Aktuellt

Reklam: Finanskursen årskull 3 - fem procents rabatt med Cornucopia

Nedanstående är en annons publicerad av Finanskursen, som erbjuder 5% rabatt och förtur tillsammans med bloggen Cornucopia? vid tidig ansöka...

2019-01-15

Hushållens konsumtionstrend negativ för första gången sedan 2008

Trenden i hushållens konsumtion är nu negativ för första gången sedan 2008. Detta torde vara ett väldigt tydligt konjunkturtecken, och talar för att den pågående konjunktursmällen blir den värsta sedan finanskrisen. En läsare rapporterar också om att gåvorna till välgörenhet verkar ha minskat kraftigt under 2018, och till exempel Musikhjälpen minskade för första gången och det med hela 32%.
Trenden för årstaktsförändringen för hushållens konsumtion. Kalenderkorrigerat och justerat för inflation. Data: SCB
Trenden i hushållens konsumtionstrend är alltså negativ för första gången sedan finanskrisens år 2008, rapporteras i data från SCB idag.

Detta är ännu en rejäl spik i konjunkturens kista. Det går alltså inte att skylla hushållens minskade konsumtion i detaljhandeln på att man nyttjar e-handel istället, utan konsumtionstrenden är fallande. Inte ens runt skuldkrisen nådde trenden negativa förändringsnivåer, så detta är på väg att bli den hårdaste smällen sedan finanskrisen för svensk del.

Datat ovan sträcker sig fram till november, och är preliminärt.

En läsare konstaterar att hushållens gåvor till välgörenhet verkar ha minskat kraftigt under 2018. Just did it konsterarar i en kommentar på bloggen:
"På tal om olika konjunkturindikatorer. Jag själv är rätt duktig på att skänka pengar månatligt till 12 olika orginisationer. Utav dessa så har jag nu fått 5 summeringar om hur mycket vi givare har bidragit med 2018. På samtliga 5 så har givandet tydligen minskat drastiskt (jag sparar dessa varje år för att jämföra) och det är minskningar på 24-43%. Vill minnas att tex musikhjälpen har slagit rekord varje år men att det 2018 landade på ca 45 miljoner? Och att det år 2017 slutade på ca 75 miljoner? Lite osäker på exakta siffror så rätta mig gärna. Detta är då i linje med siffrorna som organisationerna jag bidrar till har. Detta bör väl även det tyda på något då folk med största sannorlikhet kan avstå från detta då det blir lite snålt på kontot."
Gåvorna till musikhjälpen föll med 32% i år, efter att mycket riktigt ökat varje år sedan starten.
Insamlade pengar Musikhjälpen.
Det ter sig rätt naturligt att hushållen drar ner på gåvor till välgörenhet när man håller hårdare i pengarna. Effekten på det egna välståndet kan kortsiktigt ses som exakt noll, till skillnad mot reducerad konsumtion.

Man kan fundera på vad det är som får hushållen att hålla allt hårdare i plånboken. Är det förväntningarna på högre räntor? Förväntningar på arbetslöshet? Eller finns det demografiska cykliska effekter i ålderskullarnas storlek? Eller är orsaken att bostadsbankomaten strypts när man inte längre kan ta ut ökade lån på bostaden för att finansiera sitt leverne, utan tvärt om måste amortera?

Trenden för konsumtionen är i alla fall tydlig.

35 kommentarer:

 1. Ny bil kommer jag inte köpa pga bonus malus.

  TV, PC, hårddiskar osv köper jag utomlands för att undvika straffskatterna.

  Har köpt en del ammunition, det verkar bara gå upp i pris. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Transportkostnaderna gör att folk blir mindre rörliga, massa impulsköp blir inte av.
   En kul bonus är att fik och restaurangbesök minskar motsvarande.
   Laffer.

   Radera
  2. Ammunition och hagelgevär.Där finns det utrymme.

