Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2019-01-01 16:31

Välkommen till 2019 - tvångsfinansierade medias år

Det nya året firades på sina håll in med bubbel. I synnerhet skedde detta hos de som är fast anställda hos vuxendagisen SVT och SR, som nu garanterats fortsatt existens via tvångsfinansiering, oavsett kvalitet och innehåll. Det enda vi som tvångsbetalande kan göra är att anmäla inslag i tablåteve och tablåradio till Granskningsnämnden, och där blir enda straffet att SR eller SVT någonstans när ingen hör måste säga att de gjorde lite fel.
Förberett januaris lönebesked med lite utökad information.

Systemet med teveavgift hade många brister, men det fanns åtminstone en möjlighet att slippa betala för den så kallade oberoende public service. Med den nya garanterade tvångsfinansieringen finns inte längre den möjligheten, utan alla ska betala oavsett om de använder SR och SVT.

Aktuellt är t ex serien Systrar 1968, som handlar om köttberget av 40-taliser och hur de för att citera Sveriges största filosof, Arne Anka, var "ett gäng snorungar som ockuperade sitt eget kårhus, rökte på och kn***ade varandras flickvänner". Naturligtvis skildrat av SVT som ur ett extremt vänsterperspektiv. Serien kan ändå motiveras med att snart är de enda som ser på SVT 40-talisterna och nyrekryteringen av tittar är obefintliga.

SR och SVT får givetvis vara hur dåliga de vill, hur propagandistiska och politiskt vinklade de vill. Problemet är att man inte kan strunta i att betala för detta.

Men bland SVT:s och SR:s anställda var det nog extra bubbel i natt. Trots allt jobbar man nu på en arbetsplats med garanterad finansiering och med det Sveriges tryggaste anställningar. Att det ska tillföras nytt blod kan man glömma, och det nya blod som tillförs vid åldersavgångarna kommer förstås alltid ha samma politiska åsikter som cheferna.

Det går inte att motivera en tvångsfinansierad Public Service av rent av utökad omfattning än tidigare i en modern värld. Skulle tvångsfinansiering införas borde kostymen kapats med cirka 80% för att täcka nödvändig samhälls- och krisinformation, och satsningar utöver detta kunde skett på kommersiella villkor via kodade betalkanaler. Allt man kan göra är att skämmas för borgerligheten, som av rädsla för att bli motarbetade ännu mer än vanligt i årets valrörelse gick med på skiten. Skämmes. Vi glömmer aldrig. Åtminstone inte jag.

Sedan får vi se om det blir någon ökad haverism i form av anmälningar till Granskningsnämnden. Det är ett helt meningslöst system, där man dömer sig själva och enda straffet blir att det ska göras ett uttalande ingen ser eller hör, där man medger fel.

Legitimera inte granskningsnämndssystemet genom att någonsin anmäla något dit. 

Borgerligheten borde skämmas dubbelt för att inte reformerat detta när tvångsfinansieringen infördes. Lämpliga sanktioner för brott mot saklighet etc borde införts, t ex fängelse för ansvarig utgivare. För böter vid lagbrott visar det sig att SVT betalar åt sina anställda, och det hade alltså inte varit ett straff för någon.

Är du egen företagare? Kom ihåg att specificera Public Service-avgiften, såväl som arbetsgivaravgifterna, på lönebeskedet. Arbetsgivaravgifter kan tituleras lite olika, t ex "minskat löneutrymme".
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

23 kommentarer:

 1. Det som visade sig var att SVT betalade rättegångskostnaderna (400k +) för överklagande tills straffet reducerades till ett antal dagsböter, som brottslingen angett att han själv kommer betala.

  För övrigt vågade ju inte de "borgerliga" stöta sig med denna prooagandamaskin innan valet genom att införa några villkor för tvångsfinansiering. Listig tajming alltså för införandet av detta.

  Dessutom stämmer det inte att alla betalar. Endast de med beskattningsbarr inkomst, tex fattigpensionärer, tvingas betala.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte så att de borgerliga egentligen vill montera ner SVT. De tycker om statstelevisionen.

   Om du inte tror mig, varför gjorde de inget åt statstelevisionen när de hade egen majoritet och SVTs sändfningstillstånd omförhandlades [1]?

