Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2019-01-08 15:54

Hemnets köparbarometer fortsätter falla - Danske bank säger att priserna faller i Stockholm

Hemnets köparbarometer fortsätter att falla och sedan barometern påbörjades har det aldrig varit så få hushåll som tror på stigande priser. Danske Bank uppger att priserna på lägenheter i Stockholm föll i december, vilket förstås är i linje med Hemnets psykologiska köparbarometer.
Hemnets köparbarometer 201709 - 201901. Data: Hemnet.


Hemnet har sedan i september 2017 gjort enkäter om vad hushållen tror om bostadspriserna, och likt SEB:s motsvarande boprisindikator har detta en utmärkt följsamhet mot faktisk prisutveckling. Bostadspriserna drivs av hur folk tror priserna ska gå, och med det deras villighet att betala mer eller mindre.

Sedan september 2017 har det inte varit så här få hushåll som tror på stigande priser. Endast 15% av hushållen är positiva, mot 37% som tror på fallande priser. Nettot var dock värre i december förra året.

Hemnets Staffan Tell skriver till bloggen:
"Att vi hamnar på den lägsta nivån för andelen som tror på stigande priser i januari sedan vi började mäta är intressant. Sannolikt hänger det ihop med Riksbankens beslut att höja räntan och ett generellt negativt sentiment kring den ekonomiska utvecklingen för 2019 i medierapporteringen."
Danske Bank följer prisutvecklingen på lägenheter i Stockholm via rapporterade transaktioner hos just Hemnet, och rapporterar att priserna fortsatte falla med 0.5% under december. Inget överraskande sett till säsongen och helt i linje med Hemnets köparbarometers psykologiska profil på bostadsmarknaden.

Å andra sidan tror Danske Bank att börsen ska stiga i år i sitt första nyhetsbrev för i år, så hur trovärdiga de är kan man diskutera. Anledningarna till stigande börs ska vara stark amerikansk ekonomi och stärkt ekonomi i Kina samt framsteg inom handelskriget. Dessutom ska värderingarna av bolagen vara bättre nu efter raset. Så nu vet ni det.

Hemnets köparbarometer ska basera sig på cirka 500 enkätsvar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Är på jakt efter en övernattningsbostad i sthlm (2:a) men har tid att vänta frågan är om "billigare" i klassen runt 2 miljoner med låg avgift kommer sjunka eller om det bara är A-lägen som går ned.
  Tycker nya områden verkar tomma men kanske bara min uppfattning.
  Så vad säger expertpanelen här? Ska man förvänta sig prisfall på ex Brommaplan? Järfälla? Sundbyberg?

  I Hässelby har de sänkt ett mindre projekt med 5% och även fri uthyrning i 2:a hand länkar inte men Brf snödroppsgränd.
  Panikåtgärd för att bli av med dem?
  Tänker mer på att skötseln kanske inte blir den bästa om hälften köper för att hyra ut eller det "nya" normala i nya BRF.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det sjunker även i billigare lägen.

   Radera
  2. Det sjunker väl alltid minst i A-lägen. De sämre objekten sjunker först. Men för att få en riktig effekt måste arbetslösheten öka i storstäderna. Nybyggnationen kommer ju fortsätta att droppa under 2019 så utbudet minskar.

   Radera
 2. flla & bolaggen, du skriver som en Sverigedemokrat :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Tycker det är bra att folk är hjälpsamma och rättar skrivfel.

   Radera
  2. Ja det är bra att folk är hjälp samma! En del sär skriver ju men det kanske är för att att för tydliga vad man menar och ett tecken på hög intelli Jens!

   Radera
 3. Börjar priserna sjunka på riktigt så upphör folk med sitt handlande varpå räntan ånyo sänks. Tror man kommer kunna balansera detta ganska väl. På något sätt kommer man kunna hålla priserna ganska stabilt, "verktygen" är många. Ingen vill ha sjunkande priser, då upphör byggandet, och vad ska då alla byggare ta vägen. Vill man omfördela förmögenheten bland befolkningen så att fler har råd finns även där en mängd med verktyg. Folk röstar ändå som dom alltid gjort.

  SvaraRadera
 4. Hur mappar tex olika HOX index till denna köparbarometer historiskt?

  SvaraRadera
 5. Det som verkar vara hyggligt följsamt är att när index stiger så har i regel priserna gått upp och när index har sjunkit så har priserna i regel gått ner. Dock är index ofta varit negativt trots att priserna har stigit och i ett tveksamt fall det motsatta.

  SvaraRadera