   Radera
  3. Sambon var iväg i affärer igår med sin kompis. De skulle "gå" i affärer.
   Vi har som regel att alltid vänta minst 48h innan vi köper något. Det gör vi pga att vi vill tänka igenom ordentligt om vi verkligen behöver det.
   Det har medfört att vi handlar mycket sällan och vi går nästan aldrig i affärer.

   Sambon kom hem igår och sa typ: "det är så mycket jag ville ha! halva rea priset överallt och massa roliga saker som inte kostade nåt"

   Sen när vi snackat en stund kom hon på att vi inte behövde 5e uppsättning av sängkläder och vi behövde ingen pall med fårpäls.

   Lätt och hamna i habegär när allt är "så billigt" :)

   Radera
 2. "Gruppen som påverkade hushållskonsumtionen positivt var främst detaljhandel med brett sortiment, mest livsmedel som ökade med 3,4 procent i fasta priser. Den grupp som påverkade konsumtionen starkast negativt var Bostad, gas, elektricitet och uppvärmning, som minskade med 2,2 procent i fasta priser."

  Bostad, gas, elektricitet och uppvärmning - kan det vara sjunkande bostadspriser och en ovanligt mild vinter som orsakar detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fasta priser. Inflationsjusterat.

   Radera
  2. Övriga som föll november jämfört med november var beklädnadshandel -4.7%. Transporter och fordon -1.5% Post- och telekommunikationer -3.0%. Rekreation och kultur -1.2%. Övriga varor och tjänster -5.5% . Bostad gick november-november -2.4%.

   Steg gjorde detaljhandel m brett sortiment +1.8%, Restaurang och hotell +2.4% och möbler etc +1.4%.

   Radera
  3. Dina siffror avser oktober-november, vilket är lite mindre intressant tror jag.

   Radera
  4. Bostad, elektricitet, gas och uppvärmning viktas väl mycket högre?

   Därför det påverkar så mycket.

   Radera
 3. Mest troligt är att bostadsbankomaten har börjat strejka vilket drabbar i huvudsak de som har det bättre ställt.
  De som inte har så hög inkomst kan troligtvis inte minska sina kostnader vilket medför att bidraget ifrån den grupp är minimal.
  Man kan känna igen samma fenomen i många länder "medelklassen minskar och har sämre löner är förrut".
  De kommer säkert någon och säger att staten har minskat skatterna för medelklassen men samtidigt så går kommunalskatten och regionskatten upp.
  Många känner också att de behöver en större buffert med tanke på lågkonjukturen som är på väg.
  Sedan är det ju så att man måste äta och med tanke på hur många fler vi har blivit i sverige så kan den posten knappast minska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommunalskatten och regionalskatten förändras beroende på var du bor. I Stockholms kommun med nästan 1 miljon innevånare sänks kommunalskatten och landstingsskatten lämnas oförändrad exempelvis.

   Radera
 4. Angående välgörenhet.

  https://www.omvarlden.se/Branschnytt/nyheter-2018/lonelistan-bistandsdirektoren-tjanar-mer-an-bade-ministern-och-sida-chefen/#Listan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Jag har även rättviseräknat listan och det är 32 kvinnor och 25 män. Någon bårde rätta till detta faktum.

   Radera
  3. Det s.k biståndsindustriella komplexet

   Ett jobb man inte får pga meriter och välvilja utan pga kontakter.

   Tyvärr har oppositionen(dvs Riksdagen) dåliga utredningsresurser men det vore dags för en historisk överblick och se "vad fan vi fått för pengarna".....och då tänker jag inte på fattiga barn etc.

   Det sägs inom kretsarna att Lövin är påtänkt som klimatkommissarie i FN med skattefri lön om 250 papp i månaden. Ersättningar som bestrids inom ramen för vår egen biståndsbudget då FN finanser blivit allt svagare sedan slutet av 70-talet då USA dragit sig ur alltmer.

   Radera
 5. Om du har tid, redogör för lite siffror angående bostadsmarknader och konjunktur. Vi är många som pratat om detta i ett par år; att bostadsbubblor i modern tid kraschar och skapar kriser/lågkonjunktur, inte tvärt om. Så jag misstänker att det är något även du har pratat om.

