Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2019-01-09 12:09

Var fjärde ryss saknar toalett, var tredje varmvatten, var femte har inget rinnande vatten alls

Ryssland framställs som ett föredöme av så kallade rysstroll, nyttiga idioter och avlönade inflytelseagenter. Det kan då vara intressant att påminna om hur Ryssland ser ut bortom Potemkinkulisserna i Piter och Moskva. Enligt Rysslands statistikmyndighet saknar 35 miljoner ryssar vattentoalett, 47 miljoner har inte varmvatten och 29 miljoner har inte rinnande vatten i huset.
Ryssland bortom kulisserna. Foto: Lena Padukova
Rysslands befolkning är 144 miljoner människor, så 32% saknar varmvatten i bostaden, 24% har inte en vattenklosett utan använder torrdass i någon form, och 20% har alltså inte ens rinnande vatten.

Totalt sett har inte ens 63% av ryssarna moderna bekvämligheter som vatten i huset, avlopp, centralvärme eller ens elektricitet och gas.

De flesta västerlänningar som besöker Ryssland får bara se de Potemkinkulisser som utgörs av delar av S:t Petersburg och delar av Moskva, men inte ens där har alla egentligen alla moderniteter när man går bortanför kulisserna.

Detta gäller trots att det snart är 30 år sedan kommunismen föll, och trots att bananrepubliken Ryssland fullkomligt badar i råvaror och även investerarpengar, fram tills Putin bestämde sig för att dra igång kalla kriget på allvar igen med anfallet mot Georgien 2008.


Kom ihåg detta när Ryssland hyllas av personer med mycket tvivelaktiga agendor.

Stora delar av Ryssland överges nu av de som har möjligheten att flytta och stad efter stad förvandlas till spökstäder där möjligen alkoholister, handikappade och pensionärer stannar kvar. Samtidigt växer Moskva. Bloggaren Oleg Borovskij beskriver det som att det finns fyra Ryssland. Metropolen Moskva, provinserna i form av oblasten Moskva, periferin med till Moskva angränsande oblaster, och resten av landet som i princip bara är en råvarukoloni.

Verkligheten är att den korrupta fascistiska kleptokratiska diktaturen i Kreml har svikit det ryska folket, och inte ens klarat av att tillhandahålla grundläggande infrastruktur. Då ska ni veta hur det ser ut på ryska sjukhus och skolor, för de som inte tillhör kleptokrateliten och kan betala för sig. Det är inte så att det finns fungerande vatten och avlopp ens på sjukhusen, om man nu inte räknar ett hål i golvet som en toalett och en hink som vatten.

Frågan är om och när Ryssland börjar falla samman likt Sovjetunionen före dem, och om det kan ske utan inbördeskrig. Varför ska råvarukolonierna finansiera fungerande toaletter i Moskva när den vanligaste ryska bygatan består av lera?

Lite mer bilder på verkligheten bakom Potemkinkulisserna, och faktiska bokstavliga kulisser finns här.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

61 kommentarer:

 1. Det vore intressant med olika tillförlitliga demografiska datatidsserier för Ryssland - medellivslängd, spädbarnsdödlighet o s v - och en jämförelse med samma värden för EU-länder och tredje världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rysslands HIV-epidemi oroar mig, med många städer där flera procent bär på smittan.

   Radera
  2. Sjukvården är skit och blir sämre. Det kom en officiell rapport från ryska statliga revisionen som bl a fastslår följande:
   -Ingen region når upp till den sjukvårdsstandard som statligt beslutats.
   -Spädbarnsdödligheten har ökat, på vissa håll avsevärt.
   -Det saknas helt verksamhetssystem och riktlinjer för behandlingar
   -Underfinansieringen är massiv.

   Det är också så att det till stora delar är en socialmedicinsk grej, sådant som HIV, alkoholmissbruk osv kan inte lösas enbart med medicinsk behandling utan kräver en genomgripande förändring av samhället. Det ryska samhällsbygget under Putin är misslyckat. Det finns ju också en berömd korruptionshistoria där Medvedev m fl använde sjukvårdens leveranser för att stjäla miljarder från staten genom överprissättning. Inte ens de pengar man faktiskt avsätter till sjukvård får vara ifred.

