Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-01-22 13:23

SEB sänker BNP-prognosen - räntan ökar ytterligare 0.5 procentenheter - bostadspriserna faller 3-4% under 2019

Den svenska storbanken SEB har publicerat sin nya prognos Nordic Outlook, där man bland annat sänker tillväxtprognosen för Sverige 2019 till lågkonjunktur och 1.6%, tror att Riksbanken kommer höja reporäntan ytterligare 0.5 procentenheter och att bostadspriserna faller 3-4% under året. Bidragande till försämrad ekonomi är de fallande bostadspriserna och tillhörande minskat nybyggande.
Kylig svensk ekonomi väntas.
I Nordic Outlook (PDF, sidan 31 och framåt) sänker SEB sin prognos för svensk ekonomi under året med hela 0.6 procentenheter från högkonjunktur till lågkonjunktur och 1.6% i BNP-tillväxt. Sverige är därtill extra känsligt på grund av de uppblåsta bostadspriserna och uttömt räntevapen.¨

Man räknar med att bostadsbyggandet minskar med 12% under året och att bostadspriserna faller 3 - 4%. Samtidigt räknar man med att reporäntan höjs ytterligare 0.5 procentenheter tills år 2020 och att den svenska kronan långsamt kommer stärkas mot övriga valutor.

Inflationen ska falla ner under 2.0% senare under året, men detta hindrar alltså inte fortsatta räntehöjningar enligt SEB.

Överlag ingen dramatiskt negativ reviderad prognos, även om man reserverar sig för Sveriges sårbarhet på grund av bostadsbubblan, om ekonomin försämras kraftigt i omvärlden.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Vem är det som har bestämt att en BNP-tillväxt på 73 miljarder kronor per år är lågkonjunktur, och varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. iblandekonomi: När är det lågkonjunktur enligt dig?

   En lågkonjunktur kännetecknas av att den totala efterfrågan i samhället understiger den totala möjliga produktionen i detsamma. Det är alltså svårt att översätta det till BNP tillväxt. Hårdrar man det så måste man se till total möjlig BNP förmåga och jämföra med efterfrågad BNP. Man bör då även dra ifrån faktorer som inte har med den egna marknaden att göra. Export och import har inget med den interna konjunkturen att göra.

   https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/hogkonjunktur-eller-lagkonjunktur/
   Här kan du se lite mer, eller gå in på den myndighet som tar fram prognoser. Konjunkturinstitutet så kan du se hur de definierar.

   Allt sammantaget så kan man nog med fog säga att Cornu har rätt i att 1,6% är att räkna som en lågkonjunktur .

   Radera
  2. Är det BNP pr capita ni pratar om?

   Radera
  3. Det är på tiden att ni lär er vad en lågkonjunktur är: Citat från artikeln på ekonomifakta: "BNP-gapet kommer dock att förbli positivt i alla fall fram till 2022."

   Vi pratar här alltså om faktisk BNP, inte BNP-tillväxt. Storleken på BNP-tillväxten säger ensamt inget om konjunkturläget. Tex kan du ha hög BNP-tillväxt samtidigt som det är lågkonjunktur, typiskt när en ekonomi håller på att ta sig ur en lågkonjunktur. Omvänt gäller att det är möjligt att ha låg BNP-tillväxt samtidigt som det är högkonjunktur.

   Radera
 2. BNP per capita mörkas helt. "but per capita consumption is considerably more modest and
  well below the long-term historical trend."

  BNP per capita betydligt mer blygsam betyder extremt oroväckande. Långt under historisk trend...undrar vad det beror på? Kanske Magdalena Andersson kan svara på frågan? Nä just det karriärspolitiker brukar inte få svåra frågor av journalister.

  Vore intressant med historisk BNP per capita, nuvarande BNP per capita och framförallt, en långsiktig prognos på BNP per capita.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man inför fler enkla jobb är det rimligt att BNP per capita minskar. Och det har väl varit en uttalad önskan från politiker under en tioårsperiod i alla fall.

