Aktuellt

Kapten stoppade order om amerikanskt kärnvapenanfall under Kubakrisen 1962

Under Kubakrisen 1962 mottog en kärnvapenbas på Okinawa order om att avfyra sina kärnvapen. Ordern bekräftades, men ansvarigt befäl kapten W...

2019-01-09 14:32

Hur går det i de återstående statsministervoteringarna?

Dags för en liten enkät. Dags att uppdatera läget kring hur bloggens visa läsare ser på utfallet av de kvarvarande två statsministervoteringarna, eller om vi får ett extraval. Svara nedan.
Valsedlar.
Snart är det dags för en ny votering kring nästa statsminister, och om den inte resulterar i något blir det sedan ytterligare en votering, och därefter eventuellt extraval.

Hur ser du på utfallet av dessa möjliga två voteringar? Vad tror du kommer ske och vad vill du ska ske?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

30 kommentarer:

 1. Saknar alternativet "åt helvete".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Det är med. Bara omskrivet till Stefan Löfven (S)

   Radera
  2. Nejdå. Det står först i de två översta kolumnerna.

   Radera
 2. Jag tror att det blir extraval. För att Annie Lööf är en extrem idiot och Sveriges största politiska problem. Hela Centerpartiets politiska kultur skulle behöva en kraftig uppdatering. "Liberalismen" är skit. Den behöver ersättas med ekosolidism - ekologisk social liberal demokrati.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir aldrig ett extraval, varför skulle Annie låta det bli ett extraval när hon vet att hon kommer förlora en massa röster? Förövrigt så ingår det i 7-klöverns stora plan att hålla på och låtsas att det är svårt och att de "tvingas" gå ihop med S (för Sveriges bästa återigen en DÖ-variant) mot SD..

   De vet PRECIS vad de gör, för sin egen skull.

   Radera
  2. Annie Lööf blir vid ett S-samarbete ändå tvungen att äta upp sin sko för att försöka rädda ett uns av trovärdighet... Det slipper hon om hon ansluter sig till Kristersson. Skon kan bli det som avgör Sveriges politiska framtid. Fint va?

   Betydligt bättre vore förstås om Annie Lööf avgick som partiledare. Sverige behöver inte Annie Lööf. Det är bara Annie Lööf som inbillar sig det. Men vilket ämmel skickar Centerpartiet upp istället för Annie Lööf? En ny Maud Olofsson kanske?

   Centerpartiet kan tänkas vara förfärligt nöjt med att peta ut både Liberalerna och Miljöpartiet ur riksdagen i ett extraval. Det slår sannolikt det mesta på Annie Lööfs önskelista.

   Radera
  3. Osannolikt med extraval. Lööf riskerar tappa många röster och mandat plus att det viktigaste för alla andra partier är att hålla SD borta. Men SD kommer sannolikt att öka i ett extraval, så Lööf har åtminstone två skäl att inte vilja ha extraval.

   Radera
  4. Kommer C verkligen tappa? De ligger stabilt i opinionen. Några färre röster på marginalen gör inget när L och MP åker ut, vilket då ger fler mandat till de andra.

   Radera
 3. Jag klickade i att jag tror det blir Stefan, men frågan är om jag inte ångrar mig och snarare tror på extraval... Iallafall tror jag att det är det som måste till. Blir det någon förändring av ett extraval? Kanske inte, men troligtvis har flera partier (främst C och Fp) förstått nackdelarna med att lova mer än man kan hålla. Om de inför nästa val istället fokuserar på egen politik istället för vilka de vill samarbeta med kan det bli lättare att lösa regeringsfrågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klickade också i att det troligtvis blir Stefan, men tror nästan extraval är att föredra.

   Radera
 4. Man skulle nästan kunna tro att herr Cornu själv är svärjevän då bilden har flest svärjevännervalsedlar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Titta på vad han har i mitten istället.

