Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2019-01-28 18:19

Uppföljning om Mexiko som offer för peak oil

Med anledning av en artikel om världens just nu näst blodigaste konflikt - oljeinbördeskriget i Mexiko - kan det vara läge att följa upp hur det går för landet som första landet som offer för peak oil?
Mexikos oljeproduktion, - konsumtion och nettoexport 1980 - 2017.
Mexikos oljeexport, via det statliga oljebolaget Pemex, stod tidigare för en stor del av landets ekonomi och statliga intäkter. I takt med att landets oljeproduktion fallit efter nationell peak oil 2004, har våldet och problemen i landet eskalerat så till den grad att man är på gränsen till en sk failed state.

SvD publicerade i helgen en förkortad översatt artikel från Rolling Stone (ej länk www.svd.se/oljekrigaren-man-avslutar-med-ett-skott-i-huvudet), om miljardindustrin oljestölder från Pemex.

Artikeln listar 200 000 döda i oljeinbördeskriget i landet, och menar att det är den näst blodigaste konflikten i världen just nu, där bara inbördeskriget i Syrien överträffar.

2009 skrev jag ett blogginlägg med ett citat med en text jag skrev 2007 på det saligt insomnade aktiechatforumet VCW, om just Mexikos kommande kollaps på grund av nationell peak oil. Texten i sin helhet går att läsa här. Ett citat från 2007 är (min fetstil):
"Mexicos demokrati är ung och bräcklig. Landet är mycket fattigt. Effekterna av deras alldeles egen peak oil kan slå hårt. Utfallet kan bli en kombination av statskupp från höger, revolution från vänster, fragmentering av landet och inbördeskrig (finns definitivt iaf regioner som skulle ta tillfället i akt, ex Subommandante Marcos zapatister), svält, en kraftigt ökad massflykt mot USA, som blir tvungen att göra något drastiskt."
Det var 2007. Nu är det 2019, och oljeproduktionen i Mexiko rasar vidare i förnyad takt. Landet exporterar snart ingen olja alls längre, netto. Sedan toppexportåret 2003 har exporten fallit med 85%. Ovanpå det har oljepriset gått ner - inte från 2003, men väl från tidigare toppar. Landets ekonomi blir därefter.

Man har nu öppnat för utländska bolag att utvinna olja i landet, men säkerhetssituationen är minst sagt ett enormt problem (låt oss sluta med ord som utmaningar) och har man väl nått nationell peak oil, så har man.

Migranttrycket mot USA blir därefter och som bekant pratas det numera om Muren.

Andra kandidater för kollaps pga nationell peak oil är förstås Venezuela. Man ska komma ihåg att energi är grunden för samhället, ekonomin och tillväxten. Effekterna handlar inte om att det blir dyrt att tanka bilen, utan slår mot hela samhället, och med det kommer peak oil också främst upplevas på andra sätt än som direkt energibrist.

För övrigt var tidigare IEA:s prognos från 2016 om global peak oil 2019. Alltså i år. Diskutera i små grupper.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

43 kommentarer:

 1. Mexico är i en svår situation. För att inte förvärra situationen bör de omedelbart ta emot ett par millioner immigranter från något Arabland. Detta är en garanterat lönsam investering. Källa: LCMPS

  SvaraRadera
 2. Hmm - ljuger massmedia som framställer detta som ett knark-krig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från nämnda massmedia. "Mexico’s drug cartels are moving into the gasoline industri"

   Radera
 3. Roligt (?) att läsa om peak oil igen! Det var ett tag sedan. Venezuela har väl gott om olja, i något mindre idealisk form. Mexico har inte så goda förutsättningar för fracking, förmodar jag? Hur många år har frackingen förskjutit global peak oil? Kommer Stor-brittanien och andra länder sätta igång med underjordisk förbränning av kol, eller kommer man vara intelligenta nog att avstå från sådant? Det är nog inte alldeles omöjligt att ersätta de fossila bränslena, men det torde vara ganska omöjligt att upprätthålla ekonomisk tillväxt under tiden och frågan är hur väl vi lyckas hantera en värld utan tillväxt. Vår nuvarande ekonomi pallar inte för sådant, när automatiseringen avvecklar allt fler jobb och när världen har gigantiska skulder som skall betalas. Ekonomin måste alltså omformas rejält om alltsammans inte skall krascha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med anledning av att jag nämnde automatiseringen vill jag länka till det här inslaget i Fox News, då en del tror mer på Fox News än på andra media:

   https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1008699575999660&id=678936118942062

   Länken går via Facebook, men det kan väl någon rätta till...

   Radera
  2. Finns otroliga mängder av olja. Frågan är bara hur dyrt det är att ta upp den.

