Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2019-01-14

Löfven ger inte besked om Vänsterpartiet

Stefan Löfven håller just nu presskonferens, men vill inte ge svar på vad Vänsterpartiet eventuellt gett för besked. Han sträcker dock ut handen och påtalar att på de punkter som inte finns i överenskommelsen MP-S-L-C kan samarbete med V bli aktuellt.
Hm?
Det finns alltså fortfarande inga besked kring Vänsterpartiet, utan Stefan Löfven upprepar hela tiden att Jonas Sjöstedt (V) får själv ge besked på hur V kommer göra i regeringsfrågan.

Löfven är noga med att påtala att V kommer få vara delaktig i utredningar och utskottsarbete, och inte kommer isoleras i frågor där MP-S-L-C omfattat i överenskommelsen mellan partierna. Man kommer inte förhandla med Vänsterpartiet, utan driva sina egna linjer och förväntar sig att V kommer göra det samma. 

Han underströk också att många punkter borde kunna stödjas av Vänsterpartiet, inklusive höjda pensioner, 20 miljarder till välfärden, miljöfrågor med mera. Löfven påtalar också att reformutrymmet inte är oändligt, och i det politiska läge som råder kan inte något parti förvänta sig att få helt som man vill.

Mellan raderna kan man läsa ett vädjande till Vänsterpartiet att inte rösta nej. Löfven är defensiv och menar att "det kommer göra ont" att kompromissa. Alternativet är att SD får makt, så i praktiken har SD:s inflytande i riksdagen lett till en rejäl högersväng och kan inte påstås inte ha påverkat svensk politik.

Löfven framstår som ansvarsfull och villig att kompromissa, och medger att han och partiet gjort eftergifter. Han påtalar att S inte fått egen majoritet och inte kan föra sin egen politik fullt ut, utan måste kompromissa.

Löfven hade gärna sett att C och L ingått i regeringen, men säger att det inte fanns intresse för detta hos de partierna.

Det har klagats vitt och brett över att riksdagspartierna har uppfört sig som småbarn i en sandlåda. Nu uppför man sig som vuxna, dvs samtalar med varandra och har nått en bred kompromiss, där stora delar av politiken även borde ligga i linje med inte bara V:s poltiik utan även M:s och KD:s, rent av delvis överträffa vad M och KD själva hade vågat genomföra.

17 kommentarer:

 1. SD som aldrig ska få inflytande påverkar precis ALLT! Varenda uttalande och beslut sker utifrån SD. SD har nu lyckas få S att driva högerpolitik och falla på sin egen kniv. SD har splittrat alliansen och en högerkonservativt block håller på att formas.

  Och SD behöver inte lyfta ett finger. SD kan lugnt luta sig tillbaks och se hur de andra partierna desintegrerar inför öppen ridå.

  Så går det när ideologiskt besatta stolpskott styr landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Ska bli intressant om SD icke-inflytande även kan får (V) att stödja den starkaste högersvängen i Svensk politisk historia.

   Radera
 2. Dock har Löfven och även Bodström i Agenda igår redan börjat vrida på sig och avslöjat att denna överenskommelse bara gäller frågan om regeringsbildning och sedan är helt överspelad. Då kommer V ha fritt fram att påverka och obstruera och förhandla.

  C och L har blivit så blåsta de bara kan bli.

  SvaraRadera
 3. Eftersom inte V skall ha något inflytande, likt SD, hur kommer det sig att den större parten skall stödja den mindre? Alliansen har betydligt fler mandat än S+MP vilket gör situationen vi befinner oss i helt bisarr.

  Media har ju skickligt målat upp de rödgröna som V+S+MP från början och dömt ut Alliansen då dom inte fått tillgodoräkna sig SD, men V har ju aldrig varit aktuella som regeringspartner och är nu helt utdömda som stödparti utan inflytande. Matematiken haltar något enormt och de dubbla måttstockarna har nu blivit trippla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du verkligen ingenjör? För logiken här är inte svår att greppa ens för en SD-väljare.

   Radera
  2. Struts: Logiken är glasklar och dessutom framställd på ett synnerligen lättförståeligt sätt. Detta sagt till försvar för sjöingenjörskollegan även om vi i politiskt sakhänseende intar diametralt motsatta ståndpunkter.

   Radera
  3. Nu har jag aldrig och kommer aldrig att rösta på SD, men oavsett politisk åsikt så är det omöjligt att inte se de logiska kullerbyttor samtliga politiker gör i sina försök till resonemang.

   C+L säger att V inte skall ha NÅGOT inflytande och att det är överenskommelsen med S som ligger fast för att släppa fram Löfvén. V säger att dom KRÄVER inflytande och skall förhandla med Löfvén. Löfvén och även Bodström har sagt att man ju nog kanske kan förhandla med V trots allt. Dessa uttalanden är raka motsatser till varandra. Antingen förhandlar man, eller inte. Förhandlar man med V bryter man med uppgörelsen med C+L.

