Cornucopia?

Aktuellt

Löfven: Skärp er "tillsammans för Sverige"

Statsministern höll i en oklipp tagning ett tal till nationen i kväll. Beskedet till svenska folket var att vi ska skärpa oss "tillsamm...

2019-01-05 16:47

Butiksdöden i Sydsverige - inte ett ord om konjunkturen

Expressen har en artikel om hur butiksdöden sprider sig snabbt i Sydsverige. Läsvärt, i synnerhet för alla bortförklaringar till det hela. Ingenstans nämns att konjunkturen är på väg att tvärnita.
Center Syd 2013. Den gången var det också konjunkturen. Sist jag var i Center Syd i augusti hade man både byggt ut och det fanns hyresgäster i alla butikslokaler.
Förklaringsmodellerna till varför butiker stängs ner i ett antal kommuner som Kristianstad, Växjö, Ystad och Trelleborg.

Samtliga kommuner har förstås drabbats av utmaningar och de sedvanliga ursäkterna är att det är någon annan kommun som tagit kunderna, köpcentrum utanför stan eller så är det e-handeln. Flosklerna om upplevelser istället för shopping uteblir inte heller.

Att det återigen är så att konjunkturen viker, verkar inte alls vara en tanke som slagit någon. Kanske är det för jobbigt att tänka på vikande konjunktur, då den får vida större konsekvenser för kommunerna än att några butiker lägger ner.

Adressen till artikeln är www.expressen.se/kvallsposten/butiksdoden-sprider-sig-snabbt-i-sydsverige/. En adress är inte en länk.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

61 kommentarer:

 1. Nu kan jag bara tala för sydvästskåne, men när Emporia byggdes och alla andra skulle expandera med sas det öppet i branschen att befolkningsunderlaget skulle behöva dubblas i regionen för att möta upp tillgången när allt byggts färdigt.
  Men visst bromsar det in och visst handlar fler på nätet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är i Skåne superofta och Center Syd är på väg bort helt. Ingen besöker dem längre, framför allt på grund av att man har Emporia-Hyllinge-Väla+Väla2.0.
   Det är egentligen inte så konstigt att det läggs ner i Lödde då lokalerna är slitna och inte så attraktiva längre när man har fler besökare i de andra centren med fräschare lokaler, fler butiker, större parkeringar och mer lättåtkomliga.

   Vore kul med mer statistik från tex Emporia eller Väla för att få en mer helhetsbild.

   Radera
  2. Är du go eller?

   Center Syd samlar från Lund i söder,Lomma/Bjärred i väst, Landskrona/Rdebäck i norr och lååångt in i heartland Skåne. Väla är nordväst-norra Skåne, Emporia var nyhetens behag och samlar Malmöiter och Näset/Trellehåla men många i min bekantskapskrets säger att efter första besöket aldrig mer, det är som att köra bil i MENA i garaget där med allmänt kaos.
   Även om Malmö har flest innevånare är köpkraften inte större än Uppsala.
   Just att Empori ligger smack vid stationen räddar, de som kör bil kör inte gärna dit.


   Det blir Burlöv, Entre, Nova som dör ut. En del på Center Syd också såklart.

   Radera
  3. Besökte Center Syd i dagarna. Måste säga att det blivit väldigt trevlig. Har dessutom ett rätt stort upptagningsområde.

   Entre är väl redan dött. Burlövs center är jag osäker på. Men med en blivande ICA Maxi där, så kan det nog hjälpa dem. Nova behöver lösa sin katastrofala trafiksituation.

   Radera
  4. Nova får inte lösa sin katastrofala trafiksituation pga den förra politiska majoriteten i Lund (SVMp). Boende i östra Lund handlar på Burlöv Center istället enligt mina bekanta. Nova har endast en fördel och det är att det finns några få butiker som inte finns norr om Malmö annars.
   Ett av mina värsta trafikupplevelser är Väla under mellandagsrea. Jag har aldrig sedan dess upplevt sådant kaos. Det sägs vara bättre idag men logistiken med hela området som är spritt från fd fängelsefabriken i nordost ända ner till Väla 2.0 vid skogen. MEn vet man hur man kör dit från Berga så brukar det lösa sig med trafiken.

   Center Syd är tveklöst det som har bäst trafiksituation av samtliga dessa köplador. Det har dessutom en fördel till med en ICA Maxibutik OCH ett rimligt prissatt lekland inne i köpcentrat.

   Och såklart som bloggaren redan vet om , ett antal Tesla laddningstationer lämpligt placerade vid hamburgerhak med väldigt enkel access från större motorväg.

