Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2019-01-13 17:52

Söndagsenkät: Kommer V rösta nej till Stefan Löfven som statsminister på onsdag

Dags för en kort snabbenkät.  Kommer Vänsterpartiet rösta nej till Stefan Löfven (S) som statsminister på onsdag?
Avgörandet ligger nu hos Vänsterpartiet.
Avgörandet i regeringsfrågan ligger i och med uppgörelsen MP-S-L-C, som nu är godkänd av samtliga fyra partier, i Vänsterpartiets händer.

Vilket väcker frågan vad Vänsterpartiet kommer göra? Rösta nej, och fälla Stefan Löfven (S) som statsminister, eller lägga ner sina röster och acceptera en regeringbildning med MP-S-L-C och den största högersvängen i svensk politik i modern tid, kanske sedan Sverige blev en demokrati?

Svara nedan eller på denna länk.
Läsarna hade som bekant rätt (än så länge förutsatt att V inte röstar nej) i att Stefan Löfven skulle bli statsminister.

Det finns en annan joker här. Och det är att V röstar nej, men att KD och/eller M lägger ner sina röster, och accepterar förlusten. Trots allt får man t ex sin försvarspolitik och en lång rad större högersvängar än man själv gått till val på. KD och M kan se att de i många frågor absolut kan samarbeta med MP-S-L-C, så som överenskommelsen ser ut.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

43 kommentarer:

 1. Att M och KD skulle släppa fram Löfvén-regeringen ser jag som helt uteslutet baserat på deras tidigare uttalanden. Att V släpper fram dom... säg 40% chans ja, 60% chans nej.

  SvaraRadera
 2. Tror absolut att V kommer att rösta nej. Tror också att detta är ett misstag, då konjunktur och allmänt maktspel från Socialdemokraternas sida kommer att stoppa de flesta stora reformer som ingår i regeringsöverenskommelsen mellan S-L-MP-C.

  SvaraRadera
  Svar
  1. V behöver ett sätt att förklara varför de släpper fram Löven. Troligtvis blir det att ta ansvar och hindra SD.

   De kommer sedan att älska position att sitta i riktig opposition och kommer kunna dra frågan om vinster i välfärden ännu ett varv.

   Radera
 3. Frågan som man skall fråga sig är varför V skall rösta ja?

  Centern och V måste förutom invandringsfrågan vara sina totala motsatser och de skall alltså regera? Nej, tror att V kan lägga ner om de röstar ja till detta. Marknadshyror skrämmer till och med en småföretagare som mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vanliga hyresmarknader skrämmer bara den som är förvirrad, eller tex extremt invandrarfientlig. Det finns faktiskt bara de två alternativen (om vi normerar “fientlig” som “mer fientlig än SD”). Misstänker att du är det förstnämnda snarare än sistnämnda.

   Vidare totalt orimligt att kalla det “marknadshyror”; det är ren marknadsföring från dem som vill skrämma dig. Som vanligt skapar statliga system stora incitament för folk att profitera på dem. Det du kallar marknadshyra är en *helt vanlig marknad*, det är alternativet som har en beskrivning.

   Radera
 4. Klart att V släpper fram dem, de kommer ju att vara med by proxy genom att de aktivistinfiltrerade partierna MP och S finns med i regeringen. De är nöjda och de vet att de viktigaste av de där löftena och utredningarna kommer att förhalas och gå i stå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så. Att tro att vpk röstar mot en S-regering är bara en from förhoppning, ett sista halmstrå att hoppas på. Stefan kommer hålla presskonferens och salvelsefullt förklara för landet att han tar ansvar för landet och kommer stå upp för vänsteridealen och garanten under mandatperioden för att de inte sviks.

   Radera
 5. Att värnskatten skulle försvinna är väl ändå för bra för att vara sant...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer den inte göra, vänta ska du få se.

   Radera
 6. Tidsfråga innan Ulf byts ut för att ersättas av någon som vågar prata med Jimmy? Om inte så kommer moderat politik aldrig komma igenom, speciellt inte om dom har under 15% i nästa val. En lågkonjunktur samt 400k nya invånare som inte kommer i arbete kommer nog driva folket i famnen på SD, även de invandrare som arbetar iom att dom får bekosta dom som inte gör det.

  SvaraRadera
 7. Sjöstedt är en cuck(det är alla socialister). Han röstar gult.

  SvaraRadera
 8. Kanske SD släpper fram Löwen, bara för att visa att han är beroende av SD.s stöd.

