Cornucopia?

Aktuellt

Hur ska man investera för obligationsbubblans centralbankskrasch?

Låt oss anta att den centralbanksdrivna obligationsbubblan av någon anledning kraschar, utan att centralbankerna kan stoppa det hela. Hur sk...

2019-01-30 12:13

Stor satsning av Psyopsförbundet och MSB mot informationspåverkan - föreläsningar för allmänheten i Svenstavik, Linköping, Kungsbacka

Försvarsutbildarna och Psyopsförbundet genomför med finansiering från MSB just nu en stor satsning mot informationspåverkan. Man har utbildat informatörer som håller föreläsningar för företag, myndigheter och allmänheten. Ikväll hålls föreläsningar för allmänheten i Svenstavik, den 12:e februari i Linköping och den 28:e februari i Kungsbacka.
Mikael Tofvesson är en av MSB:s främsta experter på informationspåverkan.

Försvarsutbildarnas Psyopsförbundet har fått i uppdrag från MSB att sprida information om den informationspåverkan som Sverige utsätts för, och har under hösten utbildat informatörer. Man är nu verksamma i hela Sverige, och utbildar även fler informatörer.

Informatörerna håller föreläsningar hos företag, myndigheter, och har ett stort fokus på de frivilliga försvarsorganisationerna. Ibland hålls även föreläsningar för allmänheten. Företag och organisationer kan vända sig till Försvarsutbildarna och Psyopsförbundet för att boka en föreläsning. Bibliotek, skolor, myndigheter och företag mfl kan boka in en föreläsning. Allmänheten kan anmäla sig till de öppna föreläsningarna här. Notera att det krävs anmälan.

Föreläsningarna tituleras Att möta informationspåverkan - medborgerlig motståndskraft, och är på cirka två timmar. Det hela handlar om informationspåverkan, varifrån det kommer och hur det kan se ut, samt ge verktyg för att bemöta den.

Uppdraget från MSB handlar om allmänheten och förtroendevalda. Psyopsförbundet tar emot förfrågningar på [email protected]

Kvällens föreläsning i Svenstavik är en del av utställningen Vandrande Demokratilabbet. Föreläsningarna kan starkt rekommenderas av bloggen, och bor du i Jämtland och har möjlighet, passa på att besöka Svenstavik ikväll.

Bor du i Linköping eller Kungsbacka/Göteborgsområdet rekommenderas anmälan och deltagande den 12:e respektive 28:e februari. För tid och plats, se sidan för anmälan.

Sverige återtar och stärker förmågan att hantera psykologisk krigföring, samt informationspåverkan i skymningsläge. Även om angriparens har fått kraftfulla allomfattande vapen i form av sociala medier, kommer förhoppningsvis motståndskraften och kompetensen hos myndigheter, företag och allmänhet att successivt stärkas. Föreläsningen är ett bra första vaccin mot informationspåverkan.

MSB har redan tidigare utbildat tusentals myndighetstjänstemän, och samarbetet med Försvarsutbildarna och Psyopsförbundet kan ses som en breddning av detta. Man kan anta att verksamheten kommer flyttas från MSB till den kommande Myndigheten för psykologiskt försvar framöver.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Kommer MSB också övervaka SVT och SR eller bara ryssvänliga Fria Tider, Nyheter Idag etc? Jag tycker att det är mycket obehagligt med Fria Tider som är sponsrade av Ryssland för att påverka svenska väljare. Men det är också problematiskt med SVT och SR som är genomsyrade av vänstermänniskor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ironin att skattefinansierade MSB skall övervaka skattefinansierade SVT och SR är underbar!

   Radera
  2. Jag har till en början tipsat TT om att de borde ta en föreläsning om detta för sina anställda, så de kanske slutar betrakta RT, Sputnik mfl som nyhetskällor.

   Radera
  3. Generellt så är det inte MSB:s sak att lägga sig i inhemsk opionsbildning, att ljuga och sprida desinformation på eget initiativ inom landet kallas demokrati. Problemet är, vilket Tofvesson underströk upprepade ggr i Almedalen (vilket jag bloggat om) är när andra länder lägger sig i och via påverkansoperationer påverkar svensk opinion för sina egna syften. Sedan hänger ett antal av deras lierade svenska tjänster på detta, så gränsen är kanske flytande.

   Radera
  4. Många svenskar är nog helt omedvetna om hur de sprider narrativ som initierats från Kreml.

   Radera
  5. Tack vare dig har jag fått upp ögonen om dessa problem. Tack Cornu!

   Radera
  6. Både Lars och MSB verkar vara ute på en liten hal sväng här. Istället för att ta itu med eventuella problem så kan man använda detta till att sätta en Rysshatt på alla som påtalar problem. Detta börjar likna kommunisttiden tycker jag.

   I övrigt hittar ju Lars ryssar överallt men Kineserna lyser med sin frånvaro. Eller?

   Radera
  7. Argumentationsfel från 6Tant, en sk halmgubbe, dvs säga något om någon annan som inte stämmer och angripa det istället.

   Det finns varken möjlighet eller skyldighet för alla att påtala alla existerande problem i världen. Var och en väljer vad man vill fokusera på och bli spetsig inom. Passar de problem som tas upp på bloggen inte dig, så kan du läsa om dem någon annanstans.

   Radera
  8. Om du vill vara saklig så kan du ju söka på din egen blogg. Du har en viss förkärlek för just Ryssar.

   Vidare så är det du som gör en halmgubbe genom att säga att jag gör en halmgubbe. Detta kommer du ju inte gå med på dock, för du och MSB bestämmer vem som gör vad. Med andra ord vilka som är Rysstroll och vad som är OK att säga. Helt i DDR style.

   Jag föreslår att den stereotypa delen av Svenskarna som hittar rysstroll i varje buske, vidgar sina och hittar Kinestroll istället. Som lite omväxling.

   Radera
  9. Noterar att din svenska är felstavad på ryskt vis.

   Radera
  10. Ja, din förmåga att notera är god. Den håller nog samma goda klass som din perception antar jag.

   Radera
 2. Bra tips Cornu! Nu är jag anmäld till Linköping.

  SvaraRadera
 3. jag tror man måste väga in alla källor på info eftersom det finns tyvärr inte bara en sanning. Någonstans där i mitten av gröten finns nöten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vanligt argumentationsfel. Du tycker alltså att man ska lyssna på marxist-leninister och väga in deras åsikter och historieskrivning? Kannibaler? Eller gäller det bara när du känner att dina åsikter och de diktaturer du sympatiserar med och stödjer är utelämnade?

   Radera
  2. Det finns bara en sanning. Sanningen. Den är absolut och ingen kompromiss.
   Däremot kan du alltid ha en åsikt fast den är i ditt fall alltid felaktig eftersom du anser att någon sorts median skall råda.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsch. Roger länkade till doku.nu, som är en seriös sajt. Sorry.

   Radera
  2. Helt ok. Det är du som bestämmer :)

   Radera
 6. Flashback är en bra nyhetssida😉

  SvaraRadera
 7. Försvarsutbildarnas informatörer Torbjörn och Lennart tackar för att du tipsade om eventet i Linköping.

  Vi och åhörarna hade en trevlig och givande afton med många frågor och svar.

  Mvh Torbjörn

  SvaraRadera