Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-01-13 16:36

Största högersvängen i svensk politik - bara möjlig med S - kommer V acceptera?

Regeringsöverenskommelsen innebär kanske den största högersvängen i svensk politik i modern tid, eller kanske någonsin sedan demokratin infördes. Den är bara möjlig för att S är med på detta, men det är tveksamt om kommunistpartiet V kommer acceptera detta. Löfven kan alltså återigen röstas ner på onsdag.
Lenin - kommunism!
Överenskommelsen MP-S-L-C innebär en rejäl högersväng för svensk politik, långt mer höger än vare sig Bildt-regeringen på 90-talet eller ens åtta år med Alliansen under regeringen Borg-Reinfeldt. Den senare fick igenom sin politik arbetslinjen genom att inte röra vänsterkäpphästar som arbetsrätten eller värnskatten (=den extremaste marginalskatten för höginkomsttagare), men gick samtidigt mot klassiska högerfrågor som försvar och rättsväsende, vilka bägge nedrustades. Det togs inte ens steg mot avreglering av bostadsmarknaden, vilket överenskommelsen innebär ett första teg för.

Även om Socialdemokratin allt mer är beroende av sistagångsväljarna och som allt svagare parti snart inte längre är statsbärande, så är den sk Rörelsens förgreningar ut hos fack, statliga företag, bolagsstyrelser och framför allt via infiltration av myndigheterna så omfattande att Rörelsen fortfarande är en maktfaktor.

Högersvängen blir alltså bara möjligt om Socialdemokratin är med på den. Och nu är de med på den enligt deviserna makten framför allt och inget inflytande åt SD.

Problemet är dels huruvida LO accepterar detta, men framför allt om kommunisterna i Vänsterpartiet går med på denna största högersväng. Det viskas rejält om uppror hos V, som helt lämnats utanför uppgörelsen.

Om V fäller Löfven som statsminister på onsdag, så är det osannolikt att en regering med Ulf Kristersson alls kan komma i närheten av en Socialdemokratiskt accepterad högersväng. Vi kan få mer högerpolitik med S med än utan. Det finns egentligen ingen anledning för V att ens passivt lägga ner sina röster.

Blir det då en fjärde omgång har inte heller SD något att tjäna på att stödja Kristersson. Ett extraval kommer reducera C kraftigt, och sannolikt kasta ut SD:s ärkefiender MP och L ur riksdagen. Således röstar man nej i sista omgången, och vi får ett extraval.

Och ingen högersväng i svensk politik.

57 kommentarer:

 1. Ja, SD kan absolut rösta nej i runda #4.

  Men så länge inte S+V+MP får fler än 175 mandat i det efterföljande extra valet, så blir det en borgerlig regering eller ett samarbete S/MP/C/L.

  Det är inte sannolikt att vänstern skulle gå fram så mycket. Så då blir det M/KD i slutändan, med C/L som "liberal opposition" (om nu inte L åker ut), om man envisas med att rösta bort Stefan Löfvén.

  Det är fantastiskt intressant att V kan välja att rösta bort en socialdemokrat till förmån för en regering med mer konservativ tyngdpunkt.

  Det är upp till V om de föredrar pest eller kolera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl ganska naturligt att de gör det, just för att de sagt att de är ganska positiva till nyval och i runda 4 så har de ju det alternativet serverat om UK är kandidaten - bara till att hugga in.

   Dessutom så är det ju rätt så politiskt självmord för SD att släppa igenom en regering som inte ger dem inflytande eller ens kan förväntas föra en politik som faller SD i smaken.

   Helt enkelt det är nog lättare för SD att möta väljarna 2019 om de stått upp för sina värderingar än att möta dem 2022 ifall de har sålt ut sig gratis utan anledning.

