vilja påstå att det var mer frihandel på vikingatiden än nu, iaf mellan olika länder.

   Radera
  15. Jesus min skapare hur mycket mental onani har ni ägnat er åt för att tro att det ska bli krig i Nordirland och att alla som är emot det ni tycker alltid är betalda av Ryssland. När det verkliga skälet är att britterna vill ha tillbaka sitt själv bestämmande, i alla fall strax över 50% av dom.

   Radera
  16. Du får det att låta som om onani skulle vara något dåligt. Nu är det så att i långfredagsavtalet har UK åtagit sig ett antal punkter som gör det svårt att upprätta en hård gräns på Irland. Vidare så finns det en klausul i avtalet som säger att om en majotitet av nordirland vill enas med Irland måste så ske. Demografin på Nordirland ser annorlunda ut än för 100 år sedan och majoriteten röstade för att vara kvar i EU där. En nystartad konflikt där är inte omöjligt om än ej 100% säkert.

   Radera
 5. Häromdagen skulle jag beställa några tätningar som tillverkas i UK. Distributören la till två veckor på leveranstiden för förväntat Brexit-strul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. samma här! köper en del fr uk och för nån månad sen la jag en större beställning av olika saker. de kom på ett par dagar.
   Nu la jag en ny beställning och får som svar att väntetiden är 10-14 dagar pga förväntad strul!

   Radera
  2. Att beställa reservdelar till bilen som däck, kamremsats, diverse olika delar till luftmassemätarn mm tar bara 3 dagar från det att beställningen är lagd , utlevererad från lagret i Tyskland och tills den finns hos min lokala paketutlämnare!

   Tror att DHL kör gamla VW eftersom de ... https://www.youtube.com/watch?v=rmrqno_Vam0

   Någon som köpt bildelar från GB på sistone ?

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Vi går med i UK istället, och får på köpet bra intjäning på handel med USA och commonwealth.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur tänker du nu? UK har inga handelsavtal med USA eller med commonwealthländerna. Dom kommer säkert få det men det blir på, säg Indiens villkor, och inte UKs eller för den delen Sveriges skulle vi göra som du vill. Du kan ju fundera på vad ett avtal med Indien skulle innehållla och varför vi inte har ett EU-Indien avtal på plats och primärt vilket EU land (fortfarande EU land) som stoppar. Googla mode 4 services.

   Nulli secundus

   Radera
 8. Svenska politiker som på grund av prestige i brexitfrågan låter svenska människor dö på grund av förhindrad läkemedelsimport bör ställas inför rätta för dråp, alternativt mord.

  Svenska politiker som av prestigeskäl vägrar att låta näringslivet fortsätta handla som vanligt med Storbritanien bör hållas ansvariga såsom för medvetet sabotage, insider trading, eller motsvarande hårdast möjliga tolkning.

  Näringslivet på båda sidor om gränsen är fullt kapabel att bedriva business as usual bara politikerna låter dem göra det. ALLA eventuella obstruktioner och därav följande dödsfall (människor såväl som mindre företag) kommer att vara orsakade av politiker i den här frågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får läsa mycket dumt i kommentarsfält, men det här tar nog ändå priset...

   Radera
  2. Som andra har påpekat i den här tråden. Sverige klarade att handla med Storbritanien innan vi gick med i EU. Sverige klarade att handla med Storbritanien innan EU ens fanns.

   Om EU av prestigeskäl vänder 180° och beter sig som en organisation för att FÖRHINDRA handel istället för att bejaka - har vi någon glädje alls av en sådan trotsåldersorganisation?

   Radera
  3. Eu har gemensamma regler för handel (ekonomisk aktivitet ), vilket förenklar handel inom eu.
   Din idé är att eu borde behandla uk som om de fortfarande följde reglerna men inte gjorde det.
   Vad sägs som att vi skippar all kontroll av importen från säg Indien? Allt annat vore ju att "förhindra handel"
   Förstår du hur fel du har ?

   Radera
  4. Läkemedelsimport som tidigare har fungerat bra, riskerar nu att förhindras/försämras/obstrueras av prestigebundna politiker som skall straffa Storbritanien.

   Svenska medborgare riskerar att dö, eller drabbas av långvarigt förvärrad hälsoproblematik, om så sker.

