Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2019-01-08 10:01

VD:ar säkra: Lågkonjunkturen är här - satsar ändå på tillväxt

Konsultbolaget Axholmen visar i sin årliga VD-undersökning att 52% tror på sämre makroekonomiskt läge ("lågkonjunktur") under 2019. Endast 4% tror att svensk ekonomi blir bättre. Samtidigt planerar 63% tillväxtsatsningar under året, istället för att bromsa in. Detta följer förstås företagslogik, då man inte vill tappa marknadsandelar till oförsiktiga konkurrenter, och den som inte vågar vinner inte heller.
Insert generic stock photo.
Det finns förstås en stor variation mellan branscherna. Sämst tro på 2019 har man inom bygg (65% negativa), tillverkning (60%) samt logistik och transport (56%). Inte en enda av dessa tror på bättre tider under 2019, vilket också gäller fastigheter. 

Bland de mest positiva hittas läkemedel och biotech där 11% av VD:arna tror på bättre tider, IT och telekom med 7% och förstås den evigt positiva detaljhandeln (nästa år måste bli bättre) med 8% positiva.

Samtidigt som alltså 53% tror på sämre tider så tror 66% av VD:arna på ökad omsättning och 60% på högre rörelsemarginal för det egna företaget och 63% av VD:arna ska prioritera tillväxtsatsningar.

Detta kanske verkar motsägelsefullt. Lågkonjunkturen ska alltid drabba någon annan, eftersom man själv har det bästa företaget och är den bästa VD:n. Företagslogik är förstås att när det är lågkonjunktur så kommer alla andra gå omkull (eller iaf några) och med de egna tillväxtsatsningarna kommer man ta dessas marknadsandelar. Plus förstås marknadsandelar från försiktiga konkurrenter, som inte satsar på tillväxt utan tar det lugnt under lågkonjunkturen. Tanken är sedan att man sedan har en mycket större marknadsandel att gasa med när lågkonjunkturen är över, och kan köra ifrån de mer försiktiga konkurrenterna.

Så företag gasar rakt in i kaklet. Det är företagslogiken, och även VD:arnas uppdrag från ägarna/styrelsen. Maximera tillväxt, maximera vinst.

Logiken fungerar också. De företag som expanderar är alltid företag som satsat på expansion. Fast inte alla. Ett antal av bolagen som tog dessa risker går det förstås åt helvete för, i vissa branscher rent av majoriteten av de som satsar, medan ett fåtal tar över hela nischen. Men det företag som inte vågar ta en risk kommer heller aldrig lyckas.

Så gasen i botten. Håller man tillräckligt hög fart kanske man kan flyga över avgrunden. Eller diket, om man nu tror på en mild lågkonjunktur.Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. Man kan bland annat säga att nyheterna så långt under året stödjer bilden av kommande lågkonjunktur.

  "Tysk industriproduktion sjönk överraskande med 1,9 procent i november i stället för att stiga med 0,3 procent, som analytiker räknat med enligt Reuters enkät."

  Som nämnts innan, snart tror väl samtliga att 2020 blir ett dåligt år. Får se hur mycket av detta som redan har diskonterats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När dom märker att ingenting dramatiskt händer på marknaden kommer det snart regna artiklar ex.vis: "allt fler tror på högre bostadspriser", "skåne tar täten i prisökningar", "Börsen kommer att ge 30% i år men nästa år blir lite lägre" o.s.v.

   Radera
  2. "History proves... that a smart central bank can protect the economy and the financial sector from the nastier side effects of a stock market collapse." / Ben Bernanke

   Tack Ben och Stefan!

   Radera
 2. En person som säger att kommer gå dåligt är oftast inte vd. Vd måste sjunga vackert även om det inte stämmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömmer att de flesta VDar inte arbetar i börsnoterade bolag och således inte alltid måste vara smilapor inför aktieägare.

   Radera
  2. Nä men alla har ett uppdrag att ta Ansvar för verksamheten och därmed säkerställa fortsatt vinstmarginal åt ägarna. Då är det inte bra med negativa nyheter.
   Om negativa nyheter skall rapporteras så skall de ha varnats för och diskuterats sannolikhet innan så att Styrelsen har fått besluta om de negativa åtgärderna. Då är det OK om det går åt he…. Det är nämligen alltid den som betalar kalaset i slutänden som har avgörandet till att ta besluten. VD är trots allt endast en tjänsteman.
   Jag hoppas verkligen ingen VD är smilapa eller Jasägare. Det är trots allt Styrelsen som beslutar.

