Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-01-12 14:14

Uppgörelsen: Försvarsbudgethöjningarna ligger fast - 12 miljarder mer år 2021

Uppgörelsen S-M-L-C innebär att Moderaternas och Kristdemokraternas klubbade försvarsbudgettrappa ligger kvar. Försvarsbudgeten höjs alltså 3.75 GSEK 2019, 6.74 GSEK 2020 och 11.76 GSEK år 2021 enligt överenskommelsen. Det allra mesta av detta går till Försvarsmakten, som 2021 får 10 miljarder SEK per på ett år än 2018. Detta bekräftas till bloggen av Liberalernas Allan Widman.
Allan Widman (L).
Gårdagens uppgörelse innebär alltså att M+KD-budgeten, som klubbades i december kommer stå fast när det gäller försvarsutgifterna. Formuleringen i uppgörelsen är som följer:
"Förstärkningen av försvaret fullföljs. Försvarsmaktens anslag höjs i en trappa i enlighet med riksdagens budgetbeslut 2018. Värnplikten byggs ut. En ny myndighet för psykologiskt försvar inrättas. En struktur för ansvar, ledning och samordning inom civilt försvar tas fram."
Att den klubbade försvarsbudgeten 2019 - 2021 ska ligga kvar bekräftas nu till bloggen av Liberalernas försvarspolitiska talesperson Allan Widman, som också skriver:
"Oavsett regering finns nu en mycket bred enighet om att snabbt och betydande öka försvarsanslaget. Det är viktigt för vår nationella säkerhet."
Liberalerna röstade på sin egen budget i december, vilket innebar marginellt mer pengar till fösvaret än M+KD-budgeten. Tidigare har man stått utanför den så kallade försvarsgruppen som gjort upp om försvarsanslagen, då man ansett att det behövdes högre anslag. Den försvarsbudget som nu ligger verkar i stort uppfylla Liberalernas önskemål.

Den budget som nu bekräftas ligga kvar innebär +3.75 miljarder kronor (GSEK) för 2019, varav 3.0 GSEK i ökade anslag till Försvarsmakten. För 2020 innebär det +6.74 GSEK, varav 5.0 GSEK till Försvarsmakten. Det allra största tillskottet blir 2021, då anslagen höjs +11.76 GSEK jämfört med 2018, varav +10.0 till Försvarsmakten.

Svenska försvarsvänner bör således vara nöjda med uppgörelsen S-M-L-C ur försvars- och säkerhetspolitiskt perspektiv. Sverige får en avsevärt höjd försvarsbudget, som är säkrad med bred enighet, då även de framöver oppositionella M+KD knappast kan invända mot att deras egen försvarsbudget ligger.

Bloggen har även sökt försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Centerpartiets försvarspolitiske talesperson Daniel Bäckström, men inte fått något svar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

46 kommentarer:

 1. Tur att man inte rev upp den senaste försvarsöverenskommelsen för att finansiera den ökade immigrationen!

  SvaraRadera
 2. Vad innebär detta för BNP andelen som läggs på försvaret. Den har ju legat runt obegripligt låga 1% under en längre tid. Innebär även detta att försvaret har full finansiering för Patriot samt nya ubåtar och arméns "nya" brigad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad det innebär som andel av BNP beror ju på vad BNP blir. Om vi inte får en fantastisk tillväxt på runt 20% på tre år, så ökar andelen av BNP, ja.

   Radera
  2. Om summan ligger fast vill jag nog påstå att andelen av BNP isåfall minskar.

   Radera
 3. Eftersom armén nu ska prioriteras så är marinens framtid dock fortsatt mörk, speciellt om man tittar efter 2030 när i stort sett alla dagens stridsfartyg börjar falla för åldersstrecket (undantaget A26). Redan 2026 lär vi vara nere på 5 korvetter och 5 minröjningsfartyg med dagens plan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behövs mer pengar och något smart sätt att utöka personalen.
   ...
   Månne vi kan köpa utbildningsplatser i Finland?

