Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-01-15 19:33

Upphandling pansarvärnsrobot 58 avbruten av FMV - ändrad planering och finansiering

Upphandlingen av en ny pansarvärnsrobot titulerad rb 58 har avbrutits av FMV. Upphandlingsmyndigheten uppger att detta beror på ändrad planering och finansiering.
Robotsystem 55H Helitow är ej längre i bruk, då vi inte har några pansarvärnshelikoptrar längre.
Försvarsmakten har fram till relativt nyligen haft tre pansarvärnsrobotsystem i bruk. Amerikanska robotsystem 55 TOW (BGM-71), svenska robotsystem 56 Bill och Saabs nya engångssystem pansarvärnsrobot 57 NLAW. 

Tidigare har rb 56 avskaffats och även robot 55 ska ha varit på tal om att tas ur bruk också. 

Istället ska upphandlingen av ny pansarvärnsrobot, titulerad robot 58, påbörjats.

Denna upphandling har avbrutits av upphandlingsmyndigheten FMV. Sista anbudsdag var den 23:e november 2017, men nu har alltså hela upphandlingen avbrutits. Anbudsgivare ska vara informerade. Exakt datum på när upphandlingen avbröts framgår ej.

Till en läsare uppges förklaringen för den avbrutna upphandlingen att "Försvarsmaktens planering och finansiering ändrats". Vad som avses med detta är okänt. Försvarsmakten har fått ökade anslag i och med M+KD:s budget, en finansiering som ska bestå med uppgörelsen S-C-L-MP.

Mer detaljer än så är inte känt. Det börjar bli lite otydligt vad för pansarvärnsrobotförmåga Sverige har eller inte har och om robot 56 verkligen avskaffats eller återinförts och vad som händer med robot 55. Tydligt är åtminstone att det inte blir någon robot 58 just nu, och eventuell nyanskaffning av en pansarvärnsrobot försenas således med åtminstone ett år. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

26 kommentarer:

 1. De två system som var aktuella och uppfyllde kravspecen ska ha varit MBDA MMP och SPIKE.

  MMP är väldigt ny och har endast sålts till frankrike. Problemet är att SPIKE är israelisk och att sverige skulle köpa vapensystem därifrån är svårsmält. Samtidigt pågår en uppdatering av Javelin som ska vara klar 2020 så kanske vill man ha med den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast finns inte eurospike för att komma runt det?

   Radera
  2. Varför är det svårsmält att köpa från Israel? Vi har ju mängder av försvarsmatriel därifrån, t.ex LITENING III-poddarna som används i Flygvapnet.

   Radera
  3. När auraketsystemet ALECTO/KAS 2000 utvecklades till korvettsystem Visby så planerade man faktiskt att anskaffa motmedel mot torped från israeliska Rafael, så jag tror inte att det är så långsökt att köpa vapensystem från israel.

   Den befintliga versionen av Javelin ska ju säljas till Ukraina, så det dröjer nog inte länge förrän ryssarna har det systemet i sin hand.

   Radera
  4. Vi kanske ska ha fler Robot 57 istället

   Radera
  5. Problemet är väl att då det är något som säger pang så kommer i princip alla "fredsälskande" organisationer och partier skrika i kör att vi nu köper vapen från barnamördande dödsknarkarsionister.

   Radera
  6. Emil Vemärduvemärjag

   Vår kära utrikesminister har gjort sig "persona non grata" i Israel. Som fösta Svenska Statsråd. Så förmodligen var den Israeliska roboten, den bästa. Men man valde att avsluta upphandlingen pga den tidigare sandlådan från vår icke så tyst diplomatiska, vänsteraktivistiska utrikesminister? Inte omöjligt? Officiellt lär det ju heta något annat, oavsett!

   Radera
  7. Det var ju helt omöjligt att köpa PAAC-4 till patriot fast det var mycket billigare. Sen är det såklart en himla skillnad på att köpa poddar som politikerna inte begriper vad det är jämfört med dödsmördarmisiler. Sen vet jag inte hur stor ordern är på lightening men gissar att det rör sig om mindre pengar. Sedan spelar det säkert roll vilken regering vi har när beslutet fattas. Kanske insåg fmv att det var helt kört iom att V & MP nu ska vara med och bestämma om försvaret?

