Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2019-01-06 09:40

Börjar lågutbildade bli förbannade på allvar?

Så kallade svärjisar verkar förhållandevis ofta ha skriftliga språkproblem. Då SD-väljare har generellt låg utbildning kan detta vara ett tecken på att gruppen lågutbildade börjar bli riktigt förbannade, så till den grad att de skriver på Internet fast de vet att de inte uttrycker sig väl i skrift. Detta kan således vara en mycket intressant observation, som kanske går makthavare och styrande mediaelit förbi då man inte normalt har umgänge med gruppen.
Fullsatt hos SD i Almedalen. Å andra sidan, vilka åker till Almedalen om inte makteliten och de välbesuttna som har finansiering och råd med de skyhöga priserna för bland annat boendet? Almedalen har en rätt hög ekonomisk inträdesbiljett om man inte är gotlänning. I verkligheten möter alltså inte politikerna folket i Almedalen, utan bara de som har råd att ta sig dit, kan resa via jobbet eller får sponsring, vilket inte är samma sak.
Har under gårdagskvällen och natten fått en del skit för att ha undrat hur det kommer sig att svärjisarna  (SD-stödjande personer på Internet) ofta är så dåliga på svenska språket.Det är ju lite motsägelsefullt att klaga på invandrare när man som pursvensk inte verkar behärska sitt modersmål. 

Att det skulle handla om dyslexi kan nog avfärdas - vuxna (för det handlar om vuxna i detta fall) dyslektiker har i större utsträckning svårt att läsa, medan de med stor ansträngning lärt sig att mekaniskt skriva rätt, medan icke-dyslektiker är mer slarviga och skriver på känsla. Dyslexi är likt andra funktionshinder heller knappast något som innebär en viss politisk åsikt och kan alltså inte förklara varför svärjisar oftare gör skrivfel.

Många svärjisar tar hela frågeställningen som kränkande. Jag fick dock en del bra och seriösa svar, och det hela bottnar i att SD:s väljare har låg utbildningsnivå. Detta stöds också av SCB:s partisympatiundersökning från november 2018. Tillägg: Partisympatierna bättre visualiserade utifrån utbildningsnivå finns nu i ett nytt blogginlägg här.
Partisympatier efter utbildningsnivå. SD är överrepresenterade i gruppen med endast förgymnasial och gymnasial utbildning. Förklaring av siffrorna: 13.0% av de som svarat på undersökningen uppger att de röstar på SD. 15.4% av de som inte gått gymnasiet röstar på SD och 18.5% av de som endast gått gymnasiet gör det. Bland de som har högre utbildning tre år eller mer röstar endast 4.3% på SD.  SD är alltså överrepresenterade bland lägre utbildning och kraftigt underrepresenterade bland högre. Detta gäller generellt, och handlar inte om enskilda individer.
Det handlar alltså om lågutbildade. De som makteliten i alla dess former sällan har kontinuerlig kontakt med, bortanför små besök för att se bra ut i media.

Och de här lagren verkar blivit så förbannade på hur de upplever situationen i Sverige att de tar till tangentborden, trots att de har problem med att uttrycka sig i skrift. 

Detta ger förstås bieffekten att det är lätt att avfärda dem. Behärskar man inte språket blir det svårare att bli tagen på allvar och enkel att avfärda.

En annan konsekvens är att rekryteringsunderlaget för Sverigedemokraternas röster har en gräns, så länge man främst tilltalar lågutbildade. Partiet behöver alltså jobba med att nå ut till övriga grupper om de ska växa över kanske 20 - 25%. Samtidigt riskerar man då att stöta sig med sin kärntrupp av lågutbildade väljare.