   Den dag världen når peak oil (dvs då produktionen är som störst) så betyder det att vi ha hittat alternativ som är mer kostnadseffektiva. Från den punkten blir det bara bättre för världsekonomin.

   Tekniskt har vi haft ett alternativ som är rent och säkert (i förhållande till andra energikällor ) i över 50 år (kärnkraft), men världen har fått för sig motsatsen (trots det inte finns något empiriskt stöd för det).

   Radera
  3. Global peak oil 2019 enligt uppgift härovan.

   Radera
  4. Fracking är svårt och dyrt. Det krävs stora mängder skicklig personal, stora mängder kapitalkrävande sofistikerade maskiner och mycket stålrör, speciell sand och kemikalier som kräver smidig logistik. Då marginalerna är små krävs det låga transaktionskostnader och ostörd verksamhet. Detta funkar inte i ett sönderfallande land.

   Radera
  5. @Kuckeliku Citerar dig "Det är nog inte alldeles omöjligt att ersätta de fossila bränslena" Till detta påstående, är jag tvungen att ställa dig en fråga.
   Är du medveten om, att den globala energitillförseln, består till 88% av fossil energi?
   Här kan vi verkligen använda uttrycket "utmaning".

   Radera
  6. Fracking har väl lett till att USA nu är världens största oljeproducent.

   Radera
 4. Om nu energi är fundamenta för vårt samhälle, varför nedmonterar vi våra produktionsanläggningar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att vi anser oss ha ekonomi nog via högförädling att köpa vår energi av andra.

   Radera
  2. Utan tidsaspekt alltså om jag uppfattar cornu rätt?

   Radera
  3. Det kommer kanske en tidpunkt där energin blir så dyr att vi inte har råd att köpa den energi vi behöver. Dock finns det än så länge en lång rad mindre rika länder som i så fall prisas bort före oss. Därtill är vi grannar med Norge, som kommer vara Europas sista oljeexportör, samt att 80% av Rysslands oljeexport passerar Östersjön. Vi kommer ha komparativa konkurrensfördelar att bjuda på den oljan pga kortare transportsträckor.

   Radera
  4. ... och alltså lägre transportkostnad. Alltså kan vi relativt sett betala lite mer för importoljan än andra länder.

   Radera
  5. Jag hoppas att vi kommer ha råd att köpa olja lång tid framöver ja. Den dagen de verkligen börjar fracka i Skåne är den dagen jag blir inhemsk "terrorist". Att förgifta grundvattnet för att jag ska kunna spela lite mer Turmoil på PCn är inte en bra deal som Trump skulle sagt.

   Radera
  6. Saudiarabien överlägset försvar? Saudierna klarar ju inte ens av att vinna en militär seger mot Houthierna i Yemen. Att bara ha en massa blänkande prylar som ser snygga ut på parader gör ingen försvarsmakt.

   Radera
 5. Flera länder som har ansetts vara "rika" på naturtillgångar har problem, landet som artikeln handlar om, Ryssland, Venezuela samt ett antal Afrikanska stater, de länder som inte har en massa naturtillgångar klarar sig bra, Japan, Tyskland, Sydkorea, kanske England, delar av Europa. Det visar att det är utveckling, produktion och utbildat, arbetsamt folk som ger landet rikedom i dagens läge. Förr i tiden när utvinning av mineraler gick långsamt och krävde mycken arbetskraft var läget ett annat. Det gäller att förädla råvarorna och tjäna pengar på sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrekt. Sverige har pengar så vi kan köpa vår energi, pga att vi använt den till att högförädla annat.

   Radera
  2. Du har inte varit i ett oljerikt arabland typ uae, Qatar, ksa osv. Förvisso diktaturer men de ligger lång före oss (infrastruktur, försvar, skolor osv) på många områden och har pengar som gräs.

   Radera
  3. England hade peak coal 1914 och blev plötsligt sugna på att leka.
   Tyskland hade peak coal 1935...

   Radera
  4. Joakim, förvisso är det så och de har väl förberett sig någorlunda, genom att sats på turism och det kan väl vara bra. Däremot har de ingen tillverkning, ingen utveckling av några produkter, de ledande i dessa stater satsar ofta sina pengar i andra länder, de köper upp mark och anläggningar.

   Radera
  5. Göran,

   Det var en intressant bit information.

   Radera
  6. Också mycket intressant att Peak Coal verkar snart vara nådd, lite olika bud på när.

   Så om vi har Peak Oil och Peak Coal är väl positivt för global warming, eller negativt hur man nu vill se på det?
   Eller är det då de fördröjda effekterna som töandet av tundran, vulkanutbrott och någonting annat som kommer ta över som drivande och Det Stora Hotet Mot Världen?

