Cornucopia?

Aktuellt

Anställda LO-medlemmar - ovanligt folk

Fackförbundet LO:s ordförande Thorwaldsson ska avgå. LO-medlemmar är allt ovanligare och LO-medlemmar med någon form av anställning är ovanl...

2019-01-09 07:53

Perfekta guiden: Norra Roslagen utan ström

En läsare från norra Roslagen rapporterar nedan om sjätte dygnet med strömavbrott. Med rätt förberedelser verkar tillvaron rätt dräglig. Text nedan.
Krismaten åker fram. Bloggarens vin Preparatus Supervivet (klicka här endast om du fyllt 25 år) till lite tinade varor från Picard. 


"På sjätte dygnet så var det dags att öppna lådan från systemet och rycka upp en flaska Preparatus. Frysvarorna från Picard har nu börjat närma sig nollan och de värmdes upp i Contura-kaminens ”bullugn”. Preparatus befanns vara mycket gott, otroligt balanserat och fungerade även bra med brieosten. 
Kaminen har hållit hela mangårdsbygnaden från 1890 varm och god. Eldvakt under nätterna så att vi inte tappar i temperatur och får svårt att komma ikapp. Snön faller nu ordentligt och vinden pinar återigen norrsidan av huset.
Bifogar även bild på hur vi löser tillgången på varmt vatten – en 25 l dunk (innehåller tyvärr inte det som står på etiketten!!) som placeras 18-24 timmar framför kaminen. Härligt duschvatten runt 45°C som känns lyxigt att slösa med. Foliehatten behövs eftersom strålningsvärmen gör plasten grymt varm."
Vattendunk med foliehatt framför Contura-kaminen
"Preppnivån annars god. Ett trefas elverk körs 2x2 h om dygnet via ett riktigt reservkraftintag så vi kan köra vattenpump, ladda upp UPS:en samt (lo’ and behold) köra diskmaskinen. Närhet till fungerande ICA-butik så det är inte kritiskt med mat eller förnödenheter, även om ljus etc är urplockat.
Elverket (Stanley SG-4200) drar runt 2,5 l/h så det är ganska törstigt. Tanken rymmer 25 l. Var dock det minsta elverket vi hittade med trefas och som införskaffades förra året på Black Friday på Jula – 50% rabatt!!

Träffade stackare igår på Jula Norrtälje som stod i kö för att få ett av de 6 elverk som kom in – ”man har i krig det man har i fred, aldrig mer oftast mindre” som någon klok gubbe sa."
Bloggen gratulerar läsaren till väl genomförda förberedelser. Bra tips med varmvatten från strålningsvärmen. Picard finns inne i Stockholm, och är en fransk kedja inom fryst kvalitetsmat. Kan rekommenderas, även om maten förstås är fryst. Tillagning sker i ugn, eller uppenbarligen lika gärna i en kamins bullugn.

Själv kör jag aldrig eldvakt, utan drar upp värmen i huset tillräckligt med kaminen för att det ska stå sig tills man vaknar på morgonen. En täljstensmantlad Contura kan dock vara en trög kamin, som inte ger värme lika snabbt som en ren strålningskamin, men visar ändå på hur väl man klarar sig med kamin.

Det snöar i Roslagen med nya strömavbrott som följd. Vattenfall har nu 12 696 abonnenter utan ström i Norrtälje, vilket antagligen innebär åtminstone 25 000 personer utan ström.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. En stor del av abonnenterna är sommarhus får man komma ihåg. Men är många som är utan oavsett det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant. Vet dock folk som känner sig tvungna att vara i sommarhuset nu, för att hålla igång värme så inte rören fryser sönder.

   Radera
  2. I ett sommarhus ska man ju verkligen se till att vara oberoende av ström.

   Glykol i värmesystemet och vattenledningar dragna så att rören kan dräneras på vatten när man lämnar.

   Så har jag till och med i min huvudsakliga bostad. Förra vintern frös luftvärmepumpen när vi var bortresta, minusgrader i huset men ingenting gick sönder.