   Detta är då politiskt skapade dödsfall. Näringslivet kan förhindra dem om de får köra på som vanligt.

   Politik brukade vara att vilja, numera handlar det mest om att vilja förhindra. Hur många döda pga medicinbrist orsakad av politisk prestige kan du tänka dig att acceptera? Min siffra är noll.

   Radera
  5. Nu är det ju UK som lämnar ett helt fungerande handelsavtal. Hur kan det vara svenska politikers fel?

   Har du något exempel där EU svängt 180 grader eller är det bara en "känsla"?

   Radera
  6. Det är förstås inte bara ens fel när två bråkar. Men svenska politiker måste göra allt som står i deras makt för att säkerställa fortsatt import av framförallt livsnödvändiga mediciner och medicinsk utrustning.

   Det är inte tillverkarna av mediciner som vill ha sämre handel. Det är inte importörerna av mediciner som vill ha sämre handel. Det är enbart politiker som har blod på sina händer om folk börjar dö p.g.a att avtal (eller brist på avtal) förhindrar att mediciner och utrustning som de factor existerar inte tillåtes komma fram från tillverkare till kund.

   Radera
  7. Jag håller med om att tillgång på vissa läkemedel ev kan bli ett problem. De som är godkända med brittisk procedur antar jag. Politisk ovilja från EU isåfall för de läkemedlen är precis lika säkra i februari som i april oavsett brexit. EUs myndighet för läkemedel ligger/låg i uk och flyttar nu. De tog ett stort ansvar för läkemedel på den brittiska myndigheten som andra länder tar över nu. Jag tror dock inte Sverige kommer att förhindra något eller försvåra för vården på det sättet utan jag tror man gör allt för att fixa ev problem som förutses.

   Radera
  8. https://www.lakemedelsvarlden.se/lakemedelsbrist-hotar-vid-hard-brexit/

   Radera
  9. Detsamma gäller ju dock för alla basnäringar. Låt oss ta några av de allra mest basala som exempel för tydlighet skull. Engelska kor slutar inte beta för GB går ur EU. Skånska grisar slutar inte grymta för att GB går ur EU. Skottska får slutar inte ulla för att GB går ur EU. Norrländsk renskav slutar inte produceras för att GB går ur EU. De som tillverkar produkter ur dessa basnäringar slutar inte vilja sälja för att GB går ur EU. De som vill importera från GB eller sälja till GB eller bäggedera på en gång slutar inte vilja detta för att GB går ur EU.

   De ENDA som kommer att lägga hinder i vägen för fortsatt business-as-usual är våra svenska och övriga europeiska politiker, om de fortsätter att få obstruera så mycket det bara går för att "straffa" befolkningen i GB för att de röstat fel.

   Därför är det politikerna som skall hållas ansvariga om någon dör av detta. Därför är det politikerna som skall hållas ansvariga för de företag (inom och utanför EU) som går omkull p.g.a politikernas medvetna obstruktioner. Folket vill inte ha försämrad handel. Näringslivet vill inte ha försämrad handel. Ingen vill ha försämrad handel.

   Utom politiker som t.ex Margot Wallström som ju sagt att hon "inte kan förlåta" GB för att de tagit ut skilsmässa från resten av EU.

   Radera
  10. Men Peter nu är det ju UK som lämnar oss och inte tvärtom. Och det är UKs politiker som velar. De engelska (knappast några skottar där inte) politiker som vill krascha ut ur EU är de enda som kan hållas ansvariga när skiten når fläkten.

   Nulli secundus

   Radera
  11. @Peter Handeln med UK kommer inte att sluta bara för att de lämnar EU. Men allt de exporterar kommer bli mellan 5-40% dyrare för de som importerar något producerat i UK. Precis samma gäller för det UK importerar. Till det kommer all byråkrati i tullen eftersom både EU och UK måste skydda sina yttre gränser. Detta är dock bara toppen av isberget om UK skulle lämna utan någon form av avtal.

   Radera
  12. @Peter Andersson: Du skriver "Sverige klarade att handla med Storbrittanien innan vi gick med i EU" - just det *innan* vi gick med i EU. Som Storbrittanien kommer få erfara "the hard way" så blir det inte 'good old days' efter ett utträde. Uppenbarligen slog galna-ko-sjukan till hårdare på den lilla ön. Finns ingen annan förklaring på detta dårskap.