   Radera
 5. Jag tror inte att det går till extraval. Nu är det allvar. L vill absolut inte ha ett extraval, och fast C varit ganska stabilt så bedömer jag det som att C skulle minska vid ett extraval. Jag bedömer det som att Löfven ligger lite bättre till mot Kristersson, och att han får stöd av både C och L. 60/40 i Löfvens favör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det beror på vilka sympatier som finns i C och L, samt från vilka partier (eller frågor) som de fick stöd i valet från andra partier.
   Tex om man var besviken på S och röstade på C så kanske man ångrar sign och röstar på S igen om de verkade trots allt bättre.

   Radera
  2. Håller med er. Detta kommer MPSCL ro hem med en hemmasnickrad mash-up. Annie Lööf har skickligt fått intern acceptans för valet av sidbyte och kommer enkelt utmanövrera mästerförhandlaren vid förhandlingsbordet med nickedockan och miljösyskonen på sin sida.

   Radera
 6. Jag tror att kappvändarna i L och C kommer gå över till Stefan när det väl gäller i sista stund. Hoppas dock nästan på extraval för att straffa ut dessa så att deras väljare kan gå till M och KD i nästa val istället. Jag känner mig ändå ganska liberal, men vågade inte rösta på dem för att jag var oroliga att de skulle lämna alliansen av rädsla för passivt stöd från SD (men inte från V?!). Känns som att min valdagsanalys låg hyfsat rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liberal som i mer överstatlighet (EU ,nato mm) eller liberal som värnar om självbestämmande och friheter?

   Radera
 7. Jag tror det blir Löfven eftersom alliansen inte verkar "vilja" bilda regering. Nu senaste budet är att de håller på att ta fram ett dokument för att SD skall rösta nej till UK. De vet ju att de rödgröna kommer göra det också.

  Löfven verkar mer sugen på statsministerposten och har signalerat att S kan anpassa sig rätt rejält för att gå C och L tillmötes. Ett frågetecken är vilken status Vpk ges och hur de röstar då.

  Frågan om vad jag föredrar är kanske lite beroende på vilken tidshorisont man ser. Om vi får en S-regering där S har anpassat sig rätt mycket till C+L så tycker jag att det borde straffa S. Motsvarande kan C+L bli straffade om de ger V inflytande eller om politiken i övrigt uppfattas för sossig. Så på sikt kan det ju vara positivt ifall de får straffa bort sig till nästa val.

  Nackdelen är dock att det riskerar att ytterligare polarisera politiska kartan i sverige då jag tänker mig att S då kommer tappa väljare till V och L+C kommer tappa väljare till M+KD. Vinner likväl vänsterblocket så blir det rätt mycket slagsida mot avgrundsvänstern.

  Jag tror för övrigt att den som föreslås härnäst kommer att accepteras. Det är väl rätt många som vill undvika ett nyval och framförallt C+L kanske inte längre vill framstå som bromsklossar och heller kanske inte vill hamna i situationen där frågan drivs till sin spets genom en fjärde omröstning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stor chans att den som går upp i omgång 3 även blir vald, annars blir det nog extra val.

   Radera
  2. Jag tror inte på alternativet, men OM det skulle inträffa så tror jag att det fjärde skulle gå igenom. Jag tänker att eftersom det inte är många som vill undvika nyval och då hellre släpper fram nästan vad som helst. Det förutsätter ju att alternativet är något som har support (t.ex. Löfven kommer väl accepteras av S+V+MP oavsett).

   Radera
  3. Utan Sjöstedt har Svetsarn ingen majoritet i Riksdagen, att försöka vara tillmötesgående till både Sjöstedt och Lööf är ett värv värdigt Herakles.

   Men å andra sidan behöves ingen Herakles i dagens politik om man är tillräckligt slipad vid förhandlingsbordet(vilka Såssarna är).

   Radera
 8. Kristersson och Löfvén har nyligen prövats. Inget har ändrats sedan dess i sak, oavsett vad olika personer hoppas. Varför skulle någon av dessa två behöva upprepa sina misslyckanden?

