Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-01-31 10:21

Guldpriset nära högstanotering i svenska kronor

Guldpriset har gått starkt sedan årsskiftet och stigit nästan 5% och ligger nu bara 4% under högsta noteringen i svenska kronor någonsin. Samtidigt uppges det att delar av sammanfallande Venezuelas guldreserv lastats för att flygas till Ryssland.
Guldpriset i kronor per gram. Källa: Liberty Silver. Återpublicerad med tillstånd.
Guldpriset ligger alltså mycket nära högsta notering i svenska kronor. Uppgången sedan årsskiftet är cirka 5% och det återstår bara drygt 4% för till högstanoteringen på 400:- SEK per gram. Vän av ordning konstaterar dock att Stockholmsbörsen har gått bättre än så och OMXS30 ligger på +8.03%.

Mediauppgifter hos Bloomberg uppger att 20% av Venezuelas guldreserv ska ha gjorts redo att lastas på en rysk Boeing 777, med okänd destination. Landet är skyldig Ryssland och Kina miljarder, men det kan förstås också handla om att diktatorn Maduro med anhäng helt enkelt tänker sticka med miljarderna.

Det ska handla om 20 ton guld, vilket om det avser metriska ton handlar om knappt 8 miljarder kronor.

Trumpregeringens säkerhetsrådgivare John Bolton varnade på Twitter alla marknader för att handla råvaror som "Maduro-maffian" stulit från venezuelas folk.

Ingen länk till Bloombergs artikel: www.bloomberg.com/news/articles/2019-01-30/venezuela-has-20-tons-of-gold-ready-to-ship-destination-unknown.

Liberty Silver, som bidragit med grafen ovan, är reklamkund på bloggen. Detta inlägg är dock ej sponsrat, utan sker helt på bloggens eget initiativ och utan någon form av ersättning. Bloggen har enligt överenskommelse rätt att använda tjänstens grafer enligt ovan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Hmmm... börsen +8% i år, hämtat in lite mindre än halva tappet sedan okt-18 och guldet har rusat... Vad skall man tro? Tur att man har doppat fingrarna i båda syltburkarna, men klurigt är det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I SEK går nästan vad som helst bra då vår valuta även sjunker i värdering samtidigt som börsvärdena ökar. Som Svensk är man alltid vinnare. Inte i köpkraft kanske men i alla fall i antal kronor.

   Radera
  2. Funderade på det, men SEK/USD har ju rört sig obetydligt i år, +1,82% sedan nyår.

   Radera
 2. Har sålt guldet för att investera i ett husprojekt. Antar att jag är rätt ensam om det här, nästan excentrisk. Nästa steg blir att samla flaskor med urin.

  SvaraRadera
 3. En fråga som infinner sig: i august 2011 peakade guldet på $1845/oz (idag $1322/oz). Samma stora skillnad i SEK finns inte utan som bloggaren säger är vi mycket nära peak guld i svenska kronor, men långt ifrån i USD.
  Vid augusti-2011 peaken betalade vi 6,30 SEK för en USD.
  ???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, det är inte guldet som gått upp, det är kronan som faller.

   Radera
  2. Guldet gör vad guldet gör. Bland annat en hedge mot devalverande valuta. Igår föll USDSEK från 9.09 till 9.02 medan guldet samtidigt stod nästan helt still i SEK räknat.

   Radera
 4. https://cornucopia.cornubot.se/2011/06/marknadsbubblans-anatomi.html

  Magiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Långsiktigt är guldet x-axeln.

   Radera
  2. https://www.libertysilver.se/diagram/?fromIndex=SEK&toIndex=XAU&period=MAX&weightUnit=g

   Radera
 5. Irriterande att man inte kan placera sina PPM-pengar i fysiskt guld och silver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pacific precious är väl rätt nära, i alla fall när man är begränsad till fonder

   Radera
  2. Den har jag missat faktiskt. Ser ut att vara intressant.

   Radera
 6. Fakta uppdatering, Reuters rapporterar att guldet kommer säljas till UAE. 15 Ton just nu och med framtiden planerat till att sälja ut totalt 29ton. Betalning kommer ske i Euro. Att transporten sker eventuellt med ett rysk flygbolag handlar nog mer om att de struntar i USA:s sanktioner mot Venezuela. Liknande affärer har historiskt gjorts med Turkiet.

  SvaraRadera