Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2019-01-02 11:15

Stormen Alfrida - är du drabbad?

Stormen Alfrida ska ha svept över Sverige och framför allt drabbat Uppsalatrakten och Roslagen. Som mest blev 100 000 abonnenter av med strömmen, och vid tiotiden skulle fortfarande 77 000 hushåll vara utan ström i framför allt Stockholmsområdet. Vattenfalls websajt verkar inte orka med detta. Är du drabbad så här på årets första arbetsdag?
Insert generic picture.
SMHI verkar delvis missat med sin varning som mestadels var av klass 1, undantaget Roslagen och Uppsalaområdet. Roslagsbanan ska ha stängts på grund av nedfallna träd.

Ellevio anger just nu 14 027 abonnenter utan el. Vattenfalls websajt verkar lite seg just nu, och bolaget ska ha flest drabbade abonnenter. Lite svagt att inte kunna hantera trafiken vid större strömavbrott.
Det känns tryggt tänker jag. Förlita sig på Internet för spridande av krisinforation, men inte dimensionera tänsten för det.
E.On ser inte heller så pigga ut på att redovisa omfattningen, men ska tidigare enligt mediauppgifter haft drygt 18 000 drabbade abonnenter. I övrigt finns det förstås en uppsjö lokala elbolag som drabbats och alla avbrottssiffror är därför som vanligt i underkant, då media bara kollar på de tre stora nätleverantörerna.

Stormen har i sedvanlig ordning främst drabbat infrastruktur, inklusive vägar och elnät. I media är det förstås kris-och-panik, eftersom Stockholmsområdet drabbats och därmed en är några av riksmedias journalister drabbade. Sveriges Radio meddelar t ex att Tiffany hade svårt att sova på grund av stormen. Starka scener.

Har du drabbats eller är allt som normalt på årets första normala arbetsdag?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. Tappade min soppåse , sen var jag millimeter från att få en hög takpannor och en vindskiva i skallen här i Visby

  SvaraRadera
 2. Ledig hela veckan ut, massor av överblivna semesterdagar jag måste nyttja då jag knappt tog semester i somras.

  Personligen inte drabbad mer än att jag inte somnade förrän vid 05 imorse då hunden var otroligt exalterad över alla ljud runt omkring. Frugan kom knappt ut till bilen imorse pga vindstyrkan men kom till jobbet utan problem, det hade legat träd på vägen hon tar till jobbet med TRVK hade varit ute vid 06 imorse och rensat. Tog en längre promenad tidigare idag för att inspektera eventuella skador och bland annat ett närliggande dagis har fått två väldigt stora tallar på sig med omfattande skador, nära bekanta har sina barn där och är såklart lite oroliga. Bor i norra Stockholm i en del av området som klassiskt kallas Roslagen. De mer lantliga delarna av kommunen har varit strömlösa sedan midnatt ungefär och är det fortfarande.

  Däremot blinkade lamporna till och från under nästan hela natten fram till ~08 imorse. Vattentrycket var också konstigt med mycket luftbubblor, kranen/duschen spottade och fräste vilket den aldrig gör i andra fall, högst oklart var som orsakade det då det inte är problem med trycket överhuvudtaget.

  Personligen har jag aldrig upplevt en värre storm i mitt liv. Då har jag ändå spenderat mycket tid uppe i fjällen med vindbyar upp strax över 30 m/s som värst (när sådana tält som ej är låga har en tendens att lyfta även om det ligger två man i).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kollar man SMHI verkar det ju dock vara väldigt få ställen i Stockholmsområdet som registrerat byvindar på över 25 m/s. Den enda jag hittade var Skarpö med 26,8 m/s. Sen beror det ju lite på hur man bor och hur vinden kommer åt kan ju lokalt blåst mycket mer.

   Radera
  2. Jag bor vid kusten i Stockholmsområdet. Ja det blåser ordentligt men detta är knappast någon anmärkningsvärt, lite orolika för att få oönskade träd på huset men har varit ute med hunden flera vändor utan problem.