  Så då återstår den sonderingsvälsignade Lööf.

  Går inte det så får man väl riva av en fjärde omröstning på någon av de hopplösa kandidater som är kvar.

  SvaraRadera
 9. Blir det extraval så är det inte pga av Lööf och Björklund utan pga av att det fortfarande finns några vettiga riksdagsledamöter i deras partier som (mot förmodan) lyckas hålla emot regerande med S/MP/V.

  SvaraRadera
 10. Mästerförhandlaren Löven vinner. Hans taktik är bara att vänta tills det drar ihop sig till nyval och sedan lägga fram huvudsakligen S politik som L + C måste acceptera, för att slippa nyvalet. Samma taktik som vid DÖ förra mandatperioden.

  SvaraRadera
 11. Oansvarigt av talmannen att ha satt datum för fjärde röstningen så att eventuellt extra val ej kan hålas samtidigt som EU-valet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske avsiktligt för att undvika att valen krockar?

   Radera
 12. Annie lööf som statsminister. Bilderberg har redan avgort frågan. Demokrati kan ni glömma. Vart går ni när ni ska klaga på politiken? Vad heter personerna som bestämde att det skulle bli miljözoner i städerna? Hur mycket kostar invandringen? Vem ger pengar till landstinget? Hur får ni tag på RRV's undersökningar? Hur ser ekonomin ut för KS, i detalj? Hur jobbar G.Persson, Bildt, Reinfeldt som lobbyister? Hur mycket och vilka betalar Riksdagspartierna? Osv. Vilka bestämmer egentligen i partierna? Vilka är talskrivarna till politikerna? Inte mycket info som tidningarna informerar folket om egentligen. Sverige gör som på gamla kommunisttiden i Ryssland. Nyheterna påstår att "detta är inte bra, bla bla". 2 veckor senare proklameras "nu är den nya lagen bla införts". Vilka personer som tog beslutet och varför, ja det får man inte veta. Och om folket vill ha det så, det är också totalt irrelevant. Toppstyrningen från Eu och andra hemliga klubbar är total.

  SvaraRadera
 13. OT, men likväl intressant. Kanske något att gräva mer i?
  http://www.energinyheter.se/20190109/20747/svenska-kraftnat-morkade-kraftig-prishojning

  SvaraRadera
 14. Jag tycker alla riksdagspartier är sossarpertier och röstar därför på Klassiskt Liberala Partiet,

  Jag är liberal och vill i grunden att det ska vara fri rörelser för människor och varor över gränserna. Man ska ha rätt att bosätta sig var man vill, givet att man äger marken eller har tillstånd från markägaren.

  Men skulle någon hålla en pistol mot mitt huvud och tvinga mig att välja något av de åtta partier som sitter i Riksdagen så skulle det inte bli Centern eller Folkpartiet. Det skulle bli M och Ulf Kristersson. På min lista så kommer flyktingpolitik ganska långt ner och den är absolut inte överordnad all annan politik. Jag har också otroligt svårt att förstå den beröringsskräck som finns kring SD.

  De liberaliseringar som C och FP vill få till med S är små och jag tror det finns större chans till reala förändringar med Ulf som statsminister.

  Det rimliga vore att söka en uppgörelse med SD som är liberal, t.ex. borttagande av etableringsbidrag eller andra välfärdstjäntser för de som är nya i landet. Arbetskraftsinvandringen skulle jag inte vilja ändra på, då jag inte ser problem med den i en välfärdsstat. Jag kan tänka mig att begränsa flyktinginvandring till närområdet under en övergångsperiod, men bara om jag kan få garantier om andra liberalisering som monterar ner välfärdsstaten, t.ex privatiserad skola och sjukvård, under tiden. Om jag inte kan få det, så föredrar jag öppna gränser eftersom det på sikt urholkar de socialistiska systemen. Jag vill inte ha en politik som bevarar sossestaten.

  SvaraRadera