   Radera
 2. Är Rysslands längsta perifera gräns mot en bättre fungerande nation den mot Kina? Eller är de delarna av Kina lika usla? Frågan gäller förstås i vilken riktning flyktingströmmarna kommer att gå när bönderna tvingas rösta med fötterna?

  SvaraRadera
 3. Länder rankade efter ekonomisk frihet
  ==============================
  1. Hong Kong
  2. Singapore
  3. New Zealand
  4. Schweiz
  ...
  43. Sverige
  ...
  87. Ryssland

  https://www.fraserinstitute.org/economic-freedom/map

  Länder som praktiserar marknadsliberala lösningar (låga skatter, lite regleringar, starkt skydd av privat äganderätt, lite tullar mm) över en längre tid får samhällen där människor har det bra (lång medellivslängd, låg arbetslöshet, låg spädbarnsdödlighet, duktiga skolelever, bättre välstånd bland 10% fattigaste mm).

  De undeantag som finna är rena råvaruekonomier, men även där finns gränser. Venezueala har världens största olejreserver, men folk kan ändå tvingas äta husdjur till middag.

  Ryssland körde 75 år med planekonomi. Det skapade stagnation och fattigdom. Hade de istället haft en relativt marknadsliberal ekonomi, som t.ex Kanada, så hade de varit lika rika nu.

  Tragiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hong kong, där du inte ens har rätt att äga land, och staten bestämmer hur många hus som ska byggas. Det är märkligt att sådant räknas som ekonomisk frihet.

   Radera
  2. Ryssland har ju dessutom jättelåg skatt. 13% eller nåt sånt för normala inkomster.

   Radera
  3. Taxfree-cigaretter i kyrkan

   Radera
  4. He heee, ja möjligheten att kunna fuska till sig 20 miljarder dollar via statsapparaten är ju också en slags ekonomisk frihet:

   http://bulgarianpresidency.eu/bulgarias-deputy-pm-simeonov-calls-russian-patriarch-cigarette-billionaire-second-class-kgb-cop/

   Väldigt festlig artikel.

   Radera
 4. Kan inte ett skit om Ryssland egentligen men egentligen är väl TC o vedledning lite mer robust och preppigt än att allt skall gå på elström.
  fast kanske inte i stan

  Och TC, vedeldning, kallvatten i kran mm finns ju kvar i Sverige hos många på landet
  Elström är för bra för att använda som s9impel uppvärmning

  https://www.svtplay.se/video/13910144/gubben-i-stugan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förra vinterns elräkningar har fått oss att komma till samma slutsats - elström är för bra för att använda som simpel uppvärmning. Vi håller just på att köpa en modern, effektiv braskamin. Vi har egen ved och klyv.

   Radera
 5. Sverige framtid om Miljöpartiet tar över minus alkoholismen, eller så förvandlas även vi till vodkadrickande zombies när bekvämligheter som elektricitet och rinnande vatten beskattas så hårt att bara Stockholmare har råd med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naeer..räkna med alkoholen, vodka värmer i kylan ;)

   Radera
 6. I stora delar av Ryssland på landsbygden är det för kallt för rinnande vatten och därmed också vattentoalett.

  https://www.youtube.com/watch?v=l1noUh2NrLI

  SvaraRadera
 7. Allt detta rysshat, vad ska det leda till. Jag tror att samtliga som kommenterar här på bloggen är väl införstådda i mycket. Och att de är fullt kapabla till att inhämta information på ett källkritiskt sätt. De behöver inte serveras färdigredigerade vinklade och onyanserade "sanningar". All den här smått rasistiska hetsen mot ryssar drar bara ett löjes skimmer över bloggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur får du detta till rysshat? Att du kallar det det säger väl mer om dig än det säger om cornu (med tanke på att du sätter likhet i "hat" och att konstatera att någon har dålig levnadsstandard. Hatar du alla som har det illa ställt?).

