Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-01-12 10:17

Uppgörelsen: Inga förändringar i LAS förrän tidigast 2021

Bland många frågor i uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna så viftas det med en moderniserad arbetsrätt. Men det uppgörelsen egentligen säger är att frågan ska utredas. Resultaten från utredningen ska genomföras 2021, om inte arbetsmarknadens partern kommer överens om något annat. Kort sagt blir det inga förändringar förrän tidigast 2021.
Generisk bild från morfars ålder.
Arbetsrätten, dvs lagen om anställningsskydd (LAS), ska alltså utredas. Utredningen ska vara klar så att förslag kan genomföras 2021. Om det innebär att nya lagar ska gälla 2021 eller om nya lagar ska klubbas 2021 framgår inte.

Om arbetsmarknadens parter kommer överens om hur LAS ska reformeras, vilket inget talar för, så ska detta gälla. Annars gäller utredningens förslag

Man kan bara konstatera att C-L blivit så blåsta. Man har fått något som låter bra, men i praktiken så kommer en regeringsstyrd utredning avgöra det hela, och därtill först framåt 2021, då förspelet till varlrörelsen kan sägas dra igång och positioneringar ska tas. S-MP kan mycket väl fördröja hela genomförandet, plus gå till val på att avskaffa de just införda nya reglerna

Det finns så många kryphål i hur man kan följa texten på pappret i överenskommelsen, utan att reformera LAS det minsta.

Texten ur överenskommelsen följer:
"Arbetsrätten moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad samtidigt som en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter upprätthålls. Arbetsrätten ska ge företagen flexibilitet och skydda den enskilde arbetstagaren mot godtyckliga uppsägningar.
Lagen om anställningsskydd ska ändras genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna. Utredningen som får i uppdrag att utarbeta denna lagändring ska vidare lägga förslag som, särskilt för mindre företag, innebär lägre kostnader vid uppsägningar, samtidigt som rättssäkerhet och skydd mot godtycke upprätthålls.
Utredningen ska föreslå hur arbetsgivarens ansvar för kompetensutveckling och den anställdes omställningsförmåga stärks. Utredningen ska också arbeta med förslag som skapar en bättre balans i anställningsskydden för personal med olika anställningsvillkor.
Utredningen ska i dessa frågor och generellt särskilt beakta de små och medelstora företagens behov av flexibilitet och ska, utöver kontakter med arbetsmarknadens parter, ha kontakt med dessa företags organisationer. Om parterna når en överenskommelse om hur LAS ska reformeras på ett sätt som ger ökad flexibilitet ska regeringen istället lägga förslag i linje med parternas överenskommelse. I annat fall genomförs utredningens förslag.
(Utredningen tillsätts april 2019. Förändringarna i LAS ska genomföras 2021)."
Detta är genomgående i överenskommelsen. Saker ska utredas, och först genomföras 2021. Exempelvis gäller detta de i sociala medier tacksamma klickmonstren om kompetensutvisningar. Där ska det göras en utredning med start 2019 och nya regler ska gälla från 1:a januari 2021. Notera här att det inte heter "genomföras 2021" i fallet kompetensutvisningar, utan "nya regler från 1 januari 2021". Man inser i denna kontrast att en reformering av arbetsrätten inte kommer genomföras på ett utsatt datum, om alls.

Centerpartiet och Liberalerna kommer bara få brödsmulor fråmåt 2021-2022, men samtidigt inte våga fälla regeringen. Ingen enskild punkt i överenskommelsen kommer vara nog för ett fällande, och C+L kommer inte våga utlösa en regeringskris. Regeringen Löfven kan som riktig regering nämligen när som helst besluta om nyval, vilket kommer kasta ut L ur riksdagen och kanske halvera C:s mandat.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

49 kommentarer:

 1. Vänsterliberalerna tränger ihop sig på sin planhalva för att skydda sig från högervindarna och så är det s-business as usual. Intresset att ta itu med problem inom skolan, vården och rättsväsendet för att inte tala om politiseringen av de statliga myndigheterna och högskolorna är begränsat. En skjutning idag igen i Borlänge. Hmmm....det ser inte bra ut för landet Sverige. Arma land.

