Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2019-01-23 19:26

Juan Guaidó har utropat sig till president i Venezuela - erkänns av USA

Oppositionsledaren Juan Guaidó har nyss utropat sig som Venezuelas president i en övergångsregering vid en stor demonstration i Caracas. USA:s president Trump säger att landet erkänner Guaidó som Venezuelas legitime president. Tidigare i veckan ska en militärkupp mot den kommunistiske diktatorn Maduro stoppats.
Lenin - kommunism!
CNN uppger att USA enligt källor kommer erkänna Guaidó som Venezuelas legitime president, men diktatorn Maduro, ytterst ansvarig för med sin socialism helt kört landet i botten, har ännu inte avgått. Tillägg: Trump har nu officiellt erkänt Guaidó som Venezuelas president rapporterar Huffington Post. Tillägg: Även Kanada och den nord- och sydamerikanska samarbetsorgansiationen OAS erkänner  nu Guaidó som president. Det går fort i amerikansk fotboll.

Tidigare i veckan greps 27 militärer för en förmodat misslyckad statskupp i landet, och idag genomförs massdemonstrationer i hela landet mot Maduro. Enbart i Caracas ska det handla om hundratusentals människor som gått ut på gatorna.

Det återstår nu att se om Maduro frivilligt flyr landet, eller om hans sista lojala inom militären sätter ned foten i vad som i så fall bara kan sluta i massaker och eventuellt inbördeskrig.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

68 kommentarer:

 1. Undrar hur den svenska vänstern ställer sig i detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Illegal statskupp storkapitalet bla bla bla militär-industriella komplexet bla bla bla ödlemänniskorna bla bla bla illuminati"?

   Radera
  2. Har inte han varit på ett möte med Bilderbergarna och druckit Trocadero där? Det är förmodligen därför han är president nu som har 4 enhörningar i sitt stall.
   Har för mig att en folksång om Juan säger att han också har hittat skatten vid regnbågens ände?
   Tror nog att det stämmer. Ska fråga Annie på fredag :P

   Radera
  3. "Juan Guaidó har nyss utropat sig som Venezuelas president i en övergångsregering vid en stor demonstration".

   Så Juan har utropat sig själv till President vid ett torgmöte? Och USA tycker han är ny legetim President? Seriöst. Någon som vet varför Venezuela har problem? Är det så att eliten har stängt bankerna (som man gjorde i Grekland) och stängt ner livsmedelsförsörjningen osv? Prata med folk från dessa länder så får ni höra. Media i Sverige klarar inte det, den är för toppstyrd idag. En fungerande media ska belysa samhällsfrågor kritiskt och från flera synvinklar pro/cons. Men dagens media är i praktiken en propagandamaskin för eliten. Tur vi har bloggare typ Cornu som rör om lite! Tack Cornu!

   Radera
  4. Ja det var också min första tanke - Vad säger Jonas Sjöstedt?

   Radera
  5. Vad Sjöstedt säger behöver vi inte gissa. Så här säger han på Twitter:

   Venezuelas folk förtjänar ett slut på vanstyret och verklig demokrati. Lösningen är fria val, rättsstat och fritt verkande opposition - inte militära angrepp från USA.

   Lite festligt syftningsfel där som kan tolkas som att Venezuelas folk förtjänar ett slut på verklig demokrati, men det är nog itne så han menar...

   Sjöstedt fördömde f ö utvecklingen i Venezuela även när Maduro upplöste parlamentet för två år sedan. Så hans ståndpunkt är inte direkt okänd.

   Radera
  6. Läste först Jan Guillou i rubriken..

   Radera
  7. Teflon-Jonas har tydligen som vanligt uttalat sig utan minsta gnutta ånger över att en regim han hyllat åter igen resulterat i fullständig misär och förtryck!

   Radera
  8. @Luttrad

   När hyllade Sjöstedt Maduro? Kan du länka?

   Radera
 2. Vågar vi å venezuelanernas vägnar hoppas att de äntligen ska få demokrati och marknadsekonomi?