  SvaraRadera
 9. Så klart kommunisterna släpper igenom Löfven. Löfven förklarar bara för Jonas att han inte tänker genomföra allt som C+L kommit överens om. Bakom stängda dörrar så klart. Detta kommer Jonas att köpa. Så har man också SD hotet att komma med, Stefan hotar Jonas med att om V röstar nej så hjälper han SD.

  SvaraRadera
 10. Hoppas Stjälstedt röstar mot Löfvén som svetsminister men tror att de röstar för alt. lägger ner sina röster. Känns surt att sätta sin tillit till en kommunist/socialist. Senast jag gjorde det var när Rosengren sålde ut Telia. Det misstaget gör jag inte om.

  SvaraRadera
 11. Beror väl på vilka utredningar Löfvén har lovat Sjöstedt, röstade dock nej; vänster om Sjöstedt är det hela havet stormar, Dinamarca var ju full av fasa igår.

  SvaraRadera
 12. V har inget annat val än att rösta Nej, då deras trovärdighet inför sina väljare står på spel lika mycket som för C och L i den här regeringsbildningen. Klyftorna mellan Lööfs och Björklunds nyliberalism står allt för långt ifrån V, även om de är överens om Sd och invandringen. V skulle hamna vid riksdagsspärren om de släpper fram den här regeringen, dessutom är V det parti jämte SD och KD som har mest att vinna på ett nyval, så som situationen har blivit.

  SvaraRadera
 13. Brukar bara läsa och sällan kommentera men måste säga att jag tycker bloggen tappat lite av sin dynamik i och med förändringen med modererade kommentarer. Och ja, Lars, det är din blogg och du bestämmer hur du vill ha det och jag kan läsa andra bloggar om det inte passar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill du ha telefonnummer och adress till BH, och reda ut det där med att vederbörande inte är välkommen här och ska hålla sig borta?

   Radera
  2. Är du säker på att han inte redan är här, Lars?

   Radera
  3. Det vet jag att hen är.

   Radera
 14. Hej

  Visst röster de nej, det ingår i upplägget!
  Sedan blir det xtraval:
  resultat...S och V ökar, Mp och L försvinnar, C minskar och Allijasngsen är stendöd.
  Lööf förstår inte ens hur blåst hon är...eller här blivit.
  S har säkert en profil ab henne där det inte enbart ingår psykologer utan för säkerhetsskull även psykiatrer.
  Latent skizofteni är säkert en diagnos med tanke på vilka idéer hon har kläckt ur sig.

  SD har sågats från höger till vänster. M har tappat än fler röster, KD har stärkts men är inget hot.

  Game over...fördel S och V.

  På förlårasidan: Svenska folket...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du har rätt
   C och L har klantat till det hela så enormt att V helt enkelt inte kan låta bli och ta denna munsbit. Dessutom har nedvärderande uttalande från C och L om V troligen gjort deras partiarbetare vansinniga.

   Det finns bara vinster för V att rösta nej

   Radera
 15. Det här bara en ny DÖ och vi vet att varje ny DÖ stärker SD så sitt lungt, vänta ut ekonomisk kollaps, inbördeskrig, sharialagar osv. Tur jag har USA pass, jag drar. Bara SD kan fixa detta.

  SvaraRadera
 16. V röstar nej i omgång 3 men ja i omgång 4 efter att fått igenom en del saker och C accepterat det. Men jag skulle inte ta gift på det...

  SvaraRadera
 17. Så hur troligt är det att V skulle acceptera dessa punkter i uppgörelsen?

  "Ett förhållningssätt till Vänsterpartiet som enligt förslaget inte får något inflytande över svensk politik de kommande åren."

  "Språkkrav för nya medborgare. Ett godkänt prov i svenska och i grundläggande samhällskunskap ska vara ett krav för medborgarskap i Sverige."

  "Värnskatten tas bort 1 januari 2020."

  "Lagen om anställningsskydd ska ändras"

  "Regeringen kommer inte att driva eller arbeta vidare med förslag om vinstförbud eller andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden"

  "RUT-avdraget breddas till fler tjänster."

  osv.

  SvaraRadera
 18. V borde rösta emot om de ska ha någon trovärdighet kvar. De komplett profillösa moderaterna har ju i och med överenskommelsen fått en politik som de kan kopiera rakt av till nästa val, om de nu vågar vara så långt åt höger...

  SvaraRadera
 19. Hej Lars

  Med "stigande makt" stiger även
  din diktatoriska åder...jag ser det klart och tydligt efter alla dessa år som jag läser här.

  Även du skulle må bra av en recension...

  SvaraRadera
 20. När man hör Björklund låter det som SD nu har tappat allt inflytande.

