Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2019-01-08 09:08

Trots tvångsfinansieringen - avbrott på SVT - "felinställning i bildmixern"

Trots alla miljarder i tvångsfinansiering vuxendagiset SVT är berättigade sedan årsskiftet, så har de inte råd med kompetent personal. Någon gjorde i morse en "felinställning i bildmixern", vilket gjorde att SVT:s program Morgonstudion inte kunde sändas under en timme.
Tillfälligt avbrott. Läsarfoto. Jag har inte teve, men betalar ändå.
Det tog alltså nästan en timme för kompetensen hos SVT att identifiera att man gjort en "felinställning i bildmixern" (=inkompetens) och SVT:s Morgonstudion låg alltså nere mellan klockan sju och åtta på morgonen.

Detta är den kompetensnivå som man alltså får för de tvångsfinansierade miljarder som SVT garanteras. Ett vuxendagis där någon pillar på lite inställningar och sedan ingen har en aning om vad som hänt.

Det enda rimliga är förstås att samtliga skattebetalare ska få några ören tillbaka för utebliven tjänst man tvingats betala för. Nej, just det. Det finns ju inga som helst konsekvenser för SVT när de inte kan sköta sig. Degen rinner in om de så har tillfälligt avbrott 24/7/365.

Förhoppningsvis tappar nu SVT ytterligare tittare på denna inkompetens. Förra året minskade tittarandelen med sex procent och nästan två tredjedelar av allt tittande på tablåteve sker via andra frivilligt finansierade kanaler.

Tablåteve är dock en dinosaur från 50-talet, och har egentligen inte utvecklats sedan sändningar i färg påbörjades på 70-talet, över 40 år sedan, så mer intressant är hur liten del av streamingen SVT har. Ska man jämföra utvecklingen inom teve med t ex datorer så skulle vi alla fortfarande sitta med räknestickor och kulramar, så omodernt är tablåteve. Att enda sättet den kan finansieras är med tvång säger det mesta.

De som framför att SVT behövs av totalförsvarsskäl kan uppenbarligen inte räkna med att sändningarna fungerar. Vore det inte bättre att sparka 2/3 av personalen och bara köra en kanal, så man kan kraftsamla de som kan ställa in en bildmixer korrekt?

Hur går det då till när man ställer in en bildmixer frågar ni er. Se filmen nedan.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

28 kommentarer:

 1. Det som sticker ut är att SVT har den bästa streamingplattformen av alla "vanliga" tv-kanaler. Om jag var TV4 eller nån annan kanal hade jag varit rejält missnöjd då SVT har oändlig budget för utveckling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är relevant. Varför har framförallt TV4 så otroligt dålig streamingtjänst, och varför tvingar de tittarna att betala extra för att få se programmen när man själv vill, när de är gratis (med reklam) annars?

   Nu är jag inte speciellt positivt inställd till SVT men det är korrekt att påstå att de står väl förberedda inför branschomställningen till streamingtjänster och håller sig relevanta på det området.

   Radera
  2. Man kan då fråga sig varför inga miljarder läggs på att hålla streamingplattformen ajour med uppdateringar i AppleTV. Var samma issue i fjol när IOS uppdaterades...

   Radera
  3. Unknown: är det inte just det där med reklam som är skillnad? Vill man se utan reklam är det helt i sin ordning att betala för att se (det är ju trots allt för att betala för tjänsten man tar in reklam).

   Radera
  4. Niklas Nilsson. Blir tokig på SVTPlay appen. Fungerar i Sverige med AppleTv men ska du streama i utlandet med VPN funkar det bara till iPhonen eller iPaden, ej Airplay till teven. Guskelov har jag lärt mig ladda ned från SVTPlay. Och öppet arkiv: ”kan enbart ses i Sverige” även om det är producerat på 50-60 talet!

   Radera
  5. Jo, men varför kan de inte ha samma koncept för de som inte vill titta på tablå-tv utan själva vill bestämma när de tittar? Dvs, reklamfinansiera streamingen. De kan ju ha kvar möjligheten att betala bort reklamen. Som jag förstår deras hemsida när jag tittar måste man betala, även om man kan prova på gratis ett tag. Och av någon anledning måste man registrera konto, vilket jag vägrar.

   Resultatet för min del har blivit att från att TV4 innan streamingtjänsternas genomslag varit den tv-kanal jag kanske tittat mest på, numera aldrig tittar på TV4.

   Radera
  6. Unknown; Att du inte förstår hur det fungerar är ingen ursäkt att klaga på något som inte felar. Det går att streama på tv4 utan att betala, dock måste man skaffa gratis konto. Streamingen har även reklamavbrott.