   Radera
  5. Center Syd riktigt trevligt, mer lättillgängligt än Emporia, som dock hade fler kunder (varit på signering på bägge). CS har väl också Systembolag, och med utbyggnaden och integreringen av Maxi i samma byggnad så finns det en stark dragare i form av dagligvaruhandeln. Plus lite drive-inhamburgerhak direkt vid motorvägen. Teslaladdarna drar kanske inte några enorma volymer, om än köpstarka.

   Gott om (gratis) parkering också, vilket det inte var på Emporia, även om det nu var nästan fullt på CS i kontrast mot tidigare - tror det blivit färre parkeringar med utbyggnaden?

   Oavsett, CS är den jag följt längst, så det blir intressant att se hur konjunkturen påverkar och om butiker börjar slå igen igen och om det gapar tomt på parkeringen på nästa boksignering.

   Radera
  6. Menar du verkligen Hyllinge, Åstors kommun?? Sist jag var där kändes det som att det var väldigt många tomma lokaler. Loppisbutiker och bilars "showroom" räknas inte utan får ses som vakanser.

   Radera
  7. Center Syd området har en lång tradition av outlet och second hand, vilket gör det lite annorlunda och med ett riktigt industriområde bakom sig lite mera diversifierat. För 25 år sedan kunde man hitta riktigt kul saker i sceondhandbutikerna, militärt överskott o sådant.

   Jag servar bilen och lagrar däcken på firmorna i industriområdet, Löddes prisnivå är lägre än gräddhyllan Lomma eller akademikerpåslaget i Lund, även om jag av logistiska skäl även gör vissa bilåtgärder i Malmö.

   Nog om det. Vi får se vad som händer med konjunkturen, för 5-6år sedan var CS riktigt under isen.

   Det är de gamla traditionella som kommer överleva längst, Skåningen är förutom vacker även konservativ.

   Radera
  8. Jag vill slå ett slag för Burlövs Center. Dock finns där en hel del tomma lokaler, och köpgruppen som besöker Centrat, handlar nog i mindre grad på nätet.

   Väldigt smidigt med ärenden såsom Stadium, Systembolag, apotek, TGR eller Akademibokhandel (när de är kalasinköp). Det var kanske inte helt genomtänkt att lägga en COOP längst in dock (men denna ska väl bli ICA vill kan minnas). Jag handlar istället på LIDL över gatan, dessutom har de en återvinningsstation i närheten.

   Mina vanliga ärenden brukar gå på under 1h dörr till dörr, ex återvinning, matinköp modell mindre, stadium, Kjell etc. Bor på mellan Nova Lund o Burlöv Center. Men föredrar Burlöv Center p g a denna grymma logistiken. Om någon vecka fås en elbil, hur det ser ut med laddplatser där vet jag inte. Tanken är att ladda gratis på jobbet, men jag kommer att behöva fylla på ibland.

   Radera
  9. Malmö innerstad dör.....
   Snart bara Kebabhak kvar.
   Vill man handla nått?
   Åk till köpcentret.

   Radera
  10. Niklas!
   Menar du gamla OBS i Burlöv ?
   På parkeringen där köpte jag min första bil !

   Radera
  11. Lund centrum är inte kul att handla i. Ingen parkering och inga toaletter längre för shoppingkunder. Vi gav upp Lund centrum helt när vi fick barn. Inga mammakläder, skötrum, trånga butiker, bussar som redan var fulla med 2 st barnvagnar.

   Malmö centrum är lite bättre på dessa två punkter. Men när man har en bil så lockar det inte speciellt mycket att dra sig in i stadskärnan. Emporia kan man shoppa och avsluta rundan med mat-veckohandlingen på willys.

   Resa med barnvagn och kollektivt är ingen lyckad kombination, helt omöjligt att beräkna när man kommer fram.

   Radera
  12. @Bengt, det är möjligt att det en gång hette OBS. Men det var nog före min tid i Skåneland. Hursomhelst så är det snabbhandlat på detta Center. Som ligger ungefär i krysset mellan E22:an och E6:an samt längs med Lundavägen.

   Radera
  13. Nu är BH här igen.

   Radera
 2. Konjunkturen är säkert en del men framförallt borde det väl vara lätt att räkna ut hur många köpcenter Sverige tål, någon med hyfsade nationalekonomiska kuskaper borde kunna räkna ut detta, vi är ju tio miljoner med viss köpkraft och någonstans räcker ju inte våra pengar till för att hålla alla köplador/center under armarna. C4 i Kristianstad precis öppnat, perfekt timing.