Det viktigaste beskedet i analysen är dock att makteliten antagligen helt missat vad som pågår hos de lägre lagren - lågutbildade, lägre löner, boende i sämre bostadsområden eller på den billigare landsbygden. De är nu så förbannade att de faktiskt börjar skriva om det. Detta är också helt i linje med Sverigedemokraternas vinstformel - att ge intryck av att lyssna på dem som ingen lyssnar på

Ska övriga partier vinna över dessa väljare, som sannolikt tidigare hittats hos främst S, så behöver de alltså lyssna till denna grupp och ta gruppens oro på allvar. När gruppen var mindre missnöjda och röstade på S, så var de inte tillräckligt förbannade för att skriva på Internet. Sverige ser inte likadant ut överallt, och de problem som olika delar av Sverige upplever regionalt, lokalt eller mikrolokalt och i olika socioekonomiska grupperingar är inte nödvändigtvis samma. Eller white flight som det ofta kallas. Det verkar som särskilt S har tappat kontakten med sin tidigare lågutbildade väljarbas från arbetarklassen. Alltså personer med låg utbildning, men som har jobb.

Det är samtidigt lätt att tro att det som gäller för den egna gruppen är normalläget. Och det gäller åt bägge håll.

I övrigt beklagar jag att folk blivit kränkta, men jag tror att analysresultatet var värt det. Svårt göra omelett utan att knäcka ägg.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

129 kommentarer:

 1. Ha ha låter som en spegling av romanen 1984 . Där är prolerna det obildade bottenskiktet som inte staten ser som nått hot då dom just är obildade.

  SvaraRadera
 2. Har förmånen att ha mitt kontor så att jag kan dela lunchrum med flera andra företag. Bland annat ett med flera praktiskt lagda i huvudsak män varav många, även de med icke svensk härkomst, är öppna SD-väljare.
  De vill enligt egen utsago inte ha hit fler bidragstagare. Rasismen mellan olika invandrargrupper är också stor och vi svenskar är snälla men korkade. Hur kan "ni" tillåta de som "vi" flydde från komma hit och leva på "oss".
  Så enligt en liten empirisk inblick i min verklighet i Malmö så kan din tes stämma. Men SD-tilltalar även icke klassiska svenskar. De tilltalar arbetarklassen oavsett härkomst tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter rimligt. Utifrån vad jag ser i yrket verkar SD:s väljare till stor del vara de som fått mångkulturen som granne. Och då är det från specifika regioner i världen. Känsligt värre att tala om men så är det. Sen vill jag påstå att SD har många väljare som är invandrare och dessa tillhör då kategorin som är etablerade och är svenskar utifrån något norm och värderingsperspektiv. Sen som du säger finns det vad man kanske ska kalla en tydlig rangordning mellan olika grupper och hur man uttrycker sig gällande detta hade fått många att trilla av stolen.
   Det här som du skriver får man höra ofta "Hur kan "ni" tillåta de som "vi" flydde från komma hit och leva på "oss"."

   Radera
  2. Där jag bor har vi få eller inga invandrare. Ingen här har mångkulturen som granne. Befolkningen är delad i de som pendlar och har högre utbildning och de som arbetar lokalt med lägre. SD är största parti med 23,3 %. Men, det kanske bara är här? Min personliga erfarenhet är att de som röstar på SD har väldigt liten erfarenhet av invandrare. De bildar sig sin uppfattning utifrån vad de läser och ser på TV. Vilket det inte nödvändigtvis är något fel med.

   Radera
 3. HMF, folkgruppen lågutbildade anklagas här ovan vara SD anhängare.

  Eller är det kanske SD anhängarna som anklagas för att vara lågutbildade och därmed mindre vetande som en förklaring till varför de gillar SD?

  Hån är dålig stil från en av de som tillhör samhällets VINNARE med en bra stabil inkomst, boendes i en solklar idyll långt bort från det samhälle han är medskyldig till att ha skapat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det är väl inget konstigt? Det är lite samma sak som att kommuner med många välbegåvade tenderar rösta M eller L, och kommuner med många svagbegåvade tenderar rösta S och SD. Se den här lite roliga undersökningen:

   Samband mellan partitillhörighet och begåvning   Radera
  2. @Joakim,
   Statistik från 2013?
   Tror du att den är aktuell idag?

