Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2019-01-07 11:31

SVT backade sex procent - endast en tredjedel tittas - tvingas betala ändå

Preliminära siffror från mätföretaget MMS visar på att vuxendagiset SVT tappade sex procent av sin tittartid under 2018. Nu tittas det på endast en dryg tredjedel av tiden på SVT, men alla i Sverige tvingas ändå betala sedan årsskiftet.
SVT.
SVT:s tittarsiffror tappade till 34.9% i så kallad tittartidsandel. Det tvångsfinansierade vuxendagiset har alltså bara en dryg tredjedel av tittartiden, men samtliga med inkomst i Sverige måste likväl betala för detta.

Siffrorna från MMS är preliminära och SVT ska ha 34.9% av tittartiden, TV4-gruppen 31.9%, Discovery Networks-gruppen 11.9%, och Nordic Entertainment Group 11.6%. Discovery inkluderar Kanal 5 och Nordic Entertaingment TV3.

Det ter sig logiskt att man gått över till tvångsfinansiering av en kanal som under året alltså tappade sex procent av tittartiden. Till slut kommer ingen titta, men alla kommer ändå tvingas betala.

Socialism baserar sig på tvång när folk inte frivilligt gör det som socialisterna vill åstakomma. Det är en ren skam att de borgerliga partierna var med och drev igenom tvångsfinansieringen av det konsekvenslösa vuxendagiset. Lämplig åtgärd är att istället koda SVT, så får de som vill betala för detta göra det och övriga slipper. Så kan också SVT falla bort i glömskan. Tills detta sker kommer förstås bloggen bevaka SVT:s felsteg, men kom ihåg att anmälningar till granskningsnämnden ej ska göras då det legitimerar ett sjukt och helt konsekvenslöst meningslöst system. SVT är ett aktiebolag, som besitter beskattningsrätt av svenska folket.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

30 kommentarer:

 1. I religiösa länder används religion för att banka in åsikter i de förtrycka människorna.
  I socialistisk icke religiösa länder används statsmedia för att göra detsamma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Milda Webben, tipsa gärna om vilka program på SVT som "banka(r) in" åsikter i "de förtryckta människorna". Eller du syftade kanske inte på Sverige och SVT utan på någon ospecifik socialistisk halmgubbe? Förtydliga gärna också vem du avser med "de förtryckta människorna".

   Bra skrivet må det vara itgubben, men textens innehåll lämnar ju lite att önska... Om man inte tycker att floskler är en bra uppfinning då alltså.

   Radera
 2. Detta är ändå relativa värden. Hur ser det ut i absoluta tal? Misstänker att tiden som läggs på TV har minskat för alla och alltså mer för SVT.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en berättigad fråga - gissar att åtminstone unga tillbringar mer tid att titta på datorstreams and teve i dag.

   Radera
  2. Många sätter på TV'n och gör annat så jag undrar hur många som aktivt tittar på TV.

   Radera
 3. Detta är alltså en relativ jämförelse mellan de olika traditionella tv-bolagen där Netflix och andra streamingtjänster inte är med. Det skulle vara intressant att som komplement se hur totala tittartiden på dessa traditionella tv-tjänster förändrats över tid.

  SvaraRadera
 4. Ju färre som tittar desto bättre.

  SvaraRadera
 5. Borgerligheten har gjort det socialdemokratiska partier förväntas göra, inget konstigt.

  Hade de däremot varit liberala partier så hade det varit en skam.

  Sen tycker jag inte SVT är ett vuxendagis. Däremot ska media inte vara statligt finansierad. Det hör hemma i socialistiska folkrepubliker.

  SvaraRadera
 6. "Siffrorna från MMS är preliminära och SVT ska ha 34.9% av tittartiden, TV4-gruppen 31.9%, Discovery Networks-gruppen 11.9%, och Nordic Entertainment Group 11.6%. Discovery inkluderar Kanal 5 och Nordic Entertaingment TV3."

  Men det där en är liten andel av allt tittande. Självklart ska man räkna med Netflix, Itunes, Youtube mm. också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tittar åtminstone 20 gånger mer på PewDiePie än på SVT.

   PewNews är fan högre kvalitet och även när han säger att han är Poppy Harlow känns det trovärdigare.

   Radera
  2. Inget jag kollar, men jag tittar ca 20 ggr mer på annat än SVT.

   Ser på Aktuellt ibland, men jag hoppar förbi alla ointressanta inslag och väder så det tar normalt inte mer än 5-10 minuter.

   Fullkomligt bisart att SVT få kosta 9 miljarder.

   Radera
  3. Nada doing his part

   Radera
 7. SD var det enda partiet som motsatte sig detta nya lagförslag. SD är det enda partiet som vågar gå emot etablissemanget. "Nya" Moderaterna är en del av problemet tyvärr. Synd att det skall vara på det här sättet. De etablerade partierna leder inte landet längre, de följer journalisternas takpinne.

  SvaraRadera
 8. Public service behövs (som koncept) för att svenskarna skall ha tillgång till en TROVÄRDIG källa av information, både i fredskrig och annars. Vilket på det stora hela faktiskt fungerar åtminstone relativt hyggligt.

  Men det skulle kunna göras till en bråkdel av kostnaden. Varför skall t.ex. populärmusik i P4 betalas via skatten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det ju public disservice och statens vinklade television och sovjetiska radio det handlar om.