  En annan sak är att butikerna reat sönder sig. Även om man skulle vilja handla enligt normalpris så hinner man ju inte med...black Friday, mellandagsrea, midseason rea ...

  Såg ni förresten på nyheterna där de visade kön till mellandagsrean för fyra år sen för en Elgiganten butik i Stockholmsområdet, jättelång, sen skiftade till samma butik och visade kön inför årets mellandagsrea: 7 personer !!!

  SvaraRadera
 3. Anekdotiskt söder om Stockholm promenerade jag runt på Liljeholms-gallerian såhär efter nyår och möttes av ungefär samma känsla jag gjort i December. Dels hade ju BR slagit igen, men mer anmärkningsvärt var att det var fortsatt mellandagsrea på bra sortiment. De verkar inte haft det jättelätt att bli av med kläder.

  Anekdoter och känslor, men ja, du har helt rätt i att detta inte kan skyllas på e-handel, vilken utgör allt för liten del av svensk retail idag (vad gäller faktiska köp - desto viktigare som en del av omni-kanalen). Rimligen kommer den summan fortsätta öka och öka och öka, men idag är den inte där.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linus, nu har jag inte några siffor. Men ifall låt säga BR omsätter 100 kr 2017, vinst för 2017 blev 1 kr. 2018 omsätter man 98kr, vinst för 2018 blev kanske -0,50kr.

   VD:n kallas in till styrelsen, även mannen med kristallkulan.
   VD:n förklarar sig, att internethandeln ökat ifrån låga nivår med kanske 2%. Och vi har förlorat motsvarande.

   Slutsats ifrån mannen med kristallkulan, vi ser ingen vändning 2019-2022. Affärsmodellen måste ändras - slut för BR.

   Radera
  2. Visst, men man kan inte skylla på e-handel för “rea på rea” pga utebliven handel. Marginalen som du pratar om är inte speciellt synbar för konsumenter.

   Radera
 4. Kristianstad har fortfarande ett levande centrum med ett trevligt torg och ett par gågator. Utanför centrum i Vilan finns den vanliga handelsplatsen med Elgiganten, Biltema osv.

  För några år sedan började man få storhetsvansinne och rev gamla slita Domus och byggde gallerian Boulevard som verkar ha ungefär 30 % av ytan uthyrd.

  I år invigde ytterligare en galleria C4 shopping som gick på ca 1.3 miljarder kronor. C4 Shopping är en jättegalleria och det som händer nu är att de fått butiker från centrum, Boulevard och Vilan att flytta dit vilket lämnar tomma lokaler.
  Så ren hybris hos de lokala politikerna som utan eftertanke och planering skapat denna situation men de får svårt att göra något åt detta nu då Kristianstad endast har ca 40.000 invånare och inte 1 miljon eller så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommunen sålde väl marken ...

   Radera
  2. Och bästa jordbruksmark som nu aldrig kommer att kunna brukad

   Radera
  3. Haha, jordbruksmark är väl något Kristianstad verkligen inte saknar. Att besöka stället är som att komma till en oas mitt i öknen, den platta Skåneöknen.

   Väldigt häftigt tycker jag :)

   Radera
 5. Ja, enligt välunderättade källor för 1 kr. Vad gör man inte för att som kommunpolitiker få sätta sitt namn i historieböckerna "kommunråd et al, lät bygga denna fantastiska köplada, som initialt gav jobb åt xx byggarbetare och därefter xx butiksjobb" men nu efter, bara 3 år...? ekar lokalerna tomma...och vad ska vi fylla dem med då....?
  Aha, kommunal sysselsättningsverkshamhet typ Samhall, tjoho -:)

  SvaraRadera
 6. I Halmstad rullar allt på tycker jag. Här finns än slå länge bara "Hallarna" som hette "Eurostop" tidigare och "Flygstaden" vid gamla F14 som externa köpcentra.
  Inte speciellt många lediga lokaler trots att det är nära till exv. Väla i Helsingborg

  Och centrum i Halmstad är nog sveriges mysigaste och nära ! :-)

  Vi är nog lite också lite mer bonnigt konservativa här nere i södra Halland även om stora världen ligger nära.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Halmstad är det trevligt att gå runt i stadskärnan och kolla i affärer.Hallarna ute vid E6 brukar vi stanna till vid då vi är på väg till BOLen.