   Det skall nog rätt mycket till för att UK alls skall kunna släppas fram. Kanske om de presenterar och slår fast hur de skall positionera sig åtminstone i SD's hjärtefrågor. Om positionen accepteras av C+L kan man ju ha en position som SD kan tycka är OK, men ändå ge C+L att man inte förhandlar med SD. Frågan är dock om C+L accepterar sånt eller om någon tycker det är att ge SD inflytande?

   Radera
  2. Jag tror att V, SD och KD skulle bli större i ett eventuellt extra val. Detta baserat på trenderna i opinionsmätningar sen senaste valet. Gissningsvis åker både Mp och L ur riksdagen eftersom stor del av deras respektive väljare är missnöjda med mittenalternativet (L-väljare går till M, och Mp-väljare till V). Sossarna tappar många väljare till V, och SD vinner väljare från M och S. KD vinner också väljare från L och C. Sammanfattningsvis tror jag att flankerna inom politiken skulle stärkas vid ett extra val och mitten försvagas. Det parlamentariska läget förändras inte direkt, men det blir tydligare för mittenpartierna att det inte finns något gångbart mittenalternativ och de måste välja sida. Förhoppningsvis gör de det före valet, så inte svenska folket behöver köpa grisen i säcken igen.

   Radera
  3. Rimligtvis röstar V nej till S i omgång 3 för att sedan ställa L, C och S mot väggen och kräva eftergifter för att släppa fram dem i sista omgången, vilket kommer ske. UK är nog körd eftersom C och L föredrar V framför SD, vilket vi sett sedan DÖ.

   Radera
  4. I det fallet kan dock L/C kalla sig liberal opposition och låta M/KD testa. Jag tror de hellre gör det än att släppa fram V.

   Radera
  5. Vi får se, men det var C och L som inte ville släppa DÖ och som gav V mycket makt under förra mandatperioden. Jag tror de fullföljer linjen att isolera SD är det viktigaste målet.

   Radera
  6. @Somebody...: Tror du har något där.
   Men vad är det som garanterar att det blir S,MP, L och C till fjärde omgången?

   Radera
  7. T

   Garanterar är ett starkt ord, men eftersom antipatin mot SD är mycket stark hos C och L (och vice versa) och dessa två redan har röstat nej till UK. Om de hade kunnat tänka sig rösta gult så hade de gjort det i omgång 1. Att isolera SD är det övergripande målet för C och L, och detta borde S och V kunna utnyttja.

   Det verkar inte solklart om V bara utestängs från områden som JÖKen omfattar och att de kan förhandla med S inom andra områden. Det är nog vad S just nu försöker sälja in utan att skrika ut det från hustaken, gissar jag.

   Radera
  8. Det är väl uppenbart att V lägger ner sina röster. Foliehatt varning på den åsikten som strider mot det uppenbara. Tänk på alternativet, Lågbegåvade muppar som förnekar förintelsen

   Radera
  9. Exakt så, SIWOTI. Löfvén satsar nu allt på att övertyga V bakom kulisserna att de kan samarbeta inom de områden som _inte_ täcks av de 73 punkterna. Om V vägrar blir det en M/KD-regering istället, kommer han att säga.

   Vid lunch vet vi. Det vore dock märkligt om V accepterar detta, men det är bara att extrapolera vad som händer då -- eftersom S+V+MP inte varken idag eller efter ett extra val samlar 175 mandat, så blir det i så fall en instabil M+KD-regering.

   Radera
 2. Vore intressant att veta hur partiledningen i V ser på ett extraval
  Om de ser det som en möjlighet att få ytterligare mandat
  Såväl de som S har väl gått fram i opinionen sedan valet?
  Tror det helt och hållet beror på vilket självförtroende de har - tror de på sig själva (och S) så kommer de nog att rösta Nej

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om man anser att S har svikit vänsterfalangen så är det ju inte helt otänkbart att S tappar väljare till V. Ser inte varför V skulle behöva frukta ett extra val (kan ju ha med partikassan att göra iofs).