   Sen kan du skaffa betalkonto hos TV4 vilket väl eventuellt innebär större utbud och ingen reklam.

   Radera
 2. De kanske anställer folk baserat på annat än kompetens? Exempelvis är det slående ofta som det dyker upp efternamn som man känner igen. Senast någon som hette Hedenmo i efternamn som ledde något obskyrt radioprogram. Fanny? Förmodligen anhörig till Anna med samma efternamn. Luktar inte så lite DDR om detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta till exempel det inte alls kvoterade programmet "Första dejten" där en viss P3-personlighet som blev rejält nedtryckt i skoskaften i SVT Debatt utan att förstå det själv dök upp som "vanlig tjej" som skulle på dejt. Ingen slump.

   Radera
 3. Lysande text. Där fick du skruvat till det ordentligt. Applåd!

  SvaraRadera
 4. Ja, det här är ett annat problem med SVT (utöver den politiska vinklingen). Det fåtalet gånger jag kollat på det så tycker jag att det är ofta som de klantar sig rent tekniskt. Nån mikrofon är inte på, de kollar in i fel kamera under en längre tid. Nyhetsuppläsaren kommer av sig till synes för att teleprompten strular. Det visas fel inslag av bild till fel ljuduppseplning etc. Jag får ibland intrycket av att de sitter och sover i kontrollrummet, eftersom det ofta tar sån tid att lösa dessa situationer. Det känns faktiskt fruktansvärt amatörmässigt om man jämför med utländsk MSM som t ex BBC, CNN, Fox News etc.

  För övrigt, vad tusan är en "bildmixer"? Låter lite som när SJ har "signalfel"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som verkligen kan något up-to-date tekniskt i denna bransch har till 99% blivit uppsugna av den privata marknaden (som ju fortfarande är en tillväxtbransch alltsedan internet slog igenom på allvar).

   De som jobbar på SVT är antingen dinosaurier som inte vill/orkar flytta på sig, eller halvt inkompetenta oduglingar som inte kan få jobb någon annanstans, men åtminstone klarade att rabbla värdegrundsfloskler på anställningsintervjun.

   Radera
  2. Som jag minns det gjordes det färre sådana misstag på SVT förr i tiden. Kan inte säga exakt när försämringen började, men jag har observerat samma höga frekvens av misstag numer. Egentligen är det än mer anmärkningsvärt eftersom jag tittar väldigt sällan numer.

   Radera
  3. Jens Ganmans tips till de som sitter på journalisthögskolan just nu är att söka jobb inom PS. Där kan man sitta i DDR-huset och göra undermålig journalistik resten av livet med en tryggad inkomst.

   Nu menar han ju inte att alla journalister inom PS är usla, men alldeles för många.

   Radera
 5. Svt är generellt bra. Alla dokumentärprogram och barnprogram känns bra också. Svt play fungerar bra, bättre än 4ans. Inga reklamavbrott, bara det är värt avgiften! (Lite reklam vid sport dock.) Reklamen i alla andra kanaler tar 30% av din tid, sjukt. Förr i tiden fanns Tipsextra! Reklamfri och gratis engelsk fotboll att se varenda lördag. Sen köptes sändninsrättigheterna upp av tv-moguler som packeterar om och säljer fotbollen för 500kr/mån per person. Komiskt, något som en gång var gratis tvingas folk nu betala miljarder för i onödan. Samma med kabel-TV. Folk är totalt lurade där också. Kabeltv var gratis i början. Discovery och andra hade lite reklam, det var allt. Sen kom Mr Murdoch och köpte upp kanalerna och lade på en avgift på kanalen du ville se, med reklamen fortfarande kvar! Kabelavgifterna är obegripligt dyra också. Folk betalar comhem typ 400kr/mån bredband plus 300kr kabeltv och 500kr för sport, när det det egentligen skulle vara tillräckligt med 40kr/mån för kabel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vissa engelskspråkiga program "skänktes" till oss och fick vara gratis i två generationer hade förstås huvudsakligen preventiva försvarspolitiska orsaker. Om initieringen kom från Sverige eller från USA är oklart, förmodligen ömsesidigt samråd på den tiden sossarna höll sovjetvänstern borta från inflytande.

   Radera
  2. Ingenting är gratis. Att du upplevde det som positivt att kunna se fotboll från England utan att det kostade dig mer än avgift till radiotjänst betyder inte attt fotbollsspelarna, kamrapersonal,tekniker etc jobbade gratis.

   Hela ditt resonemang fällar om man förstår detta.

   Radera
  3. Dock kvarstår ju poängen; Varför skall det vara reklamavbrott under 20 av 60 minuter i avgiftsbelagd tv?