   C+L har sagt att V inte skall vara inblandade överhuvud taget och därför faller V's mandat, precis som SD's som en fullständigt logisk följd bort i hela ekvationen gällande majoriteter i riksdagen - du vet sådana matematiska krumbukter som vi ingenjörer håller på med.

   Räknar du röster kommande från ytterkanterna så får alliansen även då fler röster då SD kommer stödja deras politik och V stödja S/MP politik.

   Återstår då att göra det enda raka; gå fram med en M+KD-regering med stöd av C,L och SD som har större möjligheter att få igenom sin politik än den nuvarande konstellationen som kommer vara i desperat behov av Vs stöd. SD har redan bevisat att dom gett villkorslöst stöd till M/KD budget och situationen är alltså inte på något vis annorlunda än den nuvarande där V plötsligt fått det veto som de i uppgörelsen mellan inblandade parterna INTE skall få för att uppgörelsen skall gälla.

   Förstår du inte de enorma logiska motsättningarna i våra förtroendevaldas uttalanden så kan jag inte hjälpa dig mr Struts.

   Radera
 4. Partierna, som har kommit överens om V-klausulen, verkar nu inte vara överens om, vad de har kommit överens om.
  Jag vill inte betala lön, till dessa rövhattar längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oväntat att S är ute och försöker grundlurad C och L? Överenskommelsen var att V inte skulle ha inflytande och redan efter några dagar börjar Löfven vackla från avtalet.

   Finns det möjligtvis fler punkter där han tänker göra annorlunda än överenskommet? Kanske inte blir något om arbetsrätten heller?

   Radera
  2. S är ju ett maktparti och gör ju det som tryggar makten bäst, i varje givet ögonblick. De utlovade utredningarna, kan ju begravas, förhalas, ges ny utredningsdirektiv, förlängd utredningstid, för att därefter förpassas till arkivet. Alla dessa beslut, sitter den styrande regeringen på. Vi får då kanske lite gnäll och gny från C och L, vilket inte kommer förändra något.

   Radera
  3. Hej Kenneth. Tror att jag förstår vad du menar med att du betalar deras lön. Känner igen sättet att argumentera. Du har säkert ett jätteviktigt jobb som förbättrar världen som vi ska lämna över till våra barn osv. Därför har du förtjänat att njuta av varenda krona du för i bruttolön. Men betänk ändå följande. Utan politiker så skulle vi ha anarki och du skulle knappas ha någon lön alls.

   Radera
  4. Eftersom överenskommelsen tydligen bara gäller till SM blivit och tydligen inte tills dess än så får man ju fråga sig varför man skall begrava saker i utredningar. Man har ju redan gjort avsteg från det man kommit överens om.

   Radera
 5. Men vänta nu, enligt C och L ska inte V få nått inflytande men ändå säger Löfven att ett samarbete med V är möjligt!

  SvaraRadera
 6. Åh. Du menar att de först nu börjat förstå att de delar typ all idologi; att skillnaderna mellan dessa partierna är *mindre* än skillnaderna mellan individer inom partiet?

  Det vore ju humoristiskt, men ärligt talat har jag svårt att gissa annat än att allt bara är ett socialt snarare än politiskt spel. Det är sällan de vassaste knivarna i lådan som blir politiker, men de är ju fortfarande vanliga människor med vanlig hjärnverksamhet.

  Som jag påpekat någon gång: om något parti ville driva ekonomisk högerpolitik har de haft ett utmärkt läge att sammarbeta med V för att driva igenom kapitalistiska reformer, eftersom V i dagsläget är Sveriges enda parti (med röster) som föreslår just högerpolitiska reformer. Detta är ju inte nära att hända, eftersom det inte klickar med identitet; V ser sig som kommunister (som kallar sig något annat) och alla andra ser sig som antikommunister. Vilket ganska bra illustrerar poängen: inget har med politik och styrning att göra, allt har med identitet att göra.

  SvaraRadera
 7. om vi låtsas som att det är SD som drivit fram kompromissen - hur mycket av punktlistan är det som de inte ställer upp på kan man fråga sig.
  Finns det något uttalande av SD om hur de ser på överenskommelsen som jag missat?

  SvaraRadera
 8. Spelar nog ingen roll vad den globala svetsaren gör i detta läget. Röstar V för detta, så har vi gula västar på nolltid här. Regeringen har då nästan retat upp hela befolkningen.

  SvaraRadera
 9. Blir allt svårare för C och L att hävda att V inte skall ges något inflytande :)

  SvaraRadera