   Radera
  2. Det omvända (dvs använda finska befäl i Sverige) borde gå att använda också.

   Radera
  3. Du menar att vi kan börja skicka odugliga rekryter och andra oönskade till "östfronten".

   Det låter utmärkt.

   Radera
  4. Kung Gustav II Adolf skulle säkert ha gillat din ide i egenskap av grundare av Nylands Brigad i Dragsvik. Understödes!

   Radera
 4. Jag noterar dock det positiva i att Archer pjäserna inte kommer att säljas iom ökade anslag. "Försvarsmakten pekar också på behovet av att täcka kostnaderna för anskaffningen av de 12 artilleripjäserna av typ Archer som initialt var avsedda för export, men som nu kommer att anskaffas av Försvarsmakten."

  SvaraRadera
 5. Kolla här. Ja, försvaret får 12 miljarder till. Men de 12 miljarderna kommer gå till postmoderna rapporter, hbtqcerfiering av försvaret samt genuskammukläder för hennar. Inte till kanoner och flyg.

  MP, soss, C, L sitter i regering. Greppa detta nu.

  SvaraRadera
 6. Jag tar mig för pannan. Så blir det åter ökad invandring. MP och C har lyckats få S att vika ned sig. Det har ju fungerat så jättebra de senaste åren. Ingen ökad kriminalitet, dödande skjutningar, bilbränder, utanförskap, ensamkommande flyktingbarn som hamnar snett och fångas upp av kriminella. Så självklart måste vi sätta fart på detta.
  Hur kan detta få fortsätta? Ansvariga partipolitiker som öppnar gränser och sen inte behöver ta ansvar när kommunerna knäar och inte har resurser att integrerar alla i samhället

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sossarna är regeringsbärande och för en realpolitik t.ex gränskontroller. C måste ge något till sina väljare för att övertyga de egna leden. Men i praktiken kommer det fortsatt vara en restriktiv politik under mandatperioden, bara förslag som i praktiken är relativt obetydliga kommer genomföras inom detta område. Förväntar du dig SDs politik så lär det nog aldrig inträffa då de aldrig kan nå över 20 % (tänk demografin)

   Radera
 7. Bra att det inte blir mindre, men blir det ens nog att täcka det som ÖB sagt fattas?

  SvaraRadera
 8. Underbart att höra att försvarets budget ökas. Men ver någon vad det är som planeras att öka i försvaret med detta tillskott i budgeten? Älskar detaljer vad detta innebär. Vet att M gick ut med en lista på åtgärder de vill se ska utökas i försvaret. Gäller den listan fortfarande tror ni?

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.expressen.se/nyheter/forsvaret-saknar-88-miljarder-till-materiel/

   Om man ska tro den här artikeln (88 miljarder på 7 år dvs ca 12,5 per år) som saknas så räcker väl detta till att genomföra beslutad organisation, om jag inte missuppfattat det.

   Radera
  2. Det blir väl som vanligt man köper in en massa materiel men har inte råd att anställa folk som skall använda den eller att öva de som utbildats.

   Radera
 9. Det mullrar rejält hos V att rösta nej då de inte vill stödja en regering som driver en borgerlig politik i viktiga frågor så det är osäkert in i det sista. Eller så har V fått genom något i förhandlingarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://jennypiper.blog/2019/01/11/tank-om-allt-ar-en-bluff-det-sista-halmstraet-ar-battre-an-alternativet

   Radera
  2. Jo, men OM det läcker ut är Löven+S körd som förhandlingsmotpart för all framtid, ingen kommer lita på honom i någon överenskommelse, och risken är överhängande att de svikna C+L drivs rakt över till M, och utgången i extravalet är synnerligen osäker.

   Men det hade varit en maskirovka utav aldrig tidigt skådat slag i Sverige.
   Nu har C+L förmodligen 3 år, i bästa fall, på sig att visa att deras politik får genomslag i önskad rikt ING, mer så än med Alliansen.

   Det återstår att se.

