Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-01-14 16:38

Talmannen ändrar den spikade tidplanen - nominerar statsminister först på onsdag - votering på fredag

Den spikade ej förhandlingsbara tidplanen, som talmannen spikade innan jul, med nominering av statsministerkandidat för tredje omröstningen idag måndag och omröstning på onsdag är nu ändrad. Talmannens senaste besked är nu nominiering sker på onsdag att omröstning på fredag.Vilket gäller tills det inte gäller.
Full fart i riksdagen. Läsarfoto.
På grund av att Vänsterpartiet håller fast vid höstens sandlådetradition, att om man inte får vara med och leka, fast man inte ens representerar var tionede svensk, så ska ingen få leka i sandlådan, har nu talmannen gått ut med att ny tidplan.

"De besked jag i dag har fått från partiföreträdarna innebär att jag har beslutat att skjuta fram tidpunkten då jag lägger mitt tredje förslag till statsminister inför riksdagen med två dagar. Syftet är att möjliggöra för partierna att nå en lösning, säger Andreas Norlén.
Förslaget kommer att bordläggas i kammaren torsdagen den 17 januari och prövas av riksdagen fredagen den 18 januari klockan 09.00."
Det räcker inte att fyra partier uppför sig som vuxna. Det finns fyra partier till i riksdagen. Just nu har ett parti som representerar var tolfte svensk bestämt sig för att bråka, tydligen omedvetna att endast 40% av svenskarna röstade för socialistiska partier.

Det intressanta med ändrad tidplan är att om detta sker tillräckligt många gånger till, så ryker även tidplanen för ett extraval, som talmannen ska ha stämt av med Valmyndigheten. 

För de som oroar sig över att bloggen faktiskt ska stödja en regering, så vill jag härmed påtala att jag i sex år 2008 - 2014 var i opposition mot regeringen Borg-Reinfeldt, och sedan var i opposition mot regeringen Löfven 2014 - 2018. Bloggen kommer alltid sparka uppåt på regeringen, vilken regering vi än har, det är trots allt de som har makten och ytterst ska kritiseras för allt, oavsett om de ärvt problemet eller inte. Det betyder inte att jag inte kan tycka att en kompromissregering är vuxet beteende i det här läget.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

58 kommentarer:

 1. Oväntat att Trololol skjuter upp omröstningen så att partierna kan justera sig inför verkligheten.

  Fikakrati...


  Nu följer jättetuffa uttalanden om hur bestämda C är och att de minsann inte dagtingar med uppgörelsen (nja, kanske andra ord än just dagtinga, men...) från Lööf. Följt av förklarande, du förnuftiga från majorn. Sedan Landsfadern som mer och mer lägger huvudet på sned. Hade han haft glasögon hade han tuggat sönder dem vid det här laget.

  Sist sedan damen och lilla Fridolf som bara pratar och pratar men inget säger.

  Avgå. Alla. Nu. Eller bli avsatta.

  SvaraRadera
 2. Wilderäng intager vad kan ses därmed samma ställningstagande som Westerholm, övriga likehter eller skillnader onämnda, genom att proklamera "alltid i opposition"!
  Det länder Wilderäng till heder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Betyder inte att man inte kan tycka att enskilda saker är bra.

   Radera
  2. Cornucopia: Instämmer naturligtvis i det samtidigt som det illustrerar det dilemma det innebär att dels vara ideologiskt övertygad samt dels att få detta att synkronisera med realpolitisk pragmatism. Dåvarande Folkpartiets Gunnar Helén uttalade tänkvärda ord om just det dilemmat för en mansålder sedan.

   Radera
 3. SD är vänster... 40% räcker inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, ända sedan andra världskriget har nationella socialister definierats som höger för att Stalin skulle kunna ta avstånd från de initiala åren av samarbete med Hitlertyskland. Den väldigt effektiva historieskrivningen anses gälla än idag.

   Radera
  2. Njaa... även innan andra världskriget ansåg nationalsocialisterna tillhöra högern. De samarbetade med andra mer traditionella konservativa och nationalistiska partier i riksdagen t ex.

   Radera
  3. Nja nu för du läsa på din Göbbles.

