Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-02-20 09:29

Avanza bötfälls 35 MSEK av FI för pensionsförsäkringsslarv

Avanza Pension varnas av Finansinspektionen (FI) och bötfälls på hela 35 miljoner kronor för att ha slarvat med avsättningarna i pensionsförsäkringar. Bristande avsättningar har inneburit att styrelse och ledning har saknat kunskap om solvensläget och konsumentskyddet har varit hotat. Det hela visar på motpartsrisken i allt sparande, som förutsätter att motparten faktiskt gör det den säger sig göra.
Finansinspektionen gör sitt jobb.

Pressmeddelandet från FI lyder bland annat:
"FI:s utredning visar att bolaget inte har uppfyllt ett stort antal centrala delar i regelverket. Framförallt har detta gällt antaganden som ligger till grund för beräkningen av de försäkringstekniska avsättningarna. Regelöverträdelserna har bland annat lett till att det samlade värdet av bolagets avsättningar har blivit för lågt. FI:s utredning visar också att det funnits fel i Avanza Pensions rapportering och att bolaget inte har upprättat och följt styrdokument för rapportering.
I och med att avsättningarna har varit undervärderade har styrelse och ledning i bolaget, samt FI, saknat kunskap om bolagets verkliga solvenssituation. Det har därmed inneburit en försvagning av konsumentskyddet. Styrelse och ledning kan också ha fått en alltför positiv bild av bolagets framtida intjäningsförmåga. FI och externa intressenter har också riskerat att få en felaktig bild av bolaget då det funnits omfattande brister i rapporteringen."
Bolaget har alltså inte satt av de pengar som pensionsspararna borde förvänta sig, utan gjort något annat med insättningarna. Exakt vad framgår inte. Bolaget ska inlett ett förbättringsarbete, coh Finansinspektionen tror naivt att det hela inte kommer upprepas.

När man sätter in pengar i pensionsförsäkringar eller annat sparande, så väntar man sig förstås att motparten uppfyller sina skyldigheter och förvaltar pengarna på nödvändigt vis. Så har tydligen inte skett hos Avanza, utan man har gjort något annat med pengarna. Motpartsrisk existerar alltid, och allt sparande (utom fysiskt guld eller kontanter man har egen kontroll över tillgången på) förutsätter att sparinstitutet följer lagen. Det är klen tröst om någon kan åtalas och fällas för brott efter att kanske 30 års pensionssparande visar sig inte finnas.

I Avanzas fall är jag lite osäker på om man har traditionella pensionsförsäkringar, utan jag tror snarare att det handlar om kapitalförsäkringar, och att bolaget i så fall inte satt av pengar för det minimala påslaget som ska utgå om försäkringstagaren avlider. Men jag kan ha fel där.

35 MSEK är ingen liten summa, och det inträffade kan nog ses som mycket allvarligt. Det hade varit intressant att fått se detaljerna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Avanza har traditionell TJP - https://www.avanza.se/konton-lan-prislista/konton/pensionskonton/tjanstepension.html

  SvaraRadera
 2. Mer pengar till staten, mindre till pensionärerna. Business as usual.

  SvaraRadera
 3. Göran J, vad menar du nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Staten drar in 35 mille i böter från Avansa som annars kunde gått till pensionsfonderna.

   Radera
  2. Böterna betalas av Avanza och har inget med pensionspengarna.

   Radera
 4. Jag har klivit av börsen och lägger allt månadssparande på att amortera av huslånet. Jag kallar detta finansiell prepping. Visst kan jag missa värdeuppgång men om finansapokalypsen kommer vill jag i alla fall ha en bostad. Kommer säkert fastighetsskatt men det drabbar ändå.

  Nästa steg blir kanske lite fysiskt guld men max några hekto. Samt lite € cash så man kan köpa mat om kronan kollapsar och mitt bankkonto får en haircut eller begränsning på uttag som hände i Grekland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sälj bostaden, bosätt dig under en bro och köp krugerrand för hela rasket. Visst, du kanske får frysa lite men FATTA vad finansiellt preppad du kommer vara.

   Radera
  2. Som ett generellt råd så bör man först bygga upp en rejäl buffert innan man går all-in för amortering men det är förstås utifrån var man befinner sig i livet osv.
   Problemet med fast egendom är att den sticker i ögonen hos de politiker som gillar att spendera andras pengar.
   Här kan det vara klokt att i framtiden sälja sitt högtaxerade objekt om man har möjligheten, flytta ut på landet/mindre ort och köpa en billigare fastighet (man kan se till att den har hög standard) men lågt taxeringsvärde. Med 1 % skattesats så kan det lätt skilja 100.000 kr i skatt varje år snart och det är på toppen av amorteringskrav m.m.