   Radera
  2. Om nu en del av skriverierna stämmer kan ju V mycket väl känna sig svikna och utlämnade av S. Inte konstigt om de då inte fogar sig i S antagande, för detta skulle även innebära att gå med på C.
   Dessutom - partikassa eller inte kan detta ses som en möjlighet att växa ytterligare.
   SD och V växer ju av mitteneroderingen och av varandra.

   Radera
 3. Är detta verkligen en höger-sväng? Jag tycker mer det liknar en GAL-sväng. S har med fingertoppskänsla kalibrerat sig för att fånga de 40-45% som är GAL-anhängare så nu är det bara att åka fyra år till rätt in i kaklet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda högern inte får är väl koncentrationsläger och massutvisningar? Vet inte om det ens är en klassisk högerfråga, utan mer på TAN-skalan. T ex kvarstår den skärpta migrationspolitiken i minst två år.

   Radera
  2. Mig veterligen var det väl inget av partierna i riksdagen som gick till val med de frågorna på agendan?

   Radera
  3. 'den skärpta migrationspolitiken' är ju ganska missvisande beskrivning med tanke på att antalet beviljade uppehållstillstånd är extremt högt oavsett om man jämför med historiska svenska siffror eller med vilket annat land som helst.

   Radera
  4. Fråga V och vänster-falangen hos S vilket som är stora stötestenen? Tror INTE att en friare invandringspolitik kommer vara svaret. Tror snarare att det är arbetsrätten som är stötestenen följt av marknadshyrorna.

   Varken en "urholkning" av arbetsrätten eller införande av marknadshyror är ju typiska GAL-värderingar om du frågar mig iaf...

   Radera
  5. Skärpta och skärpta.. 130k uppehållstillstånd beviljade under 2018.

   Radera
  6. Var ju flera punkter där C ville öka invandringen...?

   Radera
  7. Cornu: Den skärpta migrationspolitiken? Haha... Runt 130.000 till förra året. O det fortsätter i samma takt. Så ingen som helst skillnad. Det är nåt de lurat i dumsvenne bara.

   Radera
 4. Jag tror att SD i så fall kommer att rösta på Kristersson. Bättre att kunna hota med nyval och få L och i viss utsträckning C att rätta sig i ledet, än att använda vapnet och förlora sitt inflytande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men om SD vill ha nyval då?

   Frågan är ifall UK verkligen lyckas trolla med knäna och få SD att tycka att de får inflytande samtidigt som C+L tycker att SD inte får inflytande? Jag tror inte han lyckas med det...

   Radera
  2. Känns som det är 50/50 chans att SD fäller Kristersson i en fjärde omröstning. Tror det beror på hur kraftigt de f.d. allianspartierna markerar gentemot SD inför en sådan omröstning. Är det den fjärde och sista omröstningen så har ju SD ett visst förhandlingsövertag eftersom de vet att de är i princip det enda partiet (kanske förutom V) som inte direkt har något emot ett extra val.

   Radera
  3. @Anonym Jag tror inte att han behöver övertyga L om någonting i nuläget, det räcker med att ge SD visst inflytande. Om L går till nyval så kommer de att åka ut. Enda chansen att rädda det var att rösta nej till samarbetet med C+MP+S. Enda chansen att slippa nyval nu är att få en ny regering och rösta på Ulf. C klarar sig nog kvar, så M får väl fresta med några förslag som SD och KD kan acceptera.

   Radera
 5. Som född och uppvuxen i Arbetarrörelsen med dess värderingar och som övertygad socialdemokrat i hela mitt vuxna liv och med flera decennier som lokalt fackligt aktiv finner jag då anledning till travesti på Gunnar Heléns yttrande om att vara kluven ... och finner vidare att som ideologiskt övertygad socialdemokrat efter tre år som pensionär konstatera att min röst framledes går till V.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kom spm en blixt från klar himmel.