  SvaraRadera
 3. Vänsterpartiet förordar fortfarande en politik för att omvandla Sverige med Venezuela som förebild

  SvaraRadera
 4. Donald hoppas givetvis att oljan ska komma honom till godo.

  SvaraRadera
 5. @cornu += blabla bilderberg?

  SvaraRadera
 6. i stort sett samtliga stater i Nord- och Sydamerika har redan skyndat sig att erkänna den nya regimen. Brasiliens Bolsonaro hotade t.o.m. att intervenera i Venezuela i förra veckan, Situationen har blivit ohållbar inte bara för Venezuelas folk utan det har påverkat grannländerna mycket negativt under lång tid. De enda som stöder Maduro är Cuba, Ryssland och Kina (och kanske även Sverige?).
  Jag tycker att Venezuela har varit intressant att följa eftersom jag tror att något liknande håller på att utvecklas även i Sverige. På sikt kommer de nordiska grannländerna, Tyskland m.fl. att tvinga svenska regeringen att avgå för att kunna säkra gränserna mot Sverige som kommer att vara i fritt fall såväl ekonomiskt som socialt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bolsonaro vill väl skjuta ihjäl alla fattiga. Så avhjälper man problem enligt honom. Charmig kille.

   Radera
  2. Alltid lika kul när någon dammar av den gamla dängan "SVERIGE HÅLLER PÅ ATT KOLLAPSA!". Den blir tydligen aldrig gammal.

   Radera
  3. Maduro har ju även fått stöd av sin kompis Erdogan i Turkiet f ö. Turkiet profiterar duktigt på Venezuelas korruption och att runda sanktionerna mot dem.

   Radera
  4. har inte hävdat att Sverige håller på att kollapsa bara att vi troligen kommer att gå Venezuelas väg genom "allt åt alla" politiken.
   Venezuela har bara utmaningar det är inte samma som kollaps.
   Nu kommer svenska regeringen tydligen även att införa en lag som ger stat och kommun rätt att expropriera privat egendom UTAN ekonomisk kompensation. Förslaget kommer från kommunisterna - vad annars.

   Radera
  5. 1. Under väldigt speciella förhållanden ska man tvingas upplåta mark utan ersättning ja. Att den konfiskeras för all framtid framkommer mig veterligen inte i lagförslaget.

   2. Förslaget kommer inte från "kommunisterna", utan från näringsdepartements utredning SOU 2018:67 om snabbare bostadsbyggande.

   Radera
  6. Ben Dover: Utredningen har letts av Nooshi Dadgostar (V) och harmonierar med Vänsterpartiets partiprogram genom att upphäva äganderätten som annars ytterst regleras i Europakonventionens första tilläggsprotokolls första artikel.
   nya paragrafer införs i plan- och bygglagen:
   4§ Den som äger mark eller annat utrymme är skyldig att utan ersättning avstå marken eller utrymmet till kommunen, om
   marken eller utrymmet enligt detaljplanen ska användas för en allmän plats som kommunen ska vara huvudman för eller för ett byggnadsverk för vård, utbildning eller omsorg som kommunen har en skyldighet enligt lag att tillhandahålla.
   marken eller utrymmet behövs för en ändamålsenlig användning av området, och
   länsstyrelsen, innan planen antogs, har beslutat att marken eller utrymmet ska avstås till kom- munen utan ersättning.

   I mina ögon luddiga ändamål och inte alls så specifika som du hävdar,

   Radera
  7. Men vi är alltså överens om att du hade helt jävla fel?

   Radera
 7. Lyckas statskuppen blir det brist på prostituerade, kokain, hasch, heroin och annat jag inte har hört talas om. I Europa och Nordamerika, kanske jag bör förtydliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte vi behöver oros oss om brist på något av ovanstående i Sverige. Prostituerade finns i överflöd österifrån. Haschet från Marocko och heroinet från Afghanistan. Tror inte heller att man är någon framstående kokainproducent. Så vi bloggläsare behöver nog inte oroa oss om att gå miste om våra njutningsmedel med anledning av detta.