   Radera
 6. Vid kritiska och komplicerade processers start har man checklistor som prickas av punkt för punkt. Har inte SVT det?

  SvaraRadera
 7. Var en tweet som gled förbi som ungefär läste -

  har man gett vänstern makten att fördela sig till ett jämställt samhälle har man också gett dom makten till despotism.

  Det är inga socialistiska samhällen som slutar lyckligt och bara akademiker kan försöka bortförklara det negativa för det större goda.

  Nu är såklart inte skenande rov-kapitalism heller bra och livegenskapen var ingen höjdare men värt att påpeka är att de som aktivast jobbar för ett mer auktoritärt samhälle är de som är vänster om mitten.

  Jag undrar när man bör bli oroad och om kokta grodan är applicerbar men värt att notera är att Sverige är bland de länder jag bott i som har hårdast kontroll av de pengar man redan skattat och det har alltid irriterat mig. I många andra länder är det som finns på bankkontot bara ägarens angelägenhet.

  Sen har vi såklart skatteverket och någon har skrivit att som enda institution efter tjekan (eller KGB) så har skatteverket rätten att lägga bevisbördan på målsäganden. I sovjet när det begav sig så blev det för svårt att åtala alla som greps (för man grep så många) så man ändrade lite snyggt i lagen, eller praxis, till att det var den åtalades skyldighet att bevisa sin oskuld. Det var ofta inte så lätt när man satt inlåst i en cell preparerad med vägglöss för den lite extra komforten.  SvaraRadera
 8. Det är ett jävla gnällande på SVT överallt nuförtiden. Så illa är det inte och de sänder en hel del bra program, både återkommande och t.ex. nyinköpta dokumentärer. De sänder bra nyhetsprogram och bra program om aktuella händelser inom samhälle och politik. Även sportsändningarna är bra. De blandar program för barn, unga och vuxna och visst är det kanske inte "höger-TV", men jag väljer 100 gånger av 100 en public service som lägger vikt på medmänsklighet, medkänsla, omtanke osv. över en public service som hade gjort skillnad mellan folk och folk och pratat om att sköta sig själv och skita i andra. Det ska tilläggas att jag inte på något sätt är vänsterorienterad när det gäller politik och jag har aldrig någonsin röstat Fi, V, S eller MP.

  Jag fattar inte vad det är som stör folk så mycket. Public service är ju precis vad det heter och det är väl klart att det ska finansieras via skattsedeln. Det är ju en service för alla och den ska finnas där i vått och torrt, i fred och i krig, som en trygghet och en pålitlig kanal. Tycker man det är skit får man väl låta bli att titta eller lyssna. Det finns ju hur mycket som helst i vårt samhälle som är skattefinansierat som jag inte använder mig av eller utnyttjar, men jag håller inte på och gnäller för det. Visst, pengarna ska inte flyta ut okontrollerat och även public service ska granskas, men så jävla illa är det inte som en del låter påskina.

  Reklamkanalerna kan ta sig i r*ven. Jag avskyr deras smala, tramsiga utbud och står inte ut med de ständiga reklampauserna. Sån skit blir man bara dum av. Matad som en gödgris innan slakt.

  När jag vill titta på annat än SVT slår jag över till Netflix, HBO eller Viaplay.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul för dig att du gillar SVT och deras utbud. Jag gör det inte och ser därför aldrig på SVT. Däremot tittar jag på en specifik amerikansk streaming tjänst som är ganska dyr. Deras utbud tilltalar mig. Men inte tvingar jag andra medborgare att finansiera detta.

   Radera
  2. Rickard, du får läsa på lite kring syftet med public service. Om vi inte delar notan lika kan vi ju börja ta olika betalt för alla andra samhällstjänster också.

   Radera
  3. Hördudu,Lillstrumpa! Vad är det för argument? Menar du att om SVT endast betalas av de som tittar så står vård, skola och omsorg på tur?

   Radera
 9. ..."i fred och i krig, som en trygghet och en pålitlig kanal"... Hur får du det ihop när du skriver: ..."och visst är det kanske inte "höger-TV"?

  Om den inte är "höger" då är den "vänster" och därmed inte pålitlig alls oavsett handhjärtan och medmänsklighet.

  Själv föredrar jag riktiga nyheter även om de är obekväma och "omänskliga"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag menade att många anser att SVT och SR är socialistiska megafoner och att en av tankarna med public service är att folket ska kunna få objektiv information kring händelser, både i fred och krig. Typ. Hoppas det förtydligade det hela lite, jag hamrade lite snabbt på tangentbordet förut.

   Radera
 10. Demokrati är bla ej tvångsfinansierad tv, tekniken att koda fungerar ypperligt för att få in deg om intresse finns.

  SvaraRadera