   Jag vet att människor ogillar sossarna (och med rätta), men det betyder inte att borgerligheten per automatik får liberala åsikter. De är i grunden socialdemokrater, men de tror sig kunna ratta saker lite bättre.

   [1]
   https://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/files/3113/7596.pdf   Radera
 2. Var glad så länge de inte tvingar dig att titta på SvT, det kan mycket väl bli aktuellt när makten inser att tittarsiffrorna går ner.

  SvaraRadera
 3. Ja alla lönebrev borde se ut som ovan så att folk förstår hur mycket dom betalar i skatt. När jag var i finansbranschen så fick vi bonus siffran i cost of bonus. Alltså totala kostnaden för firman inklusive alla sociala kostnader. Tex. Cost of bonus 1 mille, efter alla skatter och avgifter blir ca 300k

  SvaraRadera
 4. 26 papp i månaden..
  Ekonomiassistent typ...

  Jag tror nog att de allra flesta som läser denna blogg har från 35 och uppåt i månaden om de inte är pensionärer..
  Men jag kan ha fel..

  Men det är ju bara själva F-N att propagandadagiset SVT o SR skall tvångsfinansieras..

  https://www.unionen.se/rad-och-stod/om-lon/marknadsloner/ekonomiassistent

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som företagare kan man ta ut extra lön när bokslutet närmar sig om det finns anledning. Det är inte så lätt att betala tillbaka för mycket utbetald lön :-)

   Bloggarens intäkter är väl rätt oregelbundna då böcker oftast säljer just när de kommit ut och sedan inte så mycket. Och det är troligen svårt att planera utgivningstider och förväntad försäljning med någon större noggrannhet i förväg, så det verkar smart att bara ta ut så man klarar sig under månaderna.

   Radera
  2. +1 på den. Jag saknar också Bengt. Ifall han nu tonar ner sina unkna/SD åsikter, så hoppas jag Cornu kan släppa in han igen.

   Radera
  3. +1 på den. Jag saknar också Bengt. Ifall han nu tonar ner sina unkna/SD åsikter, så hoppas jag Cornu kan släppa in han igen.

   Radera
 5. Problemet med borgerligheten är att de inte vågar ta fighten, och jag kan till viss del förstå dem så klart eftersom det är obehagligt, men om du vill ha förändring så måste man göra saker annorlunda (enligt Dr Phil).

  En av anledningarna till att mad man Trump blev president var att han insåg (benefit of the doubt) att det är skillnad mellan den opinion som de flesta inom media delar och den opinion som råder i de bredare folklagren. Att ta fighten med media och den syn på tillvaron som där tillåts dominera kan faktiskt vara framgångsrik om en majoritet inte delar medieopinionen.

  SD är modigare i detta avseende och röstade som enda parti nej. Rent strategiskt är det inte smart av den sk borgerligheten att lämna wo i frågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, det var därför Clinton fick fler röster än Trump. För de ”breda folklagren”?

   Radera
  2. Beror kanske på hur man definierar "folklagren". Tex elit kontra "vanliga" inkomsttagare...

   Radera
  3. Nja, det var mer en delförklaring till att en galning som Trump öht kunde bli president. Hade han dansat efter CNN:s, WaPo:s eller NyT:s pipor så hade inte blivit president, finns säkert andra förklaringar också så klart.

   Jämförelsen med USA är inte den bästa heller eftersom de saknar public service och har gott om annan subjektiv/vinklad media för alla smaker.

   Huvudpoängen är att det oftast är stora skillnader mellan medieopinion och folkopinion, inte minst i små länder som Sverige som inte kan bära upp en hyfsat seriös diversifierad media. Vill minnas att endast 36% av svenskarna tror att media ger en korrekt bild av samhället. Men så länge de borgerliga (vilka de nu är, M och Kd?) inte vågar ta fighten så får de även ta konsekvenserna.

   Radera
  4. Relativt mediernas bild var det definitivt de "breda folklagren"

   Radera
  5. Ett bättre exempel är fenomenet Hanif Bali som gör allt mellan att käfta emot för sakens skull till att blottlägga förljugenhet hos MSM med hänvisning till forskningskällor och offentlig statistik.

   Han lever på att ta fighten och är i sitt esse när han gör det. Hur många under 40 år i Sverige kan nämna någon annan borgerlig rikdagspolitiker, förutom Bali och partiledarna? Vad heter kandidaterna från din valkrets? Se där, det lönar sig att inte liera sig med MSM och dess rådande opinion/åsiktskorridor.