   Radera
 2. Ja, det låter märkligt att inte kunna pausa eldandet över natten. Måste vara dragigt hus? I övrigt är det väl inte bra att elda i kamin längre tider i sträck, ur brandsynpunkt? Jag har läst att man ska låta kamin och skorstensrör vila lika länge som man eldat innan man eldar igen. Är det en onödig myt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gästskribenten låter säkert kaminen vila i en vecka eller två när elen är tillbaka

   Radera
  2. Preppers intersectar väl möpar ganska så kraftigt. Klart hen ska ordna med eldvakt!

   Radera
 3. Det blir nationella katastrofnyheter när 08 och deras sommarland i Roslagen drabbas och alla media har direktrapporter där man hör de portabla elverken puttra i bakgrunden..

  När andra delar av landet drabbas av liknande, österlen undantaget, verkar det inte bli samma halla-balloj-nyheter. Men där bor ju inte speciellt många mediefolk..

  Som tur är bor jag mellan Halmstad o Laholm där elledningarna oftast är nedgrävda. Trots det har jag eget litet elverk, faktiskt också köpt på JULA och kamin så jag reder mig gott. Dock skall man minst två gånger om året testköra elverket så att det blir varmt och man ser att alla delar funkar som de ska!

  Skall jag vara riktigt ärlig så har jag två elverk men det ena lilla har jag i skuffen för arbetets skull. Kan ibland vara ett rent helsicke att få tag på 230V när testutrustningen skall riggas upp i ännu ej uppstartade industrier. 10kV verkar dock finnas överallt

  SvaraRadera
  Svar
  1. När var du senast utan el en vecka?

   Radera
  2. Nja, en hel vecka har jag inte varit utan ström men nästan 3 dagar Det var under Gudrun Det var efter den stormen som ledningarna grävdes ner hemmavid

   Köpte en ny fotogenvärmare på JULA häromdagen på rea för 599 kr

   Radera
  3. Du jämför de DAGAR du var utan ström med att vara utan ström i VECKOR.
   Du jämför dina 5 PLUSGRADER, medan de minusgrader som nu råder i Roslagen.

   Spik i foten much?

   Radera
  4. Ärligt talat bengt dra åt...
   Du var utan ström i HELA tre dagar!!!! ojojoj. Jag är imponerad! och media var helt tysta om Gudrun? Det är inte så att Gudrun fortfarande dras upp så fort det blåser? Nä inte alls.

   Radera
  5. Våra två fotogenvärmare sotar och stinker fotogen. Nu har vi en Provence-kamin med en gastub inuti, vackert gjutaluminium, den varken sotar eller stinker och den går på hjul. Braskaminen och Provence-kaminen är våra backup under långa strömavbrott. Alla våra VA-pumpstationer stod stilla under strömavbrottet, så det släpptes ut väldiga mängder orenat avloppsvatten under de långa strömavbrotten på Värmdö, det är inte bra för miljön.

   Radera
 4. Jobbigt läge. Om man är väl förberedd så kan det bli så här.. mysigt. Har en timmerstuga utan vare sig el eller rinnande vatten. Med en jordkällare, vedspis och fotogenlampor. Bor man i flera veckor utan att sakna något. Sommar som vinter. Förutsätter givetvis bunkring av förnödenheter. Ren terapi faktiskt. Det brukar ta tre dagar innan tonåringen blir detoxad och slutar tjata om wifi. Med lite planering klarar man även vardagslivet i villan eller lägenheten utan större väsen. Förutsätter att man är någorlunda frisk då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolla den här filmen!

   https://www.svtplay.se/video/13910144/gubben-i-stugan

   Radera
 5. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=7128180 - hata slumpen? Minering har dock inte påbörjats än vad jag har läst.

  SvaraRadera
 6. Det vore trevligt med lite fler prepperinlägg. De flesta inlägg verkar numera handla om bostadsmarknaden i Fjollträsk. Kanske ett inlägg om elverk. Vilka typer som finns (inverter eller inte?), var man köper ett (Jula? Biltema?), vilken bensin man kan driva det med (behövs akrylat eller kan man gå till Statoil?), och vilken typ av elektriska apparater man kan och inte bör driva med det.

  På tal om dusch så borde en plåthink med duschmunstycke längst ner vara lämpligare. Jag har sett sådana på flera av STFs fjällstugor. Man värmer upp den i bastun och sen ställer man den på en hög hylla och duschar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Nåja, så många inlägg om bostadsmarknaden är det väl inte. Ska köra ett till strax dock ...