   Radera
  2. Tack för infon. Du har helt fel, men tack. Prostituerade, kokain, hasch, heroin och annat jag inte har hört talas om kommer inte vara någon bristvara inom överskådlig framtid varken i Europa eller i Nordamerika då det inte finns tillräckligt med resurser tillgängliga för att alla ska kunna leva i tillräckligt bra socioekonomisk situation.

   Radera
  3. Ja, vad fan, det är väl bara kokain som kommer från Sydamerika? Det kommer dessutom inte från Venezuela utan mest från Colombia som på sistone styrts av Juan Manuel Santos, en nyliberal kille som har en ekonomexamen från Harvard och lite offshorefiffel på Barbados.

   Radera
  4. Fast kokainet har väl knappast producerats på officiella kokainfabriker? Mycket av kokaniet har väl kommit från diverse rebellrörelser för att finansiera sin verksamhet och en del problem med att få slut på striderna i Colombia har väl kunnat härledas till att vissa rebell-ledningar inte viljat bli av med dessa inkomster dvs svansen viftar på hunden.

   Radera
  5. Både rebellrörelsen och armén har varit inblandad i kokainhandeln ja.

   Radera
 8. Venezuela är närmast att betrakta som postkolonial råvaruproducent där Maracaibooljan och den högvärda järnmalmen runt Puerto Ordaz/Cerro Bolivar står för 75% av landets BNP och med världsmarknadspriserna sedan ett antal år på olja och järnmalm är dagens situation lättförklarlig och har inte speciellt mycket att göra vilka/vilken som för tillfället är president eller opposition.
  Och som alltid vid sådana celebra tilldragelser som ovan rapporteras samt att USA är snabba att stödja så får jag per automatik vibbar i stil med Allende i Chile för drygt 45 år sedan ... Ja ... jag har kommit till den ålder då jag klart kan minnas sådana delikatesser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Himla otur alltså, som om Venezuela är det enda landet i världen som är beroende av höga råvarupriser.

   De flesta seriösa anser att den socialistiska regimen bär ett stort ansvar, en regim som ofta hyllas av svenska politiker som ingår i regeringsunderlaget.

   Radera
  2. Även t ex Chile, Colombia och Kanada är snabba att stödja.

   Radera
  3. ja och det var tur för Chiles folk att Allende inte lyckades införa socialism a la Cuba den gången
   Idag är Chile det land i Sydamerika som har bäst ordning på ekonomin och är samtidigt en demokrati
   Venezuela var Sydamerikas starkaste ekonomi bara för några decennier sedan,

   Radera
  4. Tycker väl inte Chiles ekonomi är sådär otrolig. Efter Milton Friedmans lekstuga och kaosreorier har man konstant 20% av befolkningen i total fattigdom. Men visst, Chile och Argentina är väl 2 av de bättre länderna i Central/Sydamerika.

   Radera
  5. @Desdemona:

   Ja, dom fick ju Pinochetregeringen istället. Mycket bättre. Månne du kan komma hem till mig, så kan du få återuppleva de fantastiska regeringsåren på interneringslägret Venda Sexy?

   Radera
  6. Med tanke på att Allende hade en majoritet emot sig i parlamentet så hade nog inte så mycket hänt ändå. Att påstå att Pinochets regim var befogad pga god ekonomi är väl magstarkt. Samma sak med Venezuela. Vill de köra en suboptimal ekonomisk politik så låt dem, så länge det är demokratiskt beslutat. Så länge man har demokrati så kan ju alltid beslut ändras.

   (Om ni undrar så anser jag inte Venezuela vara en demokrati för tillfället även om Chavez tidiga regeringsår kan anses haft demokratisk legitimitet)

   Radera
  7. Desdemona: "ja och det var tur för Chiles folk att Allende inte lyckades införa socialism".
   Alliende blev väl vald av folket att göra det? Och majoriteten av folket hatar nog Juntatiden. Tala lite med Chilenare så får du höra.

   Radera
  8. De chilenare som finns i Sverige består ju av de som flydde Pinochet. Kanske inte ett representativt urval för hela befolkningen.