   Radera
 3. Kan det vara samma fenomen som att de flesta (män) anser sig bättre bilförare än snittet? Dvs att minskad omsättning är bara något som drabbar andra företag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Partiledare följer samma logik; tror alltid att just deras parti kommer att ta "marknadsandelar" bara de gasar tillräckligt hårt i progressiva frågor.

   Radera
  2. "The average person considers him- or herself anything but average."

   "The average person believes he or she will live a longer and healthier life than the average person."

   https://www.youtube.com/watch?v=w-CK8VxMz9g

   Radera
  3. Nästan alla West-point elever,(officerarutbildning), anser sig själv vara den bästa kandidaten.
   Men en vanlig arbetsplats är full med folk som vill bestämma över andra i gruppen och som tror dom är bäst. Vissa är tom psyksjuka, tex psykopater, med förödande konsekvenser.

   Radera
 4. Vem minns inte VDn för SWE-bank säga "vi har aldrig gått bättre" i Tv när banken var i teknisk konkurs runt 2008. Tokutlåningar i Baltikum bidrog också. Hade Baltikum devalverat sin valta hade SWEbank varit slut. Nu tvingade bla Svenska politiker balterna att halvera sina löner och lägga ner skolor & sjukhus istället.

  SvaraRadera
 5. Fast företag kan väl visa sig ha olika bra fundament att stå på och marknad att vara i. Men sen ör frågan såklart vad man har för längre strategi.

  SvaraRadera
 6. Jag tror på en tillfällig sättning, om två år kommer framtidsbolag stå betydligt högre än idag, även oljebolag men då på längre sikt.
  Vad beträffar bostäder så tror jag det är för stort för att tillåtas falla, någon reform kommer genomföras så man håller bolånekostnaden nere.

  Börsen kan i dagsläget liknas vid en braskamin som laddats med en ny vedklamp, dvs: värmeeffekten går först ner innan den ökar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börsen är lite som Bostadsmarknaden fast skillnaden är följande:

   1) Den globala börsutvecklingen kan inte Sveriges institutioner eller Riksbank styra över. Det gör USA och vi må gråta av avund hur mkt vi än vill men det är USA som styr och inte Sverige.

   2) Den Svenska bostadsmarknadens utveckling kan våra politiker, institutioner och Riksbank styra över. Vi kan motverka boprisfall på olika sätt även om det sker på bekostnad av valutan.

   På lång sikt kommer börsen segra över bostadsmarknaden men på kort sikt kan börsen falla med 30% men att vi skulle se bostadsmarknaden göra det samma mätt i USD/EUR/CHF tror jag i alla fall är rätt osannolikt.

   Radera
  2. Något jag finner märkligt är att väldigt få tror att andra kommunistiska marknader som gått åt helvete (Venezuela etc) plötsligt ska repa sig utan vidare. Men av någon anledning tror ni att svensk bostadsmarknad - en kommunistisk marknad som har gått åt helvete - ska göra just det.

   Jag tror detta är förvirring. En fullständigt toppstyrd marknad som går åt skogen måste dö innan något kan blomstra igen.

   Radera
  3. @Linus: Nej förr eller senare uppstår det väl problem som blir för svåra att leva med i planekonomiska marknader. Det är bara det att det kan ta fruktansvärt lång tid innan resultaten visar sig. Hur länge har vi inte haft en dysfunktionell bostadsmarknad med billiga centrala hyresrätter? Hur många år har Sverige klarat sig och behövt skippa strukturella förändringar genom devalveringar och dylikt? Vi har klarat oss rätt bra hittills. Bostadsmarknaden kanske kraschar imorgon eller så gör den det om 120 år. Problemet är väl att vi lever nu och inte om 120 år. Lite frustrerande emellanåt men that´s life.

   Radera
 7. Den stora kommunen på västkusten satsar dock framåt som Lööf..

  Apropå bostadsmarknad.
  Bl.a har man betalat för ett asylboende som aldrig använts :-O
  Ett hotell i Ljungskile... Men.. Är det inte detta hotell, tidigare sanatorium (?) som förekommer i en av dina böcker eller är jag helt ute och cyklar REX:en bakofram?

  En attans tur att man bor i en kommun - Halmstad - med mer koll på pengarna!
  Och du har ju varit Slös-O eller ?

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/goteborg-i-topp-pa-sloseri

  SvaraRadera