   Radera
  3. Statistiken i blogginlägget är från november 2018.

   Radera
  4. Anders: Nej, statistiken är äldre än så, det är mest en rolig observation. Folk med svag eller måttlig begåvning föredrar S och SD framför andra partier.

   Radera
  5. @Joakim Persson. Begåvning och utbildning är två olika saker men hänger ofta ihop. En begåvad person kan mycket väl ha en låg utbildning, väldigt många med hög IQ har arbeten med låg utbildning, kolla medlemmar i mensa. Detta har massa olika anledningar som det forskats på. Där i mot krävs viss begåvning för att klara högre studier, men kanske inte i dagens Sverige längrel med dess skolor. Håll gärna isär begreppen "begåvning" och "utbildning" för en seriös debatt och för att bli tagen på allvar.

   Radera
  6. Jag är mycket intresserad av att höra vad du har att berätta om medlemmar i Mensa. Låt oss höra.

   Radera
  7. @Gargamel: Givetvis. Nu var det begåvningspoäng från mönstringen som togs upp i inlägget jag länkade till ovan. Jag tycker inte det är konstigt att kommuner med i genomsnitt svagt eller måttligt begåvade personer i högre utsträckning röstar på S och SD.

   Radera
  8. @joakim. Oki då e de ok.

   Radera
  9. @cornucopia. En som tog upp det senast var Martin i radio bubbla. Lyssna den 27e december och delen där dom pratar om Nassim Nicholas Taleb . Går att snabb klicka sig om man går in på Soundcloud

   Radera
  10. Har de statistik eller subjektiva åsikter? Medlemskap i Mensa är ju hemligt, så rysligt intressant att se statistiken. Fast jag killgissar att det bara är åsikter.

   Radera
  11. Iaf du tog upp det. Berätta vad du menar. Mkt intressant!

   Radera
  12. Amerikanska Mensa har sammanställt lite statistik. Finns att se här.

   "Education
   Four-year degree or greater 82%
   Some college 96%
   Education beyond four-year degree 63%"

   ... inte oväntat i genomsnitt betydligt längre utbildning än snittet.

   Radera
  13. Det ser inte så ut i föregående tweets.
   Att det gått en väldigt hög inflation i "bildning" är tveklöst.

   De som anses/vill anses vara bildade löper mycket högre risk vid vanlig mänsklig frispråkighet t.ex. och Sverige är i det avseendet ett av världens extremaste länder.

   Jag anser mig vara lågt bildad. Men jag ser inte att de som anses vara bildade kan föra produktiva samtal utanför t.ex. sina tekniska områden, vilka nu håller på att integreras inom den dysfunktionella bildningens ramar.

   Radera
 4. Bloggägaren kan nog har rätt i sin analys. För vilka är det som först trängs undan av migranter? När det blir fler som behöver socialbidrag, när migranter går före i bostadsköer för utslagna, när barnfamiljer inte får sociala bostäder, för att migranter fått dem etc.

  Nuförtiden äger de flesta något verktyg för att ta sig ut på nätet, och i stort sett alla kan skriva av sig. Och desto mer man skriver, desto mindre brydd blir man av att folk påpekar att man kanske inte behärskar det skrivna språket. I och med sms och chatt har talspråket gjort entré på internet. Och personer som inte behärskar skrivkonsten känner sig friare att även de torgföra sin åsikt.

  Därigenom har demokratin gjort ett framsteg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just att någon påpekar att man inte behärskar språket, kan ibland kanske vara en härskarteknik?
   Hel enkelt en omskrivning där man påpekar att vederbörande inte tillhör den rätta gemenskapen?

   för övrigt är jag ibland lite fundersam just över uttrycket korrekt språk.
   Man kanske mer ska se det som en elitisk dialekt?