  SvaraRadera
 2. Hade det handlat om faktiskt specialistkompetens med dessa "kompetensitvisningar" och inte dussinjobbare så hade företagen sett till att göra rätt. Det enkla sättet att åtgärda detta är att avskaffa granskningarna, bara kräva 5000000 i administrativ avgift per arbetstillstånd och en månadslön på minst 50000. Det borde vara tillräckligt för att se till att de som kommer hit faktiskt besitter efterfrågad specialistkompetens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din kommentar stämmer med mina erfarenheter av "specialistkompetens". Vill företagen maxa bidragen så kan de hävda att "specialisten" är en expert vilket sänker löneskatterna. Win-lose såklart, men vad gör företagen inte för att socialisera kostnader?

   Radera
 3. Du kanske får rätt. Första avstamp får vi se i det som har lovats inför 2020, dvs i budgetpropositionen i höst (om nu Stefan klarar statsministeromröstningen). Jag tror dock att C+L kommer fälla regeringen om man inte får något i utbyte alls. Om man jämför med till exempel vallöften, så är det faktiskt så i Sverige att på sistone är man relativt duktig på att uppfylla en stor andel av sina vallöften -- och det som står i detta dokument borde vara av samma karaktär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir det inte nyval då?
   Nyval skulle väl slå hårt mot både C och L efter detta kan man gissa.

   Problemet är väl att det enda som lovats är utredningar med följande lagförslag och är det något S är världsmästare på så är det att gömma heta potatisar i utredningar och dra dom i långbänk.

   Vad ska C säga, att utredningarna går för långsamt så nu fäller vi regeringen?

   Så fort dom försöker får dom ju hela den S märkta propaganda-apparaten efter sig och dom har ju gjort ett ypperligt jobb så här långt att splittra alliansen.

   Jag tror C och L är rökta, dom kommer konsumeras under 4 år och vara två marginaliserade partier med åtminstone L ute ur riksdagen 2022.

   Nu är jag inte så stort fan av C eller L och kan nog tycka att det vore för det bättre.

   Radera
  2. Det kan det bli. Så ur C/L-synvinkel är det bättre att testa det här samarbetet och se om man får igenom nåt. Får man inte det blir det nyval, men vi hade ändå annars haft ett extra val på gång.

   Man kan också se det som S enda chans att vara fortsatt relevanta som maktfaktor. Skulle mycket av det som är på listan bli verklighet är det ett bättre läge än 2014-2018.

   Radera
  3. Det står i princip datum för utredningsstart 2019 och möjligt genomförande 2021 på de flesta kontroversiella punkter. Man kommer alltså i tre år ge S fria händer för att sedan upptäcka att man blivit blåsta lagom tills det är dags för nästa val.

   Radera
  4. Fast det finns en logisk förklaring i den svenska traditionen att utreda saker rejält. Då hinner man inte med skarpa förslag på mindre än ett år. Samarbetet är villkorat att ske budgetår för budgetår, så det vill definitivt till att kunna visa upp något redan i BP 2020, där då t ex höjda skiktgränsen för statlig inkomstskatt och helt slopande av värnskatten är ett måste.

   Det tror jag man kommer genomföra, och det är ju bra att man äntligen kommer dit -- något man inte orkade genomföra under åtta års alliansstyre. Så vi har en första utvärderingspunkt i höst (Oktober om jag minns rätt).

   Radera
  5. Finns det några plusposter för statsbudgeten i kraven från C och L, eller är det den gamla vanliga att kompromissa utan hänsyn till skulderna?

   Radera
  6. Det stora är nog att sänkningarna av statlig inkomstskatt kommer efterföljas av motsvarande höjda miljöskatter. Man kan också tänka sig höjd fastighetsavgift och avtrappade ränteavdrag, det kan man läsa in mellan raderna i skattereformspunkten.

