Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2019-01-03 09:01

Sämre tillväxt i Kina - Apple vinstvarnar

Gårdagens påstådda bomb efter börsens stängning var en sk vinstvarning från Apple. Bolaget justerade ner försäljningsprognoserna för iPhone i Kina något och pratar om en inbromsning i den kinesiska ekonomin och generell minskning av försäljningen av mobiltelefoner i diktaturen.
5-minuterschart USDJPY i natt.
Apple sänkte alltså sin omsättningsprognos för fjärde kvartalet till 84 miljarder USD, ner från tidigare prognos om 89 - 93 miljarder USD. Bolaget ska ha slaktats 7.4% i efterhandeln, och den amerikanska dollarn ska ha fallit 1.8% mot japanska Yen i en resulterande blixtkrasch, men sedan återhämtat sig. Dollarindex ska vara ner 0.3%.

Nedgången handlar specifikt om Kina, och Apples VD Tim Cook säger att över 100% av hela den minskade omsättningen hos Apple härrör från minskad föräsljning av iPhone, iPad och Mac i specifik Kina.

Apple säger också att den generella marknaden för mobiltelefoner tappade i Kina, där tillväxten nu saktar in, så det handlar inte bara om iPhone. Kinas ekonomi ska ha försämrats på grund av handelskriget med USA.

En annan angiven faktor är att det blivit billigt att byta gamla batterier i iPhones och att det nu sker i större utsträckning, vilket sänker försäljningen (i Kina).

Beskedet är alltså att konjunkturen bromsar in i Kina, vilket förstås kommer innebära omfattande globala ekonomiska konsekvenser, även om det kortsiktigt är väldigt mycket fokus på Apple.

"Men som FAANG-bolagen visar, så räcker det inte med vinster. När björnen är ute så kan alltid värderingarna skäras lite till. Apple kommer inte gå i konkurs. Frågan är bara om Church of S:t Jobs är ett tillväxtcase? Man måste årligen uppfinna hjulet igen, bara för att behålla sin position. Kom ihåg att massa experter sagt att Apple inte kan falla, för det inte varit särskilt högt värderat, t ex utifrån p/e."
Apple var värderat till blott ca p/e 11. Men det kräver att man årligen uppfinner hjulet för att bibehålla sin position. Och resultat kan försämras.

Nu har hjulet fått punktering. Lågkonjunkturen är på väg, och då kan inte ens jättarna försvara sina värderingar. Det kan däremot bankkontot.

Även oljepriset föll hårt på förväntad konjunkturinbromsning.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Jaaa, betyder det här att det äntligen är slut på halvmisslyckade "techentreprenörer" som tycker att deras smarta afförsupplägg berättigar dem till att stå över lagar och regler samt deras eviga gråtande om arberskraftsinvandring då de inte kan hitta några europeiska seniorer som är sugna på att jobba för juniorlöner.

  SvaraRadera
 2. "Kinas ekonomi ska ha försämrats på grund av handelskriget med USA."

  Vilket betyder att Kina kommer att tvingas kejva och komma till förhandlingsbordet (USAs jobbstatistik går ju stadigt uppåt fortsatt även om börsen gått ned tillfälligt). Sedan om ett halvår när det finns ett nytt handelsavtal på plats mellan USA och Kina så rusar allt uppåt igen överallt.

  Trump kan nog bli den första som får både fredspriset och ekonomipriset samtidigt! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om han kanske förtjänar båda prisen så lär väl aldrig det hända?

   Radera
  2. Fredspriset delas ut av norrbaggar, ett land som inte är helt förblindat av postmoderna ismer, så det kommer han i alla fall snart att få (ihop med sydkoreas och nordkoreas presidenter).

   Radera
  3. Aldrig Har hänt att man belönas för det. Det är kontakter som gäller

   Radera
 3. Gällande Kina ligger det säkert en del i det men samtidigt är min uppfattning att telefonerna helt enkelt är för dyra. Jag tror man behåller lurarna längre, och med batteribyte blir det ju än mer på det sättet. Samtidigt krigar Oneplus med flera hårt. Nu höjdes priset på Oneplus iteration detta året (oneplus 6 / 6t) men fortfarande får man topprestanda och topphårdvara för halva priset. Det påverkar med.

  Röstassistenter (Alexa och Googles assistant) trycks ju ut i USA, speciellt Google har ju sålt sin nya Home Hub display till väldigt lågt pris och i bundle och jag finner det konstigt att Apple inte är med på tåget gällande dessa. Har en själv och det fungerar fint med hemautomation, casta till skärmen etc om än att den inte förstår svenska än som mina Google mini(vilket de gör dåligt förövrigt). Telefoner känns ju lite passé.

  SvaraRadera
 4. Nämn gärna senaste gången Apple återuppfann hjulet. Det låter som iPad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. All teknik som upplevs "ny" idag är i regel framtagen av bell labs/darpa/nasa eller liknande på 60 talet.

   Radera
 5. USA för kinesiska företag som Huawei och ZTE "illegala" och saboterar deras verksamhet. Ett rimligt svar från den kinesiske konsumenten är att sluta handla produkter från den amerikanska konkurrenten till Huawei och ZTE.

  SvaraRadera
 6. örutom att man behåller telefonerna längre är det väl så att de kinesiska jättarna inte bara krigar utan har rätt bra telefoner vad jag förstår. Oppo, Huawei,Xiaomi osv släpper ju rätt många hi-end telefoner med och ofta.

  SvaraRadera