Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2019-01-03 18:06

Church of S:t Jobs har inte längre högsta börsvärdet - Hemberg tror på snäll lågkonjunktur och -14% på börsen i år

Church of S:t Jobs (NASDAQ:AAPL) har inte längre världens högsta börsvärde, utan det ser just nu ut att vara Microsoft. Apple-aktien har i skrivande stund fallit 7.97% på NASDAQ-börsen. Och Claes Hemberg, fd sparekonom hos Avanza vågar nu vara negativ.
Marketscreener (fd 4-Traders) uppger att Apple har ett börsvärde på 749 GUSD, vilket är lägre än vad Microsoft med 776 GUSD har. Efter att större delen av det senaste året varit det företag i världen som haft högst börsvärde så har Apple nu fallit från den tronen, även om det kan ha hänt innan årsskiftet. Möjligt att Microsoft inte är störst, men den är det bland de jag tittat på.

Apple är nu ner 37% från toppen, medan Microsoft bara är ner 15% i IT-kraschen 2.0. Det är rätt spektakulärt då vi talar om rätt stora summor här.

Microsofts värdering med p/e 22.76 på estimat för 2019 års resultat är dock högre än Apples p/e på 11.88. Björnen konstaterar att Microsoft alltså nästan kan halveras i kurs, medan tjuren menar att Apple kan dubblas.

Verkligheten är att när väl björnmarknaden tagit fart så brukar omvärderingarna bara ske i riktning nedåt. P/e 11.88 för ett bolag som Apple kan verka billigt, men det förutsätter förstås att man levererar enligt prognos. Vilket man nu inte gjorde utifrån den vinstvarning som just nu fått aktien att falla 7.97%.

Överlag har börserna öppnat året negativt. 

Avanzas tidigare så kallade sparekonom Claes Hemberg är numera oberoende (=utan anställning) så han säger hos Realtid.se nu att börsen kommer gå -14% under 2019 när det inte längre behöver haussas åt arbetsgivaren. Det kallar han en "snäll lågkonjunktur". Undrar hur en elak lågkonjunktur ser ut? Och kom ihåg - dina stockpickade aktier kommer gå sämre än index.

Länsförsäkringars privatekonomiska expert tror dock på stigande börs och Swedbanks analyschef vill inte svara. Så kan det gå när man har en arbetsgivare som vill att alla prognoser för småspararna alltid ska vara positiva, så de inte säljer av utan snällt fortsätter att betala förvaltningsavgifter på dyra aktiefonder även vid nedgång.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Det roligaste är att Mac-fans/Sheeple/Apple-Church-Choir I Sverige nu skriker "det här är för att det är TRUMPS fel. APPLE är bäst!"

  tragiskt hur så kallade "journalister" I detta land ska få allt till att det är Trumps fel. kanske är så att deras journalistik är så dålig att de måste sätta den bakom pay wall av den anledning. Så att intepålästa kan genomskåda dem.

  SvaraRadera
 2. Varför just -14%? Vad är det han refererar till när han säger ner 14%? OMXS30?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Slicka på fingret och håll upp det i luften. "Hm, det blir nog -14% i år".

   Radera
 3. Även i Kina har många varit beredda att betala en premium för Apples produkter. Men efter att nationalklenoden Huaweis CFO blev arresterad i Kanada så är det inte alls lika många som är beredda att betala denna premium eftersom det inte alls är lika coolt längre. Sägs det.

  Guldet gjorde ATH idag i AUD och noteras högt även i CAD. Bra för Wesdome som är upp 5% sist jag kollade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja när guldet får köpsignal i alla valutor är det dags att köpa. Tekniskt sett ser det bra ut om 1360-1366 bryts på veckobasis. Kanalbrottet uppåt borgar för test av nämnda nivå men räkna med att man måste klara 1300-nivån på veckobasis först.

   Blir det kris på lånemarknaden, t.ex den s.k leverage-marknaden och junk, kan det gå undan. Just nu pågår i det tysta (utanför MSM-radarn) en escape!!


   Radera
  2. Ja, men trots allt så är det USD som styr det mesta och ska mer pengar från institutionella aktörer söka sig till guldet så är 1360 en viktig nivå.

   För aktierna/HUI så är det i första hand 170 som gäller och SMA 200.

   Jag tror vi får en ny stigande trend iom Q4-rapporterna där stigande guldpris och fallande oljepris börjar att slå igenom.

   Jag nämnde CAD eftersom favoriten Wesdome har sina stigande intäkter i den valutan och det är lätt att tro att dessa inte är historiskt höga per oz eftersom guldet i USD är så långt i från ATH.