   Radera
 4. Roligt neonskyltsfel! Jag undrade vilket slags verksamhet man döper till "Morfars ålder". 😁

  SvaraRadera
 5. Jag förstår inte hur Lööf och Björklund tänkt här.

  Sveriges sämst bevarade hemlighet är ju att S bara vill ha makt och att alla som samregerar med dom ser sitt väljarstöd gå upp i rök, jag presenterar Mp (som på något mystiskt sätt ändå kom tillbaka). Tydligen räknar S internt med att C och L genom detta beslut blivit permanenta små stödpartier till S, dom har begått politiskt självmord.

  Äta upp min sko tweeten går runt i ljusets hastighet.

  Collage där hon raljerat mot väljare som varit misstänksamma om att en röst på C är en röst på S går runt i ljusets hastighet. Välj C för alliansen.

  Lööf och C svekdebatt kommer bli enorm och garanterat slå stenhårt mot dom i valet 2022.

  När det gäller L är nästan frågan om dom inte blivit obsoleta efter björklunds härjningar. Iom namnbytet har dom nästan blivit anonyma och bara björklund har varit posterboy. Nu har han väl sågat klart grenen han sitter på och skall pensioneras snart.

  C fick ju absolut INGENTING i utbyte mot att stötta S och priset var skyhögt.

  Så tror Lööf då att detta kommer bättra på hennes chanser framöver?
  Man får dock ge henne att hon är expert på att sminka en gris och lyckas sälja in denna kappvändning, presskonferensen fick hon till något positivt vilket är en bedrift.

  Valets stora vinnare är ju S, dom gjorde sitt sämsta val på 100 år och fick sitta kvar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror attmånga icke-centernvälkare överskattar indignationen över det här beslutet. De flesta centerväljare föredrar samarbete med socialdemokraterna framför att bli beroende av Sd. De som inte gör det kan tänkas byta parti till nästa val men samtidigt kan en del moderater som ogillar nationalism ochsverigedemokraternad syn på jämställdhet tänkas byta parti när moderaterna och Kd närmar sig ett konservativt block.

   Radera
  2. Bra skrivet, Combat Wombat. Många moderater är liberala i grunden och tycker oerhört illa om SD. Denna överenskommelse är ingens dröm, men på pappret ser det ut att vara fler plus än minus.

   Det är en fantasi att det skulle bildas ett M/KD/SD-block som är renodlat konservativt. I så fall kommer många väljare att lämna M.

   Radera
  3. Moderaterna har ju inte haft en vettig partiledare sen Gösta Bohman så det partiet faller på eget grepp.

   Radera
  4. Vilket parti har inte regeringsmakten som mål?

   Radera
  5. Många svenskar är ju ganska ängsliga av sig så det är inte omöjligt att ett konservativt block som lovar att de ska bestämma vad folk ska ta sig till med sin tid och tycka om, kan gå framåt. Men det blir ju i så fall i slutet av den konservativa globala trenden så det blir nog ganska kortlivat.

   Radera
 6. SOCELIMP är en rolig beteckning på det nya politiska samarbetet. 😁

  limp definition: 1. to walk slowly and with difficulty because of having an injured or painful leg or foot : 2. to move or develop slowly and with difficulty: 3. soft and neither firm nor stiff

  SvaraRadera
 7. Jag delar Cornus slutsatser. C + L kommer inte våga utlösa en kris. S sitter på all trumf. Det är bara att gratulera Löven.

  Dock undrar jag vad som kommer att hända med L. Jag undrar om partiet ens kan hålla ihop nu. Morgondagen kommer ge besked i den frågan. Lööf sa att alla 4 partier måste vara överens. Vad tror ni andra om möjligheten att L säger nej i morgon och att Jan B avgår? Har inte hört någon diskutera det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. L:s chans att profilera sig är att bli ett tydligt högerliberalt parti om C nu blir ett vänsterliberalt dito. Och stödja M. Tror inte det kommer hända men det hade iaf sannolikt räddat dem, man kan få över de ickesocialistiska väljarna från C och de ickekonservativa från M.