   Det tyska nationalsocialistiska arbetarepartiet var ett socialistiskt arbetareparti, sprunget just ur arbetarproletariatet. Göbbles lyfte gärna fram att det röda i Naziflaggan symboliserade socialismen.

   Det är naturligtvis inte så kul att rikigt läskiga typer definierade sig som socialister med nationellt centrerad rasfilosofi (btw vad Göbbles beskrev att Sen vita cirkeln med hakkorset symboliserade).

   Internationalsocialisterna (även kallade bolsjeviker eller kommunister) hade exakt samma syn på socialistiskt auktoritär styrning. Ras var inte så viktigt men att alla skulle bli omvända bolsjeviker eller få nackskott var viktigt.

   Radera
  4. De hade väldigt bra samarbete med kommunisterna i Tyskland innan valet. Källa:Något nummer av populär historia för några år sedan. Orkar inte leta fram den nu.

   Radera
  5. @Abbe. Nu var ju nsdap ursprungligen ett parti som valde bort termen socialist DAP och försökte sprida nationalism bland arbetarklassen. De betraktade sig som anti-kapitalistiska och anti-marxistiska som flera andra konservativa och nationalistiska grupperingar på den tiden. Socialism infördes trots Hitlers protester som ett sätt att attrahera allt fler arbetare. Goebbels använde säkert kopplingen till socialism i flaggan av samma orsak. NSDAP kom snabbt att betrakta socialism och liberalism som sina två ideologiska huvudfiender (båda ideologier ansågs vara skapade av judar som ett sätt att upprätta världsherravälde).

   Radera
  6. @Mikael. Innan "valet? Du får nog vara lite mer specifik än så med tanke på att NSDAP deltog i ett flertal val i Weimarrepubliken

   Radera
  7. Bidragspartier där SD inkluderas är naturligtvis socialister oavsett om några kallar dom för extremhögern.

   Hela deras politik och marknadsföring bygger ju på retorik om hur mycket dom vill höja bidragen för några grupper , bara att de plockar bort några grupper från bidragslistan.

   Radera
  8. Det sista valet som de deltog i, det som gav rätt resultat så att säga.

   Radera
  9. @ En så tvådimensionel syn på ideologier är på tok för förenklad. Du får svårt att navigera i dagens politiska landskap och det blir helt omöjligt att förstå och förklara historiska politiska processer.

   @Mikael. Du menar valet när nazisterna slängde kommunispartiets ledare i fängelse och fördrev resten av ledningen för att sedan slänga alla kommunister som vann något mandat i fängelse fr att försäkra sig om att kommunisternas stolar stod tomma i riksdagen för att sedan dagen efter valet förbjuda kommunistpartiet helt? Det låter som att du eller artikeln har missförstått något väsentligt i den här historien...

   Radera
 4. Händer det att bloggen angriper från vänster? Eller är den i oposition i betydelsen att vara liberalare än alla riksdagspartoer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet ej. Har ingen ideologi, och bryr mig alltså inte om vad för ideologi jag råkar samvariera med i enskilda frågor.

   Radera
  2. Är du inte hard-core Moderat? Du verkar sällan vilja kritisera M politik oavsett hur galen den är.

   Radera
  3. DP, du var inte med då när Moderaterna var i regeringen och styrde.

   Cornu var inte direkt lugn med kritiken

   Radera
 5. Ack ja ack ja...

  Å andra sidan, så har det varit så lugnt och skönt sedan valet så de kanske skulle få fortsätta en stund till. De lallar allt mer omkring i sin lilla bubbla i riksdagshuset och gemene man skiter mer och mer i vad som händer där känns det som. Oavsett vad du röstar på så blir det i slutändan mer eller mindre samma sak: den som jobbar får avsätta en större del av sin disponibla inkomst för att betala för dom som inte jobbar och för politiska snopp/snipp-mätartävlingar.

  - utbrytningen.blogspot.com

  SvaraRadera
 6. Nej, nu börjar jag tröttna på talmannen. De har haft tid på sig. De har lullat omkring sedan september och inget blir bättre. Vad blir det nästa gång? Omröstning till midsommar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är dock inte talmannen som skall komma överens utan det är en majoritet i riksdagen som skall vara överens.