   Radera
  2. Stämmer inte alls. Det är de 2-3 senaste åren som politikerna skiftat från att säga att alla som kommer till Sverige är (hög)utbildade och behövs för att klara landets välfärd i framtiden, till att helt snurra runt och skrika i kör att vi behöver tiotusentals nya låglönejobb. Bara ett tecken av alla hur katastrofal våra politikers "öppna gränser"-policy, med Reinfeldt som huvuddirigent, varit/är.

   Radera
  3. @Unknown: Du har blandat ihop det många politiker säger med det som bara ett fåtal säger.

   Radera
 3. Papegojvarning på det där från SEB.
  Ständigt ska SEK stärkas och ständigt ska räntan höjas.
  Personligen tror jag inte det finns något ytterligare utrymme för reporäntehöjningar förutom upp till nollräntenivå, dvs en höjning med 0.25%

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte att vi ska nolla Sverige men sen är jag ju väldigt negativ också.

   Radera
  2. Per Jansson var med i en intervju i dagens Dagens Industri där han snarare talade om att det är dags för sänkning igen då löneunderlaget viker och FED prognosticeras sänka räntan inom två år.

   Radera
  3. RB måste ju höja räntan för att sedan kunna dramatiskt sänka den när problemen hopar sig.

   Radera
  4. Ägnar sig Japan och Schweiz åt räntehöjningar? Skulle inte tro det.
   Samma fenomen i Sverige. Det blir inga reporäntehöjningar att tala om.
   I princip helt omöjligt med tanke på skuldsättningen.

   Radera
  5. Som ni ser i länken nedan spelar Japan, Schweiz, Sverige i en egen liga.
   https://www.global-rates.com/interest-rates/central-banks/central-banks.aspx

   Radera
  6. Någon gång kommer räntehöjningen. Antingen höjer man den själv sakta över tid, eller så kommer investerarna att chockhöja till 15% när de anser läget blivit ohållbart. Något vi sett gång på gång i världen under de sist 30 åren med globalism. Närmast och i nutid Grekland. Grekerna har nu halverade löner etc och kommer få betala 25%? av BNP i minst 80år till investerare.

   Radera
  7. @Tim: Alla medlemmar i riksbanksdirektionen är mer eller mindre berusade av makt, men Per Jansson är den värste av dem alla. Han skryter över hur bra det går för landet på grund av den negativa räntan. Helst vill han också styra lönebildningen. Fast när vi får en ny bostadskrasch på grund av den vansinniga räntepolitiken är det Finansinspektionens fel.

   Radera
 4. Generellt den bästa kvartals-macro-rapporten ifrån någon svensk storbank.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med. Jag tycker i synnerhet SEB brukar vara bra på valutor, så det är ju intressant att de tror kronan stärks.

   Radera
  2. Det är hela världens lilla dröm att USD ska försvagas till gagn för emerging markets. Dit hör inte Sverige.
   Vad gäller EUR/ECB så kommer inte Riksbanken övertrumfa ECB med högre reporänta. Därmed blir det ingen kronförstärkning att tala om.

   Radera
 5. Med de förutsättningarna verkar väl en förstärkning av SEK ganska osannolik. Jag tror på ytterligare liten försvagning mot EUR och USD.

  SvaraRadera
 6. Vad kommer att hända med alla sydasiater som kopt arbetstillstånd i Sverige för att kunna söka PUT efter 4 ar när det går upp for dem att arbetsgivaren inte har någon skyldighet att halla dem med anställning. Kommer fee att bli stota demonstrationer?

  SvaraRadera
 7. Vad var det nu man köpa fysiskt guld på säkert sätt? Börjar bli dags.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hellre ett år tidigt än en dag sent, som bekant.

   Utslaget på hela världens befolkning är världens kända guldreserv inte större än att alla skulle få 4-5 guldringar på fingrarna. När det börjar bli ett verkligt sug efter fysisk leverans är det väldigt troligt att det blir svårt/omöjligt att uppbringa.

   Radera
 8. De tyckte väl också att bostadspriserna skulle bottna 10% från toppen, jag får inte riktigt ihop det med 3-4 under året.

  SvaraRadera