   Jag tror Löven har lovat runt och håller tunnt, när opionionsundersökningarna under våren / sommaren visar sitt tygliga språk vågar inte C och L annat än. Sitta still i båten, hårt bundna till masten.

   Radera
  3. Det är en början, de politiker som börjar mixtra med budgeten för försvaret får nog en del att förklara.

   Radera
  4. Intressant, som sagt väldigt låg profil hos V

   Radera
  5. Rickard Ohlin, säger du itne emot dig själv lite?

   "Nu har C+L förmodligen 3 år, i bästa fall, på sig att visa att deras politik får genomslag"
   "vågar inte C och L annat än. Sitta still i båten"

   Ja? Så hur ska C och L visa något på de här tre åren? De har absolut ingenting att hota med, såvida inte opinionssiffrorna skulle förändras väldigt kraftigt till deras favör. De måste ju "sitta still ibåten", spm du själv säger.

   Åtminstone ur en ideologisk synvinkel sett har jag svårt att föreställa mig något mer meningslöst än att fundera på vad partier som C och L kan tänkas vilja.

   För örvigt undrar jag hur länge UK får sitta kvar. Han har ju misslyckats med sin viktigaste uppgift och borde inte längre ha styrelsens förtroende, så att säga. Tror borgerligheten behöver en partiledare med lite mer cojones. Att i sista sekund gå ut med en anti-SD-klausul och dagen efter ändå bli tokblåst, hur pinsamt är inte det?

   Radera
  6. Fast hur ska S få igenom _motsatsen_ till det som står i överenskommelsen? Det saknar de röster till. L/C kan i så fall helt enkelt rösta på M/KD-förslag. Det är ju inte så att L/C kommer rösta för en budget med t ex höjda inkomstskatter och arbetsgivaravgifter, eftersom det i överenskommelsen tydligt står att de ska sänkas.

   Visst, det kan bli nyval, men det blir val förr eller senare ändå. Det viktiga enligt min mening är hur det går med budgetomröstningarna, där det redan finns en borgerlig seger (M/KD-budgeten) att peka på. Bara fortsätt i samma riktning.

   Radera
  7. Är inte 35 miljarder i grön skatteväxling betydande? Kan komma mindre avdrag för bostadslån som en förbättring ytterligare.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  8. Ja, det står mellan raderna i överenskommelsen:

   "En omfattande skattereform genomförs. Reformen ska öka sysselsättningen och antalet
   arbetande timmar med sänkt skatt på jobb och företagande, bidra till att klimatoch miljömål nås, stärka Sveriges konkurrenskraft, utjämna dagens växande
   ekonomiska klyftor, sänka marginalskatten och uppnå att färre betalar statlig
   inkomstskatt, förenkla genom att begränsa undantag, minska hushållens
   skuldsättning och bidra till att förbättra bostadsmarknadens funktionssätt
   , öka
   finanssektorns skatteandel och långsiktigt trygga välfärden."

   Det jag markerat i fetstil är kodord för "trappa ned ränteavdragen".

   Radera
  9. Tycker det är konstigt att när man pratar om alliansen är det viktiga att man inte ska ge SD inflytande...
   När man pratar om S Mp C L så sägs inte ett enda ord om att Kommunisterna är vågmästare....

   Radera
  10. Fast vågmästare är de inte.

   V måste rösta på samma förslag som M, KD och SD för att fälla S/MP/L/C. De kan inte ensamt fälla regeringen. Särskilt viktigt är ju detta i budgetomröstningarna. Knappast så att V skulle föredra en M/KD-budget framför en S/MP/L/C-budget. Så är det också i många av de andra frågorna i överenskommelsen. Ska V rösta på en moderat reservation i LAS-frågan? Eller på en moderat reservation när det handlar om flygskatten? Eller en moderat reservation i frågan om förändrad hyresreglering?

   Skillnaden tidigare var att M/KD/C/L _alltid_ måste ha med sig SD för att inte en enad vänsterfront ska få igenom sina förslag.