   Radera
  2. Jo, det handlar mycket om att tala i skrift, i många fall utan att ha analyserat, värderat och dömt enligt en logisk modell som också måste föräras acceptans hos de anständiga.   Radera
 5. Korrekt analys!
  SD:s svans och de som röstar på SD må ha en lägre utbildningsnivå och röstade troligtvis på (S) tidigare men de som företräder partiet på både lokal, regional och riksnivå representerar ett snitt av befolkningen i stort, precis likt andra partier
  Kanske dock en viss övervikt av pensionärer eftersom dessa inte har något att förlora på att öppet visa sitt val.

  SD:s kommunlista Halmstad

  https://data.val.se/val/val2018/valsedlar/K/kommun/13/80/valsedlar.html#id0110

  SvaraRadera
 6. Deplorables heter det med modern terminologi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Basket of deplorables" det uttrycket säger en hel del.

   Radera
  2. Varför då? Ser ni er som avskyvärda?

   Radera
  3. @Cornu,
   Det handlar inte om att se sig själv som avskyvärd
   Det handlar om att en själpåtagen elit försöker behandla en som mindre värd.

   Det handlar om respekt för sina medmänniskor.

   Typ:
   "Equal in dignity" som det står i FNs deklaratiom om mänskliga rättigheter.


   Radera
  4. Värd? Trodde alla svärjisar ville översätta dignity till värdighet.

   Radera
  5. Nu får ni helt enkelt bestämma er. Betyder dignity värde eller värdighet? Kan inte vara vilket som beroende på om det passar er för stunden.

   Radera
  6. Enligt mitt sätt att tolka det betyder det värdighet och avser då människovärde som naturligtvis är lika för alla. Att alla sen är värda lika mycket är en vantolkning eftersom vi är födda med olika egenskaper.

   Radera
  7. Du har rätt.

   Jag kanske har lite svårt att uttrycka mig i skrift ibland.

   Vill du att jag ska öva mer i att skriva?

   Det ska vara:
   "Det handlar om att en själpåtagen elit som försöker behandla en grupp människor med en mindre värdighet".

   Lät det bättre nu?

   Jag tror du egentligen förstår vad jag ville säga.
   Jag ser det som att du egentligen ville utmana mig.

   Radera
  8. Svärjisar? Är det där inte lite barnsligt?

   Radera
  9. Deplorableshärvan bär samma globalistiska signatur.
   Andras identiteter använd i ett falskt kulturkrig som förevändning för att få bryta det sociala kontraktet.
   "Folk" är redan obekväma. Kulturkrigets logik går ej ihop.

   Hur många kön finns det???

   Radera
  10. Allas lika värde. Ingen är mer eller mindre värd än nån annan, alltså är alla utbytbara. Rätt säker på att "dignity" inte betyder att alla kan bytas ut, utan att alla ska bemötas med samma värdighet och respekt. Gör det mig till "Svärjis" så är jag väl det då. Bättre det än att köra von-oven attityd och stoppa huvudet i sanden.

   Radera
 7. Du pratar om stavning. Jag satt i går eller i förrgår och försökte lista ut en mening från dig med syftningsfel. Och du är författare. Man skall inte kasta öl på systembolaget, de kan kasta ännu mer öl tillbaka.

  I fredags hade du ett inlägg kring dåliga vinnare. Jag tycker faktiskt att det luktar lite detta av dig. Om du nu fick gåvan att läsa och skriva bra, nöj det med det och hacka inte ner på de som föddes med samma möjlighet. Min dotter har dyslexi och har problem med stavningen. Om hon blir SDare, skulle hon fått höra saker kring sin stavning och blivit mobbad. Om hon blir S eller något annat, så hade hon fått sympatier för sin dyslexi. På den nivån är det.


  Det är fullständigt normalt att underklassen börjar surna till, de har fått smaka på det nya Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du håller alltså med om analysen att underklassen (ditt ordval) börjar surna till.