   Radera
  8. The Engineer

   Problemet är väl räckvidden. RB57 är väldigt bra. Men på längre avstånd, behövs något annat!

   Radera
  9. Just därför är det lite extra roligt att köpa vapen från den främsta mångkulturella demokratin i regionen.

   Radera
  10. Nja vi köper ju prylar från Israel när dom har något bra tex stridsvagnspil !

   Radera
  11. Adrian

   Ja vi köpte från Israel, när Strv 121, och 122 var nya. Då dom 1994, hade den bästa icke utarmat uranbaserade pansarbrytande amunitionen. Men nu har nog Wallström sabbat det. Och Tex Tyskland har utvecklat flera nya pilprojektiler, sedan dess.

   Radera
  12. Israelerna bryr sig inte om "utrikesministerns" grodor - om någon vill köpa så säljer de.

   Radera
 2. Svenska Rb 55 TOW. Är uråldrigt, och borde avskaffas. RB 55, är iTOW BGM-71C med dålig pansarbrytande förmåga. Framförallt mot fordon med ERA.

  Antingen byter man till TOW 2B, som fungerar som Bill 1, och 2. Fast med mycket längre räckvidd. Dock med mycket lägre kortaste räckvidd. Eller så utvecklar/köper man nytt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om vi skall utveckla något nytt skulle jag vilja se en uppdatering av STRIX, gärna optimerad för låg produktionskostnad och anpassad för både egen målsökning och laserinpekning.

   Radera
  2. Även om det ena, inte utesluter det andra. Men STRIX har inte med pvrb att göra.

   Radera

  3. Systemet är inte uråldrigt.
   RB55 finns i 5 olika versioner i Armen.
   RB55A: 3000m räckvidd, slutförbrukad i FM
   RB55B: 3000m räckvidd, huvuddelen ombyggda till övningsrobotar utan verkansdel
   RB55C: 3750m räckvidd, 1500 mm genomslag i pansarplåt (RHA)
   RB55D: 3750m räckvidd, 1500 mm genomslag i pansarplåt (RHA),med förpenetrator mot Reaktivt pansar
   RB55E: 3750m räckvidd takslående med 2 st paralella 15cm RSV-4 verkansdelar vinklade 90 grader ner, Anskaffades till PvHKP 9B, men kunde inte brukas där då HKP 9B saknade IR-sikte, vilket RB 55E kräver. De tillfördes därför till Armen i stället.
   Man kan aldrig jämföra RBS 56 med RBS55, RBS 56 ena är ett buret lätt PvRb-system, RBS55 är ett tungt fordonsburet PvRb-system.

   Radera
 3. Och varför är det höljt i dunkel var Rb56 är? Någon här som kan bringa klarhet? Såldes alla till Saudiarabien och baltstaterna? Jag hävdar att INGA finns kvar intill någon kan motsatt besked.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom flesta, om inte alla av dom kvarvarande. Såldes tyvärr till Saudiarabien.

   Och du har rätt. Förutom museirobotar finns inga kvar. Det hade kostat pengar att underhålla, alt köpa nya.

   Radera
  2. Fast jag har fått information, av en person som verkar väl initierad, att Rb56 finns kvar i mtrl reserven. Frågan kom upp, då jag förordade, att dessa borde tillförts Hv, ist för att säljas. Hur väl det överensstämmer med verkligheten, törs jag dock inte svara på.

   Radera
  3. Jag hoppas att jag har fel, och att din kontakt har rätt då. Att vi har några kvar i förråd.

   Radera
 4. Är det någon som vet varför i helvete RBS56 avvecklades? förutom att man ville sälja dem till Saudi då....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försvara oss? Mot vem då? Därför såldes dom!

   Radera
  2. RB56 avvecklades för att ammunitionen föll för åldersstrecket.

   Radera
 5. IKV 90 på ingående :D

  SvaraRadera
 6. HKP9 med TOW var ändå ett av de ballare inslagen i pansarvärnsförmågan. Sen att de hade varit grymt ineffektiva idag är ju en annan sak. Å andra sidan så har vi ju hellfire som kustrobot. Varför kan vi inte skaffa lite ordinära hellfire och hänga på våra hkp 16 som jänkarna gjorde med sina seahawks?

  - https://utbrytningen.blogspot.com

  SvaraRadera