   OK talmannen är del av riksdagen, men det är ganska osannolikt att talmannens röst skulle vara den som väger över för att få en majoritet som är överens.

   Radera
  2. Talmannen har inte rösträtt, om jag minns rätt. Jag tycker Andreas Norlén ger ett bra intryck i den här svåra situationen.

   Radera
  3. Det tycker inte jag. Han skulle varit hårdare och satt press. 4 snabba omröstningar sedan nyval. Det hade han kunnat fixa på 1 månad. Nu är vi i samma läge som för 3 månader sedan med risk att detta håller på längre än en sagan om ringen film.

   Radera
  4. Joakim: det stämmer nog. Och det innebär ju att han inte ens i väldigt, väldigt hypotetiska scenarion är del av dem som skall komma överens.

   6Tant: dock är det alltjämnt så att det inte är talmannen som skall komma överens. Tro det eller inte så består riksdagen av vuxna även om det kanske inte verkar så, att de inte kommer överens är helt och hållet deras skuld och inget man skall beskylla någon annan för.

   Radera
  5. Talmannen kan bestämma när fladdermössen skall rösta. Hade talmannen skött detta på ett korrekt sätt, så hade det varit extraval inom en månad.

   Du vill hävda att talmannen skall vänta tills de är överens, detta är fel. Det kan komma lägen där de inte ens kommer överens alls. Kanske denna gång. Då blir det extraval. Skillnaden mellan en bra talman och en osäker talman i de fallen blir att extravalet kan komma månader senare och fördröja regeringsbildningen.

   Radera
 7. Ja det gäller jua tt hålla SD utanför o så att Löfven verkligen blir statsminister..
  Demokratin i Sverige är ett skämt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du inte insett vid det här laget att inget parti över huvud taget är suget på att förhandla med SD?

   Radera
  2. Att inte förhandla är okey. Att göra allt i sin makt för att frysa ut dem och göra deras röster obetydliga däremot är snarare vad som retar upp.

   Säger som förr. För er egen politik, håll vad ni gått till val på och sen får V/SD rösta hur dem vill utan att någon behöver prata med dem/förhandla.

   Radera
  3. @SniffmeisteR "För er egen politik"

   Men det är ju det de gör! Det har ju gått till val på att inte ge SD något inflytande alls.

   Radera
 8. Han hade uppenbarligen inte slagit spiken så djupt, bara vända på hammaren och bända lös den.

  Känns hur som vettigt att vara flexibel och ge det mer tid.

  SvaraRadera
 9. Skitsnack. Är det sandlåda att inte stå upp för sina väljare? Varför skulle vänstern släppa fram en regering utan möjlighet att förhandla? Då borde ju sd också släppa fram denna regeringen de representar ju bara var 6e väljare eller moderater, bara var 5e eller kd bara va 12e? Så dumt resonemang så man blir helt matt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer! V gör rätt som röstar nej till Löfven. SD borde gjort detsamma mot Uffe.

   Om man nu vägrar förhandla med någon kan man knappast räkna med deras stöd. Då får man istället se till att säkra sin majoritet på annat håll. Svårare är det inte.

   Radera
  2. SD bör släppa fram den här regeringen. I en eventuell fjärde omröstning bör de dock se till att det blir extraval.

   Radera
  3. Tompa: skillnaden med SD gentemot Uffe är ju att SD bedömde att politiken som den regeringen skulle drivit varit ganska i linje med SDs värderingar. Att man formellt sett inte har inflytande kan ju vara underordnat om politiken ändå är anpassad efter ens önskemål.

   Skumtomten: Varför skulle SD släppa fram Löfven med denna deal? Innebär inte uppgörelsen att politiken som skall drivas är helt på kollisionskurs med SDs värderingar.

   Radera
 10. Hade de varit vuxna hade de ju säkerställt aktivt eller passivt stöd från 175 mandat. Ser inte varför V skulle göra något av delarna med en politik som i många fall är höger om gamla alliansen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, den presenterade överenskommelsen skulle göra många gammelmoderater gröna av avund. Om man från moderat håll hade varit intresserade av sina väljares intressen så hade man ju släppt igenom detta. Jag vet moderatväljare som är mycket intresserade av C:s (utopiska?) formuleringar om platt skatt, vilket man i denna överenskommelse tassar mot i och med hanteringen av värnskatten.