   Radera
  2. Alexandar, frågan är väl vad du tänker på, vem vill tillbaka till en tid utan toa och dusch, utan Dollarstore?

   Radera
  3. "Du håller alltså med om analysen att underklassen (ditt ordval) börjar surna till"
   Ja där är vi nog ganska överens. Dock är det nog inte uteslutande SDare som du lite infantilt verkar tro. Det är ju knappast så att det är SDare som står för motsvarande del skjutningar i Sverige.

   Jag inbillar mig att det är mest sossar och vänsterpartister som skjuter och är arga. Kalla det fördom eller vad du vill.

   Radera
  4. "Det är väl tur att Sverige förnyas. Vem fan vill tillbaka?"
   Min fru är från Hammarkullen. Sk. underklasspöbel i era ögon förmodligen. Hon vill inte tillbaka till Hammarkullen idag. Därför tycker jag att du, Alexander, som gillar förnyelsen flyttar till Hammarkullen.

   Radera
  5. Doktor Syn, som jag brukar säga - det enda som är säkert är förändring. Och den är inte alltid önskad, vilket en del missar. Man kan slåss mot den, men det blir alltid förändring.

   Radera
  6. Helt klart ser man villka det är som slåss mot dagens förändringar.

   Radera
  7. Här handlar det väl mer att se ett tåg av förändringar där man allt mindre kan påverka givet vissa ramar.

   Radera
 8. "Dyslektiker har mer svårt att läsa". Jag skulle säga att bloggare har svårare för adjektivkomparering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sa han som inte kan skilja på ordklasser...

   I detta fall är givetvis "svårt" ett adverb (det syftar ju på att det är läsa som är svårt och inte dyslektiker som är svåra).

   Radera
 9. Brist på bildning är inte begränsat till bara SD. Ebba Busch Thor vet inte vem som skrivit Gösta Berlings saga och en f d statsminister har skrutit om att han på nattduksbordet bara har deckare skrivna av kvinnliga författare med stora uppspärrade ögon.
  Och Annie Lööf skall vi i sammanhanget inte knappt ens prata om. Hon förstår inte skillnaden mellan nationalitet och medborgarskap. Ganska magstarkt av en som tydligen vill bli statsminister.

  SvaraRadera
 10. Det mest intressanta tycker jag ändå är att SD vuxit till 17,5 % under rådande superduperkonjunktur. Historiskt har ju denna typ av partier växt under sämre tider. Det är inte utan att man spekulerar lite kring vad som kan komma att ske i en superduperlågkonjunktur...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var kanske ingen bra idé av Alliansen+MP att öppna för oreglerad arbetskraftsinvandring och köra med "öppna era hjärtan" under den värsta lågkonjunkturen sedan 1930talet.

   Radera
 11. Man får ett jäkla ordförråd när man är dyslexier, för vissa synonymer är lättare att stava till än andra.

  Det skedde ju ett doktrinskifte på 80-90-talet när vänstern började förespråka frihandel och öppna gränser.
  Visst BNP växer men dom som får betala för detta med stagnerande löner är ju dom lågutbildade.
  Dessutom fanns ju den "kvinnliga frigörelsen" i bakgrunden som expanderade arbetskraftstillgången rejält och därigenom höll ned lönerna.
  Utöver detta så är det länge sedan det fanns någon form av guldmyntfot som höll koll på inflationen. Utan inflationsmål så kommer ju den expanderande ekonomin alla till godo då pengar ökar i värde allteftersom ekonomin växer detta missgynnar disproportionerligt dom inkomstsvagaste i samhället.

  Och som lök på laxen så inför olika regressiva miljöskatter. För att medelklassen vill stilla sitt samvete när dom flyger till Thailand. Samtidigt som uppenbarligen dessa skatter inte går till något vettigt som tex brandflygplan utan det ser mer ut som en utrsäkt för ett högt skattetryck.