  Inget kan vara mer fel. Uppgörelsen handlar om kanske 10-15 frågor (resten är utredningar utan förpliktelser), men riksdagen kommer ta tusentals beslut under mandatperioden och där kommer SD ha inflytande, precis som de redan haft under åtta år.

  Det finns inget som hindrar S att införa förmögenhetsskatt, arvsskatt, gåvoskatt, och allt annat som uppgörelsen inte tar upp. Det kommer så klart vara svårt att få igenom riksdagen, men vill SD ha det, så sker det.

  SD kan om de vill lägga fram en motion om att alla män i Sverige ska ha Hitlermustasch, eller valfritt annat konstigt förslag, och om tillräckligt många i riksdagen tycker det är ett bra förslag så kommer det ske. Sannolikheten för det ska hända är dock 0%, så vad är Bjärklund rädd för?

  Kort sagt, allt snack om att SD har hindrats är en dimridå.

  Riksdagen bestämmer, men skillnaden nu är att Löfven får vara statsminister och hans regering får ha ministrar över alla beslutsområden, så som försvar, utrikespolitik mm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, på skatteområdet måste man få med sig borgerliga partier. Glöm förmögenhetsskatt. Däremot är avtrappade ränteavdrag och möjlighen höjd fastighetsavgift absolut på agendan.

   Detta täcks av punkten:

   "En omfattande skattereform genomförs. Reformen ska öka sysselsättningen och antalet
   arbetande timmar med sänkt skatt på jobb och företagande, bidra till att klimatoch miljömål nås, stärka Sveriges konkurrenskraft, utjämna dagens växande
   ekonomiska klyftor, sänka marginalskatten och uppnå att färre betalar statlig
   inkomstskatt, förenkla genom att begränsa undantag, minska hushållens
   skuldsättning och bidra till att förbättra bostadsmarknadens funktionssätt, öka
   finanssektorns skatteandel och långsiktigt trygga välfärden."

   ... mycket möjligt att man då får ge med sig någon form av högre skatt på kapital och miljö, i utbyte mot lägre skatt på arbete.

   L och C har dessutom också möjlighet att gå i opposition i allt som inte täcks av uppgörelsen.

   SD har mindre inflytande när den här uppgörelsen gäller än annars. Till exempel, ett slopande av värnskatten kräver, om denna uppgörelse faller och S+V+MP enar sig i opposition, ett stöd från SD.

   Radera
  2. En vacker skattereform, det enda jag saknar är att detta ska genomföras genom 'eliminating waste'.

   Radera
  3. L och C har dessutom också möjlighet att gå i opposition i allt som inte täcks av uppgörelsen.

   Vad menar du med att gå i opposition här? Hotar de med att fälla Löfven eller släppa fram en M+KD budget, så utlöser Löfven extra val. Den möjligheten har han inte nu, men kommer få den dag han tillträder.

   FP riskerar att åka ur riksdagen och kommer lägga sig platt, Centern riskera att tappa 1/3 av deras riksdagsledamöter.

   Fällde de inte Löfven under förra mandatperioden, trots de inte fick något i utbyte, så kommer det knappast ske nu.

   SD har mindre inflytande när den här uppgörelsen gäller än annars.

   Ja, de har något mindre inflytande, men i det stora hela kommer de kunna påverka massa saker. När Björklund talar låter det som deras inflytande har eliminerats.

   Radera
  4. Jag menar frågor som inte är budgetfrågor. S får ju som stor eftergift i princip administrera staten. Här kan L, C och övriga riksdagen sätta stopp vid behov.

   Det kommer bli val förr eller senare ändå. Sköter L korten väl kan man sätta stopp för dåliga idéer inom t ex justitiedepartementet eller utrikesdepartementet och mycket väl tjäna på det.

   Ja, SD har betydligt mindre inflytande. Enda sättet för SD att få igenom något som S+MP+L+C bestämt sig för är att göra gemensam sak med M, KD och V (där framför allt V knappast kommer rösta på samma saker som SD).

   I en M+KD-regering räcker det att SD röstar på S-förslag för att fälla M+KD. Mycket enklare och kan dessutom göras helt oberoende av vad S önskar.

   Radera
  5. Enda sättet för SD att få igenom något som S+MP+L+C bestämt sig för

   Jo, men det är en liten del av alla beslut. En sak om de hade suttit i regering tillsammans med S+MP, men nu handlar det om en uppgörelse där det mesta är utrednigar som med stor sannolikhet kommer rinna ut i sanden.

   I en M+KD-regering räcker det att SD röstar på S-förslag för att fälla M+KD.

   Vad menar du med att fälla? Det kryllar av förslag som en regering inte kan få igenom utan att bli fälld, oavsett om den leds av Löfven eller Kristersson.