   Radera
 8. Tror ni Lööf fått löfte om att bli vice statsminister?

  Att Löfven kommer avgå under mandatperioden är väl en riktig lågoddsare.

  Det skulle väl i såfall kunna förklara hennes svängning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ingår inte i uppgörelsen att C ska sitta i regeringen. Regeringen kommer bestå av S och MP, och tolereras av C och L, i utbyte mot att man genomför reformerna på listan.

   Radera
  2. Nej. Hur tänker du att hon ska bli vice statsminister när centern inte ens ingår i regeringen?

   Radera
  3. Johan Näsmark: Som jag tolkar de signaler jag ser ifrån S så kommer helt riktigt Löfvén att förebereda för sin avgång som partiledare i S till valet 2022 men sannolikt, om ej fälld i Kammaren, kvarstå som Statsminister intill dess.

   Radera
 9. Just detta med att faktiska försämringar ikläs förskönande benämningar...
  "Moderniserad" som är ett possitivt värdeladdat ord används istället för det riktiga försämrad.

  Innte alla som förstår detta tyvärr...

  SvaraRadera
 10. Hur kommer en flum-liberal vänsterregering som den vi nu eventuellt får ställa sig till utbyggnad och finansiering av t.ex försvarsmakten, en realistisk energipoltik med utbyggd kärnkraft eller andra reella skriande behov av realpolitisk karaktär vi står inför?

  Det enda jag sett är massa snömos om fossilörbud hit och flygskatt dit och ytterligare hundratusentals ekonomiska migranter utöver subvention av miljöfarlig vindkraft.

  Den berömda listan verkar mest vara en miljöpartistisk våt dröm och inte något som faktiskt kommer gynna någon annan än finansministern som får in en massa nya skatter att bränna på ytterligare mobbning i en återupprättad Jämställdhetsmyndighet och annat dravel.

  SvaraRadera
 11. Björklund och Lööf saknar taktisk förmåga utan är mer typen som skulle kunna spela bort allt på Casino Monopol en helt vanlig fredagskväll.
  I princip en walk over-seger för Löfven utan kvalificerat motstånd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är Stefan segrare.

   Men samtidigt kommer man inte kunna lägga fram förslag som går i motsatt riktning från punkterna från listan. Är man då liberalt lagd är detta ett framsteg jämfört med tidigare (tex reformfattiga 2010-2014 och rödgröna 2014-2018).

   Återstår att se om V och LO tolererar detta eller om samarbetet urvattnas under mandatperioden. I sämsta fall går vi då mot status quo jämfört med idag.

   Radera
  2. Det är ju svårt att utropa någon som segrare i detta då alla i princip beter sig som idioter.
   Dock, vad gäller taktisk förmåga finns det 4 vinnare:
   Sjöstedt (som hållit sig utanför hela den här farsen)
   Löfven (statsminister)
   Åkesson (vinnare på andras misstag)
   Busch Thor (framstår som rakryggad i sammanhanget)

   Radera
  3. Stämmer. Sjöstedt har ammunition att ta till när det krisar och kan slå till antingen redan på onsdag eller i t ex en lågkonjunktur när samarbetet skaver.

   Men personligen är jag bara intresserad av vilka reformer det blir, det politiska käbblet är tröttsamt. Tröttsamt med sura bilder som hånar Lööf "höhö din jävla idiot nu ska du äta din sko".

   Radera
  4. Löfven vinnare men jag tror S kommer tappa röster till V från sina vänsterfalanger. Suhonen har ju redan knorrat rejält i massmedia.

   Radera
  5. Ju mer Suhonen knorrar desto mer ökar stödet för V och SD. Greider är exakt likadan. V och SDs bästa valarbetare.

   Radera
  6. Lite ironiskt att avskaffad värnskatt nu ligger i händerna på V. Ska V bli de som möjliggör detta? Om så blir fallet, får de också en svekdebatt på halsen? Nu finns det iofs bara Fi till vänster som kan dra väljare.

