Cornucopia?

Aktuellt

Anställda LO-medlemmar - ovanligt folk

Fackförbundet LO:s ordförande Thorwaldsson ska avgå. LO-medlemmar är allt ovanligare och LO-medlemmar med någon form av anställning är ovanl...

2019-01-11 13:08

Gammal är äldst - guldet fungerar fortfarande som hedge mot börsen

Under hösten har den gamla sanningen att guldet fungerar som hedge mot börsnedgång återigen bekräftats. Inget nytt under solen, men inför lågkonjunkturen kan detta vara värt att påminna om.
Guldpriset i SEK per gram. Återpublicerad med tillstånd från Liberty Silver.
För svenska börsen finns det flera ingångsvärden som kan nyttjas som hedge mot börsnedgång. En är den svenska kronans skvalpvaluta. Tillgångar i andra valutor kan därmed gå åt motsatta håll mot börsen.

När det skakar i USA eller på brett på världsmarknaderna går också generellt guldpriset upp kontra börsen och agerar som en hedge, vilket vi sett nu under hösten.

För oss svenskar blir det en dubbel kombination att använda guld som hedge mot börsnedgångar. Vi får både effekten av svenska kronan och av att guldpriset stiger mätt i dollar. Se nedan.
Guldpriset mätt i OMXS30. Återpublicerad med tillstånd från Liberty Silver.
Grafen ovan visar tydligt hur guldpriset steg som mest 30% mot börsen från slutet av december. Tillgångar i guld ökade på kort tid sin köpkraft i aktieindex med 30%.

När börsen nu återhämtat sig i en tjurfälla har förstås guldet fallit tillbaka igen. Hedgen fungerar, men det behövs en avvecklingsstrategi, för när man ska gå ur guld och in på börsen igen. En variant är förstås att trejda med pappersguld och börsindex, men detta kräver förstås timing och heltidsarbete.

Fördel med fysiskt guld är att det är svårare att trejde, betydligt svårare. Därmed är man begränsad till att följa de stora rörelserna. Eller så håller man guld kontinuerligt för bättre riskjusterad avkastning. Rekommendationen brukar vara 10-15% av en portfölj. Det betyder inte att man får bättre avkastning, men att man minskar risken, t ex dämpar effekterna av börsnedgång.

Vi går nu in i lågkonjunktur, eventuellt rent av recession och det inte bara i Sverige. Även denna gång kan vi förvänta oss att guldet kommer fungera som hedge, men som vanligt lägger man aldrig alla ägg i samma korg.

Många nybörjare stirrar sig blinda på guldets pris i dollar. Detta är totalt ointressant som svensk boende i Sverige med inkomster och utgifter i kronor och inte i dollar. Som översta grafen visar är i själva verket guldet nära ATH i svenska kronor, och det enda som egentligen skiljer sig mot ATH var en mycket kort spik i priset runt skuldkrisen.

Graferna i inlägget kommer från Liberty Silver, som är annonsör på bloggen. Detta inlägg är dock inte reklam, och bloggen har inte fått någon annan ersättning än tillstånd att använda grafer från Liberty Silvers graftjänst.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Hur var det nu grafen över bubblans anatomi såg ut igen? Just det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju iofs förklara likheten pga symmetriskäl...

   Radera
  2. Hehe, ganska bra iakttagelse :)

   Hur som helst så är väl allt i en bubbla nu när pengarna flödar fritt.. Själv köpte jag silver 2012 som verkar vara en rätt kass investering :(

   Radera
  3. Papperspengar med inkompetenta politiker och centralbankschefer som enda uppbackning är den ultimata bubblan.

   Radera
 2. Själv samlar jag på järnskrot därför att det blir attraktiv restprodukt i restkulturen. Innan dess är det något av den säkraste investering man kan göra. Mycket bättre än aktier, för att inte tala om fonder, där man blir blåst av finanssystemet. Bättre än det tramsiga STEG-3 är att gå med i skrotsamlarrörelsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Odlingsmark och skog är väl bättre? Särslillt om vi endast till 50 procent är självförsörjande. Visserligen krävs kunskap också. Rysstrollen kaske kan hjälpa till på den punkten..

   Radera
 3. Sålde själv av allt mitt guld 2012-2013 då guldet slutade stiga. Gick sedan in med pengarna på börsen och här har pengarna växt på bra. Guldet har däremot gett en mager avkastning sen dess. Ja väljer själv bort guldet även framöver då jag tror börsen kommer ge en bättre avkastning över tid.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 4. När kommer fredagsmyset? Själv står jag snart i begrepp att lägga pannan i djupare veck än Henric "tidelagar'n" Schartau i snålblåsten, lätt framåtlutad ta mig hem, blanda en stadig grogg enligt Frans Olof Asks favoritrecept (lika delar Beyaz, hormoslyr och spolarvätska) samt slutligen iföra mig s k "mysdress" - dvs ett par antika kalsonger som tillhört Johan Gottlieb Fichte, en djellabah av kamelhår som jag fått i present av Yahya Abu el Hammam för diverse tjänster och såna där lustiga tofflor som den grekiska högvakten har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan nog dröja ett tag så här får du lite avslappnande pausmusik medan du väntar:
   https://youtu.be/GGe6-xzbISw

   Radera
 5. Själv samlar jag aluminium. Ölburkar faller inte i värde, inte nominellt i alla fall.

  SvaraRadera
 6. Har köpt fysiskt guld. Ska köpa mer. Har ingen aning om hur det kommer gå. Litar på magkänsla.

  SvaraRadera
 7. Egentligen är det ju oväsentligt att prata om priset på guld i fiatvalutor. Filosofin bakom att köpa guld är att guld är värdefullt, och kommer att vara värdefullt framöver också. Valutor har kommit och gått, guldet har bestått. Sen finns det inga garantier för att guldet kommer bevara all köpkraft i framtiden, men helt värdelöst kommer det inte vara. Det har det inte varit någon gång i historien.

  SvaraRadera
 8. Allt mitt guld gick till Finland 1940..

  SvaraRadera
 9. Satsa på smör nästa gång. Ätbart stuff.

  SvaraRadera
 10. Vågar man lita på BuillonVault? Vad händer ifall dom konkar? Vart vänder man sig då? Finns det någon statlig garanti från Storbritannien eller Schweiz där dom Europeiska guldvalven påstås vara belägna. Någon som vet? Källa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolla deras FAQ

   "While it is in a BullionVault client account at the bank your money - like all money held in bank accounts - is subjected to a risk of the bank's own insolvency - but not BullionVault's.

   But BullionVault gold, silver and platinum is yours outright, so there is no credit exposure either to the bank, or to the vault operators, or to BullionVault. All three could fail, and all your bullion would still be yours and would be returned to you in full by a liquidator. This is the essence of direct physical ownership of bullion held through BullionVault's custody arrangement. "

   Radera
  2. Ja men pengar på banken garanteras i alla fall upp till en viss nivå av ett statligt institut som ersätter dig. Det finns tydliga regler både på EU nivå och nationella nivåer som reglererar detta. Finns det sådana regler även för GULD. Är det den Schweiziska Finansinspektionen man hör av sig till ifall banken, valvet och BV konkar samtidigt så löser dom så att man kan komma ner och hämta sitt fysiska guld? Det är lite det man undrar över.

   Radera