   Svåra med just elverk är att det är rätt dyrt att skaffa sig något vettigt att säga i ämnet.

   Vad gäller dusch, så har jag använt en campingdusch (svart påse med tillhörande munstycke) vid strömavbrott. Värmt upp vatten på kaminen och fyllt påsen med. Annars ska den bli varm sommartid om man hänger den i solen. Problemet är att duschen är till för att hängas högt i ett träd. Inom hus blir det till att duscha på huk.

   Radera
  2. Det går alledels utmärkt att tvätta sig för hand med lappar istället för dusch. Visst, du blir inte EXAKT lika duschfräschren , men smutsen lossnar och lite svett kvar på huden kvittar. Fördelen är att du kan också göra god fotvård etc på ett sätt som man kanske inte får till med en campingdusch dag ut och dag in när man får hålla på att joxa med den.

   Det sparar energi och vatten att använda lappar. 10 pack på ikea. Kokas efter användning.

   Radera
  3. Vad är bäst, 200-lappar eller 500-lappar?

   Radera
  4. bra inlägg!
   Just detta med landets sårbarhet och prepping har jag fundrat på länge under många långa mil på väg till lr från jobb.. Speciellt när man lyssnat på ljudböcker

   Biltema har faktiskt en liten batteridriven o uppladdningsbar portabel dusch Art. 37-455 som man sänker ner i en hink (med uppvrmt vatten)
   Köpte en för snart år sedan och den fungerar jättebra!

   Radera
  5. Gbd crx det klassiska är att man inte får säga lappar längre, det heter samer.

   Jag får väl förtydliga, tvättlappar...

   Radera
 7. Livet kan vara ganska lätt som preppers om man är förberedd.
  Som cornucopia påpekat i ett tidigare inlägg.
  Torr, vatten och mat i den ordningsföljden.
  Värmen: 2 wasaugnar, uppstartstid till full effekt, 15 min, avsvalningstid 17 timmar med möjlighet att både koka och steka vad gäller matlagning.
  Uppvärmning vatten för hygien.
  Inverter24-230v 5kwt.
  Elverk diesel automatstart och egen brunn.
  Jordkällare med konserver och div hållbar mat.
  Fat med Diesel för 2 år, likaså ved.
  Flyger i vardagen, varje gång jag ställer upp på banan för start går jag igenom rådande situationer, vad som kan hända och handling därefter dvs, Väl förberedd på det som kan hända.
  Likaså har vi en plan i familjen i händelse av nöd.
  Hur det kommer att gå för människor som är oförberedda är inte så svårt att förstå med all välmening.
  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att vi inte vet var du bor...

   Radera
  2. Haha,ja det man har kan någon annan ta om bara "viljan" finns.
   Någons förråd kan alltid byta ägare, helst om denne någon skyltat med det.
   Därför har jag inget mer än lite i skafferiet..

   Radera
  3. Någon som föreberett sig så mycket som realist har väl troligtvis planerat för evt hot mot övertaganden.

   Radera
  4. Hur kan man undra.
   Svårt är det.

   Radera
 8. Täljsten är en riktigt dålig värmelagrare. 1 ton kan typ hålla 1 kWh, men det är ett marknadsföringstrick som många går på tydligen.

  SvaraRadera
 9. Enligt en opinionsundersökning av DN/Ipsos så är det få svenskar som tror att det civila försvaret kommer att hjälpa dem, samtidigt som endast ca 1/10 som har lagrat vatten för att klara ett krisläge.
  För en gångs skull låter det som om bloggens besökare är tämligen överens med folk i gemen.
  Inte en länk: dn.se/nyheter/politik/lagt-fortroende-for-civila-forsvaret-om-det-blir-krig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ett antal Biltema-vattendunkar redo, men orkar inte rotera vattnet. Vi har en handpump på området, det lär bli lång kö där och man får koka vattnet, eftersom den brunnen inte används så mycket annars, eftersom nästan alla är tvångsanslutna till kommunalt VA. Jag har lagrat lådvis med toapapper, som en tidigare sambo brukade säga: "Den dan man slutar torka sig i arslet ligger man ganska risigt till". Det var kloka ord.

   Radera