   Radera
 11. Nu ska det förhandlas med extremister trots allt.

  "Stalin är en av hela den mänskliga historiens största personligheter. Marxismen, den lära som Stalin behärskade med sådant mästerskap och som han vidareutvecklade till ett nytt och högre plan, förnekar ingalunda de stora personligheternas roll för historiens utveckling. Stalin förstod att ställa hela sin livsgärning i de framväxande, de progressiva, de oemotståndligt segrande krafternas tjänst. Därför blev hans liv så betydelsefullt för mänskligheten, därför blev han en gigant i den mänskliga utvecklingens historia. Att vara kommunist, det är att ha Lenin och Stalin till föredöme. Stalin är en av alla epokers mest geniala vetenskapsmän."
  - C.-H. Hermansson, partiledare för vänsterpartiet framtill 1975

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt otäck läsning. Stalin blev troligen mördad av sin egen politbyrå. Nkvd vakterna hade order att inte gå in, oavsett vad. Stalin dog på golvet i sitt gemak, till synes från stroke och det tog ett tag innan döden kom. Beria hade dödat så mycket folk till höger och vänster att politbyrån såg till att han blev avrättad. Galenskaper.

   Radera
  2. Puh ja, riktigt hemskt! 1975 var ju praktiskt taget igår och måste således representera idag! Hela riksdagen är full av proxy-folkmördande nazister och kommunister 2019!   Skärp er.

   Radera
 12. Noterar också att Löfven säger att de är OK att förhandla med vänsterpartiet i alla andra frågor som inte tas upp i manifestet.

  Tänk om Ulf Kristersson hade sagt likadant om SD. Att han kommer förhandla med Jimmie med sådant som han inte gjort upp med FP och C om.

  C och FP la sig platt för S hela förra mandatperioden. Gissningsvis kommer samma sak ske denna mandatperiod när han inte genomför det som C och FP har hoppats på.

  En röst på C och FP är en röst på Löfven. Snacka om att ha lurat halva svenska befolkningen. Jag tror inte de går på det en tredje gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lövfen anser ju inte att sd och v är samma parti så det är ju inte så konstigt. De va ju även stöd under förra mandatperioden. Visste du inte det? Om ulf vill förhandla med sd så är det upp till honom.

   Radera
  2. Jodå, den finten går fler gånger. Prata vackert och passionerat hela valrörelsen så får du många röster, sen kan du göra precis tvärtom. Igen.

   Radera
  3. Det handlar så klart om C + FP och deras inkonsekventa hållning.

   Radera
 13. Handlar inte om att vara mogen eller vuxen eller något annat på den nivån. Handlar om att agera utefter det mandat man fått av sina väljare. Vilket precis alla har misslyckats med utom Vänsterpartiet, hittils.

  SvaraRadera
 14. Jag tror det är en del av demokratin att ett litet parti försöker få lite inflytande på vad som händer. Ja så länge det använder demokratiska metoder. Är säker på att de inte har någon stalinist i ledande ställning längre.

  För övrigt gillar jag när ÖB nyss sa att vi ska få cybersoldater (Behövs här och nu) samt än sittande försvarsminister betonade det nära samarbetet med Finland.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Centern och Liberalerna har i ivern att inte ha med SD att göra istället gjort sig beroende av reformerade diktatursstödjare. Ja Vänstepartiet Kommunisterna stödde och hade mycket goda relationer med östblockets terrordiktaturer som plågade sina befolkningar tills skiten föll ihop av sig självt. Detta odemokratiska sällskap hade i modern tid i sitt partiprogram att de skulle avskaffa demokrati och införa proletariatets diktatur.

   När folket i DDR i slutet av 80-talet demonstrerade för frihet på Östberlins gator och Folkpolisen misshandlade på så gott de kunde samt Stasi jagade tonåringar som spelade punk, då tyckte diktaturskreaturet tillika partiledare Lars Werner att det var dags att gratulera DDR diktaturen till 40 framgångsrika år i att bygga socialismen! Detta var 1989, när muren föll....