   Radera
 12. ”Centerpartiets förtroenderåd har med röstsiffrorna 56-2 beslutat att säga ja till Stefan Löfven som statsminister”.

  Jag hade nog trott att det skulle bli lite fler nej-röster. Lööf styr med järnhand...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde ju vara lite fler med ballar av stål som vågar sätta sig på tvärs...
   Eller är man så korrumperad av alla förmåner av att sitta i riksdagen ?

   Radera
 13. C+L Skiter fullständigt i om dom får igenom sin politik allt är riggat för att hålla SD utanför. Räkna med många lagförslag som begränsar individens frihet och stoppar all verklig opposition.

  SvaraRadera
 14. Jag är för avskaffande av turordningsreglerna, dels för jag inte tycker staten ska blanda sig i arbetsmarknaden och dels för att det är en orättvis princip. Det är att diskriminera de som är nya på arbetsmarknaden, så som unga och invandrare.

  Däremot tror jag inte det kommer ha någon större effekt på hur väl ekonomin fungerar. Företag kan redan idag sparka vem de vill. Det kostar bara lite mer pengar. Lägger man ihop alla sådana kostnaderna under ett år så är det småbelopp. Svenskt Näringsliv skulle kunna tillhandahålla en försäkring mot sådana kostnader.

  Vill man göra företag mer lönsamma så avskaffa bolagsskatten. Det skulle ge framgångsrika företag pengar att expandera sin verksamhet snabbare. Det skulle öka produktiviteten, minska arbetslösheten och öka svensk konkurrenskraft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du tycker då att godtycke, småsint lynnighet, maktfullkomlighet och rent rövslickeri och underdånigt bugande skall råda på arbetsmarknaden ?
   Att folk inte längre vågar säga till om dålig arbetsmiljö mm av rädsla för att bli av med jobbet ?

   Värst dessutom vad du ömmar om invandrare..
   Sverige har INTE haft någon arbetskraftsinvandring sedan 1975 och knappast någon av de som kommit de senaste 10 åren är anställningsbara i de verksamheter jag känner till. Tung processindustri. De är vilket visat sig trots att Löfven & Co sagt att det är läkare ingenjörer, advokater etc. faktiskt analfabeter och många kan inte ens klockan. Språket skall vi inte tala om och at tinte kunna läsa en instruktion eller anvisning för maskiner för 100-tals miljoner kronor är farligt.

   Tror tyvärr bara att du vill ha billig arbetskraft som man kan byta ut som en möble enligt eget godtycke och lättsinne!

   Radera
  2. Sverige har INTE haft någon arbetskraftsinvandring sedan 1975

   Ren bullshit, https://www.compas.ox.ac.uk/2015/swedish-revolution-in-labour-immigration-policy/

   Radera
  3. Så du tycker då att godtycke, småsint lynnighet, maktfullkomlighet och rent rövslickeri och underdånigt bugande skall råda på arbetsmarknaden ?

   Det är ju inte så att den som jobbast längst på en arbetsplats per automatik är mest kompetent. Det är därför fel att skriva in sådant godtycke i lagstiftningen.

   Tror tyvärr bara att du vill ha billig arbetskraft som man kan byta ut som en möble enligt eget godtycke och lättsinne!

   Jag är inte arbetsgivare, men jag vill även som anställd ha en väl fungerande ekonomi. Det tjänar vi alla på. Det är inte så att en kuban som städar gör sämre kvaströrelser än sin amerikanska kollega, trots att den senare tjänar 20 ggr mer. Skillnaden är att andra i amerikansk ekonomi är mycket mer produktiva, vilket driver upp lönenivån för alla.

   Radera
  4. @SäS: Frågan är bara vem som ska avgöra om en arbetstagare har tillräcklig kompetens eller ej. Om du menar att arbetsgivaren ensamt ska stå för bedömningen, är du mer än lovligt naiv. Detta innebär inte att jag försvarar LAS. LAS är enda stor bluff, där man gett makten åt facket att gå ifrån turordningsreglerna. När facket väl skrivit på, är den uppsagde totalt rättslös. En skam för en så kallad rättsstat. Nej avskaffa LAS och lagstifta om obligatoriskt avgångsvederlag, där storleken på vederlaget är beroende av anställningstiden, ju längre anställning desto högre vederlag.

