Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2019-01-14 20:34

MÖP-måndag: Amfibiestridsgrupp Göteborg

Dags för lite MÖP-måndag igen. Som några noterat finns det nu något som kallas Amfibiestridsgrupp Göteborg. Vad innebär detta egentligen? Bloggen har svaret.
Tung kulspruta ombord på en av Amfibiestridsgrupp Göteborgs fartyg.
Göteborgs Garnisons hemsida nämner nu Amfibiestridsgrupp Göteborg, vilket fått en del uppmärksamhet. Har Sverige fått ett nytt krigsförband och är detta ett steg mot ett andra amfibieregemente eller amfibiebataljon i Sverige?

På garnisonens hemsida är informationen knapphändig och följande står skrivet:
"Amfibiestridsgrupp Göteborg ingår i Amfibieregementet och utgörs av Bevakningsbåtskompaniet, Säkerhetskompani sjö, Tredje utbildningskompaniet och 43:e båtplutonen."
Garnisonens hemsida beskriver också de enskilda kompanierna lite närmare.

Bloggen kontaktade Försvarsmakten för att reda ut vad detta handlar om, och fick följande svar:
"Amfibiestridsgruppen är inget formellt krigsförband. Amfibiestridsgruppen är organiserad, för att på ett bättre sätt, omhänderta utbildning och produktion kopplat till krigsförbanden 17:e och 132:a. I Amfibiestridsgruppen ingår även 3:e grundutbildningskompaniet som är en del av utbildningsbataljonen vilken leds från Haninge garnison i Stockholm."
Kort sagt är inte amfibiestridsgruppen ett krigsförband, utan en en administrativ struktur. Amfibieresurerna i Göteborgs hamn och på Västkusten har alltså inte utökats. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

5 kommentarer:

 1. Någon kommentar till dagens besked angående utökad luftvärnsförmåga?

  ”För det fjärde: För att möta utvecklingen i vårt närområde måste vi stärka och komplettera luftförsvarsförmågan i brigaderna och i 18:e stridsgruppen på Gotland. Som ett led i detta arbete har jag beslutat att påbörja förbandssättning av luftvärnssystemet Robot 70/90, med tillhörande personal.”

  https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2019/01/ob-talade-om-svensk-forsvarsformaga-i-salen/

  SvaraRadera
 2. Är det i dagsläget bara Stockholm som har amfibieförband? Karlskrona skulle definitivt behöva det, och även Göteborg såklart.

  SvaraRadera
 3. Att 17. Bevakningsbåtskompaniet och 132. Säkerhetskompaniet sammanförs under en gemensam ledning är naturligt och efterlängtat som ett steg mot en amfibiestridsgrupp och bataljon. Sedan tidigare har Garnisonen haft som målsättning att vartannat år genomför GU för bevakningsbåtskompaniet och säkerhetskompaniet och det andra året GU för sjukhuskompanierna.
  Iom att det planeras att sätta upp regionala säkerhetsbataljoner kanske säkerhetskompani SJÖ kommer att överföras till den västra säkerhetsbataljonen.
  En lågt hängande frukt är att uppgradera de två återstående minröjningsfartygen och placera dessa i Gbg.

  SvaraRadera
 4. I Försvarsmaktens perspektivstudie så vill iof FM ha två amfbat i Stockholm, och två i Göteborg. Av dessa ska en finnas i Göteborg till 2025. Tror alltså det finns stor chans att Amf4 återuppstår inom de närmsta åren.

  SvaraRadera
 5. En Amfbat i Göteborg är väl huvudspåret i nästan alla utökningsplaner, så detta är nog ett sätt att förbereda för detta.

  Tror stridsggrupp kommer bli ett modeord i nästa försvarsbeslutsperiod för det blir nog fler platser som får stidsgrupper.

  SvaraRadera