Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2019-01-17 16:17

Strömhopp från MP - av Kreml-apologeter

Efter uppgörelsen S-C-L-MP hoppar nu tre framträdande miljöpartister av partiet. Ett välkommet besked, då det handlar om Kreml-apologeter som under den defensiva försvarsövningen Aurora deltog i det Kremlstödjande "fredslägret på Åland", och är kända motståndare till såväl den defensiva ömsesidiga försvarsorganisationen för Västs demoktratier, NATO, liksom Sveriges samarbetsavtal med Nato och våra demokratiska grannar.
Huvudbonad från Miljöpartiet och enligt uppgift fredslägret på Gotland. 
Tre av de mest framstående miljöpartisterna, som i egenskap av möjliga inflytelseagenter alternativt nyttiga idioter gått diktaturen i Kremls ärenden i Sverige och EU meddelade idag alltså att man hoppar av Miljöpartiet efter den regeringsbildande överenskommelsen S-C-L-MP. En av dem är EU-parlamentsledamot och en har varit MP:s utrikespolitiska talesperson. Den tredje en fd riksdagsledamot. Samtliga tre deltog i ett sk fredsläger på Åland under den defensiva försvarsövningen Aurora, ett läger med tydliga kopplingar till Ryssland och diktaturen i Kreml. Andra deltagare på lägret från Sverige var i det närmaste en vem-är-vem-lista över foliehattar och nyttiga idioter i landet.

Avhoppen är välkommna besked, men ingen större förlust för MP. Personerna har redan åkt ut från sina platser eller tidigare sagt att de inte ställer om för omval. 

Extra välkommet är då att tre av de största motståndarna mot att Sverige ska kunna försvara sig mot den allt aggressivare diktaturen Ryssland nu lämnar den politiska arena där de kan ha något inflytande.

Det är förstås rimligt då regeringsövernskommelsen innebär en kraftig upprustning av svensk försvarsbudget, och alltså går rakt mot Kremls intressen. Återstår då att så splittring hos ett regeringsparti, men man kan anta att MP på detta vis bara blir starkare och går att ta mer seriöst inom försvars-, säkerhets- och utrikespolitik. Partiet har minst sagt haft en del problem med detta, där ersättaren för den kickade utrikespolitiske talespersonen anklagade partiledningen för att direkt gå Kremls ärenden. Vederbörande kickades i sin tur.

Istället kanske vi får ett miljöparti som faktiskt fokuserar på miljön istället för att gå en aggressiv folkrättsbrytande diktaturs ärenden. Härnäst kanske MP rent av föreslår att vi ska bygga ut den CO2-befriade kärnkraften, vilket bör vara ungefär lika svårt för partiet som det varit att sluta krama Kreml. Allt fler framträdande forskare och profiler pekar trots allt på kärnkraften som enda snabbt skalbara realistiska lösningen på klimatproblemen. Med lite fler avhopp från MP kan nog partiet en dag vända även i den frågan.

Frågan är bara om man fortfarande är kvar i riksdagen vid det laget?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

31 kommentarer:

 1. Är inte "alternativ för.." redan tjingat av högerradikalerna?

  SvaraRadera
 2. Så det var där jag glömde min hatt.

  SvaraRadera
 3. Hur går det med MPs turkiska kontakter då, undrar vän av ordning.

  SvaraRadera
 4. Detta är ännu ett gott betyg till själva innehållet i uppgörelsen.

  SvaraRadera
 5. Säg mig....
  är det kremldiktaturens proggiga miljötänk som får svenska miljöpartister att vurma för rysk aggression?, kanske i hopp om diktatoriska miljöpåbud?
  Foliehatt??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förenklat så gjorde ju USA's folkrättsvidriga krigföring i Vietnam med kemiska bekämpningsmedel det lite väl enkelt för Sovjetiska påverkansoperationer med inriktning på att stötta freds och miljöorganisationer i väst i syfte att försvaga USA. Regimen i dagens Kreml ärvde de påverkansmöjligheterna.

