Aktuellt

Fem KTH-forskare: Höghastighetsbanorna kan inte motiveras av klimatskäl

Fem forskare från KTH skriver i en debattartikel att Miljöpartiets höghastighetsbanor inte kan motiveras av klimatskäl, då de "inte led...

2019-01-15 09:14

Robot 70 och 90 återinförs som brigadluftvärn och på Gotland

Luftvärnsrobotsystemen 70 och 90 dammas av ur materielreserven och återinförs som brigadluftvärn uppger ÖB på Försvarsmaktens hemsida. Brigaderna behöver utökat luftvärnsskydd, i praktiken mot attackhelikopter och taktiskt attackflyg, men även mot UAV:er. Grundutbildningsplatserna ska också öka till 5 000 och en cyberförsvarsutbildning ska påbörjas för att fylla Försvarsmaktens behov.
Robot 70.
Brigaderna och 18:e stridsgruppen Gotland ska alltså tillföras robot 70/90 för att stärka upp luftvärnet på taktisk nivå. Robot 70/90 har högst begränsad räckvidd och kräver målföljning från skott till träff. I praktiken handlar det på det moderna slagfältet om att kunna bekämpa attackhelikopter och taktiskt attackflyg som ryska Su-25, samt UAV:er. Mer kvalificerat och modernt flyg kan idag uppträda på avstånd långt bortom robotsystem 70 och 90:s räckvidd.

Enligt uppgifter till bloggen ska 70/90 tillföras som ett luftvärnskompani per mekaniserad bataljon. Det handlar alltså inte om som en del av brigadluftvärnsbataljon, utan att de hamnar på bataljonerna, som redan har luftvärnskanonvagn 9040. Det är mindre tydligt vad som gäller för de motoriserade bataljonerna. Varje kompani ska få åtta eldenheter, men det är inte klart vilka som får robot 70 och vilka som får robot 90. Systemen med olika bärare och tillhörande radarsystem ska finnas i materielreserven, som alltså aktiveras. Det är inte orimligt att tidigare bandgående bärare tillförs mekbataljonerna, medan portabel robot 70 placeras på pansarterrängbilar hos de motoriserade bataljonerna, om så alls sker.

Ett luftvärnskompani per mekbat kan verka mycket, men med två robotplutoner om fyra eldenheter vardera, plus den befintliga plutonen med fyra lufvärnskanonvagnar, blir det inte särskilt konstigt. Tillkommer även sensorpluton, stridsledningsfunktioner mm, vilket tar upp detta till kompanistorlek. Inte konstigare än att man förr hade ett separat kompani med 105 mm haubits på pansarbataljonerna.

Uppgifterna till bloggen kan också blandat ihop brigad och bataljon. I så fall handlar det om att det blir två luftvärnskompanier och totalt sexton eldenheter per brigad.

Rekrytering och utbildning på dessa system återstår, och det kommer inte ske över en natt, då man kanske inte ens har instruktörer till systemen, utan först måste rekrytera och utbilda dessa. 
Luftvärnskanonvagn 9040 till vänster.
Hur det nya luftvärnet baserat på IRIS-T SLS passar in i detta är oklart - dessa ska ingå i luftvärnsbataljonerna.

I övrigt meddelar ÖB att grundutbildningen ska utökas till 5 000 personer med start 2020, och man ska även införa en cyberförsvarsutbildning med 30 platser om året, för att fylla Försvarsmaktens behov av att i fred såväl som krig skydda sina egna system. Bloggen är kritisk mot sådana här initiativ för värnpliktiga och deltidssoldater, då försvar mot cyberangrepp lämpligen skötes av proffs som jobbar med detta till vardags och hanterar angrepp dagligen
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

44 kommentarer:

 1. Ett kompani per mek bat låter som att någon bara tagit en snittsiffra som inte avspeglar verklig gruppering. Varför tillföra linjekompanierna, som redan har luftvärn, ytterligare resurser men lämna artilleriet, brigadstaben och trossen helt oskyddade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får se det positiva i det. Skulle man senare få mer potenta system har man redan utbildade lvkompanier (inkl befäl) som kan tränas på ett nytt system.

   Radera
 2. LV till HV confirmed ;D

  Har du någon "tips-mail"? Orkar inte skaffa sociala medier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow det låter spännande.. En robot 70 med mörkersikte borde ju inte vara för krångligt att tillföra 4 enheter per battalion.

   Radera
 3. Cyberförsvarsutbildning ger åtminstone två stora fördelar. Försvaret får möjlighet att rekrytera de bästa av de 48. Alla svenskar får en signal om att vi har angrepp på det mesta som har med försvaret att göra från Putin.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. På brigadnivå, har det inte funnits lvbat. Däremot fans det lvkomp på förekommande brigader. Lvbat hittades på fördelnings eller Fo nivå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns brigad-Lv bataljoner vilka hade 2 kompanier. Så jo det har det.

