Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2019-01-08 18:47

Samsung och LG vinstvarnar - Merrill Lynch uppger största nedgången i bolagsprognosindex någonsin

Sydkoreanska Samsung och LG följer efter Apple och vinstvarnar på grund av trög försäljning av framför allt mobiltelefoner. Merrill Lynch rapporterar största nedgången i vinstrevideringar hos börsbolag någonsin, eller i alla fall sedan man började med sitt Global Earnings Revisions Ratio-index 1988. Det ser ut som att lågkonjunkturen föga överraskande blir global.
Apple stiger i skrivande stund +1.64% på börsen.
Nedgången i mobiltelefoniförsäljning drabbar alltså inte bara Apple, utan även de koreanska jättarna LG och Samsung vinstvarnar. Samsung drabbas dubbelt i egenskap av underleverantör av mikrochip till en lång rad tillverkare av elektronik och mobiltelefoner. Apple är därtill en av Samsungs största kunder. LG varnar för minskad vinst med 80%.

Överlag råder det prispress och i takt med att allt fler väl har en smartphone, så ökar inte marknaden. För Apple-telefoner har det blivit riktigt prisvärt att byta batteriet och därmed förlänga livslängden avsevärt.

På annat håll rapporterade Merrill Lynch sin Global Earnings Revision Ratio förra veckan. Det är alltså förhållandet mellan aktier som får höjda konsensusprognoser av analytikerna, kontra de som får sänkta prognoser. 

De senaste elva månaderna bjuder på det största fallet i indexet någonsin, sedan indexet startades 1988. Nivån är nere nära 2011 års nivåer, men har ännu inte rasat ner till krisnivåerna från 1991, 2001 och 2008. Indexgrafen pekar dock rakt nedåt och någon månad till så kan nedrevideringarna av börsbolagens lönsamhet globalt vara på krisnivåer.

Raset gäller alla sektorer, och alla regioner. Minst drabbad är Japan, och mest är övriga Asien exklusive Japan, dvs bland annat Kina, som påstås vara en ekonomisk motor i världsekonomin. Europiska börsbolag är hårdare drabbade av nedrevideringar än de amerikanska.

Det ser kort sagt ut som vi inte bara är på väg mot en lokal lågkonjunktur i Sverige, utan en global lågkonjunktur. Så mycket för allt snack om att världskonjunkturen är stark. Är börsbolagens lönsamhetsprognoser en indikator på kommande konjunkturkrasch så är vi på väg rakt in i väggen globalt.

Bank of America Merrill Lynch skriver att Global Earnings Revision Ratio indikerar att investerare bör behålla sina defensiva positioner.

Men annars är allt bra. Börserna stiger. Fint väder, och dagarna blir ljusare för varje dag som går.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Kan även vara en effekt av att mobiltelefonerna har bromsat in i prestandaökning mellan varje modell, precis som datorbranschen upplevde tidigare. Kunden ser inte riktigt meningen med ha nyaste modellen när tidigare modeller uppfyller deras krav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behöver du inte 30 Megapixels mobilkamera menar du?

   Radera
  2. Behöver bara en mobilkamera som tar bra bilder, om det är 6-, 15- eller 30-Megapixels spelar ingen roll för min del..

   Bildsensorn i en telefon blir oftast inte större bara för den har fler pixlar.

   Radera
  3. Du predikar för kören. Mina bästa bilder här på bloggen tar jag med min Nikon D300 från år 2007.

   Radera
 2. Stoppa du huvudet i sanden och låssas som det regnar Mikael! vi som varit med ett tag känner igen mönstret när lågkonjunkturen slår till på allvar. Det vi ser nu är bara en fortsättning på en lång nedåtresa vi har haft rekyler sedan IT kraschen men vi ligger fortfarande i en nedåtgående spiral att vi fick in 600 på omxs30 vid finanskrisen 2008 är bara ett tecken på att vi skall ännu lägre ner innan nästa större upprekyl startar kanske 450-500 det låter ju befängt idag men det är fullt möjligt som jag ser det och mycket troligt att det kommer inträffa inom de närmaste åren. För att inte tappa all köpkraft i fiat så är guld en värdebevarande investering som kan rädda många familjer i kristider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många som gillar guld här. Vad köper du guldet då? Buillonvault? Är du säker på att du äger det då? Vad händer ifall dom konkar. Vem vänder du dig till då?

   Radera
  2. Vad ska bostäder ner i då? Lägre än Rumänien på 1500 EUR/m2? Eller kanske lägre än i Belgrad som för närvarande ligger på en högre nivå än Helsingborg i kvadratmeterpris trots att snittlönen är 3800 kr efter skatt. :)

   Radera
  3. Mitt råd är att inte köpa bostad i Belgrade då :)

   Nu är det väl ägarlgh iofs.

   Radera
  4. @Rickard: Om du kollar på (https://www.numbeo.com/property-investment/region_rankings.jsp?title=2019&region=150) och filtrerar på "Price to income ratio" hamnar inte svenska städer särskilt högt på listan.

   Då har man inte heller tagit i beaktande att Svenskar och Danskar dessutom betalar Europas lägsta boräntor samt att vi även får göra avdrag på räntekostnaden vilket inte är särskilt vanligt på andra håll.

   Radera
 3. Om man skulle börja räkna elbilar som hemelektronik så är jag säker på att konsumtionen av hemelektronik fortfarande ligger på rekordnivå överallt i västvärlden...

  Efterfrågan finns kvar - den har bara flyttat fokus lite grann.

  Sedan är ju vissa produkters tapp självförvållade av branschen, om t.ex utvecklingen av mp3-spelares lagringsvolym inte hade stoppats på 32/64 (Apple 160) utan fått fortsätta enligt Murphys lag så hade vi haft tummstora spelare för under femhundra kronor som rymt hela världens samlade musikproduktion i dag.

  SvaraRadera
 4. Bortsett ifrån batteriet är det ju bristen på säkerhetsuppdateringar som tvingar en att uppdatera till en ny telefon. Google garanterar bara uppdateringar till sina egna telefoner i 3 år. För tredjeparts tillverkare är det ju mer osäkert hur länge man får uppdateringar och i vilken frekvens de kommer i. Vissa tillverkare är hyggligt duktiga att hålla sina telefoner ajour med Googles uppdateringar, andra uppdateras inte alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror väldigt få människor bryr sig om bristen på säkerhetsuppdatering. Har själv aldrig bytt telefon pga det.

   Radera
 5. Merrill stavas med två l.

  SvaraRadera
 6. Mobilt BankID kräver minst Android 5, och höjs detta till mer än version 6, vore det enda anledningen för mig att byta telefon. Annars icke...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle man kräva Android 7 skulle man sålla bort ganska precis 50% av alla androidenheter så det är nog inte så troligt.

   Källa https://developer.android.com/about/dashboards/

   Nyaste versionen ger inte ens utslag i statistiken med <0.1%.

   Radera