Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2019-01-24 19:13

Första förvärrade världsläget 1914-1918 och andra förvärrade världsläget 1939 - 1945

"HÅLL MIN ÖL!" - SVT 
"Med Georgien 2008 syftar han till konflikten mellan Georgien och utbrytarprovinsen Sydossetien, då Ryssland enligt den georgiska regeringen förvärrade konflikten." - SVT Andreas Öbrink, Martin Lindstam 2019-01-24
Vi fortsätter väl på hur Kreml-diktaturens narrativ sprids i svensk media. Det tvångsfinansierade SVT kallar nu Rysslands invasion av Georgien 2008, inklusive ockuperandet av stora delar av landet, sänkandet av Georgiens flotta, samt en pansaroffensiv mot landets huvudstad för förvärrat läge, och att det bara är så enligt den georgiska regeringen. Bloggen vänder sig skarpt mot detta normativa värderande formulering från SVT. Korrekt ska förstås vara det neutrala "förändrade", inte "förvärrade".
Stridsvagn av modell T-72M1 kan användas i förvärrade lägen.
Jag hade egentligen tänkt skriva något om ekonomi nu på kvällen, efter dagens inlägg om ryska kränkningar av svenskt territorium med beväpnade jaktplan och signalspaningsplan, samt hur TT för fram den ryska Kreml-diktaturens narrativ.

Men då utbrister SVT "HÅLL MIN ÖL!" enligt ovan.

Den 7:e till 12:e augusti invaderade ryska 58:e armén, 42:a gardesdivisionen, luftlandsättningsförband mfl arméstyrkor uppåt 100 000 man, plus flotta och flyg, Georgien. Man intog flera stora georgiska städer, t ex Gori, Poti, Zugdidi och inledde en pansaroffensiv mot huvudstaden Tblisi. Man sänkte större delen av Georgiens flotta samt intog de flesta hamnstäder. Innan huvudstaden föll kapitulerade de georgiska trupperna och ett fredsavtal slöts, varefter Ryssland utökade de ockuperade områdena i Georgien. Kriget hade inletts med att ryskstödda sepratatister anföll och dödade georgiska poliser inne i det icke ockuperade Georgien, och när Georgien slog tillbaka invaderade den vändande 58:e armén och 42:a gardesdivisionen i en förplanerad fälla.

SVT kallar detta för förvärrad konflikt och i ett sällan skådat slag av historierevisionism och menar enligt citatet ovan att det egentligen bara är den georgiska regeringen som hävdar detta.

Bloggen vill härmed protestera mot bruket av ordet förvärrade. Det är normativt och lägger värderingar i det inträffade. Korrekt objektivt ordval istället för krig ska vara förändrade läget.

Vi drar oss till minnes ett antal förvärrade lägen genom världshistorien.

30-åriga förvärrade läget.

Stora nordiska förvärrade läget.

Första förvärrade världsläget 1914 - 1918, initialt känt som stora förvärrade läget.

Andra förvärrade världsläget 1939 - 1945.

Kalla förvärrade läget.

Det förvärrade läget i Vietnam.

Femdagars förvärrade läget i Israel.

Yom Kippur förvärrade läget.

Det förvärrade läget mellan Iran och Irak.

Det förvärrade läget i Gulfen.

Och inte att förglömma det inbördes förvärrade läget i Syrien.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

17 kommentarer:

 1. Man blir fan mörkrädd...

  SvaraRadera
 2. Förslag på statlig åtgärd: krigsplacera journalisterna i fråga, i sin tjänst som just journalister. Kalla in dem på repetitionsutbildning, säg två månader. Ge dem utbildning. Delta eller fängelse och sparken. Om detta inte hjälper, mer av samma.

  SvaraRadera
 3. Läste just de där hos SvenskaValdemirTelegrafisten...
  Blev irriterad och tänkte, "cornu har säkert skrivit om nå annat skit jag kan läsa."

  MEN NEJ! De är fan vansinne de här.. SVT som ska vara de vi ska lita på i kris och krig beter sig så här..

  Jag tycker det blivit ännu mer Pro-rysk skit på senaste också.. nåja.

  SvaraRadera
 4. Förvärrat kärnvapenläge.

  SvaraRadera
 5. Man vill väl undvika en förvärrad hysteri hos det svenska folket ...

  SvaraRadera
 6. Ytterliggare märklig artikel av Martin Lindstam där han för ut Putins smutskastande beskrivning av Sergei Skripal som om det vore nån slags nyhet värd svensk tvångsfinansierad media:
  ej länk:www.svt.se/nyheter/utrikes/putin-skripal-var-en-forradare-och-ett-dragg

  SvaraRadera
 7. Glöm inte det drastiskt förvärrade läget under en finsk vinter 1939. Då svenska frivilliga åkte dit för att delta som förvärrande part.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja enligt ryska regering så förvärrade Sverige läget xD

   Radera
 8. Det är när du skriver inlägg som detta som jag inser att du verkligen har gjort dig förtjänt av din svt-foliehatt.

  Från Wikipedia:
  "Ett krig är en organiserad våldsam konflikt mellan stater och eller mellan folk"

  SvaraRadera
  Svar


  1. Pröva engelska WikiPedia?

   "War is a state of armed conflict between states, governments, societies and informal paramilitary groups, such as mercenaries, insurgents and militias."

   Radera
 9. "Kalla förvärrade läget" kan jag se utanför fönstret.

  Jag tycker termen har en brittisk klang, lite aristokratiskt sådär. Lite som The Great Game.

  SvaraRadera
 10. Jag tror inte att alla svenska vänsterpropagandaorgansationspolitruker är onda egentligen. Det verkar mer som att många vänstermänniskor där befinner sig i permanent kognitiv dissonans sedan östblockets kollaps 1989-1991. Detta tillstånd hos dem kunde ha runnit ut i sanden på tio år, men sedan kom ju revolutionsvalet i Venezuela och gav dem en ursäkt att åter embrejsa sina gamla hallucinationer och predika med övertygelse för en ny yngre generation. Nu kollapsar även Venezuela framför världens ögon och således drabbas dessa människor (både den äldre och den yngre generationens socialister) ånyo av kognitiv dissonans. Kunde man objektivt mäta kollektiv psykisk instabilitets konjunktursvängningar så finns det många meltdown-hotspots inom svensk media och vänsterhållna samhällsinstitutioner just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker du Ryssland är bättre eller sämre nu när det inte längre är kommunistiskt, och på vilket sätt?

   Radera
  2. Nu pratar vi om Venezuela, landet som en kort tid föreföll ge upprättelse till alla våta drömmar om att kommunism skulle kunna fungera, landet som några korta år skapade hallucinationer hos vänsterblivna om att sovjetimperiets fall var slumpmässigt olycksfall i arbetet när det i själva verket berodde på ett strukturfel.

   Radera
 11. Det blir lätt mest förvirrat när man är så känslig för ordval som det här blogginlägget ger intryck av, blandat med eventuell ironi.

  Vilken del av kriget eller upptrappningen inför kriget är det som avses med uttrycket "förvärra" i det här sammanhanget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Normalt håller jag med om att denna typ av raljerande inlägg är att göra en höna av en fjäder men i det här fallet tycker jag det är motiverat. Formuleringen är mer än olycklig. Inte bara förminskar man Rysslands inblandning, man antyder också att inblandningen eventuellt är påhittad av Georgien.

   Radera
 12. Glöm inte heller det förvärrade koreanska läget som inleddes 1950 och med denna vokabulär kan anses pågå än idag...

  SvaraRadera