   Radera
  2. Jo, det stämmer nog. I PB var det nog Lvbat. I NB tror jag det var två fristående Lvkomp, men osäker om de hade batledning.

   Radera
  3. De hade bataljonsledning, skulle också tom få en extra radar när man la ner lv-akan men blev aldrig av.

   Radera
 5. Svar
  1. De man såg på 1990-talet var ju antingen burna robotsystem där dom åkte typ tgb 20 eller tgb 40 eller nåt förutom ledningsradarn som nog var monterad på nåt fordon.

   Eller så fanns det ett ganska dassigt bandgående pansarfordon som aldrig hann med pbv 302 vid framryckning och det blir antagligen inte bättre med strf 90 osv etc.

   Radera
  2. Man använde tgb 20 samt bv 206 för huvuddelen samt ett par som have lvrbbv701 (hasande hämnaren, samma som vi hade Tow på för övrigt).
   rb90 var bv208 (eller 206 med diesel)

   Radera
  3. Efter lite googlande så verkar det finnas ett realativt nytt system som anv robot 70. (Asrad-r eller itO2005). Men det är väl en ganska rejäl modifiering från det som finns i förråden.


   Förresten, det nya systemet med rbs98 hur fungerar det? (Hela systemet inte bara roboten)

   Radera
 6. Uuuuuh är det de gamla robotvagnarna baserade på Ikv som skall in i verksamheten igen?

  Där valde man ju att montera ur originalmotorn och ersätta denna med en motor avsedd för modellflyg av en knytnäves storlek ungefär, så de går aningens långsamt i terrängen. Jag har sett mördarsniglar som är snabbare, om man säger så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller förlåt, jag tror det är en uppdragbar fjäder modell schweizisk väckarklocka som står för framdrivningen. Fanns en snarlik TOW-vagn, lika löjlig den. Lvrb-vagnen fanns i bruk under senare halvan av 1990-talet i alla fall - man utbildade på dessa på Gotland. När de slutligen lades i malpåse vet jag inte. Men det finns säkert ett gäng vassa 40-åringar därute som kan vagnen och är tillräckligt dvärgväxta att få plats.

   Radera
  2. Ja, 701:an var en udda skapelse :-D

   Radera
  3. Jag är ledsen att säga det men den turbosnigeln du såg på bio med dina barn var bara hittepå.

   Radera
  4. Kan finnas spår av överdrifter i inlägget. På den gamla goda tiden deltog jag i de stora pansarövningarna på Revinge, och vi från Revinge/Hässeholm ville ju gärna mobba ut de övriga förbanden som deltog.

   T ex lvrb-gänget som fortfarande hade stålhjälm och uniform M/69P eller för den delen gotlänningar med några urmodiga brittiska stridsvagnar.

   Sen rullade vi själva med PBV302, men jag vill minnas att nåt förband uppåt landet hade fått strf 90 vid det laget.

   Radera
  5. Har för mig att mekb19 hade strf90 och strv121 ungefär då.

   Radera
  6. Samtliga 701 och 551 är skrotade förutom enstaka på museeum.
   Idag finns speciella Bandvagnssläpkärror för RB70 som dras efter PATGB 203.

   Radera
  7. Förresten, hade ni GRK:n på släpet?

   Radera
  8. Jajjemen! Modernt och bra.

   Radera
  9. Och centurionvagnarna, åtföljdes de av kp-bilar?

   Radera
  10. 701 551 började ju livet som infanterikanonvagnar på 40 och 50 talet !

   Radera
 7. Klart att Robot 70 och 90 har sina brister men det är bättre dom tillförs än ingenting. Patriot kommer ta hand om dom stridsflyg som ligger utanför dess räckvidd. Har IRIS-T SLS på bandvagn börjats levereras till Försvarsmakten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge stridsflyget inte har mjukvara som hindrar patriot systemet från att angripa. Litar vi på jänkarna? Kan inte ryska eller kinesiska krafter komma på ett sätt att förhindra patriot att fungera som det är tänkt. Amerikanska drönar har ju tidigare plockats ner i bla i Iran sannolikt med kinesisk hjälp... Inköpet av patriot är enligt min subjektiva uppfattning det dummaste som gjort på länge och bekräftar bara det alla redan vet. Sverige har efter årtionden av påverkanskampanjer till slut blivit en fullständig amerikanska vassalstat. På gott och ont.

   Radera
  2. patriot systemet
   amerikanska drönar
   i bla i
   det dummaste som gjort
   fullständig amerikanska
   vassalstat

   Min trollvarnare gick igång.

   Radera
  3. Ledsen ska hädanefter vara bekräfta din världsbild,hur felaktig den än är. Så slipper din trollvarnare skrämma dig, det kan ju i värsta fall få dig att börja tänka själv. Har du andra uppgifter på hur patriot systemet fungerar, eller vilka som hackar amerikanska drönare i Mellanöstern så tycker jag du ska dela med dig?