   Jag är uppvuxen i fjällvärlden och om detta är det värsta du varit med om så har du inte varit med om mycket.

   Radera
  3. Örskär - 29 medel, 38 byvind. Från i natt 01:00

   Radera
 3. Strömlöst på halva Ingarö, typ, dock inte där vi bor. Har varit och fyllt på ved hos min 85-åriga mamma(som bor längre ut) som därmed har varmt i hela huset. Hon har också fungerande fast telefon av den gamla sorten(inget trådlöst skit eller IP-telefonismörja som slutar fungera vid strömavbrott). Det brukar finnas backupbatterier för detta som håller 8-12 timmar beroende på typ av station(jag vet, har jobbat med detta på Ericsson en gång i tiden). Inga problem alltså, utom för feministerna, vilket inkluderar de flesta svenska fjollmän.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att en riktig man med hår på bröstet kan styra upp det då.
   Kan vi inte stationerna dig i Suwalkikorridoren med två handgranat, ett hjältemagasin och en stock snus, så får Putin ge upp alla stor-Ryska drömmar.

   "You talk The talk but can You walk The walk?"

   Radera
  2. Jag är redan på väg.

   Radera
  3. Ingarö är ju must känt för att Bombmannen / Lars Tingsten, hade sin bunker där. Mycket udda och envisa människor därute. Hatten av!

   Radera
  4. Jajamensan. Bodde i Hanskroka, 200 meter från min mamma. Sonen till Lasse(Tingström var det) äger fortfarande huset. Bombverkstaden under garaget är dock borta. Lasse har varit hemma hos oss någon gång på 70-talet, då han hittade sina exklusiva konserver i vår soptunna(efter ett inbrott). Var dock vår hund som släpat hem burkarna.

   Radera
 4. Jajjemän. Bor i Roslagen och det är strömlöst sen 1 inatt. Tomten hade dock klarat sig relativt bra men passerade områden där vägen inte var körbar på grund av träd över.

  Som Tim kan jag intyga att det blåste riktigt rejält. Har ett par stora tallar som jag pratade med grannen om att vi ska kapa i sommar. Var glad att de inte låg över hans tomt nu...

  Ishalka på sina platser men då det "sandats" naturligt med barr och andra trädelar så var det riktigt bra före.


  Hade en jobbdag idag och hade det inte varit för att det är svårt sitta hemma med gott samvete när man varken har el eller bredband (mobilnätet dök drygt sex timmar efter strömavbrottet började som Bloggarjäveln brukar förutse) så kändes det trevligare åka in och få en varm dusch och kaffe med kollegorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att höra att tomten klarade sig, så finns det hopp om en riktig jul också 2019!

   Radera
 5. Det är endast delar av roslagsbanan som är avstängd.

  SvaraRadera
 6. Strömmen stack 0030. Nu på morgonen drog jag igång lilla elverket. Köpt på Rusta och fungerar utmärkt. Värmefläkten behövs då vi har småvalpar hemma. Jag är dock besviken på Vattenfall, precis som du skriver saggar deras webb. Och den lokala Facebook-gruppen för byn saknar för en gångs skull relevant information. Sökte faktiskt först i den, sedan SR Uppland (även där i princip ingen info).

  SvaraRadera
 7. Grannens villa har lösa takdelar som fladdrar i vinden och mitt lantställe, meddelade Vattenfall, blev strömlöst igår 21:38 med förväntad klartid 00:00. Sedan 02:11 med förväntad reparation 04:30. Sedan 05:03 med förväntad el 07:30. Sedan 07:07 med förväntad el 15:30. Sedan 09:25 med förväntad el 16:30.

  Vägen ut var blockerad av fallna träd enligt rapporter så jag planerar åka ut efter 16:30 för att se att luftvärmepumparna startat och eventuellt elda.