   Radera
  11. Nä... V kan rösta nej till en S-regering som för borgelig politik.... Som stänger V ute och inte ens använder dom som dörrmatta...
   Faktum är att dom borde detta då dom har allt att vinna på nyval....
   Många grå-sossar är nog upprörda av den borgerliga politik som skalll föras och vid ett omval skulle rösta V
   Många L & C väljare som röstat på partier som gått tillval på att avsätta Stefan Löfven och införa en borgerlig regering är nog ganska sura eftersom C & L valt att stödja en Socialistisk regering med beroende av Kommunister...

   id ett omval har V, SD, M och KD allt att vinna...

   Radera
  12. Jo Vågmästare är de....
   S Mp C L har inte egen majoritet...
   Man kan tro att M Kd och SD kommer att rösta emot i nästan al frågor... Då är V Vågmästare...

   Radera
  13. De är vågmästare, men inte på egen hand. De måste alltså aktivt välja att stötta M/KD/SD.

   I fallet SD räcker det att de lägger ner sina röster för att sabba för alliansen i alla frågor där S+V+MP är enade. De är ensamt vågmästare i ett sådant fall.

   Men jag förstår hur du menar.

   Radera
 10. Det här att besvara ett blogginlägg om försvaret med en kommentar om invandringen...

  SvaraRadera
 11. Maggan kommer stoppa det.
  Det blir utredningar på utredningar vilket redan konstaterats när det gäller de "liberala" frågorna samtidigt som maggan kommer genomföra skattehöjningar.
  Vad ska C och L göra? Extraval mitt i mandatperioden? Då lär de straffas stenhårt eftersom de satte sig i situationen osv.
  Helt enkelt, tror inte på mer pengar till försvaret innan försvaret faktiskt fått pengarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eventuella skattehöjningar kommer finanssektorn få svälja, Nordea har redan sjappat till Helsingfors; kanske kommer resten av storbankerna börja prata med div. storstäder om vad de får för att flytta Huvudkontoret dit(Köpenhamn? Oslo? Gdansk? Warszawa? Hamburg?).

   https://ledarsidorna.se/2019/01/nordea-flyttade-fran-sverige-i-tid-regeringsoverenskommelsen-konkurrensnackdel-for-de-banker-som-blev-kvar/

   Radera
  2. "kanske kommer resten av storbankerna börja prata med div. storstäder om vad de får för att flytta Huvudkontoret dit(Köpenhamn? Oslo? Gdansk? Warszawa? Hamburg?)."

   London? :-)

   Radera
 12. Skönt en regering till slut verka komma på plats. Jag förstår att det gör ont för SD-svansen här bloggen d v s SD/M/KD-väljare. Men så korrelerar in dessa tillhörigheter med särskilt hög begåvning så att säga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I stället för en borgerlig regering med passivt stöd från SD (som nästan alltid röstar som de borgerliga) så får har C + L valt att stödja en Socialistregering som behöver stöd från kommunister... Som tidigare röstat som Socialisterna, men inte längre lär göra det då Socialisterna nu fryst ut Kommunisterna, och nu ska köra en borgerlig politik för att få ha kvar makten...

   Radera
  2. För en gångs skull sätter jag mitt hopp till Kommunisterna att de trycker rött vid omröstningen :-)

   Radera
  3. Det kommer de inte att göra. V trycker inte på knappen helt enkelt. Förlustsidan är för stor.

   Radera
 13. De miljarderna kan säkert Maggan trixa tillbaka via höjda lokalhyror eller nåt sånt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har hänt förr.. senaste "höjningen" tog man tillbaka på höjda arbetsgivaravgifter för unga.... Slutligen med inflation blev det en reell minskning som man kallade höjning

   Radera
 14. Alltså från 53 miljarder till 71 miljarder 2021 det kan kallas kraftigt tillskott fast mer pengar är önskvärt.

  SvaraRadera
 15. Har vi några Bonus, Strix och Excalibur granater i några volymer i försvaret? En Archer som i snabb takt skjuter Bonusgranater över Fi borde vara effektivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte öppna uppgifter och därmed bör det inte diskuteras här...

   Radera