   Radera
  4. Sen tror jag nog att lillstrumpan i ärlighetens namn förstår att autocorrect, Ren lättja och viss inkompatiblitet mellan smartphonen (kinesisk:)) och bloggens kommentarfunktion kan leda till halvkass språk. För du är väl inte naiv:)

   Radera
  5. Patriot stavas med stor begynnelsebokstav och du behöver något annat än en kinesisk mobiltelefon, sen är jag (ganska) nöjd.

   Radera
  6. Tack, jag känner till hur det stavas. Du hade alltså inget att invända rent sakligt? Uppfattat!

   Radera
  7. Just att vi kommer att ha patriot kommer öka Robot 70/90's effektivitet då fienden tvingas ned på lägre höjd.
   Patriot är ju världens bästa luftvärn just nu !

   Radera
  8. Patriot är ett mycket bra system om man bortser från att det inte kan användas mot alla potentiella angripare. Så länge säljande nation inte angriper oss eller annan nation lyckas kopiera deras tekniska upplägg sp kommer patriot skydda oss alldeles utmärkt. Personligen hade jag valt ett system som inte är lika beroende av säljarens välvilja och förmåga att skydda militär mjukvara. Men så kanske jag är paranoid:)

   Radera
 8. Jag gjorde faktiskt värnplikten som troppchef på Robot 90. Väcker lite minnen. Det är ju faktiskt bra att de kommer till användning än att bara stå och ruttna i något förråd. Sedan är väl, som nämnts, frågan vad de egentligen skall tillföra för funktion på bataljonsnivå? Vår primära uppgift var ju att skydda flygplatser och andra stationära objekt.

  Robot 90 är hyfsat snabbgrupperad, har för mig at vi i princip kunde vara eldberedda på runt 3 minuter som bäst, men har ju inte samma mobilitet som lvkv 9040.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var troppchef inom lvbat (und), och vi följde efter brigaden (försvåra anfall mot grupperingsplatser, ingenjörernas broar, osv).

   Radera
  2. Och jag var Robot 90 skytt. Klart dyraste tv-spel jag spelat.
   3 min gränsen kommer jag ihåg.
   Vill även mig minnas en övning vi hade mot flygvapnet. Där förlorade flygvapnet med 0% utskjutningar mot Robot 90 systemet hade 100% nedskjutningar. Lite dumt faktiskt med tanke på att vi då hade en av väldens bästa flygvapen. Enligt förståsigpåare.

   Radera
 9. För deltid kan det säkert finnas intresserade som jobbar med det till vardags. Borde vara optimalt någon som håller sig uppdaterad på hot och trender till vardags och lägger begränsat med tid på försvarets utrustning och speciella behov.

  SvaraRadera
 10. Återinförandet tvingar trots allt en fiende att anpassa sig, det blir inte flygets fria åkning. Både 70 och 90 systemen kan dessutom användas utan stöd av emitterande radar på platsen, vilket gör dom svåra att hitta vid rätt uppträdande. Betydligt bättre än inget luftvärn alls.
  Jaak

  SvaraRadera
 11. 30 platser om året, ger ett märkbart rekryteringsunderlag för drift av hemvärnsbataljonernas nätverk.

  SvaraRadera
 12. Finns det inga Bamse system i ladorna?

  SvaraRadera
 13. Vi har en försvarsmakt för att bedriva väpnad strid. En cyber-soldat kommer alltså att hantera vapensystem med kapacitet att tillfoga fienden allvarliga skador eller kraftigt försvaga fiendens stridskrafters möjlighet att agera. Det kommer inte agera roller som civila nätverkstekniker, styra trasiga skärmar på HQ eller ha liknade arbetsuppgifter. Jag ställer mig frågande till om det finns en laglig civil marknad som skulle kunna fylla försvarsmaktens behov på farliga cyber-soldater utbildade på vapensystemen som Lars tycks tro. Olagliga, eller i gråzonen till lagligt, civila verksamheter med bot-net finns så klart men på vilket realistiskt sätt skulle en försvarsmakt kunna sätta sin tilltro till en sån resurs. Vem kontrollerar en sån resurs egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deras primär roll skulle väl vara defensiv, då finns det gott om behov på den civila marknaden. Men ja offensiva cyberangrepp har ju liten laglig marknad, men de som jobbar med skydd mot dylikt kan i många fall utföra offensiva åtgärder om de vill och får.

   Radera
 14. Robot 90 och Robot 70 blir ju jättekonstigt på bataljonerna båda systemen har ju Ps-90 som spaningsradar och RBS 90 har sedan en PS-91 på varje eldenhet det är väldigt sårbara prylar som placeras väldigt långt fram.
  Det är nog vettigare att placera dessa i en separat bataljon/kompani som det var tidigare under högre chef.

  SvaraRadera
 15. Luftvärnskanonvagn 9040 till vänster? Borde vara höger då det ligger en sovande luftvärnare på locket samt den enda bandvagn med extra prismor.

  SvaraRadera