Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-01-23 15:36

Nya spanska ubåtar för stora för sin hemmahamn - för tunga för återgå till ytläge

Det är inte bara Sverige som drabbas av lite speciella försvarsupphandlingar och genomföranden. Spaniens nya ubåtar S-80 eller Isaac Peral-klassen, är fördröjda åtminstone sju år efter att ett decimalkomma satts fel, så de aldrig kan ta sig upp till ytan igen efter dykning, samt att de råkat bli för stora för att kunna gå in i sin hemmahamn.
Kinesisk ubåt i S:t Petersburg. Bloggens foto.
Spaniens första S-80 skulle tas i drift 2015, men detta fick skjutas lite på framtiden, närmare bestämt till i bästa fall 2022. Ett decimalkomma sattes fel, och det visade sig att ingen kontrollräknade, så ubåten blev cirka 100 ton för tung och skulle inte kunna ta sig tillbaka till ytläge efter att ha dykt.

För att åtgärda problemet med flytförmågan har ubåtesklassens ängd utökats från beställda 71 meter till 81 meter, vilket lett till en viktökning på från 2 200 ton till 3 000 ton. Priset har också dubblats. 

Men problemen slutar inte där.

Under pågående besök i Katalonien informerades bloggen om att ubåtarna nu blivit för stora för att kunna ligga i sin hemmahamn hos spanska flottan och det finns ingen möjlighet att ha dem i torrdocka för underhåll. 

Så ett decimaltecken på fel plats har lett till dubbelt så dyra ubåtar, försenade sju år och som inte går att underhålla utan att man bygger nya torrdockor.

Sensmoralen är alltså sätt dina decimaltecken rätt, och kontrollera dina beräkningar. Åtminstone om du pysslar med projekt för miljarder.

Bolaget som tillverkar ubåten är spanska statliga Navantia. Exportplanerna till Indien verkar ha grusats.

För svensk del har vi ju haft en del fantastiska försvarsprojekt, som t ex helikopter 14 NH90.

Efter Wien och Barcelona är bloggen just nu installerad i Girona.
Hotellrum.
Utsikt från hotellrum. En del scener från Game of Thrones har även spelats in i gamla stan i Girona.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

40 kommentarer:

 1. Och det ska komma från någon som inte ens använder decimaltecken utan punkt :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes. Allt för att kränka läsare maximalt. Kommer aldrig sluta med det, eftersom kränktheten går i taket hos personer med stora personliga utmaningar. Skriver dock kommatecken i mina böcker, så jag vet mycket väl vad som egentligen gäller.

   Radera
  2. Ja, du konstruerar ju inte några U-båtar här eller något annat som är beroende av att det blir rätt, så det må vara hänt. Eventuell syrlighet oavsiktlig.

   Radera
  3. Orsaken för min del är att jag jobbat 10+ år som programmerare, och i alla programspråk jag jobbade med var det alltid punkt. Så även på universitetet i fyra år innan dess. När folk sedan börjat gnälla av kränkthet har det blivit ett incitament att inte ordna det i skrift här på bloggen.

   Radera
  4. Detta med torrdockningen låter mycket märkligt med tanke på att det i den spanska flottan ingår ett antal betydligt mycket större övervattensfartyg.

   Radera
  5. Hade man använt komma som decimaltecken vid konstruktionen av ubåtarna hade det blivit generalfel eftersom i princip alla cad-program som existerar har , som koordinatseparator och . som decimaltecken. Komma används alltså får att ange koordinater på en annan axel. Så även i matlab, samtliga miniräknare, å ja, faktiskt hela världen verkar köra . utom just Sverige. Varför det är helt efterblivet att stanna kvar med komma i Sverige, ungefär som att jänkarna desperat håller kvar vid fot och tum.

   Radera
  6. Ja, eller hur.

   1.1,2.1,3.1,3.3 blir ju omöjligt att skriva, eller rent nonsens, om man använder den svenska egenheten med decimalkomma.

   Radera
  7. Var är liksom decimalkomma i 1,1,2,1,3,1,3,3 och vad är bara separator i en matris eller vektor?

   Radera
  8. Får väl anta att de som blir kränkta över punkt inte ägnar sig åt programmering eller ingenjörsarbete, utan typ klipper varandras hår.

   Radera
  9. Decimalkomma är så korkat att en sosse måste ha kommit på det :-)

   Radera
  10. Ersätt decimalkomma med punkt är nog mitt mest använda macro i notepad++

   Radera
  11. Tja båda verkar godkända av ISO (för ritningar verkar det som om att komma är standard) så Cornus fäbless för punkt kommer nog sig av USAs tidiga fominans inom datortekniken. Men visst, om man vill så kan man ju alltid skylla på sossarna, det är ju svensk standard det med.

   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Decimal_separator

   Radera
  12. Kommatecken som tusentalsavgränsare är väl inte mycket bättre i en kommaseparerad lista?

   Radera
  13. Vi kallar det locale. Ni normies fattar inte.

   Och för problem två, bruka citattecken eller t.ex. System.Globalization.CultureInfo.CurrentCulture.TextInfo.ListSeparator
   HTH, HAND

   Radera
  14. Att jag inte tänkte på att jag kunde bli kränkt.... Fan här har man istället varit förbannad flertalet gånger innan jag lärde mig hantera nls_numeric_characterers

   Radera
  15. Det är väl bara humanister som använder kommatecken?!

   Radera
  16. Varför är det inte någon som slår ett slag för ; ?