  Så nog har denna grupp något att klaga över, men inte ens det vill "makten" diskutera eller ens erkänna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den expanderade ekonomin har inte kommit alla till godo.
   Bara för att krediterna har ökat så har inte resurserna gjort det.

   Däremot har de som har haft nära till "kreditkranen" tagit en större del av resurserna.

   Kanske har de lågutbildade haft svårt att uttrycka just detta fenomen?

   Radera
 12. Det är inte bara underklassen som börjar surna till. Det jäser rätt rejält också bland IT-folk om hur det samtidigt kan vara konstant arbetskraftsbrist, så kritisk att det hela tiden måste ösas in arbetskraft från södra asien. Samtidigt som lönerna i branschen ligger stilla och kraven på juniorer bara blir högre och högre. Det finns också en hel del missnöje med det konstanta pratet om vikten av att förstå de "sociala koderna" samtidigt som det går hur bra som helst att ta in arbetskraft från andra sidan jorden, med helt andra sociala koder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad menar du med "prat om sociala koder"? Nyfiken, inte kritik det här.

   Radera
  2. Fixeringen vid "social kompetens" om hur nya arbetstagare måste passa in i gruppen. Märkligt nog så ses detta inte som ett problem när det importeras arbetsrkaft från andra sidan världen.

   Radera
  3. En annan intressant fråga, jag har funderat på länge. Hur kommer det sig att all denna arbetskraft från södra asien, där en iPhone och den billigaste macen kostar 2-3 årslöner ändå alla är specialister på Iosutveckling och har jobbat med det i åratal.

   Radera
  4. Det finns ingen brist på arbetskraft inom IT-sektorn. Det är bara en schimär.

   Radera
  5. Okej, så var kan jag hitta utvecklare som kan bli mina kollegor som inte är juniorer? Letar febrilt men alla har redan jobb och rekryterarna är helt desperata och börjar likna telefonförsäljare. Om det inte är brist, var finns de vi behöver och varför är hälften av mina kollegor från indien/pakistan/Iran?

   Radera
  6. Anledningen till att hälften av dina kollegor kommer från Indien/Pakistan/Iran är för att de ser 4år av slavarbete som inträdesavgiften för att få flytta till ett land där du inte blir spontant dödad av lynchmobbar på gatorna. Ett land där du kan vara säker på att du inte dör av att dricka vattnet som kommer ur kranen, ett land där du kan utöva din religion utan att bli dödad.
   Det handlar om att ta in desperata människor och köra dem stenhård. Kör inte med skitsnacket om att de skulle vara världselit. Det är ingen som tror på att världseliten väljer att jobba för slavkontrakt i Sverige när de skulle kunna åka till USA och leva som kungar.

   Den eventuella brist ni har beror just på att ni vägrar anställa juniorer. Jag tycker att det är märkligt att man klarar av att bygga komplexa system och ändå inte kan förstå kopplingen mellan "vägrade anställa juniorer för 3 år sedan" och "Kan inte hitta någon erfaren personal idag".

   Radera
  7. Det där med juniorer är ju kraftigt underskattat. Efter en månad på jobbet kan man det som behövs om man har en utbildning i botten och bra arbetskamrater. Om man nu inte är konsult och ska förväntas kunna allt från början. Lär vara enklare att hantera en junior än en person från Indien/Pakistan/Iran pga språket, men vill man inte betala så vill man inte.

   Radera
  8. Öht är det (undantaget konsulter) väldigt ofta de anställda som överdriver sin egen betydelse för att inte utsättas för konkurrens från unga, hungriga, vetgiriga snabblärda juniorer.

   Radera
  9. @Cournocopia.

   Du illustrerar precis det absurda i att företagen först står och skriker om hur viktigt det är med "social kompetens" och att förstå de sociala koderna. Detta går inte ihop med att de därefter tar in arbetare från helt andra kulturer. Troligen handlar besattheten av "social kompetens" om att det ser objektivt ut men kan användas för att avfärda vem som helst, av vilka skäl som helst.