   Den är ju inte värd den minsta tillit. Och nej i form av TV behövs den inte alls. Radio är inget media jag är intresserad av heller så jag hade hellre sett att eventuella samhällsnyheter och information spreds vis Internet bara på en websida. Klart i en nödsituation för budskap är kanske radio tillförlitligare så låt så vara.

   Men det är ju liksom inte samhällsinformation och nödgrejer det används till primärt nu utan vinklade politiska budskap och lekstuga. De gör ju jättemycket som de inte borde syssla med.

   Radera
  2. Vill du ha en statlig tidning också?

   Kanske kan den heta Pravda/Sanning för att påminna om att den levererar TROVÄRDIG information.

   Radera
 9. Bra artikel! Delad!
  Vore även intressant att se om SvT hamnar under 30% om man räknar in Netflix m.fl!

  SvaraRadera
 10. Jag lägger kanske 10% av min skärmtid på Netflix men måste ändå betala fullt pris. Skandal!

  Sen kan man tycka att SvT inte borde finansieras med skattemedel men det här va ett rätt dåligt resonemang.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och? Ingen tvingar dig att betala för Netflix. Men du är tvingad att betala för SVT.

   Radera
  2. Nej du måste inte men du väljer att göra eftersom du uppenbarligen tycker att det är värt det.

   Jag har aldrig valt att betala för SVT, vill inte betala och anser inte att det är värt det. Jag har heller inget Netflixabbonemang.

   Radera
  3. Precis. Problemet är att jag tvingas betala för det. Inte hur mycket jag tittar. Bara för att en slutsats är korrekt betyder inte att resonemanget eller argumentet är det.

   Radera
 11. De ”borgerliga” är också socialister. Jag förstååår att du är en lurad slav men ska poletten aldrig trilla ner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mjae. Jag är faktiskt inte övertygad.
   Resonemanget går typ att om var och en skötte sin egen ekonomi så kunde du ju faktiskt välja att leva enkelt eller spara ihop en slant och kapitalinvestera och leva på avkastning på kapital du med.

   Men om din arbetsinkomst alltid tas ifrån dig så att du inte kan spara ihop till en kapitalinkomst så är du alltid i behov av arbetsinkomst eller stöd för att leva, och med stödet kan du ju avkrävas att arbeta med motiveringen att du har rätt till stöd och måste göra din del.

   Således kan jag tänka mig att man helt enkelt accepterar en del socialliberalism mot att majoriteten hålls nere och förslavas som arbetare åt de rikaste.

   Jag är absolut inte kommunist men jag tror inte nödvändigtvis att de drivs av samma intressen utan bara att det finns en symbios / ett utfall där som ter sig attraktivt för båda grupper.

   Givetvis finns det borgerliga väljare som mer som jag vill ha mer individuell frihet också. Och givetvis kan de socialliberala inslagen bland de "borgerliga" partierna handla både om det jag beskriver eller om en tro att de behöver möta väljarna halva vägen / konkurrens med socialliberaler och socialister om väljarna. Eller helt enkelt en tro på att visst stöd är bra.

   Radera
 12. Tror att inte att tvångskatten kommer innebära något större lyft för Svt 2019. Hur många går och skaffar tv bara för att licensen ingår i skatten? Hur många av dessa kommer titta mer än snittet på tv? De som redan har tv kommer inte att titta mer. Skatten innebär nog enbart att vissa kan möblera om hemma nu, så att tv:n även är synlig från ett fönster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyft blir det ju eftersom de får mer pengar. Att ingen tittar på SVT kostar inget, utgifterna och inkomsterna är lika stora oavsett hur många som tittar.

   Själv kan jag inte ta emot något marksänt, antennen på taket plockades ner när vi flyttade in. SVT Play kollar vi aldrig på heller.

   Radera
 13. Hörde idag en Fanny Hedenmo på studio ett eller möjligen ekot. Var tvungen att kolla och svar ja, hon är dotter till Anna Hedenmo på Svt. De skäms inte ens...

  SvaraRadera
 14. Jag skulle tro tittartiden på SVT hos mig är mindre än 1%.

  Tittar inte på så värst mycket, en del Family guy, American Dad, Våra värsta år eller de där som rustar skruttiga hus i Texas eller renoverar bilar i Storbritannien beroende på när jag slår på TVn på natten. Men jag skulle ju lätt klara mig utan de också.

  SvaraRadera
 15. För referens så styrs svt av stjärnskott som :
  Hans Birger Ekström (M), Gunilla Carlsson (S), Birgit Friggebo (som tydligen fortfarande lever, still going strong), Birgit Hansson som gick in i (V) innan Gorbatjov tog makten i Sovjet , Peter Luthersson, Cecilia Magnusson (M) med en spännande frisyr, Niclas Malmberg (MP), Karin Perers (C), Helene Petersson (S), Lennart Sacrédeus (KD), Oscar Sjöstedt (SD), och Emanuel Öz (S).

  SvaraRadera
 16. Vi är endå lyckligt lottade som fått växa upp i demokraturen Sverige, där alla har yttrandefrihet så länge man inte säger otillåtna saker. I och med att dagens unga växer upp med knappa resurser och osäkra anställningsformer och utan egen bostad så tror jag vuxendagiset kommer att avveckla sig själv på sikt. Tråkigt att dom valde piskan istället för moroten, men så fungerar socialister/kommunister tyvärr.

  SvaraRadera