   Ja, SD kan rikta misstroendevotum mot Ulf Kristersson och då tillträder troligen något vänsterliberalt. Inte vad SDs väljare vill ha, och ett sådant svek kommer göra att många moderater som gått över till SD vänder tillbaka. M har den stramaste migrationspolitiken efter SD och det är mycket bättre att ha en moderat som migrationsminister än Gustav Fridolin ur ett SD perspektiv.

   I praktiken har SD inte något val, även om de så klart vill låtsas annorlunda för att stärka sin förhandlingsställning.

   Vi kan se från de nio senaste budgetomnröstningarna. SD har aldrig röstat emot en moderat budget eller försökt fälla en moderat statsminister. Tvärtom, de har röstat för deras fem senaste budgetar (inkl. en Alliansbudget) och de röstade Ja till Ulf Kristersson i den omröstning vi hade senast. De sa även innan valet att de skulle stödja M+KD.

   Radera
  6. SD kommer givetvis vilja få igenom maximalt av sin politik, och delar av den är inte kompatibel med L och C. Jag förstår inte att detta inte går att ta in. SD är fientligt inställda mot liberalismen i grunden. Givetvis kommer en regering som är beroende av SDs stöd att skjutas ner när det passar SD.

   Detta gör att L/C hellre tar en fight med S/MP och får igenom lite socialliberala kärnfrågor, med mycket hög sannolikhet att gå igenom (eftersom oppositionen då splittras och V måste stödja M+KD+SD-förslag -- nästan alltid otänkbart). Att köra på M+KD funkar också, men då har man SD som i varje omröstning måste rösta för alliansens förslag, vilket man knappast gör i alla fall -- minns till exempel hur SD inte ville sänka statlig inkomstskatt och därför lierade sig med de rödgröna under de sista alliansåren.

   Radera
 21. Det roligaste utfallet skulle helt klart vara om V röstar nej. Mer popcorn. Vi får se om det är känslan av förödmjukelse (att helt och hållet blockeras från inflytande av vänsterliberalerna) eller hatet mot SD som vinner.

  SvaraRadera
 22. Och där dog "Januariuppgörelsen", Vänsterpartiet Malmö har bestämt att Vänsterpartiet kommer rösta nej på Onsdag!

  Det ska va fasicken att man är beroende av ett gäng koleriska socialister för att få en regering i Stockholm!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Malmökommunisterna har varit rätt så mycket vänster om genomsnittskommunisten sedan Alamthea så dra inte för stora växlar på det.

   Radera
 23. Jag tror v kommer lägga ned sina röster.

  Vore dock humoristiskt om de röstar nej, tillsammans med m och kd, och sd röstar ja. Ska då Lööf vara nöjd eller missnöjd?
  (Från en som inte röstar SD)

  SvaraRadera
 24. Börjar ana mig en liten konspiration. S fixar fram ett samarbete som de tillsammans med V har arbetat fram. De låter Centerns ganska aggressiva frågor som arbetsrätten, strandskyddet och hyresregleringen för lysa igenom och skrämma upp befolkningen. Givetvis röstas de ner av V.


  I ett nyval så kan centern och L bli riktigt skadeskjutna medan V kommer öka. Åker C , L och MP ut så kommer nog V och S ha majoritet. Det räcker även att MP håller sig kvar så är ordningen återställd. Luktar extraval nu.

  SvaraRadera
 25. Oavsett hur V röstar så har S vunnit. Alliansen och det s.k. borgerliga blocket är nu en utbombad ruin som kommer behöva återuppbyggas under många år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är S största vinst. Ibland låter det dock som om borgerligheten är död. Det kommer givetvis bli nya samarbetsformer, precis som det är på kommunal nivå t ex. Så länge S+V+MP inte når 175 mandat finns det möjlighet att få igenom borgerlig politik.

   Radera
 26. Är jag helt ensam om att tycka att den punktlistan är full av en massa bra grejer, alldeles oavsett vad som sker så är det ju en massa bra förslag, många många fler än vad som nånsin hände under Allians-tiden.. men jag är ju ofta dåligt påläst så det kanske brukar se ut såhär i början också rinner det ut i sanden sen pga utredningarna?
  Helt ärligt så tycker jag M och KD borde kunna rösta på det här förslaget också ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig. Det är mer plus än minus i mina ögon. Sen kan man gnälla över att allt är "utredningar", men så är det alltid när nya lagar ska stiftas. Och skulle man inte hålla överenskommelsen, så är det ett stort minus för S som efter det inte kan litas på.

   Det kan rinna ut i sanden. Men det kan inte bli motsatt utveckling. Då röstar ju L/C mot.

   Radera