   Radera
  2. Det som skrivs i svenska medier om Ryssland är ingenting, jämfört med finska medier. Där är troll-aktiviteten också 10-100 ggr högre, jämfört med svenska medier, inklusive hot typ "alla Nato-anhängare kommer att letas upp, transporteras till Ryssland och tas om hand".

   Radera
  3. Håller inte om att detta är rysshat. Det är ju den enda korrupta regimen som hatar sin befolkning genom förtrycket. Cornu redovisar sifforna och vill skapa opinion för att förbättra för befolkningen. Det är en historisk tragedi att den faktiskt fina ryska kulturen och befolkningen alltid förvägrats demokrati och mänskliga rättigheter.

   Radera
  4. Egor, detta är inte Rysshat utan en beskrivning över hur Ryssland ser ut på riktigt. Om du ser världen som en kropp så kan man säga att Ryssland är ett a*us kort och gott. Det är inte "rasistiskt" utan baserat på de gånger jag varit i Ryssland men inte minst gått i verbal match med just Rysstroll.

   Radera
 8. Varför skrivs det så mycket om Ryssland här egentligen? Totalt ointressant för de flesta. Varför inte Kina eller Indien? Det är många som saknar toa där också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att Ryssland ligger närmre och beter sig aggressivt i närområdet?

   Radera
  2. För att olika rysstroll och nyttiga idioter i åratal har förpestat bloggens kommentarsfält med att hylla Ryssland, Kreml och Putin.

   Bästa sättet att inte systematiskt få skit av mig som bloggare är att inte kommentera om någots förträfflighet, när det inte är sant. Håller man sig borta och inte hela tiden har Kreml-tourettes eller andra stora personliga problem, så blir det ingen motreaktion från min sida heller.

   Radera
  3. Du kan ju stänga av kommentarerna om du är så känslig.

   Radera
 9. Appropå ryssar o prepping
  Kom ihåg att jag lyssnat på ett program i radio om just ryssar som lever av vad jorden, sjön och skogen ger. Och jag hittade det!
  Men nej, de verkar inte ha rinnande varmt vatten inne men vedspis och el och ett stort trädgårdsland mm

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6791975

  SvaraRadera
 10. Låter som Roslagen efter Alfrida.

  SvaraRadera
 11. Har ingen egen uppfattning, dock har jag två branchkollegor vilka sedan några år arbetat världen runt. Bla i ditt favorithatobjekt. Visst finns det bättre länder än ryssland, men speciellt dåligt verkar det sannerligen inte vara.
  De har förstås ett större förtroende än du och det kan kanske innebär ett problem?
  Frågan lyder: vem betalar dig, och varför?
  Jag? - som surfar in här och på så sätt genererar pengen trots att Bengt är borta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och dina branschkollegor har alltså varit utanför potemkinkulisserna i Piter och Moskva?

   Om du besöker Danderyd eller Vellinge, har du då fått dig en bild av hur Sverige är?

   Radera
  2. De hamnar per automatik i råvaru/industriregioner. Så ock i Ryssland även om de till största delen vart i närheten av os staden vad den nu hette.
   Men det kan lika gärna vara sockerbruk i Brasilien eller massafabrik i indonesien. Eller raff i Amerika.
   Nåväl, vad jag opponerar mig mot med den i övrigt eminenta bloggen är frånvaron av nyans gällande just ryssland - den frånvaron skapar en misstanke om att det är nåt djävulskap på g... Åandrasidan är det mycket jag inte förstår...

   Radera
  3. Eller så är Cornu en av få som har någon slags uppfattning om vad som händer där borta och inte bara matar på med notiser från någon nyhetsbyrå som friserats till svensk politiskt korrekt okritisk standard eller rakt av vidarebefordrar ljugar-Kremls utsagor. I bästa fall kommer ett reportage från egna reportrar som besökt någon Potemkinkuliss utan att göra så mycket.