   Radera
 6. Bloggaren pekar verkligen på oväntade men nu möjliga paradoxer! Frågan är också - som en ledare i DI påpekat - om (S) verkligen avser att följa träffad överenskommelse. Möjligheterna är goda att begrava det mesta i utredningar och tysta ev protester från (C) och (L) genom att påpeka en sittande regerings möjlighet att utlysa extraval - något som dessa fanflyktingar torde frukta mer än både döden och skattmasen!

  SvaraRadera
 7. Så nu måste S gå V tillmötes vilket vem som helst kunnat förutse. Antar att S lurat C och L i en fälla och S räknar med att gå stärkta ur ett nyval.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, tveksam till att S lurat C och L i en fälla. De kan ju när som helst bestämma sig för att fälla regeringen. S kommer behöva leverera verkstad och inte bara utredningar. Det finns för många kontrollstationer i överenskommelsen för att kunna komma undan med helskinnad S-politik hela mandatperioden.

   Radera
 8. Enligt Expressen möts S och V ikväll. S har nu en svår balansgång framför sig. De kan inte ändra något i överenskommelsen t ex skrivelsen att V inte ska ha inflytande över politiken de kommande 3½ åren. Det kommer bli mycket tufft för Jonas Sjöstedt att svälja det och bara ge sitt passiva stöd med den (ur Vs perspektiv) tydliga högerssväng. Tycker Expressens Johan Hakelius beskriver det bra när han säger att det för V handlar om att rösta aktivt nej eller begå politiskt självmord. Han kommer inte han någon trovärdighet alls i så fall. I linje med detta ligger att SDs Magnus Persson skriver att om V går med på överenskommelsen (dvs även passivt) finns det bara ett arbetarparti i Sverige kvar och det är SD. Det kommer helt klart blir ett par spännande dagar framför oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om V släpper fram SL(a)Mp-C alternativet så tror jag de åker ur riksdagen vid nästa val, då deras väljare går över till Fi som därmed kommer in i riksdagen istället.

   Radera
 9. Kul att politiken är spännande ibland.
  Har ätit mycket popcorn sista halvåret även om jag sattett och annat i halsen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mjo.
   Förövrigt var Micropopcorn på rea för 10 kr/styck, eller var det 2 för 10 kr kanske på lokala ICAt.
   Så det är popcorntider.

   Radera
 10. Bästa är ändå att kolla tillbaka på socialdemokraternas valaffish om höjda hyror. http://www.dagensvimmerby.se/upload/news/25081159.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enklare var det för "Rösta på Gösta"
   https://storage.googleapis.com/orchestra-cafe-7jp1kqsp/uploads/2018/08/moderaterna-gosta-bohman-valaffisch-400x561.jpg

   Radera
 11. Det är en fullständigt betydelselös "högersväng" om landet inte ens existerar längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för den risken är ju verkligen överhängande...

   Radera
 12. Om inte C och L så kategoriskt och definitivt stängt dörren för V beträffande minsta inflytande, så hade V helt säkert släppt igenom Löfven. Men att förnedra V svider. Man kunde slängt in ett köttben, och V hade låtit sig nöja med det. Men att INGENTING få svider rejält för V. Jag har spått att V trots allt bestämmer sig för att släppa igenom Löfven. Men nu är det hårfint. 55/45.

  SvaraRadera
 13. Hör ju även till att V klassiskt varit hårdare opposition mot S än den så kallade högern. V hatar S *kroniskt* (på väljarnivå), så det är ganska sjukt att de kunnat sammarbeta överhuvudtaget. Så jag blir inte helt förvånad om de röstar ned detta. Annars är frågan vilka röster de har kvar om 3-4 år?