   Jag gissar också att det är besattheten av snabba klipp och nästa kvartalsrapport som gör att man vägrar ta in juniorer. Hellre ta in en konsult som kostar mer än en junior någonsin kommer att kosta, konsulten är iallafall produktiv från dag 1 och ser inte dålig ut i kvartalsrapporten.

   Radera
 13. Det är väldigt intressant att se hur eliten från att säga sig vara arbetarnas och de svagas företrädare, helt plötsligt ser ned på samma grupp för att de röstar på SD. Speciellt intressant är detta att observera från eliten inom arbetarrörelsen och ytterlighetsvänstern. Då används låg utbildning och språkliga tillkortakommanden istället som ett slagträ för att idiotförklara (ut)valda delar av befolkningen. Dessutom bejakar och ursäktar samma elit massimport av personer med ännu lägre utbildning än de SD-are som de högljutt och frekvent ser ned på.

  Som jag sagt förut: Man behöver ingen högre utbildning eller högre intelligens för att fatta att fatta att invandringen som pågår och det mångkulturella samhället är fel. Det finns forskning från USA på att intelligenta människor i större utsträckning tenderar att ha verklighetsfrämmande åsikter. Eliten har väl märkt att det är lättare att få stöd för sin ideologi om man appellerar till folks intelligens. Vem vill vara stämplad som dumskalle? Det är ju bara dumskallar som är rasister och inte ger upp sin etniska och kulturella samhörighet. Försök förresten med den argumentationen på valfri minoritet i Sverige och se vad som händer. Många eftergymnasialt utbildade medel- och överklass-svenssons vill se sig själv som upplysta och toleranta, ja helt enkelt intelligenta, lite finare än andra. Helt enligt vad makteliten sagt åt dem. Alla är ju lika mycket värda och man ska ju inte dela in folk i grupper, ni vet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tränar på en anläggning som har blandad kundkrets, och badar bastu efteråt. På vissa tider är det i min kommun kända två högt utbildade vänsterpartister som också är där i bastun. Jag håller låg profil och lägger mig inte i samtalen, men är själv högutbildad.

   Arbetare som är där och känner igen dessa vänsterpartister talar gärna med dem om frågor som de anser vara viktiga. Dessa två vänsterpartister svarar för det mesta med ett språk som dessa arbetare inte förstår, men de bekräftar varandra och verkar tycka att det är extra roligt att idiotförklara lågutbildade utan att dessa förstår vad de säger. Vänsterpartisterna där anser sig tydligen som någon sorts intelligentia som ska styra de outbildade.

   Jag är pensionär och kan välja att gå till träningsanläggningen vilka tider jag vill, men jag har valt att vara där vid den tidpunkten för att jag tycker det är intressant. Jag har blivit kompis med en av killarna där och jag har talat med honom om vänsterpartisterna och han har börjat förstå med vilket förakt de talar om sina medmänniskor. Han i sin tur har börjat prata med sina kompisar och förklarar i sin tur på ett sätt som jag inte skulle kunna göra.

   Jag tror att med dagliga möten och med det goda exemplets makt kan vända utvecklingen och få lågutbildade att se falskheten i vänsterns argument, om de sedan röstar på SD eller något annat lägger jag inte mig i.

   För övrigt tycker jag att man ska undvika att prata politik i bastun eftersom många är där för att koppla av och inte vill bli störda.

   Radera
  2. Är det så konstigt med vänsterns förakt?
   Kommunismens fundamenta handlar om att en politiskt upplyst elit ska leda fårket till det som denna elit definierar som paradised.

   Radera
  3. +1 på Doktor Syn och Phlin Phridolin.

   Radera
 14. Inte för att jag är anhängare av dessa men halmgubbe/rävsax-argumentationen kan lätt slå tillbaka. Eller är det bara sätt använda SD egen argumentationsteknik mot dem själva då läsarna av denna blogg förmodligen är rätt intelligenta oavsett utbildningsnivå?