   Radera
  4. Det svenskägda multinationella företag som ger mig min månadspeng har lagt ner hela sin omfattande ryska satsning för några år sedan. Vår verksamhet är till sin natur sådan att vi verkligen var ute i bushen och inte i kulisstäderna. Skälet till avvecklingen var att det inte gick att komma fram på ett ärligt sätt. Detta sades till oss helt öppet, man krävde alltså mutor från myndighetshåll. Att anpassa sig till den ryska kulturen var självklart inte ett alternativ då det, bortsett från de etiska aspekterna, även hade skapat dålig stämning i affärerna i de övriga länder där vi verkar, liksom på Stockholmsbörsen samt hos de anställda och i styrelsen.

   Det festliga (ja på riktigt) är att Ryssland genomgående är den typ av havererad stat som den ryska ledningens svenska knähundar i form av SD-anhängarna försöker att utmåla Sverige som. Men om försörjningsstödet inte räcker för att ta sig utanför landsgränsen (eller ens socknen...) utan all ens information kommer från Fria tider, Breitbart, Russia Today och andra högoktaniga källor, så blir det väl så.

   Radera
  5. "Vem betalar dig?". Vad tror du själv? CIA? Reptilmänniskorna? Judarna?
   Märkligt hur siffror om tillgång till toalett kan misstänkliggöra...

   Radera
  6. @sälen

   Har också jobbat i Ryssland. Slutsatsen är densamma. Dels har man den usla infrastrukturen men också korruptionen att ta hänsyn till. Samma problem som i Afrika, liksom.

   Radera
  7. Jobbat i Ryssland? För de många ensamma mammorna?

   Radera
  8. Ben d8ver
   Ja, men av outgrundlig anledning jagar mobbarna här inne inte afrikaner, araber eller andra som inte tillhör deras kultursfär.
   Då hade de vart "rasister" istället med modern terminologi - och det har de fått lära sig att det är fel. Således finns det bara en kvar som demokratin sagt är lagligt villebråd om de inte skall ägna sig åt självspjäkning och det är ryssland.

   De som förhäver sig själva eller tvångsmässigt tråkar ned på andra tillhör på nåt sätt en egen slags kultur. världen är tokig när det inte går att tycka illa om mobbare eller föra ett adekvat samtal. Det var fel av mig att skriva vem cornu får betalt av - ursäkta för det.

   Radera
 12. Spännande är yuan/rubel och handeln med dollar.
  Så oavsett kanske sek borde undvikas till förmån för något annat.
  Men vad ska man säkra ev sek i/till, innan botten?
  Mark och fastigheter går väl bort helt då dessa kommer skattas sönder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkras bäst i inköpta Prepper-prylar..! Exempelvis, inköpta matvaror blir liksom aldrig dyrare, till skillnad från butiken..

   Radera
 13. Så illa trodde ja inte det var,jag har varit i Vitryssland ett 50 tal gånger både på landsbygden och i städer.
  Där upplever jag att dom har det rätt så hyfsat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vitryssland är inte Ryssland, det är bara att titta på kartan så ser man varför Vitrysslands förutsättningar är bättre.

   Radera
 14. Efter flera besök i Ryssland och samtal med ryssar så växer bilden fram av ett land på ett lite annat sätt än vad vi här hemma kanske ser. De flesta jag talat med ser Ryssland som en förväxt stadsstat. Dvs Moskva med utposter och uthamnar till Moskva, inte riktigt som vi ser ett sammanhängande land. Piter är Moskvas hamn vid Östersjön, Rostov vid Svarta Havet, osv.