  SvaraRadera
 14. Vi har ett extraval snart.
  Erkki i bastun på bruket i höstas hade fingertoppskänsla

  SvaraRadera
 15. Om Xi Jinping och Donald Trump står längst bak på en scen och gör upp om handelspolitiken för de kommande fem åren, omgivna av nakna fotomodeller och en debatt mellan Alexander Bard och Gudrun Schyman om den intersektionella feminismen, missar vi nog alla vad som beslutas om världshandeln.
  Exakt det har hänt här. Det som man kommer ihåg är att Alliansen sprack, och att L och C bytte lag. Allt ackompanjerat av skrikhögern som effektivt, men oavsiktligt, döljer det viktigaste skeendet.
  Vad hände egentligen? Blev s tvingade av Lööf att gå så kraftigt högerut? Och vad gjorde egentligen Löfvén under alla veckor det var helt tyst runt honom?
  Det vi har sett är s stora högersprång. De har gjort en Blair. Det är inte bara så att de har kommit närmare (m); de kommer lägga förslag som ligger till höger om (m), precis som Labour gjorde (i förhållande till Tories). Det här är inget de har tvingats till. Redan 6 månader före valet sa Stefan Löfvén att han ville "göra upp om politiken över blockgränsen". Varför var det så viktigt? Och varför talade han aldrig om (v)? Löfvén nämnde bara någon enda gång de 144 mandaten mot de 143, till skillnad från ledarsidor och andra som hela tiden fastnade i det. Han nämnde det inte för han visste att det inte spelade någon roll för vad han ville göra.

  Det har funnits en debatt inom (s länge om vad den framtida färdriktningen ska bli. En vänsterflygel, anförda av Suhonen och Greider har pushat för att partiet ska ta ett långt steg åt vänster, och att det är succémodellen. Som för Corbyn. Men Corbyn vann inte valet, och han har inget vänsterparti bredvid sig. (s) har nog mer tittat på Frankrike och hur Benoit Hamon tog ett stort steg åt vänster och belönades med 9% av rösterna, mot tidigare runt 25.

  Vi har nu fått svaret på vad (s) ska göra de kommande åren. Narrativet kommer att vara att de tvingats till det för att rädda landet eller maktinnehavet eller whatever. Verkligheten är att de helt medvetet och planerat har tagit detta stora steg.
  Allt medan vi lyssnar på de som skränar och syns mest.

  SvaraRadera
  Svar
  1. KingEdward24: En elegant formulerad sammanfattning rörande att S vid något tillfälle insåg att om det inte längre gick att förändra verkligheten, såsom fallet var åtminstone fram till Palme, så tvingades man förändra sig i takt med den upplevda verkligheten.
   Nu dock så att verklighet och upplevd verklighet kan skilja sig åt på väsentliga punkter.

   Radera
  2. Stefan Löfven verkar vilja sälja ut landet åt den globalistiska socialdarwinistiska nyliberalismen.

   Radera
  3. Go right to get the might?

   Ungefär som M blev nya arbetarpartiet?

   När blir det så många partier i mitten att kritikalitet uppnås?

   Radera
  4. "Ungefär som M blev nya arbetarpartiet?"
   Haha, komiskt påstående. M körde med den parollen. Men det var aldrig tal om 6 timmars arbetsdag, arbetsrätt, skälig lön, låga priser hyresrätter, förbud mot vinster i välfärden etc.
   S har dock tagit Ms delar nu, och blivit högerparti. Otroligt!

   Radera
 16. Löfven är i sitt esse. Mr Förhandling
  I aktion är en fröjd att uppleva. Det slutliga
  utfallet är dock omöjligt att förutspå.

  SvaraRadera
 17. Röstar v nej kommer det blir ett av de bästa beslut de gjort på länge

  Ska bli kul att höra hur alla utom vänstern och sd,kd eller moderaterna motiverar väljarnas förtroende med tanke på det senaste utspelet

  Tänk dig Annie Lööf som får frågan,

  Stödjer du socialdemokraterna nu eller alliansen ?

  Kommer bli kul att se denna soppan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och...då kommer dessurom det bli kluvet mellan de som vill stänga ute SD, för att det var en av deras egna (V) som på sätt och vis röstade för att inte fortsätta stänga ute SD ur deras eget sätt att beskriva saker.

