Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2019-01-30 15:17

Konjunkturbarometern rasar snabbt

Det går fort i svensk bandy. Konjunkturbarometern rasar nu snabbt, och håller sig med nöd och näppe över lågkonjunktur. En månads nedgång till, så är lågkonjunkturen här. Man ska fortfarande ligga kvar utanför börsen enligt konjunkturmodellen.
Konjunkturinsitutets barometerindikator 1996 - 201901
Konjunkturbarometern rasade ner till 1.9 (bloggens justering av KI:s skala) och är därmed knappt över lågkonjunktur. Beteendet med snabba ras när det väl tar fart har vi sett i tidigare nedgångar.

Det som räddar kvar konjunkturen över lågkonjunktur är den exportdominerade tillverkningsindustrin, som fortfarande är kvar i överhettat läge, men sannolikt inte länge till. Bygg och anläggning återhämtar sig något och är kvar precis över lågkonjunktur, tillsammans med en fallande detaljhandel.

Alla övriga övergripande indikatorer är nu i lågkonjunktur och markoindex hushåll är nere på -10 och misär-nivån. Hushållen är särskilt negativa till utvecklingen det närmaste året framåt.

Ur investeringssynvinkel och konjunkturmodellen har inget ändrats. Man ska fortfarande vara kvar utanför börsen tills misärnivån på -10 eller lägre uppnås, helst i två månader på raken.

Det blir alltså lågkonjunktur även denna gång, och som alltid förblir konjunkturcykeln intakt. Denna gång går vi in i lågkonjunkturen med krisräntor från början. Kom igen, det blir kul!

Återkommer längre fram med ett blogginlägg om alla enskilda branschers situation.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

32 kommentarer:

 1. Skulle vara intressant med den bilden och OMX överlagrad.

  SvaraRadera
 2. Mycket intressant även mitt okunniga öga ser i dessa fall att om man gått från överhettning till noll fortsätter det alla gångerna ner till misär, det verkar endast vända på linjen om man "bara" varit i högkonjunktur?

  Då vet vi vad som väntar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ner ner ner! Önskas redan nu!

   För många år sedan....15+ blev jag arbetslös och fick gå till arbetsförmedlingen.
   Akassa nekade mig ersättning (arbetade som egenanställd) så min förhoppning var att den anställda på AF skulle ge mig arbete. Icke! han visade mig deras nya funktioner på hemsidan och sen var det hem och söka på egen hand.

   VAd jag ville ha sagt: nu när lågkonjunkturen slår till (den kommer att vara grym!) så går inte till Af i första hand utan sök sök sök efter allt du bara kan! Ingen kommer att hjäpa dig! speciellt inte efter dagens nyheter om AF´s nedskärningar!

   De flesta normalbegåvade borde lämnat börsen för länge sen. De som äger BR eller villa borde ha sett till att vara skuldfria nu alternativt sålt när priset var högst.
   Misär väntar de som inte gjort som ovan! (ej domedagsprofeterande)

   Personligen har jag väntat på detta sedan 2009-2010!

   Jag vill bara citera Lars med orden han skriver: Kom igen nu! Det blir kul!

   Ser framemot kommande 1-5 åren! Tiden för investeringar är framför oss!
   Detta blir kul!


   Radera
  2. Vill bara tillägga att detta skrevs efter 2 glas rött. Felstavningar och diverse önsketänkande om katastrofer för andra människor inte bör tas på för stort allvar!
   Problemet ligger i Lars egna vin som smakar alldeles för gott!

   Radera
  3. mr. Knowit All: Hoppas inte på för mycket. Börsen och i synnerhets bostadsmarknaden kan klara sig från en krasch längre än vad man vågar tro.

   Radera
  4. Att det blir kul håller jag faktiskt med om, så länge vi slipper krig och dylika mer bestående skador.

   Har i par år varit sugen på att köra 100% egna initiativ snarare än anställd, det är bara det att jag befinner mig i Stockholm och inte är det minsta sugen på att göra den pivoten under modern tids löjligaste överhettning (cirkus-finansiering). Man ska bygga när det är dystert så man kan skala upp både snabbt och kontrollerat när det tar fart.

   Radera
  5. Att önska att konjunkturen går ner är väl ändå att ta i. Det är anda människors jobb och liv det handlar om till slut.

   Jag förstår att det kommer att hända men att önska att det händer så fort som möjligt kan jag tycka är lite åt det osmakliga hållet.

   Radera
  6. Håller med ENOENT. Att det kommer lågkonjunkturer vet vi alla. Men att glädjas över dom ser jag ingen anledning till, om man få inte investerat i en nedgång och hoppas att andras motgångar ska bli ens egna höga upplyft. Om någon står och pratar om att deras liv gick i spillror, svarar ni då lika glatt åt dennes misär? Det har jag svårt att tro.

   Radera
  7. Ni blandar begreppen helt fritt; tror inte någon annan skriver under på era fantasier här - jag gör det åtminstone inte, och har inte skrivit något som föreslår att jag skulle göra det.

   Radera
  8. Tack för bilden Lars! Ska zooma in den lite mer när jag är hemma vid datorn. Ser inte så bra på mobilen :)

   Till er andra:

   Jag gläds inte åt att det går dåligt för andra! Jag menar att om vi får en lågkonjunktur så försämras ekonomin så drastiskt att man kan börja göra investeringar och eventuellt få bra avkastning för sina pengar.