   Radera
  13. @peter anderson
   "Det är inte tillverkarna av mediciner som vill ha sämre handel. Det är inte importörerna av mediciner som vill ha sämre handel. "

   Det du inte verkar förstå är att det är Storbritannien som vill ha sämre handel - Det är den oundvikliga följden av att man lämnar de handelsfrämjande institutioner man vill lämna. Vill man inte vara bunden av Europeiska regler, så kan man inte förvänta sig att Brittiska myndigheters godkännande är ekvivalent med det importerande landets regler, det är just den där biten som möjliggör det hela, bindande gemensamma regler med gemensam kontroll och domstol.

   Radera
  14. Det spelar ingen roll vem som initierar skilsmässa, båda parter har fortsatt gemensamt ansvar för barnen.

   Politiker som jobbar med att straffa varandra för att deras medborgare röstat fel, är som äktenskapsmäklare som medlar fred mellan föräldrarna genom att aga barnen åt dem.

   Radera
  15. Det handlar inte om att straffa någon. EU har ett regelverk de följer som UK dessutom varit med om att sätta upp. Så det kan inte komma som någon överraskning att ALLA avtal mellan UK och EU kommer sägas upp 23.59 CET 29 mars om nu inget nytt förhandlas fram innan dess. EU har varit så generösa de kan enligt regelverket och UKs parlament har sagt nej, så det verkar tyvärr som att det blir en hård Brexit om nu inte parlamentet förhandlar fram en förlängning av artikel 50.

   En shitshow av gigantiska proportioner som UK satt upp helt på egen hand.

   Radera
 9. Att en miljon i omsättning motsvarar en anställd känns klent räknat. Ja kanske för en som jobbar på kommunen där man mest går på möten,fikar eller undviker att svara i telefon.

  Men jobbar man privar liksom jag så rullar man betydligt större siffror än så per anställd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En omsättning på en miljon per anställd är närmast en allmänt vedertagen schablon som ligger hyfsat rätt.

   Att det generellt skulle vara "betydligt större siffror än så" i det privata stämmer säkert i ditt enskilda fall men alls inte generellt.

   Radera
  2. Beror ju helt på bransch. Finns oljehandelsbolag som omsätter miljarder per anställd.

   Radera
  3. Självklart så omsätter Korrekt uppfattat oändligt mycket större summor.
   Kan du ange vilket bolag som du abetar på?

   Radera
  4. För tjänsteföretag är en miljon/anställd ok, för tillverkande industri är det knapert och för handel misär.

   Radera
  5. Många av företagen som utmålats som "världsledande" och drabbade av "kompetensutvisningar" av sina "världledande" medarbetare har legat på omsättningar runt 1.000.000 kr/anställd/år.

   Radera
  6. Exakt !

   Och med "nyckelpersoner" vars kompetenser de är närmast "unika" i världen med att inneha har haft månadslöner på 28 000:-

   men, men... Det s.k "Kompetensregnet" faller ju över Sverige...

   Radera
  7. Skönt att det är fler som har börjat genomskåda svenska IT-företags rena skitsnack.

   Radera
  8. Intressant nog är det oftast "stjärnkodare" som måste lämna landet, och deras kompetens är "unik".

   "Unik" genom att få en lägre lön jämfört med lokal förmåga antar jag?

   Radera
  9. @least Ännu mer intressant att andra företag i Europa inte står och slåss på Arlanda över privilegiet att få anställa dessa världsunika talanger.

   Radera
  10. Härliga tider, alla går i försvar för sina medelmåttiga prestationer, använd energin till att öka omsättningen istället ;)

   Radera
 10. Det skulle gå riktigt illa för Sverige om vi inte röstade för Euron, finns saker att dra lärdom från den retoriken när det gäller Brexit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stora misstaget är att politikerna totalt misslyckats med att skapa en europakänsla hos medborgarna, och nu är det för sent.