   Hur blev dessa diktaturskreatur rumsrena? Hur många av nuvarande medlemmar var med 1989? Jonas? Proletariatets diktatur - grattis C och L

   Radera
  2. Inte bara kalla kriget, Vänsterpartiet har ännu inte tagit avstånd från Kuba eller för den delen Venezuela; så diktaturkramandet lever i all välstånd inom Vänsterpartiet. Jag undrar om (V) fortfarande gillar Mahmoud Abbas.

   Radera
  3. Jonas gick väl med i Kommunistisk Ungdom redan 1976? Om han då var socialist hade han ju valt SSU.

   Radera
 15. https : //www.youtube . com/watch?v=ZnHmskwqCCQ

  det enda som går an just nu: Yakety Sax.

  SvaraRadera
 16. Just nu så har vi två lösa block i politiken, dels de sk vänsterliberalerna med 5 partier och dels de sk konservativa med 3 partier. Det finns kanske bättre namn på blocken men det är inte poängen. C, L och V ingår i samma regeringsunderlag.

  C och L kommer fortsätta stödja S i de lägen som den sk Alliansen är mindre än de sk rödgröna och då uppstår dessa block. SD fäller dock alla Alliansregeringar och ska M återigen få regeringsmakten krävs alltså någon form av stöd från SD.

  C och L har tappat var tredje väljare och det konservativa blocket kan nog få egen majoritet 2022. Och det blir en jobbig svekdebatt framöver för C och L.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "C och L kommer fortsätta stödja S i de lägen som den sk Alliansen är mindre än de sk rödgröna "

   Men kommer de verkligen fortsätta att utgå från denna förlegade logik? Senast den gällde var 2006-2010.

   I praktiken spelar det liten roll om de rödgröna eller Alliansen blir störst. SD avgör i vilket fall.

   Radera
  2. Japp, och det är det jag skriver. Om jag tolkar C och L rätt så hade de bildat en Alliansregering i höstas om de blivit större än de rödgröna. Dock hade kanske SD fällt den genom att sedan rösta på S-budgeten?

   Radera
 17. Jag är inte vänsterpartist men jag förstår att de inte accepterar mittenöverenskommelsen(MÖK)
  det är ju mera borgerlig politik än vi sett under Reinfeldteran och de har nu förmågan att stoppa MÖK, det måste de göra om de skall ha trovärdighet hos sina väljare,man kan inte kalla det sandlåda.

  Släpper vänstern MÖK så kommer det att straffa sig, att rösta nej kommer att ge dem cred i sina kretsar.

  SvaraRadera
 18. Jag vet att det inte har så jättemycket med V att göra detta men herr författaren har fått konkurrens på det dystopiska området. Man ska inte göra en höna av en fjäder men de som lyssnade på P1-morgon i morse kunde höra en debatt mellan en M och en Mp. Det börjar vid 2:23 men det är det som Mp kläcker ur sig vid 2:26:25 som är det dystopiska. Hon vill att militären vid den katastrof som uppenbarligen kommer ske pga den globala uppvärmningen skall "se till att städerna skall ha tryggare matförsörjning se till att transportvägarna är säkra".

  Tyvärr hugger inte någon direkt och frågor vad hotet mot dessa transporter består av. Jag får en bild av Mad Max. Eller är det Zombier eller kan det vara den så förhatliga pöbeln. Får Mp som de vill ska ju allt jordbruk läggas ned så transporterna kommer antagligen från utlandet. Horder av banditgäng drar genom landet och drar sig inte för att överfalla mattransporter till de hermetiskt tillslutna städerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, politikerna har nog längre insikt i framtida scenarion än de vågar uttala i sin politiska jargong som bara ser till vart mediavindarna blåser för dagen.

   Det är väl därför dom är så intresserade av att begränsa vapentillgången hos vanliga laglydiga Svenssons.

   När det går åt skogen kan hederliga Svensson inte försvara sig mot rövare och det är ju lite synd men viktigast är att Svensson inte kan göra uppror mot de samhällets ledare.

   Radera