   Radera
  9. Allende blev vald enligt den grundlagspraxis som fanns i Chile på den yiden dvs fick inte en kandidat majoriteten av rösterna så utsåg den chilenska kongressen den kandidat som fått flest röster. Allende fick 35,6% i valet.

   Radera
  10. Tillägas bör att med den konstition som gällde 1973 så kunde inte presidenten upplösa parlamentet men parlamentet kunde avsätta presidenten. I parlamentet fanns ej heller majoritet för Allende så hans möjlighet att genomföra en kommunistiskt revolution var nog ytterst begränsade.

   Radera
  11. @Thomas Larsson:

   Ja, chilenarna i Sverige består i alla fall inte av de som torterades, avrättades och kastades i massgravar av Pinochetregeringen.

   Radera
  12. Allende dog dessutom som en jävla kung, exakt vad som hände är omstritt, men att han plockade fram en ak-47 han fått av Castro för att personligen försvara presidentpalatset var rätt coolt. Inte minst för att han torde ha behövt ett skottkärra för att förflytta sina enorma testiklar, m h t den attityden.

   Pinochet förlorade makten i ett val han, i sitt övermod, själv utlyst och dog senare sotdöden i en sjukhussäng.

   Det är ganska tydligt vem av dem som var en jävla tönt.

   Radera
  13. @Ben Dover: Som gbd crvx påpekar röstade 35,6% på Allende. Gissningsvis är den gruppen kraftigt överrepresenterad både bland de som flydde och de som mördades.

   Radera
  14. Chile var under början av 70-talet i djup ekonomisk kris samt att det pågick något som närmast kan kallas för början till inbördeskrig där väpnade grupper som stödde Allende ägnade sig åt expropriationer av privat egendom osv. Allende hade inte full kontroll på sina anhängare och situationen spårade ur alltmer. Det finns mycket att berätta om läget i Chile vid den tiden som inte har framkommit i massmedia i Sverige. Ursäktar inte de övergrepp som begicks av Pinochet men det hade sannolikt kunnat bli ännu värre slakt på oppositionella om kommunisterna hade lyckats ta över helt i Chile.

   Radera
  15. @Thomas Larsson.

   Bra skrivit. Hur många röstade på Pinochet som ersatte honom?

   Radera
 9. Man får hoppas att folket får det mindre dåligt i framtiden eller i nivå med kringliggande länder där man har haft låg skatt, en modern arbetsrätt och låga ingångslöner i alla tider, trots det måste folk fly från misären norrut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kanske medellivslängden i Venezuela nu kan sjunka en 10-12 år så att den ligger i paritet med den USA-stödde Aristides Haiti t ex.

   Radera
  2. "låg skatt, en modern arbetsrätt och låga ingångslöner i alla tider, trots det måste folk fly från misären norrut"

   Läs det där igen. Låter som 1800talet. Eliten betalar ingen skatt och slavarna får låg lön. Det är väl därför dom flyr!

   Radera
  3. @Spartacus. Ett liberalt standardrecept, vad kan gå fel.

   Radera
 10. Så Juan Guaidó har utsett sig själv till President utan val? Och flera länder anser att han är legetim ledare? Vilket skämt. Som förra statskuppen då Carmona, inflygen från Spanien, gjorde militärkupp i 48 timmar. Sen kom riktiga militären och slängde ut dom. USA var enda landet som erkännde Carmon och sen försökte skylla på några kubaner i vita huset för uttalandet. Parodi. Om ni undrar varför Chavez kom till makten så kan ni tacka nyliberalism, IMF och förstörd ekonomi. Gör er själva en tjänst och se filmen "South of The Border" med Oliver Stone. Finns på YouTube. Sen kan ni se "The Untold History of the United States". Och sen denna: https://youtu.be/_Lp9f-IZ1WA. Se vid 40 sekunder. Ni känner igen gamla CIA chefen Colby vid denna Congressional Hearing. Colby borde ni känna igen, killen som organiserade och lade grunden till svenska Stay Behind rörelsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligheten är såklart lite mer komplicerad. I korthet så har Maduro satt parlamentet på undantag för att ändra konstitutionen och i princip startat ett nytt, konkurrerande parlament. Vilket inte förefaller helt konstitutionellt.