   Radera
  5. Turordningsreglerna är inte det stora problemet med LAS, har man kollektivavtal så ersätter detta LAS och turordning förhandlas med facket vid neddragningar.

   Uppsägning av personliga skäl är ett bra mycket större problem, men det låtsas inte något av partierna om. Hela den nuvarande debatten om LAS är en distraktion bara för att S & C skall kunna komma fram till något som ser fint ut men inte har någon som helst betydelse!

   Radera
  6. Sverige är inte USA eller GB, Sverige är en del av en socialliberal europeisk kontext som funnits sedan andra hälften av 1800-talet

   Jämförelsen USA vs Kuba är ju absurd ..

   Men ok!
   Du vill ha en arbetsmarknad helt utan några som helst regleringar, lagar och avtal. En arbetsmarknad där fackföreningar är förbjudna, strejkbryteri är vanligt förekommande, några sjukförsäkringar mm existerar inte, strejker möts med beväpnad militär, människor kan få gå från sina hem pga lynnigheter, futiliteter, godtycke och ren mobbning

   Chile under Pinochet eller dagens Pakistan / Indien verkar vara dina ideal.

   Radera
  7. > Nej avskaffa LAS och lagstifta om obligatoriskt avgångsvederlag,
   > där storleken på vederlaget är beroende av anställningstiden,
   > ju längre anställning desto högre vederlag.

   Varför ska de som jobbat länge på en arbetsplats få mer pengar? Om man vill ha ett skydd så får man spara undan lite av sin lön varje månad. Det blir ju inte billigare för det sker med tvång via arbetsgivaren.


   >Du vill ha en arbetsmarknad helt utan några som helst regleringar, lagar och avtal.

   Nej, jag vill inte att staten ska lägga sig i arbetsmarknaden. Du får självklart ha avtal där du skriver in vad som gäller, strejka eller ta hjälp av fackförbund.

   Det är bara staten jag vill hålla undan.

   Radera
 15. V kommer rösta nej till förslaget, då de har allt att förlora på det. Därefter kommer C och L svansa tillbaka till M och KD och där röstar SD nej, då C och L vägrar ge SD inflytande. Extraval, där L åker ut och C halveras efter deras stora svek. Samt V och SD ökar, samt S och KD i extravalet. Känns ganska givet som allt annat i detta val, även fast politikerna (C och als fel) behöver ett halvår på sig att reda ut, som varenda kotte förstår direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har svårt att se att V skulle fälla en socialdemokratisk statsminister. Men om det ska ske så är det just vid detta tillfället. Fast om det då samtidigt innebär att man släpper fram Kristersson (plus indirekt SD) istället så är det inte helt säkert att V till slut kommer att tjäna (växa) på den manövern. V kan hamna i en liknande situation som C och L nu befinner sig i dvs. en svekdebatt. Knepig situation för V. Jag är rätt säker på att V kommer att släppa igenom Löfven, även om det naturligtvis kommer att ske ytterst motvilligt och under galgen.

   Radera
  2. Helt korrekt!
   S, V (dark-horsen), KD o SD kommer att öka o MED kommer att få synas betydliugt mer

   Radera
  3. Rimlig analys. "Liberalismen" är klart utrotningshotad. Det gör ingenting, eftersom det är en skruttig ideologi som bör ersättas med ekosolidism - ekologisk social liberal demokrati på (människo)ekologisk/ekohumanistisk grund.

   Radera
 16. Vill också påpeka på satsen att L och C anses vara mittenpartier och att de är som folk är mest. Dock är det helt felaktigt, borde bli ett inlägg hur C och L är liberalextremister. De är själva ytterkantspartier i skalan nyliberalism. M och S är långt mer mitten gällande liberalism än C och L. I framtiden bör C och L beaktas som ytterkantspartier liberalextremister.

  SvaraRadera