   Radera
  2. Bil men inte bussfritt mitt i centrum, märke jag när alla tittade..

   Radera
  3. Roligt!
   I Halmstad i Halland är ekonomin välskött, sjukvården fungerar (bätter) än i många andra regioner. Vi har nära till Köpenhamn, Lund och Kastrup. Det är heller inte långt till Göteborg och lika långt till Hamburg som till Stockholm.
   Det är lugnare för själen och bokskogarna breder ut sig

   Jag tycker synd om de som måste bo i Stockholm...

   Radera
  4. Kan du säga "gurkburk"? :)

   Radera
  5. Halmstad är en trevlig stad. Småmysigt och hemtrevligt. Även bönder trivs där. (Jag bodde där några år, och flyttar gärna tillbaka någon gång.)

   Radera
  6. Rickard!
   Det heter [ gu:k-bu:k ] R:en hörs inte
   Tycker jag smälter in fint med min ursprungliga Landskronadialekt!

   Observer!
   Halmstad är en doldis bland svenska residensstäder med bra ekonomi, en välskött region och ett ypperligt läge men utan de större städernas problematik

   Radera
  7. Regementet finns kvar och har utvecklats och ".. vi tar cykeln ner till city när bussen slutat gå.."

   https://www.youtube.com/watch?v=BRSST2kuniQ

   Radera
  8. Halmstad är otroligt fint 4 månader om året, men ni verkar missa att berätta att det är sveriges i särklass pissigaste vinterstad.

   Radera
  9. Visst, Halmstad är en typisk sommarstad i första hand och är väl lika ”pissig” under vinterhalvåret som många andra städer (som t ex Göteborg, Kalmar, Malmö m fl).

   Radera
 7. Det shoppas fortfarande, men allt mer på nätet vilket innebär att allt fler butiker dör - kan kanske jämföras med travsporten, det spelas på hästar men travbanorna har ingen publik längre, läktarna gapar tomma.

  SvaraRadera
 8. Ja nu förväntar jag mig fler jobbskatteavdrag i syfte att öka köpkraften så att bostäder kan öka i pris. Högre värdering av bostäder ger shoppande svenskar som känner sig rika. Börjar bli lite tråkigt nu i Göteborg när bostäderna inte längre går upp i pris med en XC60 om året.

  SvaraRadera
 9. Det sägs ibland att E-handeln i Sverige "bara" uppgår till 15% av totalen vilket då inte skulle utgöra ett så stort hot. Jag tror man lätt glömmer bort att de ganska stora bruttomarginalerna inom vissa branscher hos de större butikshandelskedjorna snabbt äts upp av lokalhyror och misslyckade sortimentslager. Andra butiksbranscher lever istället under knappa marginaler redan i bruttot.

  I Sverige är dessutom trend-företeelser rena guldgruvor för entreprenörer samtidigt som andra mogna verksamheter ser sin försäljning plötsligt helt avstanna. Svensken är världens mest ombytliga konsument tror jag.

  Sedan har vi det där med kreditcykeln inom konsumtions-sektorn. Den startade först på allvar 1985, dvs den har inte pågått sådär värst länge!

  Tur att Amazon då inte prioriterar Sverige ivf (förutom energimässigt då). Någon som vet hur e-handeln i USA påverkat nedläggelserna av köpcentra där?


  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det några köpcentra kvar i USA? ;-) Trodde det var mest Padelhallar, SPA och lekland där numera. Förstås till helt andra lägre hyror.

   Radera
  2. Kan vara att medelamerikanen har försvunnit iochmed avindustrialiseringen i USA. Stålarbetare och auto-workers som blivit av med jobben. Dagens generation är fattigare än sin förra, för första gången i historien. Det och massa konstiga låneupplägg(LBO?) som fått bolag att gå i konkurs när räntorna tickat upp i USA, Cears, Macy's bla.
   Vill ni se vad som kommer hända i Sverige ska ni se "The Big One" och "Roger and Me" med Michael Moore. Gamla filmer, men skiten är här nu. Ni kan fråga Trollhättan! En annan underhållande film är "Capitalism: A Love Story".

   Radera
  3. @Spartacus, eller är det en enklare förklaring. Såsom Amazon etc. D v s bekvämlighet, paket ligger mellan dörrarna när man kommer hem ifrån jobbet. Väldigt mycket on demand alltså.

   Radera
  4. Apropå att leta kompilicerade förklaringsmodeller. En gammal kollega sa en gång till sin son, hämtar du polygripen i verktyglådan så gör du fel.