   Guaido är talman i originalparlamentet och har, enligt konstitutionen, möjligen nån form av rätt att överta ledarskapet i kristider eller nåt. Bl a så var valet som nu utsåg Maduro till president en andra gång duktigt illegitimt.

   Så, nja, lite mer på fötterna än att utse random snubbe till president har dom. Däremot kanske det ändå inte är skitsmidigt att direkt erkänna en motkandidat.

   Radera
  2. @spartacus; du har verkligen snöat in på kommunistpropagandan och konspirationsteorier?
   folket i Venezuela lever i en failed state och under förtryck av regimen.
   Venezuela var en av Sydamerikas rikaste stater för inte så länge sedan men den ekonomiska politik som har förts av chavisterna har ruinerat landet.
   Ryssland har investerat i oljeindustrin och profiterar i hög grad på detta.
   Även kineserna har intressen som kan bli hotade om Maduro faller.
   Maduro iscensatte en statskupp häromåret och därför kan man inte hävda att han är "legitim" i demokratisk mening. Iallafall inte mer än Guaido.

   Radera
 11. Ni vet att ni sjunger gråsossars lov nu va? VP är ett klassiskt sosseparti.

  Det är dessutom inte alls säkert att det är nån vidare bra idé att springa ut och erkänna en ny interimspresident. Det minskar ju i praktiken möjligheterna att förhandla med den sittande regeringen, vilket kan krävas för att skapa en fredlig övergång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror dock att JG krav är delvis baserat i konstitutionen. Om jag förstått det rätt så är han talman i det parlament som upplöstes av Maduro då det hade antimaduromajoritet. Det ska tydligen finnas någon paragraf som säger att om Presidenten är oförmögrn att utföra sitt uppdrag så tar talmannen över. Själv tycker jag att EUs ståndpunkt med nyval och nystart verkar rimlig.

   Radera
  2. Ja, Guaido är nog hyfsat legitim m h t konstitutionsfifflet och valfifflet.

   Problemet blir då att Maduro måste förhandla sig till nån form av exit, och det kan eventuellt stjälpa processen att offentligt och så hastigt gå ut och ge Guaido sitt stöd, oavsett hur legitim han är. Vad finns kvar för Maduro att förhandla om? Finns det ingenting, vad har han då att förlora på att bara eskalera våldet?

   Lite fingertoppskänsla erfodras i såna här lägen och jag är inte helt övertygad om att Trump&co har det.

   Radera
  3. Skulle Trump sakna fingertoppskänsla? Med de där små händerna? Men jo, Bush dys stöd till kuppförsöket mot Chaves medan han fortfarande hade demokratiskt stöd kan nog ha pajat en del för USA i längden.

   Radera
 12. Då väntar vi alltså nu bara på att Margot Wallström på något sätt skall lägga sig i och pajja även den sydamerikanska freds- och demokratiprocessen.

  Mellanöstern har hon ju redan sabbat så att alla länder där inte vill ha mer med henne att göra.

  Nordkorea-USA är hon i full färd med att fukkaupp.

  Hennes europahistoria var ju ett enda långt fiasko.

  Hon kan faktiskt bli historisk som den första globala politiker som misslyckas med att skapa fredlig samhällsutveckling på samtliga kontinenter i hela världen.

  Eller, tja, utom möjligen Australien då kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mellanöstern fungerade ju verkligen som ett oerhört väloljat maskineri innan Wallström la sig i så jag håller med om din bedömning att det är Wallström som pajat mellanöstern.

   Radera
  2. Wallström kommer väl att följa samma linje som sossarna i Spanien - förhandlingslösning med Maduro istf för att stöda Guadio.
   De borgerliga partierna i Spanien är just nu mycket upprörda över att inte Spaniens regering följer USA m.fl länder och erkänner Guadio, men sossarna har just nu makten i Spanien vilket innebär att man ser mellan fingrarna på röda diktaturer.
   Tips, det går inte att förhandla med en typ som Maduro, han måste helt enkelt bort. Ju fler länder som backar Guadio ju större chanser finns att militären som helhet avsätter Maduro. Det kommer naturligtvis inte att bli helt oblodigt men så har det inte varit hittills heller.