  Missförstå mig inte att det inte skulle vara viktigt med Ryssland för ryssar som sådant utan mer att man ser att det är viktigt att hålla stadsstaten Moskva på topp, ha en så bra förbindelse/länk till Piter som möjligt se till att fokusera även på Piter, men utanför Piter eller Moskva så är det inte lika noga. Det är inte en del i den förvuxna stadsstatsstrukturen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är Moskoviterna mer än Ryssarna. Och Moskva är ju en sån stor multikulti skitgangstastad. De riktiga Moskoviterna finns det inte många av, de ska ge plats åt folk från landet som får en post och sen spelar spelet sen 1800tal, oavsett regim.
   Radera
 15. Jag har varit i Ryssland och då i de 20 största städerna väst om OMSK. (Googla om du vill veta vart det ligger). Själv så är min sociala kontakt med ryska folket endast med de som faktist har en bra lön och ett ”drägligt” liv. Jag uppskattar faktist det ryska folket även utanför jobbkontakten då dom alltid bemöter mig bättre än svenskar i allmänhet bemöter varandra. Jag ser dock väldigt mycket som stämmer överens med Cornu’s bild på Ryssland och ryssar.

  Den normala ryska person enligt min erfarenhet är dock insatt i som dom själva säger: regeringen skiter fullständigt i befolkningen.
  Dock verkar dom acceptera det ödet och gör det bästa av sin livssituation och verkar ändå relativt nöjda.

  En sak är säker. Ryssar konstaterar och går vidare. Inte som vi svenskar som gnäller och förväntar att staten ska göra allt för oss medans vi sitter som några söta prinsessor och är missnöjd med våra ”fruktansvärda” liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Attityden är ju till stor del ett resultat av samhällsstrukturen.

   Radera
  2. Ryssar är speciella. Förjävliga med att tränga sig i köer, men de kan också vara väldigt sympatiska och trevliga i andra situationer. Om man inte ser ut som om man kommer från Kaukasus eller Afrika, förstås.

   Radera
  3. Tack just did it!

   Jag har nog ryskt släktskap. Är inte missnöjd med mitt "fruktansvärda liv" men försöker påverka utvecklingen samtidigt som jag sitter som en osöt prins stora delar av dagen vid datorn.

   Har bara varit i Moskva och det som hette Leningrad. Det ryska planet från Moskva till Leningrad var ska vi säga intressant. När jag tittade ut på vingen saknades nitar i en plåt och en fladdrade löst.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 16. "July 2018 the average monthly salary was 42,413 Rubles, which is around USD 670."
  Ganska fattigt låter det som. Lite konstigt att inte väst har tätare kontakt med Ryssland, då dom ligger väldigt nära. Leningrad, förlåt, S:t Petersburg är den största staden uppe på våra breddgrader.

  SvaraRadera
 17. Hur var det med allas lika rätt? I Sverige får man skriva kritiskt om ryssar och kanske kinesser. Alltså de är mindre värda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oklart inlägg för en sannolikt överutmanad som mig. Pratar du om rättigheter, yttrandefrihet eller värdegrunder? Du har en parameter i varje mening.

   Radera
  2. Jag förstår inte Unknowns inlägg och var man ska börja nysta. Ifrågasätter vederbörande något i blogginlägget? Ifrågasätter han blogginläggets koppling till svensk lag eller någon värdegrund? Ifrågasätts något i det svenska samhället? Ifrågasätts något i den svenska lagstiftningen?

   Frågan "Hur var det med allas lika rätt?" kan ju besvaras olika beroende på om syftar på det juridiska läget i Sverige (=helt OK) eller Ryssland (=mindre bra). Moraliskt kanske svaret blir "tveksamt" för Sverige respektive "Hahahahaha" eller "Åt h-e" för Ryssland.

   Påståendet "I Sverige får man skriva kritiskt om ryssar och kanske kinesser." är ju helt korrekt då detta är fastställt i yttrandefrihetsgrundlagen. Man får skriva kritiskt om vem f-n man vill.

   Frågan "Alltså de är mindre värda?" torde syfta på de uppräknade nationaliteterna i föregående påstående. Här handlar det plötsligt inte om lagstadgade rättigheter utan om en värderingsdiskussion. Mycket förvirrande!

   Rimligen ska denna fråga besvaras av den som utarbetat de kritiska formuleringarna om nämnda grupper. På denna blogg har jag aldrig läst något redaktionellt material som varit kritiskt mot någon nationalitet, så mottagaren av frågeställningen är otydlig.