   Radera
  2. Fd KGB agenten Oleg Kalugin berättar om hur KGB hade infiltrations operationer i väst. Dom ledde antiamerikanska strömningar och olika demonstrationer i VästEuropa. Tex när Nato placerade ut Pershing II raketer som svar på Ryssarnas utplacering av sina SS-20. Googla och förkovra eder!

   Radera
  3. Det är nog flera saker som konvergerar.

   Om man ser USA som imperialister blir det väl enkelt att se varje motsättning mot USA som "antiimperialistisk" och "en revolutionär kamp för självbestämmande" och sånt där. Vilket naturligtvis är en grov förenkling. Shahen av Iran var en diktator, men hans efterträdare var inte direkt trevligare. USA har ju stöttat många sviniga regimer, men deras motståndare har ju inte alltid varit toppen.

   Om man ser USA som en representant för den globala kapitalismen är det så klart väldigt enkelt att se den som presenterar ett annat alternativ som en räddare, även om det är en kleptokratisk fascistdiktatur.

   Sen finns det nog en övertro på Gandhimetoder och att man alltid kan resonera/förhandla med en motståndare utan att behöva backa upp det med nån form av militär makt överhuvudtaget. Det finns också en övertro på att internationell lag ska gälla och tillämpas. T ex har ju Lillemets anmält Erdogan för krigsförbrytelser. Lovvärt initiativ kanske, men är nog inte särskilt effektivt.

   Det finns säkert fler saker som spelar in, lite grann en allmän rödvinsromantisk nostalgi om 1968, osv, etc etc även de där gamla mumierna börjar dö ut.

   Radera
  4. När Guillo går hädan faller den siste och då kan kanske diskussionen bli mera normal, även om det finns arvtagare.

   Radera
  5. Typ. Guillou är going strong alltså. Göran Skytte bytte helt sida, Anders Carlberg dog. Gellerfelt har både hunnit byta sida OCH dö, men det är ju roligt att denne mörkblåbruna SvD-kolumnist faktiskt angrep Palme FRÅN VÄNSTER under kårhusockupationen och kallade honom Wallenberg-lakej.

   Radera
  6. Det viktigaste för fred är integration och handelskontakter. Inte många svenskar tycker att vi behöver rusta upp för att skydda oss mot ärkefienden Danmark. Ryssland kommer av de flesta inte heller att se ses som en fiende om utvecklingen kan styras rätt.

   Sverige uppviglades mot Danmark av tyskar som inte ville se Danmark som en supermakt i Östersjön, och vise versa om Sverige blev för starkt. Vem är det som vill att Sverige ska se Ryssland som en fiende? Kanske en makt som är för stark för att kämpa emot.

   Radera
  7. Helt rätt. Vem i Ryssland tjänar pa att hetsa mot väst? Jo, de kleptokratiska ledarna som tar folkets pengar :) dvs de som styr för närvarande.

   Radera
  8. @iblandekonomi:

   Bra skrivit.

   Den som ser den ena parten som ett hot är givetvis hjärntvättad (av DOM! Du vet, DOM!), den som ser den andra parten som ett hot är woke och smart.

   En annan faktor som är viktigt när det gäller väpnad konflikt är demokrati. Demokratier bedriver mer sällan krig emot varandra. Så var det inte när vi stred mot Danmark, vakren Sverige eller Danmark var demokratier i modern mening.

   Vilka kärnvapenmakter i vårt närområde är INTE demokratier?