   Radera
  5. Att jobben försvinner från sverige är inget komplicerat.

   Radera
  6. Arbetslösheten ligger väl under NAIRU. Så vad pratar du om?

   Radera
  7. Den öppna arbetslösheten är 7%, med -0,25% ränta. En otroligt hög siffra. På -70 -80 talet låg den på 1%. En ökning med 700%, sanslöst. (Dagens arbetslöshet ligger troligen runt 15%-20%. Heltid:3,1m, egenföretagare:0.4m, deltid:0,6?m av 5,1miljoner arbetsföra)

   Det jag egentligen ville säga är att avindustrialiseringen av Sverige resulterar i arbetslöshet och fattigdom. Varvsindustrin, tekoindustrin, bio-techndustrin har flyttat. Ytterligare 150.000 - 300.000 industrijobb försvann från år 2000. Och offshoringen fortsätter.
   Tydligaste exemplet är Malmö. Malmö var en välmående stad fram till 1987, då varven lades ner. Sen har det gått utför varje år. Idag lever Malmö, Sveriges 3e största stad på bidrag från övriga Sverige. 50% måste adderas till Malmös budget. 5miljarder! För en stad på 350.000. Trollhättan, där SAAB lades ner, har samma problem utveckling nu.
   Förr i tiden planerade politiker, strukturerade upp sverige, och la jobb runt om i landet så folk hade jobb. Men dagens rikspolitiker har inte den kapaciteten längre , tydligen. Så arbetslösheten och fattigdomen breder ut sig i Sverige. "The Big one", "Roger & Me" med Michael Moore beskriver USA för 20 år sedan. Men beskrivningen är klockren för Svensk del också. Gamla fabriksarbetare som omskolas till fängelsevakter(halva lönen) till nya fängelsen, eftersom brottsligheten stiger, osv Sker exakts samma sak i Sverige idag! Sen även "Capitalism a lovestory"!

   Radera
  8. Det hade kostat mindre att låta kockums få skattefrihet och slippa arbetsgivaravgifter och gratis el och vatten än att lägga ner. Likadant med Öresundsbron, den borde vara helt gratis. Politiker har svårt att se helheten.

   Radera
 10. Alltså detta med e-handel.
  Människor vill klämma och känna på vissa saker innan köp
  Som kläder, elektronikprylar mm

  Vem kommer inte ihåg firma Boo com som försökte kränga dyra och exklusiva modekläder på nätet ?
  Tyvärr glömde man bort att en hel del av just själva känslan av exklusivitet i varumärket ligger i att besöka en butik på fina gatan och gå därifrån med den exklusiva påsen!

  Visst! Du kan köpa exv. Kränku teer på utvalda återförsäljare och på nätet men inget går upp mot att gå in i butiken på Hästgatan i Visby där du får en HELHETSUPPLEVELSE !

  Däremot böcker och musik och andra saker som inte har samma "kläm-o-känn-faktor" går utmärkt på e-handel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behövs inte klämmas. Det går bra att kolla reviews på Youtube.

   Radera
 11. Vill minnas att Kristianstadsbladet tittade lite närmare på underlaget för Galleria Boulevard och C4-shopping och kom fram till att båda var för sig behövde besöksunderlag motsvarande Gekås för att vara fullbelagda..

  SvaraRadera
 12. De köpcentra som kan attrahera en köpstark kundgrupp och erbjuda en trygg miljö kommer att vara kvar. De köpcentra som mest är värmestugor för diverse olika gäng och grupperingar och inte kan erbjuda köpstarka kunder trygghet kommer inte att vara kvar.

  http://www.gp.se/kultur/kultur/det-%C3%A4r-dags-att-riva-taket-p%C3%A5-nordstan-1.12152516

  SvaraRadera
 13. Butiksdöden är här. Varit ett tag. H&M har stängt flera centrala butiker i bla stockholm. Åhlens har lagt ner flertal varuhus, 10?. Dålig julhandel fick Toys R Us i konkurs. Teknikmagasinet rekonstruktion. XXL, MQ, KappAhl, Indiska osv går dåligt. Lågkonjunktur Q3, -0,2%BNP. Och detaljhandeln rasade ihop med -5%, skor och kläder. Kurvorna har pekat ner sen i våras och syntes på börsen i höstas. Citat från handels "Enligt Svensk Handels nya prognos kan 11 000 butiker och 49 000 jobb i detaljhandeln försvinna till 2025.".
  Man undrar vilka låglönejobb Lööf ska hitta för dessa 49.000. När folk får låglönejobb minskar köpkraft och BNP, vilket också slår på bostadspriser. Välfärden minskar också. Globalism är inte bra, lönerna kommer mer än halveras i framtiden. Men utgifterna kommer finnas kvar. Även bostadspriserna. En riktig rysare för dom med stora lån.