   Om man på 90-talet t.ex hade skapat en europeisk fotbollsliga av NHL-modell med t.ex ett proffslag per huvudstad, men bara en tillåten spelare från/per nation per lag, plus en årlig draft av NHL/NFL-modell, då jävlar hade man kunnat kanalisera det manliga sportintresset till en kontinental intressegrupp som verkat i unionens större intresse.

   Radera
  2. Tja UK har ju varit pådrivande i att expandera EU just i syfte att förhindra integration.

   Radera
  3. Vi vet inte hur det kontrafaktiska Sverige sett ut, men i vilket fall som helst, titta på schweizerfracen så se du hur mycket våra politiker lurat svenskarna - jag föredrar en värld där de inte kan fuska med valutan.

   Radera
 11. Ett Sverige i EU kommer inte att sluta handla med Storbritannien efter Brexit. Inget EU-land kommer sluta handla med Storbritannien. Handel kommer bli lite dyrare eftersom det kommer ske genom WTO-avtal om inga andra avtal tas fram. Det kommer troligen vara en övergångsperiod på 2 år där sådana avtal kan tas fram efter en Brexit i mars, både för hur varor och människor ska kunna ta sig över gränserna. Att måla upp det som att all handel kommer sluta och att det kommer bli brist på saker i det ena eller andra landet är enbart FUD. Att måla upp det som att inget kommer förändras eller att allt kommer vara guld och gröna skogar är falskt.

  Största problemet kommer vara hur Nordirland ska kunna hanteras. En lösning skulle kunna vara att ha öppen gräns med risk att det blir en smuggelväg mellan GB och EU. Går dock ha kontroller av transporter även med öppen gräns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad av "no deal" är svårt att förstå?

   Radera
 12. Om vi backar bandet, och minns komikerna
  Cameron & Boris, snajdarna från Eton, som
  spexade igenom en folkomröstning i Monty
  Pythonsk anda. Dessa båda politiska clowner medverkade till en politisk fars en
  framtida Shakespeare kommer att spinna en
  lyckosam karriär på. Den Stora Oredan i
  Tsarryssland är en passande fond till vad
  pajasarna i snart hisTory presterar för sitt land.

  SvaraRadera
 13. Jag tror att britternas surhet mot EU är att de inte längre får regera styra och ställa över ett IMPERIUM där solen aldrig gick ner utan är så illa tvungna att samsas med fransmän ("grodätare") och - än värre - tyskar ("krautar") som inte bara gör bättre bilar utan även basar över en valuta som är mer gångbar än £ Ett land där "adliga meriter" inte är lika dörröppnande och där man glömde bort att hålla ölen varm under jäsningen ..
  Och som förlorade två krig..

  Inte så lite "stiff upper lipp" så att säga

  SvaraRadera
 14. Det kommer ju bli intressant om inte annat. Med lite tur är jag i skogen när skiten träffar fläkten. *popcorn*

  https://utbrytningen.blogspot.com

  SvaraRadera
 15. Handelsnettot med varor 2018:
  EU -179,3 miljarder
  Övriga +146,4 miljarder
  Nettoavgift EU medlemskap 26,6 miljarder

  Det är en usel klubb att vara medlem i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer ihåg när det var omröstning om Sverige skulle gå med i EG eller inte.

   Bland motståndarna på vänsterkanten var argumenten att ".. vi inte skulle gå med i någon rikemansklubb.."

   Nä hä nä... Vi kanske då hellre skulle gå med i någon fattigmansklubb med länder som Nord-Korea. Kuba, Angola, Mozambique och Vietnam..
   Undrar just hur mycket moder Svea skulle dränerats på pengar då?

   Sedan kan man också räkna ut hur mycket handelsnettot med EU-länderna skulle vara även om Sverige inte var med.

   Sedan kan man ju förstås diskutera hur mycket Sverige och de andra nettobidragsländerna skall betala per capita för att hålla diverse halvmögliga ekonomier under armarna... Eller för den delen franska vinbönder ...

   Radera
  2. Du räknar som Trump...

   Hur prioriterat tror du Sverige (10 miljoner)är gentemot EU (500 miljoner) när bilaterala handelsavtal skall förhandlas mot länder i övriga världen?

   Tror du det är lättare för Sverige ensamt att förhandla fram fördelaktiga villkor än när EU förhandlar?