   Radera
  9. Många unga vuxna på 60-talet var uppvuxna på landet så jag tror att det var lätt för dem att förstå det monstruösa i en krigföring som inte riktade sig mot soldater utan skog och odlingsmark. Kärnan i den kultur och ekonomi de kände till. Så jag tror att det här går mycket djupare än beundran för Gandhi eller Mao. Miljöförstöringen var ju också sen länge ett reellt problem även om man i början av 70-talet knappt anade vidden av alla problem med gifterna även för människan. Men när vi ändå är inte på flum och rödvin. Ge <a href="https://www.youtube.com/watch?v=oHFY6OFIUQ8>Stefan Sundström's 1900</a> en genomlyssning. Hans poetiska narrativ har ju också en viss bäring på den nya regeringsbildningen och aviserade försämringar i arbetsrätten.

   Radera
 6. De angivna personerna är tämligen radikala gröna. Tror man att allt blir bra när det inte längre finns några radikala gröna så gör man nog saker väl lätt för sig. Det är ju inte så att världen i sin nuvarande version är hållbar. Det kommer högst sannolikt skita sig riktigt rejält. Då kan det förstås tänkas vara nyttigt att ha ett försvar. Men det vore ändå bättre att avvärja tredje världskriget än att förbereda sig på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Best time to mend the roof, is when the sun is shining
   - John F Kennedy

   Varför skall det ena utesluta det andra?

   Radera
  2. Med facit i hand vore det nog varit bättre med tak när det är soligt...

   Radera
 7. Jag hörde på radion i morse att Schlyter var tänkt som efterträdare till Frigolit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var olyckligt. Schlyter hade garanterat Pasikifierat ut MP i glömskan.

   Radera
  2. Måste det bli en man? Det är väl jämställt med två kvinnliga språkrör enligt vissa grupperingar i samhället. Tänk om det blir Ferm, hhhuuuuuuuh!

   Radera
 8. Det är allt en Hershey kiss, ingen mössa.

  SvaraRadera
 9. Man kan hoppas att dessa startar ett nytt "grönt" parti och tar ett par procent av MPs väljare. Behövs inte mycket för att MP ska åka ut permanent.

  SvaraRadera
 10. De där strömhoppen, är det grön el?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, strömhopp är svensk energipolitik from i år, när kärnkraften börjar stängas ner och man tror att sol och vind skall kunna ersätta den.

   Man lever på hoppet.

   Radera
  2. Barn och Miljöpartister får lära sig den hårda vägen då den obarmhärtiga verkligheten visar sig. Det trista är att det kommer att bli väldigt dyrt för landets invånare.

   Men invånarna måste också lära sig att demokrati inte enbart är en rättighet utan även att ta ansvar för de följderna av de beslut som demokratiskt valda politiker har fattat.

   Radera
 11. Det hade varit mer intressant ifall det var invalda riksdagsledamöter som det rörde sig om. Men det är rätt stor marginal för Löfven så det skulle ändå inte bli speciellt spännande. Iaf inte SM-omröstningen.

  Dock kan det bli spännande att se hur Löfven skall fixa det här. Eller om "oppositionens" hot är tomma ord...

  SvaraRadera
 12. Dom kan väl lägga ner hela partiet, så kan vi bli glada på riktigt! Deras labila politik har dieselbil som miljöbil ett år för att sedan bli "smutsig" och beläggas med straffskatt året efter. Även nedläggning av flera kärnkraftverk,utan alternativ, visar på stora problem med logiskt tänkande och konsekvens analys. Och så håller det på.

  SvaraRadera
 13. MP är ett aktivistparti med aningslösa idealister. Ett sådant part kan ha en roll som opinionsbildare runt miljöproblem men att ge stor makt åt dem är direkt skadligt för samhället.

  SvaraRadera
 14. Vad jag vet så är väl hela v, hela mp och vänstersossarna med Wallström för att politiskt isolera Sverige från sina grannar och att arbeta för att Ryssland ska ha militär hegemoni och kärnvapenmonopol i Europa. Inte bara enstaka tokstollar i mp. Rätta mig om jag har fel.

  SvaraRadera
 15. MP förmultnar och komposterar sig själv i sönderfallande delar

  SvaraRadera