   Radera
  3. Intressant ide Ben men någta frågor:
   Var förvarar man krugerranden?
   Har du några bra recept för getkött?

   Radera
  4. Ben,eller gör så här. Byt bron mot Grand, och träffa nya Milfar var dag.

   Radera
  5. hmm, intressant tänkande.. om du inte har familj så skulle jag tipsa om att casha en "plåtis" istället. Du bor trångt men bekvämt, har kök, kylskåp, förvaring, bil, dusch och toalett i ett, självklart solcell på taket också. Kan förflytta dig som du är van vid och behålla ditt jobb (tills finansapokalypsen gör dig arbetslös) samtidigt har du typ inga utgifter men är ständigt på semester (föruom dina 40h på jobbet). En plåtis är under 6 meter och klassas som personbil dessutom. En ny plåtis med all bekvmlighet ovan kostar ca 600.000. Det är en summa som är mer rimlig att spara ihop till än att försöka amortera av sitt hus tänker jag. Det gör dig dessutom fri på riktigt eftersom du inte vet vad som kommer orsaka finanspokalypsen. Är det ex. krig så vill du nog ändå inte bo kvar i ditt hus tänker jag. Lycka till Anders!

   Radera
  6. Intressant tanke med "plåtis", vilken skattetabell gäller ifall man då jobbar i/ifrån sin "plåtis"? Jag tänker mig att "plåtis" flyttas efter säsong. Eller vad gäller generellt ifall man enbart bor på hotell (i lite olika länder t ex).

   Radera
  7. Slitaget på plåtisens inredning lär blir ganska stort, detta då de inte är gjorda för ett permanent boende.

   Efter bara ett par år bor du slitet och med en husbil som inte ens är nära de 600000 som du köpte den för.

   Radera
  8. @gbd crvx:

   Krugerranden förvaras så klart ovan där, där RANDas morgonen, som bekant.

   Eller i munnen, morgonstund har guld i mun, det vet du väl?

   Och en get gör sig alltid bäst i curry.

   Radera
  9. Om det inte är en bock, då funkar örtagård bäst.

   Radera
  10. ja, det där med att folkbokföra sig "korrekt" när man bor i plåtis eller andra mobila hem är en väldiskuterad fråga. För vissa verkar det lockande att folkbokföra sig där skattetabellen är mer gynsam än på andra platser. När det kommer till extra slitage på plåtisens inredning så är min uppfattning av bekanta som bor permanent att det inte stämmer. Många duschar ex. på gym eller arbetsplats, vistas mer utomhus i naturen och mer har plåtisen som ett ställe att sova på. Livstilen går ju helt enkelt ut på att äga istället för att ägas, och kräver en lite mer minimalistiskt approach på tillvaron då såklart :)

   Radera
  11. Med Kivra och efakturor m.m. så börjar den faktiska adressen bli mindre viktig ur den aspekten. I en digital värld så är de fysiska gränserna rätt oviktiga.

   Radera
  12. Jo fast skatten kan ju skilja sig rätt kraftigt, jmf Dorthea med Vellinge. Kanske 50k/M man tjänar netto om året. Posten är verkligen inte problemet. Mest en fördel då man slipper sk direktreklam.

   Radera
  13. 50k x 12 = 600k till att byta plåtis var 12:e år. Plåtis har givetvis eldrift samt solceller på taket. Även inkluderat en Tesla powerwall på 50kwh

   Radera
  14. Ni kan vara lugna för mig. Jag har redan en buffert kontant på bankkonto, lite ränteterminer, snart mitt hus betalt, skjutvapen för att försvara mina krugerrand, och begåvning. Blir det så att Magda inte kan hålla sig så får jag väl sälja huset och gå i pension.

   Jag tror liksom inte på en ny kristallnatt mot vita svenska män utan fastighetsskatt och förmögenhetsskatt kommer ske långsamt så befolkningen hinner vänja sig. En miljon hemlösa svenska familjer skulle krascha ekonomin eftersom dom inte kan låna och det vill inte Magda.

   Som Mikaela skrivet handlat finansiell prepping mycket om att skala ner och ha låga fasta utgifter, inte om extremlivsstil som Ben skriver om.

   Radera
 5. Småpengar !
  Hörru! Har du helt missat Swedbank ? det är ju STORT !!

  https://www.svt.se/special/swedbank/

  SvaraRadera
 6. Vad säger vår älskade c hemberg nu? Ska han starta ett nytt upprop?

  SvaraRadera