  Vi kan nu notera att bostadspriserna kraschade ganska abrupt för över ett år sedan. Sambandet brukar hamna på svajig ekonomi just 1-2 år efter att en pumpad bostadsmarknad tappar luften.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, finanskriser och bankkrascher utlöses av kraschad bostadsmarknad. Inte lågkonjunkturer.

   Radera
  2. Nu måste jag missat något väldigt väsentligt.
   "bostadspriserna kraschade ganska abrupt för över ett år sedan"?

   Radera
  3. Stefan: har du levt under en sten i skogen de sista åren? Hur kan du ha missat kraschen (den pågående) som började hösten 2017?

   Radera
 6. Bostadsbankomaten som sinar alla dagar i veckan. Kommer bli den värsta hemkonstruerade lågkonjunkturen i historien. Bara att hoppas att den inte sammanfaller med en internationell dito. Men som ni kanske känner till, när flygplan störtar, så går allt fel samtidigt.

  SvaraRadera
 7. Rekommenderas till intresserade.

  https://www.fastighetssverige.se/stora_bostadsdagen/program

  SvaraRadera
 8. Netflixhöjning på 18%,en snackis i usa.

  SvaraRadera
 9. Merparten av de jag jobbar med är tjänstemän i åldrarna 28-35. Det har skett en förändring i hur snacket går när det gäller bostad, dyr konsumtion och sparande. Att få 7 procent avkastning varje år i indexfond, känna sig smart på bostadsmarknaden och uppgradera mobilen varje år har varit självklart tidigare. Nu har det blivit ganska tyst sedan ett par månader. Fördelen är att det pratas om intressantare saker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Upplever exakt samma fenomen på min arbetsplats. Intressant

   Radera
 10. "Man kan fundera på vad det är som får hushållen att hålla allt hårdare i plånboken."
  En anledning är väl så enkel att det finns ju en del osäkerhet i det hela. Och osäkerhet är väl en god anledning att ligga lite lågt med konsumtion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tämligen logiskt som JJ77 är inne på ovan.
   7% i säkra indexfonder, kung på bostadsmarknaden samt oumbärlig på arbetsmarknaden.
   När den illusionen krossas ändras beteendet.

   Radera
  2. Oumbärlig på arbetsmarknaden är intressant att du tar upp. På ett sätt avundas jag attityden av att ingenting är omöjligt hos de kring 25-30. Dock verkar det som att riskmedvetenheten är helt obefintlig och sätter man samman en startup tex med bara unga så blir det en härlig Groupthink med ännu sämre riskmedvetenhet. Kolla in företaget Bokio tex, en halv mille i omsättning 2017, växt från 6-30 anställda på ett år och med lokaler mitt i centrala Gbg. Som taget ur serien Silicon Valley. Googla "No revenue Silicon Valley".

   Radera
  3. Eller så har hushållen redan köpt allt dom behöver :D

   Radera
  4. JJ77
   No revenue=Klassiker

   Radera
 11. Att kompetent folk får bra lön för att göra det dom ska är inte mycket att orda om. Den viktigaste siffran att titta på är hur mycket procentuellt som går till ändamålet. Det är officiella siffror och något som iallafall jag är intresserad av innan jag bidrar till till någon välgörande organisation.

  SvaraRadera
 12. Bevakade 100 objekt i norrort på hemnet inför stora visningshelgen

  Stendöd knappt några bud på ett fåtal dagen efter

  Ska kika i morgon igen

  SvaraRadera
 13. OBS OBS !!
  Viktigt meddelande till den kvinnliga läsekretsen !

  Modemärkesnasarn "Bäst åff Brands" har konkat..
  Hushållen har nog inte så stor lust att slänga ut en massa pengar på modekläder..

  https://www.market.se/nyhet/efter-misslyckandet-best-of-brands-kan-fa-nytt-liv-det-finns-spekulanter

  SvaraRadera