   Radera
  3. Intressant att 2årsräntan i USA faller kraftigt och nu ligger under styrräntan, dvs marknaden prisar in räntesänkningar kommande 24 mån och fed har nog höjt klart för den här cykeln. Vem vet om det inte blir QE igen, everything bubble behöver väl det och då var fed först tvungna att säkra förtroendet för systemet genom agerandet i december.

   Wesdome upp 7% idag. Stabilt.

   Radera
  4. SIWOTI: Bra för Sverige. Då kommer Riksbanken launcha räntesänkningar och helikopterpengar.

   Radera
 4. Yes, min beräknade målkurs (huvudpivot) om 144 usd har nu nåtts. Är Apple fortfarande en tillväxt-aktie är detta en lämplig ingångsnivå. Antingen köper man direkt eller så inväntar man en mindre basupbyggnad i syfte att relatera till övriga marknaden som ser ut att kunna få ytterligare minst en mindre nedgångsvåg före större rekyl uppåt. Fortsätter Apple däremot nedåt under nuvarande stöd finns anledning att vänta till nästa stöd runt 116usd. Går vi dit direkt utan större rekyl t.ex mot 175usd finns det skäl att bedöma Apple´s tillväxt-case som över. Läste en analys där Apple nu jämförs med Nokia när det gäller utmaningar.

  Även om Apple´s profil som tillväxtaktie närmar sig slutet finns anledning att tänka sig ett köp på denna nivå (p/e 11) eftersom få aktier faller längs en rak linje någon längre tid. Nu har vi sett ett fall på dryga 38% på kort tid. I ett sådant scenario kan nuvarande nivå också utgöra A-nivån i en längre mer pessimistisk A-B-C-rörelse nedåt där B-vågen är en större rekyl uppåt.

  Jag ser framför mig att Apple måste ompröva sin utdelnings-policy för att behålla intresse. Den är alldeles för snål om nu tillväxttakten av marknaden bedöms avta. Utöver det har man förlorat mycket cash på dyra aktieåterköp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi börjar väl snart nå den nivå då marknaden för smartphones är globalt mättad. Approximativt är nog de utvecklade länderna, Apples huvudmarknad, redan där.

   Jag tror vi kan se detta också i att Apple generellt höjt priserna och lanserat olika lyxmodeller det senaste året eller två. Och att man inte längre redovisar antalet sålda enheter förstås.

   Radera
  2. Många ser det största hotet mer kortsiktigt dvs att "rikare" konsumenter inte längre vill produkt-uppgradera sin tfn lika ofta. Inte minst om vi ser konjunkturmässigt på det hela där inkomster och tillgångspriser minskar.


   Noterade igår att kursen för Apple inte lyckades avsluta över/på pivoten 144 vilket får anses som en svaghet i det längre perspektivet. En större rekyl lär dock komma i spannet 116-144 usd där nivåerna 131 (Q2-topp 2015) och 121 usd (gap) är intressanta att bevaka för ev. bottenformationer. Skulle kursen falla under 105 ligger 89 usd i farozonen som antagligen utgör sista utpost(pivot) för att inte Apple ska riskera ett Nokia-syndrom :). Ytterligare ett gap finns vid 98 usd.

   Apple meddelade alltså att Kina stod för hela försäljningstappet (mot budget). Alltså har julförsäljningen i väst t.ex gått enligt plan. Hur ska vi verifiera det när man inte längre ska redovisa produkt-försäljning?

   Eftersom jag tror på ytterligare en börs-våg nedåt före större rekyl avvaktar jag nu Apple´s rörelser för ev. köp. Apple är trots allt världens mest ägda aktie så en negativ marknad lär fyllas med utbud pga det nya osäkerhetsläget. Rapporten (Q1)kommer först om en månad, dvs 29 januari. Dessutom väntar nog de flesta på nya riktkurser från analytiker-kåren. Avvakta alltså.

   Radera
  3. Nokia krossades av interna problem samt att de inte hängde på teknikskiftet till den nya vågen av smartphones, men det ägde rum i en våldsamt växande marknad. Jag skulle tro att dagens tillverkare istället mest ser en stagnerande världsmarknad ifall snart 'alla' eller åtminstone 'alla med pengar' redan har en smartphone som är tillräckligt bra för att scrolla Facebook.

   Apple verkar fortfarande ha växt med typ 10-15% senaste året, men kanske man kommer att se en kylslagen omvärdering av branschen hos investerare när de inser att sötbrödesdagarna är över.