   Kors bidragande till växthuseffekten har väl nu avskrivits?

   Radera
 6. SvD vill att man skaffar prenumeration, vilket inte intresserar mig särdeles. Artikeln i Rolling Stone finns väl inte tillgänglig på nätet?

  Kan Trump vilja bygga muren för att han insett att Mexico står inför gigantiska problem pga sinande olja?

  Global peak oil i år kommer lite överraskande, när knappast någon pratat om peak oil de senaste åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kuckeliku ta en uppfriskande promenad till närmaste bibliotek för artikeln är både lång och intressant.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. En mer uppenbar problembild har att göra med droger i USA, varav en stor del påstås komma över gränsen mot Mexico.

   Radera
 7. Är det en släng av den så kallade Hollädska sjukan vi ser i Mexico?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast utan välståndet. Och med lite värre konsekvenser.

   Radera
 8. Nja när det gäller el ökar våra anläggningar i mängd TWh vi producerar i år och nästa år åtminstone.

  Bruket av el ökar också när det gäller bilar. Men vi ligger långt efter Norge.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 9. Onödigt att försöka bränna upp all olja, behövs i framtiden för produktion av varor, även produktionen av en elbil kräver petroleum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Produktionen av elbilar kräver inte petroleum. Kolväten krävs dock men dessa behöver inte nödvändigtvis komma från djur och växter som dog för miljoner år sedan, kan komma växter som dog förra året tex.

   Radera
  2. Asfalt, kemiindustri, byggmaterial, plaster är exempel på där olja används, växter duger inte som ersättning överallt.

   Radera
 10. Fattar inte gnället om "betalväggar", bara att langa fram lånekortet och ta del av allsjöns skattefinansierat MSM :

  https://www.stadsbiblioteket.nu/nya-pressreader-enklare-att-lasa-tidningar-digitalt/

  SvaraRadera
 11. Enligt ett teveprogram jag såg omsätter Kokainet i Mexico 200 miljarder kr. Hyfsad export inkomst.

  SvaraRadera
 12. Kan man inte tanka bilarna med Tequila.

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Otroligt nog tror Mats Lewan efter åtta år fortfarande på Andrea Rossis E-cat. Han länkade nyss till detta i Klimatklubben på Facebook: https://animpossibleinvention.com/2019/01/16/the-moment-of-truth-is-getting-close-with-launch-on-january-31st/

  SvaraRadera
  Svar
  1. är det fusion energy Rossi :)

   Det där har hållit på ett bra tag nu och hade det funnits ett kommersiellt värde i hans produkt hade någon plockat upp det.

   Tjänar han några pengar eller är det äran att få åka runt i europa och hålla presentationer som lockar?

   Radera
 15. Peak Oil är väl vad det är, toppen av utvinningen och det kommer slå mot oljeproducenter men effekterna på andra länder kommer väl variera?

  Tex. så har ju energiåtgången ökat i takt med att utvecklingsländerna utvecklats men om det börjar gå åt andra hållet och man knaprar ytterligare 10% på de 88% fossil energi (enligt inlägget ovan) så kommer det motverka prisökningen, som ju är den alla icke-oljeproducenter lider av.

  Sen har vi energieffektiviseringen. Jag GISSAR att det borde vara varje lands våta dröm att bli energioberoende. Tex. ett litet land i norra afrika som får 100% av sin energi från solceller.
  Vissa länder får ju nära 100% av sin energi från hydropower men måste ju i dagsläget ha olja för transport.

  Elbilar kommer stort och kan man som land ha nära 100% förnyelsebar energi och en majoritet elbilar så ligger man bra till.

  För Sveriges del så stavas väl vårt energioberoende tills vidare nya generationens kärnkraftverk och elbilar?

  Ett intressant förslag som jag tror dog ut var enorma solcellsparker i norra afrika och kablar under medelhavet till Europa. En win-win tyckte jag för det skulle utveckla norra afrika och lösa el-problemet i allafall i södra europa och på balkan.

  Det var väl också en diskussion om ett standardiserat EU elnät för enklare överföring eller har det redan gjorts?

  SvaraRadera
 16. Även Jemen är intressant ur peakoilperspektiv.

  Se t.ex.
  http://crudeoilpeak.info/wp-content/uploads/2011/05/Yemen_EIA_Crude_Production_Exports_Consumption_1980_2014.jpg

  De brukade köpa mat för oljeexportpengarna, men de har tagit slut. Då är det slut på det roliga.

  SvaraRadera
 17. Ohhh peak oil, de var länge sedan. Hade varit kul med en uppdatering på läget världen över

  SvaraRadera