Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2019-01-01 22:26

Främmande UAV observerad i Suwalki-korridoren

En misstänkt främmande UAV har observerats i den litauiska delen av den strategiskt mycket viktiga Suwalikikorridoren. Den obemmannade populärt kallat drönaren upprätthöll sig vid den europaväg som utgör livsnerven för att försörja baltstaterna och upprätthålla dessas landkontakt med sina demokratiska västerländska allierade i den ömsesidiga defensiva förvarsalliansen Nato. Tillägg: Ser ut som twittraren har en skada på sin lins, och det alltså inte är en UAV.
Bloggens eget foto från platsen för den observerade UAV:n, dock foto i norrgående istället för södergående.
Suwalkikorridoren är benämningen på den smala 65 km breda passage mellan den ryska genommilitariserade exklaven i Königsberg och Vitryssland, som är enda landväga försörjningsleden för de tre demokratierna Estland, Lettland och Litauen. E67 är här den enda landvägen för kontakt med ländernas allierade demokratier i den ömsesidiga defensiva försvarsalliansen Nato.

I denna mycket taktisk säregna terräng kan tredje världskriget inledas med att Kreml-diktaturen stänger av landförbindelsen till demokratierna i Baltikum. E67 är enda vägen lastbilstransporter kan gå till baltstaterna, inklusive långväga transporter av pansarfordon för undsättning av Baltikum.

Ett konto på Twitter postade den 30:e december ett foto på en främmande UAV i anslutning till där E67 omges av som absolut flackast terräng, en bit söder om korsningen mellan E67 och E28, där den senare leder till den ryska exklaven i Königsberg.
UAV:n är förstås rätt liten på fotot, men på dess form ser det ut som en rysktillverkade ZALA 421-08, som kan uppträda fjärrstyrt eller förprogrammerat autonomt.

Platsen är cirka 35 km till gränsen till exklaven i Königsberg, och flygtiden för ZALA 421-08 är 90 minuter. Som lägst är hastigheten 65 km/h och det är alltså inga problem att flyga från ryskt territorium i det forna tyska Ostpreussen till platsen för observationen, och tillbaka igen. Till saken hör att Natoförband ska ha uppträtt i närheten.

Bloggen har avslöjat omfattande UAV-spaning mot svenska övningar på bland annat Gotland och Vintersol, och en rysk vingdrönare ska tidigare ha kraschat utanför polska staden Orzysz, där Polen har ett regemente, och USA:s stridsgrupp på cirka 1000 man i Nato Enhanced Forward Presence är stationerad. Det ser alltså sannolikt ut som att den ryska diktaturen kartlägger demokratiernas försvarsförberedelser på vad som kanske är Europas strategiskt viktigaste vägsträcka.

Det finns ingen anledning för någon att flyga en UAV på denna plats. Det finns ingen boskap att övervaka, och inga grödor att övervaka så här års. Dessutom upprätthöll sig Nato-förband i området vid tillfället.
Orzysz.
Det ser alltså ut som att ryska intrång och krigsförberedande inhämtning på de västerländska demokratiernas territorium fortsätter och att man alltjämt vågar uppträda i dagsljus över andra länders territorium.

UAV-observationerna på svenska övningar fortsätter för övrigt och det är mycket komplicerat att plocka ner dessa UAV:er i fredstid och med fredstida säkerhetskrav för allmänheten. Även den defensiva försvarsövningen Aurora stördes av främmande UAV:er.

Tillägg: Ser ut som fläcken på twittrarens foto är en skada på linsen, då en i princip identiskt placerad fläck dyker upp även på andra foton.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Polisen borde ha många egna drönare med bra kameror för att åtminstone se var de spionerande drönarna tar vägen och därmed få lite större möjlighet att ta någon inblandad.

  Också militären bör få fler drönare för spaning.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns bra system som är "combat-proven"
   Här är ett av flera
   http://www.chess-dynamics.com/auds/

   Svårigheten är förstås att på förhand veta var dessa system ska ställas ut.