   Sen att det finns många som är skuldsatta mitt under en extrem högkonjunktur och är det fortfarande när vi stiger i en (vad det verkar) kraftig lågkonjunktur så är det deras bekymmer, inte mitt.
   Självklart så tycker jag att det är synd om de människorna som förlorar sin arbeten och tillgångar, men samtidigt är det upp till var och en att spara och planera för sämre tider. Inget konstigt med det, så har det alltid varit och kommer alltid att vara.

   Enoent skrev att det är osmakligt. Nej det är det inte! Det handlar om var och ens skyldighet att vara förberedd på att förlora inkomst, boende, företag etc. Det är därför jag skrev att jag inte tycker synd om dem som inte förbereder sig på dåliga tider

   Till och med Jan "armbandet" Eliassons myndighet säger till oss att det är upp till oss själva att se till att vi har mat och vatten under en period om en katastrof inträffar. (Broschyren Om Kriget kommer)
   Varför skulle det vara annorlunda med ekonomin, arbete etc?

   Radera
  9. För er som inte förstår det så är "kom igen, det blir kul!" ironiskt.

   Radera
  10. Ser fram emot lågkonjunkturen och hoppas att alla satans IDIOTER som inte levererar blev av med sina jobb så att åtminstone någonting fungerade!

   Men facket ser väl som vanligt till att de duktiga får gå och dö-köttet blir kvar.

   Radera
 3. Bandy? Sen mär bryr du dig om sport?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försvenskning av "det går fort i amerikansk fotboll", när det handlar om svängningar i ekonomi eller börs.

   Radera
  2. Annars har du förstås helt rätt. Kunde inte bry mig mindre än om sport.

   Radera
  3. Så tokigt är det kanske inte, bandy är väl ett engelskt ord som betyder att fara hit och dit.

   Radera
 4. Vad motsvarar dina -10 i "original" grafen?
  Får passa på att tacka för en bra blogg!

  SvaraRadera
 5. När förra lågkonjunkturen slog till fick jag ett bra jobb och bra betalt. Dessutom köpte jag en bil av en bilhandlare och lyckades pruta ner den med 25%. Det enda jag ångrar var att jag inte köpte en bostadsrätt och investerade resten på börsen.
  Ser fram emot nästa lågkonjunktur då jag hoppas att jag inte sett min sista. Förhoppningsvis går det att pruta ner bostadsrätterna med 5% i alla fall. Har försökt med osålda nybyggda lägenheter men dom vägrar att gå med på det. 2 795 000 kr för en 55 kvm lägenhet som stått osåld i 1,5 år. Ringde och kollade om jag kunde få den för 2,2 miljoner. Blev avfärdad direkt.

  SvaraRadera
 6. Styr över aktieinnehav till aktier med lägre känslighet för konjunkturförhållande, t ex livsmedel. Övervintra. Sök sådana med hyfsad utdelning. Sen kan man alltid om man är riskbenägen, ha viss del i t ex biotech, som kan löna sig mycket stort. Gäller att läsa på lite dock. Som alltid.

  SvaraRadera
 7. Börskrasch i USA sen har den perfekta stormen..

  SvaraRadera
 8. Börskrasch i USA sen har vi den perfekta stormen..

  SvaraRadera
 9. Nu kostar 1 euro 10,37 euro.

  Jag håller för övrigt med bloggaren och tycker att vi borde använda punkt som decimaltecken. Men, eftersom det är bestämt att vi skall använda komma, så använder jag det i skrift. Dock inte internt i min egenutvecklade minimalistiska databasprogramvara, som naturligt är bättre än alla databas-programvaror jag använt under knappt 26 års kneg som programmerare. Nu kanske jag skröt lite för mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En kollega gillade inte beroenden, så när han blev hänvisad till IIS för drift gjorde han en egen web server istället.

   Har för mig att han själv tyckte den blev bra.

   Radera
  2. Smart! Finns ju inga som helst andra http servrar än IIS...

   Påminner om tiden när alla skulle skriva sina egna bokföringsprogram och började med att skriva en egen databas, resultatet brukade bli ett kasst program med värdelös databas som kraschade hela tiden.

   Radera
 10. https://www.youtube.com/watch?v=8bQ5ykaQyL4

  En föreläsning som inleds med den klassiska frasen "alla andra har fel, jag har rätt". Men ändå intressant att titta på, Steve Keen hävdar att kreditgivningen driver ekonomisk tillväxt.

  SvaraRadera
 11. Helt OT men du är citerad i dagens DN angående strömmande medias energiförbrukning och klimatpåverkan. Icke-länk:

  dn.se /kultur-noje/sa-paverkar-ditt-strommande-klimatet/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Citerat stycke: "Kritiker, som författaren och miljödebattören Lars Wilderäng, kallar det för greenwashing, att storföretagen köper upp all tillgänglig förnybar energi för att rentvå sitt eget varumärke.

   – Det finns ingen anledning att sponsra utländska miljardföretag med skattefri el, i synnerhet som serverhallarna bara skapar en handfull med jobb. Det är inte heller miljövänligare att etablera sig i Sverige, utan handlar bara om greenwashing av en verksamhet som tär hårt på energiresurser. Effekten blir bara att det nordiska elhandelsområdet i stället får importera kolkraft. De internationella jättarna kan gröntvätta sina serverhallar, och någon annan får konsumera kolkraften i stället, säger han."

   Radera