Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2019-01-10 11:58

Regeringsfrågan: Inga andra besked än samtal pågår

Riksdagens talman ska idag ha träffat Stefan Löfven (S) respektive Ulf Kristersson (M) för att stämma av hur det går med förhandlingar kring nästa statsministeromröstning. I mediamjölkningen av detta kan man konstatera att inget har framkommit annat än samtal pågår.
Slockholms slott, Riksdagshuset, Rosenbad, Adelswärdska huset, Sagerska palatset och Arvfustens palats. Finn ett fel.
Dagens stora nyhet är alltså att inget har hänt.

Pressträffarna gav inga ledtrådar till vem som talmannen på måndag ska nominera för den näst sista statsministervoteringen, och sedan ska röstas om på onsdag.

Som tidigare blir den nominerade statsministern statsminister om inte mer än hälften av riksdagen röstar mot honom. Det handlar alltså om att övertyga tillräckligt många att åtminstone lägga ner sina röster, vilket i princip handlar om Centerpartiet.

Går det till en fjärde votering får vi sannolikt extraval, då man kan räkna med att SD även röstar emot Ulf Kristersson (M) i det läget och föredrar ett extraval, där sannolikt ärkefiender som Liberalerna och Miljöpartiet åker ur riksdagen helt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Varför inte en tjänstemannaregering?
  Borde det inte vara talmannens uppgift att sondera sådana lösningar också?

  Måste vara lätt att hitta massor med namn som är bättre än pajasarna vi hade att välja bland i valet 2018. Ingves som stadsminister?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför är det så många av bloggens läsare som inte klarar av att skilja mellan "stat" och "stad", och gladeligen skriver "stadsminister"?

   Radera
  2. > Hur kan M motivera att förvänta sig att UK ska
   > bilda regering utan att han behöver kompromissa med SD,

   Han behöver inte förvänta sig något.

   Om SD inte gillar politiken får de fälla Moderaterna eller rösta på en rödgrön budget. Jag tror dock inte SDs väljare skulle uppskatta det och M kan nog räkna med att få tillbaka röster från SD om så sker.

   Radera
  3. Max: precis, ett partytrick vore ifall statsministern utsåg en stadsminister. Tänk vad endel skulle bli förvirrade;)

   Radera
  4. David: om man hade separerat lagstiftande och exekuo makt vore det ett alternativ eller till och med rätt naturligt. Nu är det dock inte så konstitution fungerar i praktiken. Regeringen är helt enkelt lagstiftande makt och riksdagen mer av ett transportkompani. Regeringen har kommit att bli det sättet som riksdagen indirekt utövar sin makt.

   Radera
 2. Hur kommer SD att motivera att man röstar mot Kristersson ? Är det att "ta ansvar för Sverige" ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det har nu gått X månader sedan svenska folket har sagt sitt, och vi tycker att de svenska väljarna ska få säga sitt när de nu sett var partierna egentligen står i regeringsfrågan. Vi tar ansvar för den svenska demokratin och låter folket säga sitt."

   Radera
  2. Jättestörande uppreningar.

   Radera
  3. SD kommer ju inte få några eftergifter eller förhandlingar med Uffe, så genom att rösta emot visar man sin makt och att man efter extravalet kräver att inkluderas i samtalen bla bla bla.

   Radera
  4. Varför skulle de inte rösta mot M?
   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7128025

   Radera
  5. SD röstade ju på deras budget och vilken invandringspolitik det här landet behöver inser ju alla även om de flesta inte verkar låtsas om det. Lag och ordning, fungerande skola, vård osv. Finns egentligen inte många saker man är oense om, bortsett från det lämpliga att även samtala med de som har partibeteckningen SD.

   Sjuklöverpolitiker är SÅ livrädd för aktivisterna i media, att de ska vända sig mot dem. Kanske aktivisterna har några fler hållhakar, media har ju alla resurser att gräva fram en massa skit.

   Radera
  6. Det har väl inte gått så bra för MP sen dom böjde sig framåt för Löfvén utan att ens få en sked fiskrens i betalning. Så, SD tar väl det som ett avskräckande exempel.

   Radera
  7. Precis Ben, att rösta på m-budgeten kan nog lika gärna ses som att "första silen är gratis"/en chans att sparka på s och mp. Men att tro att man skulle ge stöd till en regering utan att kräva något i gengäld är nog naivt.

   Radera
  8. Hur kan M motivera att förvänta sig att UK ska bilda regering utan att han behöver kompromissa med SD, eller stöd från SD utan att behöva ge något tillbaka?

   Är en sådan hållning att "ta ansvar för Sverige"?

   Radera
  9. @Skumtomten
   Kanske M kommer med någon invandringspolitisk korrigering som faller SD i smaken, utan att nämna det för media, bara viska det i örat på SD innan röstningen.
   Och om någon kommer på det: Neka och svamla på som vanligt om att det där var i linje med den politik vi tänker föra oavsett ..

   Radera
 3. Det hade varit trevligt med ett extraval nu när vi vet var C+FP står i regeringsfrågan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt? Ja, så kan man ju uttrycka det. Framförallt vore det bra eftersom man vid ett extraval kan bli av med de partier som saboterat regeringsbildandet mest, eller åtminstone se deras inflytande starkt decimerat.

   Radera