  SvaraRadera
 14. Det som sker är naturligtvis att lokalhyrorna går ner över tid. Lika bra det. Det kan kosta flera tusen om dagen att hyra plats för ett sketet kebabstånd inne i en köplada. Det kostar 400 spänn att gå på krogen en afton med varmrätt och och två pilsner och då lämnar man stället i stort sett nykter och måste stärka upp med en macka när man kommer hem. Då blir det av förklarliga skäl inte av särskilt ofta.

  SvaraRadera
 15. Ska bli intressant och se vad som händer med kupolen I Borlänge. Har i många år höjt omsättningen år efter år men nu tycker jag det är mycket tomma lokaler. Nu har dom visserligen bra upptagningsområde och Ikea ligger nära. Inga fina siffror för de som äger fastigheten-kupolen, tror jag - steen och ström om man tittar på alla bolag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kupolen har fler påverkande faktorer. Jag passerar ofta men besöker Kupolen väldigt sällan nuförtiden.
   Så jag får ställa mig i ledet av de personer som flytt. För något år sedan var det insidenter/oroande stök vid flera besök i rad. Sedan dess undviker jag helt enkelt risken att bli föremål för denna finare "problematik" som "inte finns".

   Radera
 16. Jag tror att man tjänar på att sitta i opposition den här mandatperioden då vi har en lågkonjunktur runt hörnet.

  Vad gäller butiksdöden så ska jag erkänna att jag handlar mer och mer på nätet, då jag sparar tid, pengar och hittar ett större utbud.
  Exempel: kläder och skor
  Proteinpulver, kurslitteratur, resor, mobiltelefon, hörlurar mm.

  Däremot har mina restaurangbesök ökat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På nätet ser du också om varan finns i lager.

   Klädbutiker måste vara expert på missbedöma storlekar i Sverige, alltid minsta och största storleken kvar. Rean innehåller då mest plagg som inte många kan köpa, mest för locka in folk i butiken. REA på webbutik med kläder så brukar du kunna filtrerar efter i lager och storlek.

   Radera
  2. Enda träliga med e-handel är att man måste vänta. Går man till affären får man produkten direkt i handen. Och man ser vad man får innan man köper! Tycker det är konstigt att folk köper kläder på postorder. Gjort det några gånger. Kläder passar inte trots rätt storlek och otrevligt material. 50% av varorna var bra. Näe aldrig mer!

   Radera
 17. Hej,
  Det har kommenterats ganska mycket om just KRISTIANSTAD och butiksdöden där samt det nya köpcentrumet C4 shopping, därför denna kommentar. Jag arbetar för ett företag som finns både i stadskärnan och i köpcentrumet i K-Stad. Vi är tvungna att etablera oss på C4:a då hyrorna inne i centrala KRISTIANSTAD är för höga. Detta i kombination med e-handel och en svikande konjunktur leder till att företag flyttar till en handelsplats där tillgängligheten är hög och hyrorna relativt normala, samt att man får en lokal som kan drivas mer rationellt då den är effektiv i sin utformning.
  Kommunen behöver även förstå att människor behöver kunna ta bilen till stadkärnan (för få parkeringar)
  för att handla och att det nu är hyresgästensmarkand. Hyrorna måste ned för att man ska kunna konkurrera och ha kvar en levande stadskärna.

  /F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så varför går även externa köpcentra på knäna? Är inte den bilburna klassen de goda konsumenter de vill påskina?

   Radera
 18. Du skämtar? Du beskriver läget som om det var 2001. Kläder säljer som smör på nätet och nästan alla fysiska butiker går på knäna. Räkna med mängder av stängda butiker de närmaste åren och endast en liten andel kommer bero på sämre konjunktur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 på den! Blir väldigt tydligt i vilken filterbubbla bloggaren och "the usual suspects" bland kommentatorerna sitter vid den här sortens inlägg. Ta bilen till köplador och återvinning var eviga helg för att klämma och känna på varor.

   Radera
 19. Väntar med spänning på Amazon.se.

  SvaraRadera
 20. Nästa steg efter butiksdöden kommer bli e-handelsdöden. Konkurrensen är stenhård och fri frakt och de de många returerna kostar mycket pengar.

  SvaraRadera