   Radera
 18. Det är en sväng i Liberal riktning det är inte en sväng i konservativ riktning så minst halva högern kommer inte gilla detta.

  Vi behöver inte dela in dom i block men idag så finns det ju tre poler i svensk politik Den socialistiska den Liberala och den Konservativa.

  Om detta hade genomförts för 10 år sedan eller tidigare så hade det varit vettigt. Men nu är det för sent liberalismen är på dekis och dess avigsidor blir allt tydligare. Mest tydligt i den här uppgörelsen är att "arbetarklassen" kommer bli dom som betalar för det hela.
  Och det är inte första gången, för att hålla ihop ett samhälle så måste bördorna fördelas någorlunda "rättvist" något som inte står i dom ekonomiska teoriböckerna.
  Samtidigt så förs en muppig miljöpolitik för medelklassens samvete men miljöskatter är otroligt regressiva.
  Det är denna kombination som riskerar att bli explosiv.

  Min gissning är att om V röstar nej och även 4:e omgången misslyckas så kommer dom öka till i alla fall 12 procent på Sossarnas och Mp's bekostnad.

  SvaraRadera
 19. I många kommuner så allierade sig MP med högern. Nu har C och L brutit sig loss från alliansen. S sviker V. M och KD allierade sig med SD.
  Snacka om att svenska folket är förvirrade.
  Bert Karlsson kommenterar det hela i "Berts Värld".
  " Nu har partierna visat sitt rätta ansikte, och ett nyval ny skulle visa vad svenska folket verkligen tycker.

  Mina egna slutsatser: Svensk politik har blivit tvåeggad.

  SvaraRadera
 20. Har ärade bloggpublicister tänkt på att:
  * OM (V) fäller Lövén i den tredje omröstningen är chansen god att Kristersson läggs fram av talmannen i en fjärde omröstning
  * likaväl som (V) skall uteslutas från inflytande av S+C+L+MP så skall SD uteslutas av M+KD+C+L
  * kan vi då inte, analogt med (V), anta att (SD) kommer att trycka rött vid den sista omröstningen och ge Sverige ett välgörande extraval?

  SvaraRadera
 21. Är det en högersväng? På papret kanske, men i verkligehetn har man väl lagt 33 av de 75 punkterna i långa utredningar.

  Så antingen har S storblåst C och L (Långa utredningar som kan plöjas ner i nya utredningar), eller så har C och L storblåst S (De tror att de fick Alliansen att spricka, fast i själva verkar ökas sprickan inom S och riskerar att göra S ännu mindre)

  Skulle inte förvåna mig om M och KD spelar besvikna fast det egentligen är orkestrerat.

  SvaraRadera
 22. Vaddå "högersväng" när hälften av förslagen ska UTREDAS först ?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar som man brukar göra med större lagförslag?

   Radera
  2. Och S lär styra både utredning och resultat från sitt perspektiv. Men det kan vara lika bra för att få en förändring som tar bättre hänsyn till den "förlorande" parten. Det lär inte bli vad många hoppas på, men även en liten förändring ger mycket i marginalen.

   Hursomhelst kommer V rösta nej till Löven så aprilskämtet blir på riktigt i år.

   Radera
 23. V har allt att vinna på ett NEJ! Svikna S väljare kommer välja V. Samtidigt kommer antagligen L och C tappa mycket röster, L åker ut. Dessa röster delar höger och vänster blocket på ca 50/50. Vänstern kommer vinna valet och V blir mycket större parti. S kommer bli tvugna byta partiledare samtidigt. Får se hur mycket makt Bilderberg har över V. S och C har dom total kontroll på iallafall. Otroligt att S blev ett högerparti, trodde jag aldrig skulle hãnda. Men ok, efter att ha manipulerat media och byta ut Joholt mot Löven, killen som varit hos Bilderberg innan, förstår man att vad som helst kan hända.

  SvaraRadera