Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2019-01-02 09:58

Börsåret inleder starkt negativt

Börsåret inleds starkt negativt. I skrivande stund är storbolagsindex OMXS30 -1.95% och OMXSPI -1.55%.
Årschart OMXS30.
Börsen faller alltså hårt på årets första handelsdag idag den 2:e januari.

Detta inkluderar SvD:s rekade börsvinnaraktier som Essity med -0.87% för B-aktien, Ericsson B med -2.18%, Telia -1.26%, Boliden -5.02% och AstraZeneca med -0.99%. Fler av dem går alltså bättre än index, vilket kanske gör dig till börsvinnare när du inte förlorar lika mycket pengar som om du bara köpt index. Men någon vinnare blir man ju inte på att förlora pengar. 

Kraftig outperform på bankkontot än så länge.

Vi önskar alltså SvD:s läsare ett riktigt gott nytt börsår. Året är ju förstås inte slut än, och det är på gränsen till infantilt att tro att vare sig första handelsdagens första time avgör hur resten av året går, eller att SvD:s så kallade experter inte kan ändra sig. Eller att någon skulle använda SvD som grund för sina investeringar.

Hur första handelsdagen egentligen går vet vi inte förrän husse i USA vaknat och bestämmer. Nu lallar hundvalpen Sverige runt på egen hand i trädgården och jagar ankorna i ankdammen.

Guldpriset har i skrivande stund stigit 0.99% mätt i svenska kronor per gram och kostar nu 369:43 SEK.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. QE funkar väl alltid, nu är det annorlunda,som alltid. Mer pengar är lösningen, guld är fö en gammal dammig relik som folket helst inte ska tänka på.

  SvaraRadera
 2. Här en simpel säljsignal som antyder recession 2020. Dock har vi med en s.k Outside Reversal Sell att göra vilket mer talar för recession redan 2019. Guldet förväntas att igen testa 1350-1360-nivån vad det lider. Vi får först se vad dollarn hittar på närmaste månaden.... (dx = köpsignal Q4 2018). Kronan nära sin 3´e köpsignal! Usd/sek säljsignal för december ger idag motreaktion efter en större Lower Low.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tittar vi däremot på det mer bredare och "nationellare" indexet OMXspi ser vi ingen årsmässig säljsignal. Det implicerar mao ingen recession varken i år eller nästa till skillnad mot OMX30. Så hur ska vi tolka detta? Är inte de stora bolagen avgörande för vår ekonomi längre? Avspeglar de istället mer den internationella konjunkturen? Men svensk ekonomi är mer än många andra länder beroende av internationell konjunktur vilket egentligen bara talar för att det handlar om fördröjningseffekter. OMX30 har en större andel cykliska aktier medan spi har branscher som gått relativt bättre typ Hälsovård, Teknik, Olja&Gas samt Kraftförsörjning. De lär drabbas senare i konjunkturcykeln.

   Radera
 3. Det trista med att till stor del backat ur marknaden när man tappade tron på börsen 2017 är att det ”torra krut” som legat på kontot inte varit immunt mot kronans försvagning heller. Men nu får de pengarna bli solceller på taket istället till våren.

  Klurar nu på vilken fördelning man bör ha på Lysa, har kört 60/40 hittills men nedgången globalt märks där också. Nån annan som sparar på 15-30 års horisont där och har några kloka tankar (ej råd!) kring fördelningen i dagsläget...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oavsett om man sparar på 2 eller 20 års sikt så vill man inte ligga investerad när börsen går ner. Det är snarare hur mycket tid som man är villig att spendera för att undvika detta som är avgörande. Har man lite tid el kunskap och lång horisont så är det inte så dumt att månadspara i fonder med låg avgift el investmentbolag, samt komplettera detta med t ex ökat månadspar när börserna faller.

   Radera
  2. Den här bloggen ger vettiga förslag hur man kan tajma de större rörelserna utan att behöva lägga 20h per vecka på det.

   Radera
 4. Ska köpa mer guld imorrn. Min lokala säljare har slut på guld, han tar bara kontanter vilket är bra. Får åka till en annan stad, har träffat en säljare som verkar pålitlig.

  SvaraRadera
 5. Mina placeringar har minskat med 13000 och jag får magsår.

  SvaraRadera
 6. Appropå! Vore intressant om någon här, exempelvis redaktörn, eller någon annan, redogjorde för hur man bäst köper och säljer guld!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill du köpa fysiskt guld att förvara själv, så har tavex flera ställen i Stockholm. De kan nog skicka också men vill du köpa med kontanter över disk så är det nog de som gäller

   Radera