Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2019-01-24 15:04

TT går återigen Kremls ärenden - "självklart återger vi" ryska lögner

Efter att tidigare spridit rysk propaganda i en så kallad faktaruta om Rysslands illegala invasion och annektering av Krim-halvön, skred Nyhetsbyrån TT återigen till verket idag. När man uppmärksammade den ryska aggressiva kränkningen av svenskt territorium lät man publicera Kremls propagandakanalers lögner om en helt annan händelse i ett utslag av whataboutism. Reportern Owe Nilsson kallar bloggens huvudskribent för "konspirationstomte" och skriver att TT självklart återger ryska lögner om en helt annan händelse. Tyvärr återpublicerar kanske över 100 nyhetssajter TT:s spridande av Kreml-diktaturens narrativ och TT utgör avsiktligt eller på grund av sin inkompetens en reell säkerhetsrisk och psykologisk krigföringsresurs för främmande makt vid en skärpt konfliktsituation.
Svenska flaggan med den ryska dubbelhövdade örnen.
TT valde alltså att publicera att svenskt signalspaningsflyg spanat mot Ryssland, vilket Sverige har rätt till, när man skrev om den nyhet som bloggen publicerade i morse - att ryskt signalspaningsflyg och beväpnad jakteskort kränkt den svenska gränsen.

Kreml hade väl medvetna om att kränkningen skulle komma ut redan tidigare i veckan publicerat lögner om att svenskt signalspaningsflyg flyger utan transpondrar - vilket det aldrig gör - och flugit i riktning mot rysk gräns. Det senare påståendet är intressant, då Ryssland nyligen klubbat lagar som gör att landet får skjuta ner även civila passagerarplan som flyger i onönskad riktning.

Sverige har tvärt om flera gånger kritiserat Ryssland för att flyga utan transponder, vilket gör att civilt flyg och flygledning inte kan se planen. Sverige själva flyger med transponder eftersom man annars utgör en risk för det omfattande civila flyget över Östersjön.

TT-reportern Owe Nilsson skriver att "självklart återger vi vad ryssarna påstår". Till saken hör att Ryssland mycket väl vet att svenska Försvarsmakten alltid bara kommer svara med inga kommentarer.

I den första versionen skrev man inte ens att Försvarsmakten inte ville kommentera, utan publicerade bara den ryska versionen.¨

TT kallar också det ryska signalspaningsplanet för spaningsplan, medan det svenska signalspaningsplanet kallas spionplan. Ett tydligt värderande ordval där det kränkande ryska planet normaliseras, medan det icke-kränkande svenska planet smutskastas.

Till saken hör att via publika civila tjänster går det att se hur svensk signalspaning flög. Eftersom de hade transpondern på. TT rubrikesätter med att Sverige skulle kränkt rysk gräns, men inte ens den ryska propagandan säger något annat än att Sverige höll sig på internationellt luftrum. En sådan felskrivning från TT är allvarlig.

När Ryssland bryter mot internationell rätt och kränker svensk gräns - inte i fredligt syfte, t ex nödsituation, utan med beväpnad jaktflyg och aktiv signalspaning mot Sverige - så väljer TT att låta Kreml blanda bort korten genom att publicera en helt annan propagandanyhet. Frågan är om det sker avsiktligt eller på grund av inkompetens? Man ska som bekant inte utgå från illvilja, när inkompetens är en möjlig förklaring, så det handlar snarare om det senare.

TT publicerade tidigare ryska lögner om den ryska invasionen och annekteringen av Krim, i en sk faktaruta med falskt angiven källa, som likt dagens lögner återpublicerades av nyhetstjänster i hela Sverige. TT hade en del förtroende att återta, men väljer i det läget att "självklart" publicera diktaturens Rysslands lögner.

TT är i sin inkompetens en fantastisk resurs för psykologisk krigföring åt Kreml. Vid en skarpare konflikt, t ex där svenskar dödas, kommer TT självklart ge Kremls version och få den återpublicerad i hela landet. Och så skulle de anagligen fortsätta i en konflikt. Ge angriparens version.

Fakta är att Sverige inte begått några som helst fel, medan Ryssland med beväpnad jaktflyg och fientligt inriktad signalspaning och alltså krigsförberedande verksamhet dagen efter Sverige fick en ny statsminister, kränkte svensk gräns i närheten av flera stora svenska militära baser. Fakta är att TT då publicerar Kremls lögner om en helt annan incident.

TT väljer i det läget att inte ta kritiken, utan istället kalla bloggens huvudskribent för konspirationstomte, när kritik framfördes. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Kremls påverkansbudget synes vara väl spenderade rubler märker man när TT själva lojalt vidarebefordrar Kremls syn på saken.

  SvaraRadera
 2. Owe Nilsson har rätt i det han skriver, TT kommer alltid att "lägga ut" det som Ryssland säger och sedan ber man FM att kommentera. Detta är normalt journalistiskt arbete där man önskar låta båda sidor uttala sig.

  Sen att det är olyckligt att FM väljer att endast säga "inga kommentarer", med det är faktiskt inte TTs fel.

  TT har ingen egen expertkompetens i de olika frågor eller ämnen som de skriver om.
  Därmed faller tanken om att TT aktivt går den ena sidans ärenden, det kan de inte göra, de har exakt noll koll på sakfrågorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, Owe har inte rätt. En journalist ska gräva fram och rapportera den objektiva sanningen, inte bara upprepa som en papegoja vad diktatoriska regimer utan fortroendekapital säger, och sen ursäkta sig med att man bara rapporterar alla sidor. Isåfall hade vi ju inte behövt några journalister, då kan vi lika väl själva gå in på Kremls propagandakanal och läsa. Och vad har det med saken att göra att ett svenskt flygplan flugit med transponder påslagen i internationellt luftrum vid en annan tidpunkt?