  Upplevt betydligt hårdare vindar. En där jag för hittills enda gången blev utkastad från baren på grund av risken, en där den månghundraåriga eken vi fäste teleledning på under lumpen föll och befälet bestämde att vi skulle avbryta övningen samt en där försäkringsbolaget förklarade att stormförsäkringen inte gällde för skorstensplåt. (Monterade dit en blyplåt och än håller det).

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu 18:00 på fredag har Vattenfall ändrat tiden till. Suck!

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 8. Kom relativt billigt undan vara bara min flaggstång på fasaden som rök i stormen.

  SvaraRadera
 9. Strömavbrott hos oss söder om Stockholm mellan ca 02:00 och 05:00. Tcåbgskynd hos Vattenfall.

  Hur mycket producerade vindkraften i Sverige? Nytt rekord?

  SvaraRadera
 10. Nu gick strömmen igen söder om Stockholm.

  SvaraRadera
 11. Som övriga i norra Roslagen är det strömlöst sedan 01:00. Kaminen sköter sig och huset håller värmen.
  Har plocke-pinn på två kullar i egna skogen samt lite som fallit över en åker, just nu cirka 12-14 trän. Blåser ganska bra fortfarande. Elverket ännu ej igång men inkopplat.
  Högspänningsledningarna över vår mark och så långt jag kollat hos grannarna verkar har klarat sig, men det är trassel på två ställen i lågspänningsnätet där stolpar m.m. gått åt pipan. Dessa ligger från våra två närmste transformatorer så det måste nog redas ut innan det blir spänning igen. Har inte sett någon Vattenfallsbil här ännu.

  SvaraRadera
 12. Mycket skog som gått omkull här( norra Roslagen) ägnat hela dagen att få bort träd över vägar och blir klar med det i morgon. Sedan börjar jobbet att leta upp och ta rätt på alla vindfällen.
  Det var runt 24 m/s i snitt och över 30 m/s i byarna under natten.
  Mitt på dagen idag var det fortfarande 14-15m/s. Men vi hade i allafall ström i stort sett hela tiden.

  SvaraRadera
 13. Enstaka träd per hektar nedblåsta i norra Östergötland och att det saknats ström gör ju inte så mycket då jag värmer med ved.

  SvaraRadera
 14. Strömavbrott mellan 22-08,30 i Frtsla i Markskommun. Körde pellets pannan på inverter och bilbatterier. Och stormvakade för att se hur länge fiberns Ups,er orkade hänga med.

  SvaraRadera
 15. Ja det är skillnad när Stockholm drabbas... Var en av få i Småland som hade ström dagen efter stormen Gudrun och försökte få information genom SVT nyheter... Programmet gick och gick (kom inte ihåg om det var aktuellt eller rapport) inslag på inslag, jag kommer speciellt ihåg inslaget om jämnställdsarbetet och vad man åstadkommit med genus perspektiv på Uppsala universitet ( OBS detta är ej raljerande) sen sist i kom det iallafall informationen jag väntat på... Och över till vädret det har visst blåst lite i Götaland....

  SvaraRadera
 16. Jag är i stugan i norra roslagen, här har vi ingen ström sedan i natt. Massor av vind fällda träd, måste gått omkull 20 på tomten. Jobbat mer sågen tillsammans med grannarna för att vägen farfar.

  SvaraRadera
 17. Värmdö drabbades svårt av stormen och en stor del av kommunen är fortfarande utan el. Många är också utan vatten, eftersom man inte kan pumpa upp vatten från brunnen, när någon av faserna saknas. Mitt område Värmdövik hade bara ett kort strömavbrott i natt. Däremot var Mobilt Bredband nere, men mobiltelefonen fungerade. Kommunen skickade i kväll ut SMS till mobilen och ett automatiskt telefon-meddelande om problemet med elförsörjningen, med tips om var tappställen för vatten fanns.

  SvaraRadera
 18. Utanför Linköping. Strömmen borta cirka 15 minuter runt 00.00, hann precis tända fler stearinljus, så kom strömmen igen. Besviken.

  SvaraRadera