   Radera
  3. Jag räknar inte, jag presenterar fakta. Alla får själva dra sina slutsatser.

   Det är såklart mycket enklare att förhandla sina egna avtal när man inte behöver ta hänsyn till produktiviteten i Rumänien.

   Radera
  4. @Bengt Fattigmansklubben håller vi ju på att importera hitr så att vi också skall kunna bli medlemmar i den :-)

   Radera
  5. Nu blandas äpplen och päron hej vilt.

   Radera
  6. Herr faktakillen, under vilka avtal handlar Sverige med "övriga"? Vad skulle hända om Sverige lämnade EUs tullunion? Under vilka avtal skulle Sverige då handla med "övriga"?

   Nulli secundus

   Radera
  7. Så för att få gå lite plus på karusellen så tvingas man gå med rejäl förlust på gungan och dessutom betala en avgift för det. Är du möjligtvis politiker?

   Radera
  8. Men handelsnettot är ett resultat av import/export. Så klart den inte kommer balanseras för ett litet importberoende land som Sverige.

   Radera
  9. Precis, så varför ska vi vara med?
   Uppenbarligen så är omvärlden mer intresserade av att betala bra för våra varor en EU länderna.

   Radera
 16. Varför så negativt? se det som en MÖJLIGHET, inte ett hot.

  SvaraRadera
 17. Vad är problemet skriv nya avtal bara. Det borde vara lättare för Sverige och Storbritannien än när hela EU ska tycka till.

  SvaraRadera
 18. Vid en hård Brexit så gäller WTO-reglerna och inom något år eller så, så kommer Storbrittanien få ett frihandelsavtal så som Schweiz eller Norge har nu, eller Sverige hade innan vi gick med i EU.

  Låsningar kommer brytas upp när Storbrittanien väl ha lämnat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De skulle kunna få ett avtal av Norge klass på fem minuter - det är bara det att flera i tory partiet absolut inte vill det.
   EU har inga problem med det.

   Radera
 19. Siffrorna stämmer säkert, men den antydda slutsatsen borde starkt ifrågasättas. Som riktigt okunnig måste jag ändå ifrågasätta om man inte bara kan göra ett enkelt handelsavtal med GB även om dom är utanför EU eller "bara" avtalslösa. Vi har väl inte avsagt oss makten att göra bilaterala handelsavtal med länder utanför EU?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det ligger ju lite i sakens natur med en tull Union och gemensam marknad att alla där behöver vara överens gentemot andra.

   Radera
  2. Och det är ju också en del av UKs problem att man har ont om folk/erfarenhet av handelsavtal då EU hanterat sådana frågor under lång tid. Det gäller ju mycket annat också och för nästan alla de områden där de behöver nya organisationer av något slag verkar man inte tagit det på allvar. Såg någon siffra att Nederländerna själva hade utökat sin tull personal med fler än UK pga väntat utträde

   Radera
 20. Jag är lite osäker men har för mej att i Irak-krigen så var det väl England som höll EU-krigsmakten, hur kommer EU-krigsmakten att se ut utan England, kommer EU att bli som Sverige, hoppas att nånannan ställer upp ?
  Har England kvar sin krigsindustri men fram för allt kompetensen att starta upp eller kommer EU:s krigsmakt att hädanefter bli beroende av skitdyr utrustning från USA, Franska grejerna är väl inte 'sådär', då det gäller Kalashnikov-livslängd-underhåll jag tänker på NH90 som verkar som att den måste dra åt handbromsen o servas redan innan full tank förbrukats och långservicen är klar då 'ryssen' redan lämnat landet efter . . .
  Sedvanlig handel fixar sig efter några månader, problemet är väl att av EU godkända Englandssaker måste om-godkännas då dom ju är utom-EU produkter helt plötsligt, så tänk på att era Englands-säkerhetsbälten kanske inte längre är godkända i EU och måste bytas enl. nån mysko förordning som fanns längst bak i nån txt,
  Kommer Nato att överleva ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 21. Om man är lite pragmatisk kommer Brexit snarare att skapa en massa arbete. Alla exportföretag måste ju anställa en massa personer för att fortfarande kunna exportera till UK. Att priset går upp för Brexitarna - är ju något helt annat !

  SvaraRadera