   Radera
  3. För det första:

   Det finns inget motförhållande mellan att förhandla med Maduro och att stödja Guaido. Snarare tvärtom.

   För det andra:

   Vad ligger bakom påståendet att "det går inte att förhandla med Maduro"? Är det din privata fjärr-psykoanalys som medför det? Det finns ju hundratals exempel på diktatorer som det gått att förhandla med. Milosevic t ex. Pinochet sägs ha blivit nersnackad av påven. Men Maduro - helt omöjligt alltså?

   Radera
  4. bendover du verkar inte förstå hur akut läget är inom landet just nu
   det har förekommit påtryckningar från grannländer gentemot Maduro utan resultat
   även ekonomiska sanktioner från USA m.fl.
   Tvärtom ett bra förhandlingsläge är givetvis att ha en oppositionsledare som kräver demokratiska val och att Maduro avgår - förstår faktiskt inte hur det annars skulle gå till?
   det är mer en fråga om att de politiker som förordar "förhandling" utan att erkänna Gaudio i själva verket sympatiserar med Maduro
   Du jämför äpplen och päron när du jämför med Pinochet och Milosevic.
   Skulle kräva en lång utläggning i detta forum för att ta den diskussionen.

   Radera
  5. Svara på frågan tack. Eller ska jag behöva upprepa den?

   Radera
  6. Ben Dover; vad har du för problem? jag har noterat att du alltid ska leka djävulens advokat gentemot de flesta som kommenterar här på bloggen. Besserwisser eller ordningsman i klassen? Du kan ta din "fråga" och stoppa undan den på lämpligt ställe. Godnatt!

   Radera
 13. Kan inte detaljerna, men det finns en punkt där en ledare för ett land har förbrukat folkligt förtroende, t.ex pga valfusk eller korruption. Tecken på det är omfattande demostrationer under längre tid.

  Normalt funtade personer avgår isf. och eventuellt utlyser man även nyval, för att undvika statskupper, inbördeskrig och blodspillan. Trots allt, demokratin och landets väl är viktigare än att man själv just ska få styra (även om man tycker kritiken är orättvis). Självklart kan man ställa upp i nyvalet och vinner man då, så återfår man sin legitimitet.

  Korrupta ledare är dock sällan normalt funtade och de prioriterar sin egen makt framför landets väl. I sådana fall, kan det som Guaidó gör vara enda möljligheten. Personen måste dock göra klart att man är en tillfällig ledare och att nyval ska hållas i en mkt snar framtid, helst med ett exakt angivit datum. Fallerar man att hålla nyvalet, är personen lika dålig (om inte sämre) än den ledaren man försökt ersätta.

  SvaraRadera
 14. Vilka goda nyheter! Demokrati är den enda vägen till lyckan, historien har bekräftat detta vid flera tillfällen! Val ska bara finnas när man väljer mellan demokratier.
  De som inte förstår det ska inte ens få rösta. Om USA anser att det är legetimt då är det legetimt och behöver inte ens diskuteras. Alla vi borde säga ett stort tack till Amerika då idag föddes det en ny demokrati. GRATIS ALLA!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Demokrati är bättre än alternativet. Annars kan du ju räkna upp en lista på diktaturer du skulle vilja bo i.

   Radera
  2. Läser du mellan rader min kärra Ben. Ja påstår det samma. Det enda jag önskar är att förenas med Demokrati i en kärleksdans.

   Radera
  3. Av alla alternativ är demokrati trots alla dess upplevda fel och brister det bästa även om det inte är optimalt för individen. Väntar på listan...

   Radera
  4. Ironi much?

   Som Ben påpekade, demokrati är det minst sämsta alternativet av de som står till handa.

   Radera
  5. Möjligen med undantaget Mellanöstern där en stark ledare uppskattas mer än demokrati.

   Radera