   Och nej jag säger inte att Bali alltid har rätt i sak eller metod.

   PS. En definition på borgerlig kanske kan vara de som röstar på den borgerliga statsministerkandidaten? Den gillar ni inte va, era folkpartister.

   Radera
 6. Har aldrig betalat tvlicens, lyssnar på
  P1 varje dag och använder Texttv, känns bra att börja pröjsa. Rekommenderar P3 Dystopi och P3 Historia förövrigt.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Känner ingen i 30 årsåldern eller yngre som ens nämner någonting om svt, vet inte ens om dom är medvetna om dess existens. Iaf helt ointressant från deras sida att ens nämna svt.

  SvaraRadera
 9. Man blir förbannad över att Sveriges DDR-media ska få fortsätta sin existens. Men jag blir inte förvånad att det sker i en demokratur som Sverige.

  SvaraRadera
 10. Borgerligheten är bara en annan version av socialdemokrati. Jämför med att sossarna i Norge inte tycker exakt likadant som sossarna här.

  Det är därför fullt naturligt att de stödjer statstelevision. De behöver inte skämmas, de följer bara sin gamla vanliga ideologi.

  Den dag personer med marknadsliberala sympatier slutar hoppas på att borgerligheten ska ändra sig så kan något bättre ta vid. Nu agerar man som en misshandlad fru som inte vill lämna sin man för man tror att han ska ändra sig. Han är ju snäll egentligen.

  Nu kommer en del säga att jag har fel, men om vi tittar på internationell statistik som mäter ekonomisk frihet i landet [1] (skattenivå, regleringsnivå, tullar mm) från tredjepartskällor så som Världsbanken, IMF mm. så ser det ut så här.

  2016 7,44
  2015 7,65
  2014 7.62
  2013 7.44
  2012 7.48
  2011 7.57
  2010 7.58
  2009 7.39
  2008 7.40
  2007 7.43
  2006 7.46
  2005 7.50
  2004 7.47
  2003 7.61
  2002 7.53
  2001 7.44
  2000 7.67

  Det är omöjligt att se var borgarna styrde

  [1] https://www.fraserinstitute.org/economic-freedom

  SvaraRadera
 11. Prova att göra avdrag mot motsvarande kostnad. Argumenten är att det är nödvändigt att hålla sig uppdaterad, ta till sig utbildningsmaterial m.m. för sin tjänst. Utöka ev. bolagets verksamhet så att det passar in. Skulle staten tycka att kvaliteten på det producerade materialet inte håller måttet så är det självmål.

  Möjliga områden för avdrag.
  Arbetsredskap
  Facklitteratur och Tidskrifter
  Internet Kammarrätten i Stockholm 2006-01-25, mål nr 2346-05. "Skäligt belopp beroende på omfattningen av uppkoppling i arbetet, som regel dock inte med högre belopp än 50 procent av kostnaderna för internetuppkopplingen."
  Övriga utgifter

  SvaraRadera
 12. Jag har sett fram emot den här dagen, ska bli skönt att kunna äga en skitbra OLED-TV utan att behöva oroa sig för kontrollanter.


  Visade förresten min utländska vän "Rapport", vi reflekterade tillsammans på ett antal veckotidningsliknande reportage från utlandet, som handlade om typ bagateller.

  Men ingenting om de problem som finns inom landets gränser, ni som brukar kolla på "Rapport", beror det på att de redan tjatat sönder de sakerna och därför hellre sänder något annat, eller förstår ni inte alls vad jag pratar om, vilka problem?

  SvaraRadera
 13. En sak är tvångsavgiften en annan avtalet. Hur sjutton kan borgarna gå med på en tvångsavgift utan att kräva fullkomlig opartiskhet av Svt/SR? Det går inte att titta en enda kväll på Svt utan att se igenom deras och personalens personliga politiska uppfattningar. Vissa verkar inte ens förstå att en del av det de säger är en åsikt. De tycks tro att om bara politikerna får samma tid i rutan är allt fine.

  Om jag minns rätt så är första avtalet mellan staten och Svt (staten) på 6 år. Sedan var tionde. Det är bara att hoppas på att rätt människor bestämmer om 6 år.

  SvaraRadera