   Radera
  2. Ingenjörn

   Håller helt med. Dåligt och märkligt av TT, och slag under bältet på Lars.

   Radera
 3. Riktigt dåligt sätt att bemöta befogad kritik. "Ni är tramsiga", "Konspirationstomtar", "ni är pinsamma". Är det något som cheferna på TT ställer sig bakom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, Lars delade ju ut foliehattar lite hur som helst alldeles nyligen. Han kan gott få en egen så hårt som han kämpat för den.


   Radera
 4. Haha! Public service som en rysk destabiliseringsoperation. Vad blir nästa lägsta nivå?

  Snart anses väl bloggen av SR/SVT som alternativmedia och ägaren slängs ut i kylan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. TT är privatägt. Public service i form av svt gjorde faktiskt en bättre artikel än tt.

   Radera
 5. TT har givits nån slags rätt till automatpublicering på en hel del nyhetssidor, därav den stor uppståndelsen med busschauffören som påstods visa porrfilm på bussen, vilket inte var sant.
  Nu är en hel hög JK anmälda: jk-vill-atala-16-ansvariga-utgivare-helt-unik-utredning-om-fortal/

  Det som nu beskrivs ovan gör det än mer oroande att man låter detta fortgå med TT.

  Sen är det ju faktiskt liiiite humor att bloggaren själv får foliehatten kastad på sig.

  SvaraRadera
 6. Bär titeln som ett hederstecken när det kommer från TT-Ulf.

  SvaraRadera
 7. Dom anser sig närmast ha myndighetsstatus: ”TT Nyhetsbyrån är Sveriges nationella nyhetsbyrå sedan 1921”

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det står ganska tydligt att de anser sig vara en nyhetsbyrå.

   Radera
 8. Lägg ingen tid på trollen för det är precis vad de vill ha istället för att fokus på själva händelsen.

  SvaraRadera
 9. Läste i metro för någon dag sedan. Att rysk militär angett att man skjutit ned majoriteten av kryssningsrobotarn i det israeliska anfallet mot Iranska styrkor i Syrien. Är rysk militär en trovärdig källa? journalisterna sprider bara myten om att Ryssland skulle vara något militärteknisk stormakt.

  SvaraRadera
 10. Ang. Reportern
  Klassad som hot av Säpo
  https://www.expressen.se/nyheter/tt-reporter-motades-bort-av-sapo/
  Sexmeddelande till Infrastrukturministern
  https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2012/05/21/tt-reporterns-nakentweet-till-ministern-blir-personalarende/
  Trakasserar journalister
  https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2018/06/01/kritiserade-niklas-svensson-nu-stangs-tt-reporten-av-fran-twitter/
  Sprider falska rykten om riksdagspolitiker
  https://williamberoende.wordpress.com/2011/11/24/tt-journalist-owe-nilsson-kan-rakna-med-polisanmalan-och-forhoppningsvis-fa-sparken-efter-fortal-pa-twitter/
  Fick muta av Arla
  https://www.journalisten.se/nyheter/ett-delikat-problem
  osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktiskt riktigt intressant hade jag mot all förmodan skrivit en spiontriller så hade hans karaktär passat väldigt bra som rysk spion.

   Radera
  2. Då vet vi det. Stort tack! Helt sjukt att han fått hållas.

   Radera
 11. För övrigt, här ytterliggare havererad rapportering från SVT i ämnet. Kolla in sista stycket: Gerogienkonflikten handlade enligt SVT om konflikt mellan Georgien och Sydossetien där Ryssland endast FÖRVÄRRADE läget och detta enligt Georgiska regeringen...
  ej länk:www.svt.se/nyheter/inrikes/forsvarsministern-om-krankningarna-ud-kommer-att-kontakta-ryska-ambassaden


  Jo, nog tusan tror jag att Ryssland "förvärrade" läget då ryska armén INVADERADE Georgien. Men nej, enligt SVT är rysk inblandning alltså bara ett tvivelaktigt och obekräftat påstående från den Georgiska regeringen...

  SvaraRadera
 12. TT det är väl navet i gammelmedia?

  Förutom att bara rapportera gamla nyheter så brukar de ju regelmässigt missa halva nyheten så att innebörden blir något helt annat...

  SvaraRadera
 13. "Man ska som bekant inte utgå från illvilja, när inkompetens är en möjlig förklaring"

  Det beror väl alldeles på syftet och konsekvensen av handlingen i fråga och på vilken nivå personen som begått den befinner sig. Vid en viss nivå är det rimligare att utgå från illvilja än från inkompetens.

  SvaraRadera
 14. Tur att man är lite smart och inte går på alla vilseledande lögner som publiceras på den här bloggen & TT & DN & SvD & CNN & RT & Aftonbladet & Expressen ....

  SvaraRadera
 15. Det härliga med historien är att man kan tolka den absolut hur som helst. Den starke skriver sin egen historia oavsett fakta. Den svage får historien skriven av den starke.

  peace and love brothers

  SvaraRadera
 16. Alltså allvarligt. Läste lite av hans twitter de senaste timmarna. Skall detta vara en journalist? Colin Powell behövde byta däck och en krigsveteran som förlorat benet stannade och hjälpte honom.
  Kommentar:
  "Fastnade han med benet under bilen?"

  Skulle det vara kul eller.

  SvaraRadera
 17. Propaganda har en tendens att förklara sanningen för propaganda/lögn o påhitt. Syftet är att skapa tvivel om vad som pågår så att det blir svårare att agera och fatta beslut.

  SvaraRadera