   Radera
 5. MSFT möter som sagt lågkonjunkturen i en rysligt stark position, så *lite* spännande är det att se hur de klarar värderingen under en lågkonjunktur ändå. Utfallen de senaste 6-7 åren har inte varit sådär överdrivet snälla för Microsoft, de har bara lyckast få en organisation som passar in i 2018 och därmed är det rent av meningen att inte alla satsningar ska bli långlivade.

  SvaraRadera
 6. Apropå recession så visar FTSE 100 ett typiskt recessions-börs-mönster och ex. på topp-volatilitet när man redan i början av 2018 dippade under botten från 2017 varefter man toppade även 2017-toppen för att återigen nyligen dippa under 2017-botten men även under den tidigare 2018-botten från Q1. Recession senast 2020!

  Nej detta är nog inte Brexit-rädsla främst. Den brittiska ekonomin har gått utmärkt sedan folkomröstningen 2016. Även börsen har gått ok om man jämför med övriga Europa dvs (sämre än Tyskland och Sverige). Men nu gäller säljsignal Q1 2018 med potential att nå t.ex 5.700 (-15%). Pundet fortsätter sitt ras vartefter!


  SvaraRadera
 7. Såg på ett youtubeklipp om en molntjänst i Las Vegas som de driver med MacMini. Nu börjar de byta till Mac Pro som ska visst fungera bättre. Jag gick in på Apple och kollade deras bästa modell och vad den kostar: 78 500kr!!!!!
  Min bil kostar mindre!

  Iphone x värstingmodellen med Apple care kostar runt 20 000!

  Inte konstigt att det går dåligt. Människor har mindre och mindre pengar att röra sig med. Lågkonjunkturen är här och alla som har nyare mobiler har nog börja tänka att den 1 år gamla mobilen klarar sig förmodligen ett par år till.

  Sen har Apple inte kommit med något nytt på senare tid. De lyssnar inte på sina kunder (tex om hörlursuttaget). Priset för det du får för pengarna är väldigt högt.

  Hade det inte varit för spionage så hade jag nog köpt Xiaomi eller Huawei istället.

  Och ja, jag själv är både Mac och Iphone användare. Nöjd med kvaliten men inte till de priserna...

  SvaraRadera
 8. "Och kom ihåg - dina stockpickade aktier kommer gå sämre än index."

  Varför tror du det? För det första vet du ju inte vilka aktier det rör sig om så för att kunna påstå något sådant så måste du menar att alla aktier skall gå sämre än index, dvs medel. Trovärdigt? Nej.

  Det man kan förvänta sig är nog att pickade aktier kommer gå som index.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag skrivit om tidigare så kommer de aktier som gick bra på uppsidan inte vara de bästa på fallande börs. Det var de jag avsåg. Många oerfarna kommer sitta kvar med aktier de gift sig med och som var bra under börsuppgången, men ofta blir katastrofala åt andra hållet.

   Radera
  2. Alla har såklart pickat nya aktier vid toppen.

   Radera
  3. Det utgår från att man pickar aktier som skall vara bra på kort sikt och sen håller dem långsiktigt. Naturligtvis tveksam även om man lyckas bra med pickingen.

   Rimligare vore väl att om man pickat aktier för deras kortsiktiga förtjänster att man omvärderar dem regelbundet så bör man ju picka nya om inte vid toppen så iaf någorlunda i anslutning till det. Speciellt om man pickat aktier som skall göra sig bra under just högkonjunktur så ersätter man dem med aktier som klarar speciellt lågkonjunktur.

   Alternativet om man pickar långsiktigt så bör man ha valt aktier som förväntas klara sig bra över en konjunkturcykel.

   Radera
  4. Anonym, bra formulerat. Bättre än vad jag lyckats med.

   Folk köper aktier för deras kortsiktiga förtjänster, men gifter sig sedan med dem och behåller dem långsiktigt.

   Radera
  5. Det går även att byta ut "köper aktier" mot "är tillsammans med sin partner".

   Radera
  6. Det är i allmänhet svårare att sälja en aktie vid rätt tidpunkt än att köpa den. Det underlättar inte heller om man har en portfölj med 40 bolag varav man knappt minns varför man köpte hälften av bolagen...

   Radera
  7. Det är även svårt att gå ur vid rätt tidpunkt ifall man har fonder. Det är lika mycket det som är problemet som att välja rätt aktier. Det verkar lite som att tesen som framförs är att man kan tänka sina affärer och överprestera någorlunda enkelt, men att överprestera genom att välja rätt aktier är "omöjligt".

   Har man såpass mycket aktier att man inte kan hålla koll på dem så är förfövrigt troligen lika bäst att försöka följa index (vilket man hjälpligt bör kunna redan med ett mindre antal bolag).

   Radera
 9. Börsen upp över 2% idag :))

  SvaraRadera