   Radera
  17. Tim: nu är det så att vi är långt ifrån ensamma om att använda decimalkomma. Tyskland, Spanien mfl mfl.

   Det är i princip bara USA, Indien och Kina som använder punkt. Fast får man sin verklighetsuppfattning från USA är det lätt att tro att hela världen kör med det.

   Radera
  18. Intressant att en decimalavskiljare kan generera så mycket hormonutsvämning!
   Jag råkar ha en hel del svenska skrifter från åren runt 1900. På samtliga ställen där man presenterar statistik eller använder decimaltal i övrigt har man som decimalavskiljare – ja just, PUNKT!
   Så kommatecknet i sammanhanget är väl ungefär lika gammal "svensk" tradition som t ex lampstakar i fönstren under advent ...

   Radera
  19. Jag anar en överrepresentation av ingenjörsnördar bland bloggens läsare, mig själv inkluderad. Jag använder uteslutande punkt som decimalavskiljare. Apropp det, hur ändrar man kommatecknet på det numeriska tangentbordet till att bli punkt istället? De flesta mjukvaror, programmeringsspråk etc använder punkt. (Windows, Svenskt tangentbord)?

   Radera
 2. Kapacitet att docka en 81-meters ubåt kan inte vara speciellt märkvärdigt att ordna.

  Som kuriosa kan nämnas att Navantia i Ferrol låg bakom de ganska kraftigt försenade och fördyrade norska fregatterna varav en numera ligger på havets botten. Jag har även för mig att dom gjorde lite av en "Visbyare" och fick ett fartyg mindre än dom betalat för samtidigt som kvaliteten lämnat en hel del att önska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte svårt men skulle enligt källan kosta 16 miljoner euro.

   Radera
 3. Haha! Säkert nån annan anglofil surskalle som använt decimalpunkt trots att Spanien officiellt antagit decimalkomma. ISO 80000-2.

  SvaraRadera
 4. Det framgår inte riktigt av inlägget, räknade leverantören eller beställaren fel.

  SvaraRadera
 5. Hobbykränker du endast via nätet eller IRL också? Inte särskilt preppigt i så fall. Du förefaller ej särskilt kapabel till att reda ut en sådan situation som lätt uppstår när en drygskalle kränker fel dumskalle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sagt av en person som inte vågar framträda med sitt riktiga namn och bild. Du är modig du. Återkom när du gått Mont Blanc.

   Och de jag träffat som blir hotfullt kränkta av fel decimaltecken kan jag nog ta.

   Radera
  2. Nu känner jag mig kränkt! :P

   Radera
  3. Akta dej Cornu, ingenjörsklubben kanske attackerar dig med Rotringpennor och skalstockar? Kan bli fula märken har jag hört.

   Kommer dom efter dig så ropa bara "rea på kortärmade polyesterskjortor på Dressmann!!!!" för att avleda uppmärksamheten.

   Radera
  4. Unknown- Vad skriver du för skit? Har du aldrig sett Cornu göra push-ups?

   Radera
 6. Nu vet vi vart alla konsulter från Visby-korvettprojektet tagit vägen.

  SvaraRadera
 7. Vem skall man köpa U-båtar av? Tyskland?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska aeroplanaktiebolaget såklart.

   Radera
 8. Beställer man u-båtar måttbeställt? Jag trodd det var färdiga modeller som man valde mellan.

  En ubåt som inte kan återvända till ytläge? Jag vill nog hävda att tillverkaren har gjort fel här, det finns ju vissa egenskaper som man bör kunna förvänta sig och som inte skall behövas anges vid upphandling. Annars blir det ju valet omöjligt att göra en upphandling och få något sånär vad man vill ha...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har för mig att man använde för tjockt stål.

   Radera
 9. Ger ju en del spännande möjligheter, tänk om någon extern smugit in ett decimal fel oupptäckt. Kan man ju snacka verkan av IT-angrepp.

  SvaraRadera
 10. Hur kunde de få ihop en armada?

  SvaraRadera
 11. Lars, det är alltid lika underhållande att läsa din blogg. Du har en underbar approach. Det finns alldeles för många lättkränkta och konflikträdda människor som behöver en spark i baken 😋

  SvaraRadera
 12. Det ser ut att saknas lite uppgifter här som kanske ställer inlägget i lite annan dager.

  Det spanska försvarsdepartementet kommenterade El Pais inlägget 2 dagar efter det publicerades med att förlängningen av ubåtspirerna pågått sedan 2009 och inte har något med den aktuella förlängningen av Isaac Peral U-båtarna att göra.

  https://mobile.navaltoday.com/2018/07/20/spanish-defense-ministry-refutes-reports-of-new-submarines-being-too-long-for-their-pens/

  Det kan också noteras att den "förra" ubåten Isaac Peral (S-32), orginalnamn USS Ronquil (SS-396) hade Cartagena som sin hemmahamn 1982-1984 och den var 95 meter så det går nog att komma in i hamnen med de nya 80-meters ubåtarna också även om just torrdockan håller på att förlängas.

  https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Ronquil_(SS-396)

  SvaraRadera
 13. Vet inte var dessa byggdes men Cádiz är en mycket intressant stad. I gamla delen av staden finns det ett större antal look-out towers i vilka det satt spanare (vad annars) och kollade ostindiefararna när dessa dök upp vid horisonten. Beroende på last reades fjolårslagret snabbt ut.

  SvaraRadera