   The AUDS Team brings together three leading British companies, each with the unique capabilities required to create an effective counter UAV system. The A400 series air security radars are able to DETECT small UAVs in all weather conditions, 24 hours a day flying in urban areas or near to the horizon. The Hawkeye Deployable System (DS) and EO Video Tracker, featuring both a long range colour camera and a high sensitivity Thermal Imager (TI), along with state-of-the-art video tracking technology, is able to TRACK the UAV and, combined with radar target information, classify the target. The operator is then able to make a timely and informed decision to use the smart RF inhibitor to selectively interfere with the C2 channels on the UAV allowing the system to DISRUPT the UAV’s mission. The smart RF inhibitor uses directional antennas to achieve maximum range of operation with minimum colateral effect.

   Radera
 2. Det här tyckte jag var intressant i @balticjam´s flöde. En retweet från @Spy_Stations:
  Numbers Stations


  @Spy_Stations
  24 dec. 2018
  Mer
  Lukashenka said Russia is no longer a brotherly nation and wants no equal partnership

  Är Putte och Lukas osams?

  SvaraRadera
 3. Polisen skall väl jaga olagliga fyrverkerier?

  SvaraRadera
 4. Skjut ner!
  Gräv ner!
  Tig!

  SvaraRadera
 5. Den där skjuter ju bloggens läsare lätt ner med en hagelbock i kaliber 12 med vanlig jaktammunition ;)

  SvaraRadera
 6. En sådan underrättelseinhämtning, för en nation, kan naturligtvis utgöra en liten bit av pusslet, men är kapacitetsmässigt låg. Satellit, flyg och signalspaning kombinerat med fysisk närvaro eftersom området inte synes vara avlyst har en mycket högre kapacitet. Däremot har det en effekt som att peta med en pinne i en myrstack och avleda uppmärksamheten och tanke från något annat.
  Jaak

  SvaraRadera
 7. Borde inte vara något problem att låta egna drönare jaga främmande drönare, bara ha sådana i beredskap vid tex övningar , lås på målet och flyg rakt in i det, fixat och klart.

  SvaraRadera
 8. Spaning på främmande makt är väl ändå något som alla sysslar med?

  För övrigt är det ett tag sen man hörde nåt om dramat på sjön vid Kertj, nästan så att man börjar tro på att det inte eskalerar till krig.

  SvaraRadera
 9. God fortsättning alla cornucopier!

  Året startar upp med högt tempo, drönare i flaskhalsen, Kina hotar anektera Taiwan med vapen om så behövs och det stora orosmomentet Ukraina/Ruserna!

  Just nu lär det finnas åtskilliga tusen stridsfordon uppställda på utökade baser runt östra Ukraina inom 50 km avstånd från gränsen norr,öster och söder därom.

  Vem som hotar vem är ju bara en tidsfråga innan vi får svaret?

  I vårat eget land har tänkarna framlagt förslag på utökade anorektiska förband till försvar av moderlandet pga inrikespolitiska skäl med tanke på alla jobb som kommer att behövas i framtiden efter raserandet av städer, byar, infrastruktur, invalider mm

  SvaraRadera
 10. @Cornu: skulle du inte kunna skriva ett blogginlägg på hur den svenska upprustningen till 3-2-1 eller 4 brigader kan se ut i praktiken? Jag tänker mig t ex att officersbrist borde bli en flaskhals som tar lång tid att lösa när arméns förband i princip ska fördubblas?

  SvaraRadera
 11. Den sågs 35 km från gränsen.... Räckvidden är enl wikipedia: Radio link: 15 km....
  Det betyder i sig ingenting, den kan ha startat och styrts från en person i Litauen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Radiolänken, ja. Den kan flyga betydligt längre vid autonom flygning (förprogrammerad), eller om man har en operatör ombord på en TIR-lastbil en bit in i landet.

   Radera