   Radera
  3. Rysstrollen anser att om man är kritisk mot diktaturen i Kreml och mot Putin, eller mot Ryska Federationens brott mot internationell rätt, ingångna avtal, krigets lagar mm, så är man emot ryssar. Det är det klassiska ryssofobi-narrativet. Som att kritik mot Trump skulle betyda att man hatar amerikaner.

   Man får ha respekt för att trollen antingen är avlönade, eller hjärntvättade av propagandan och lögnerna på nätet. Mest synd om dem.

   Radera
  4. Hur ofta läser vi kristiska articklar om polacker, araber, ungrare eller somalier? Tänk är en artikel i tidningen där man skrattar åt att i Somalien bara 0,01% av befolkningen har en toallet. Jag tycker att förnedra en hel folk för att ledaren är katastrof är INTE OK. Alla är olika och alla lever så gott de bara kan även de som har Putin som president och med pissuar i trädgården.

   Sprid kärlek istället för hat!

   Radera
  5. Det är inga troll som i åratal förpestat kommentarsfältet m att hävda att Somalia är ett föredöme och att Sverige borde vara som Somalia. Men med Ryssland är det så.

   Radera
 18. Utan att göra anspråk på att vara rysstroll vill jag ändå framhålla det intressanta i att jämföra Ryssland, inte alltid med EU, Indien och Kina utan med USA och då också få med alla invånare så att vi får se hur många som där lever utanför samhället och utan varmvatten, avlopp och t o m egen bostad, och som dagligen är beroende ev samhällets matkuponger.
  Troligen skulle Indien leda en sån jämförelse men sedan....?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kina är en kandidat till en hög placering ihop med ryssarna. Sjukt stora klyftor mellan täta kineser i staden och analfabeter på landet. Men det hade varit kul med statistik. Har sett sådan vid något tillfälle och kan erinra mig att i the land of the free är de riktigt utslagna på ryskt vis en rätt låg andel. Men kanske är det en orättvis jämförelse eftersom den levnadsstandard som råder på delar av den ryska landsbygden är riktigt, riktigt ovärdig.

   Radera
 19. Appropå ryska torrdass
  https://youtu.be/O9MEKAHFb0Y

  SvaraRadera
 20. Frågan är väl ytterst om Putinstyret är ett resultat av den ryska särarten eller resultatet av ett fd KGB-gäng som lyckats tillskansa sig makten från det ryska folket som suktar efter västerländsk demokrati?

  Min personliga uppfattning efter att ha samtalat med medelålders i övrigt rimliga medelklassryssar är att man förvisso är missnöjda med mycket men ser tillbaka på 90-talet med förfäran. Riskaversionen gör att man trots allt är ganska nöjd med stabiliteten i dagsläget. Det är kanske ett perspektiv fler i väst borde anamma och jobba därifrån? Att allt skulle bli frid och fröjd med en spirande demokrati där stridsvagnarna smälts om till VVS-produkter bara Putin försvinner får anses vara en naiv hållning. Det kan mycket väl bli avsevärt värre..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det står ju inte direkt någon Jan-Ulf Lööfén på kö för att ta över...

   Radera
 21. Ryssland är som Sverige på 60-talet !

  SvaraRadera
 22. En lite perifer kamrat boende i VGG-regionen var på första hälften av 90-talet med på Tjernobyl-hjälpens resor till Vitryssland där de bl.a fixade tvättmaskiner mm åt bl.a barnhem på landsbygden.

  El och vatten fanns, likaså avlopp även om det var enkla infiltrationsanläggningar som inte skulle blivit godkända av svenska myndigheter idag.

  En vanlig husägare i Ryssland torde enkelt kunna själv skaffa och bygga en avloppsanläggning. WC-holkar, rör och 3-kammarbrunnar är inte super-hightech och tillverkas hyfsat lokalt. Sedan är det bara att gräva!
  Jag förstår då inte varför du skriver som om människor inte fick lov till eller ens kunde bygga sådana anläggningar

  SvaraRadera
 23. Är väl inte så fett i Rumänien och Bulgarien heller.

  SvaraRadera