  SvaraRadera
 15. Svårt att avgöra om lågutbildade är mer arga nu än tidigare, men sociala medier öppnar möjligheten för fler att diskutera politik och interagera med politiker. Vilket är utmärkt så klart, så länge det inte övergår i hot och hat.

  Vill minnas att många lågutbildade även var förbannade inför EMU-valet men då kanske enda sättet att göra sin röst hörd var att skriva en insändare, vilken kanske blev refuserad pga dålig grammatik snarare än dålig argumentation?

  Sedan är det vanskligt att sätta likhetstecken mellan å ena sidan låg utbildningsnivå och ovana att formulera sig och å andra sidan förmågan att ta kloka politiska beslut. Att inte gå med i EMU, vilket en stor andel lågutbildade möjliggjorde, tror jag även en stor andel välartikulerade högutbildade så här i efterhand tycker var bra, även om de vid folkomröstningen landade i en annan slutsats. Det senare kanske pga ett stort grupptänk och ett behov av att distansera sig från det som de är väldigt rädda att förknippas med, nämligen lågutbildade, vilket kan förklara en hel del av det krumbuktande vi sett sedan SD kom in i riksdagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett uttryck vilket jag har börjat störa mig något oerhört på är "hot och hat". Detta tar två begrepp hot och hat och slår ihop det till ett uttryck, trots att det förstnämnda är ett brott det sistnämnda är dock något vi alla gör lite i smyg mot någon person eller företeelser.

   Radera
  2. Jag ser din poäng, men det jag syftade på är de som nästan gjort det till sin livsgärning att hata folkvalda och andra offentliga personer, och då ej i smyg.

   Radera
  3. Jo, SD kommer in, reaktion, 100% mot "SDs tanke" (uppfattade), oavsett utkomst!
   Det är ju rätt tröttsamt med en elit som pratar, eller skriver, s*it och upplevs sitta i elfenbenstorn av folket på backen.

   Radera
 16. Cornu. Jag är själv mycket välutbildad och bor i Schweiz sedan 1999. Eftersom du är en inbiten, för att inte säga dogmatisk moderat ser du allt genom ett idiologist prisma. Det gör att du ibland saknar perspektiv och förmåga att kritisera alliansens och moderaternas politiska misstag. Jag brukade själv rösta på moderaterna men skulle, om jag orkade bry mig, rösta på SD. Varför? Det är det enda sättet att effektivt driva svensk politik i en mer pragmatisk och realistisk riktning genom att sätta tryck pa de etablerade partierna att förändra sin politik i SD's riktning. Detta har redan hänt i stor utrstäckning. Det är mycket bra. Den politik som Reinfeld/Borg/Miljöpartiet och S har fört de sista 15 åren har varit synnerligen destruktiv. Nästan alla viktiga sammhällerliga funktioner har försämrats pga en bisarr kombination av (dum)nyliberalism och vänsterpolitik. Se bara på den misslyckade och ansvarslösa invandringspolitiken(MP/M/S), nedrustningen av försvaret(särintresser), bobubblan(Borg&S), skolresultaten(S+M+L+MP), Järnvägen (vilket skämt), Sjukvården(Karolinska?-Tacka Stockholmsmoderaterna och ineffektiva Landsting), Kriminaliteten och tiggeri. Helt sjuk utveckling i Sverige där nästan allt har blivit sämre relativt till Schweiz. Jag förstår att många SD väljare kommer från underklassen eftersom de är de första att känna av den misslyckade politiken. De har inte råd att flytta från områden som invaderas av svårintegrerade muslimer. De tar tågen som alltid är sena, De har ingen privat sjukförsäkring. De tvingas sätta sina barn i en kommunal skitskola med outbildade lärare. OCH de måste samtidigt betala en av Europas högsta skatter och självgoda mensa-elitister som du ber dom hålla käften. Försök vara lite mera ödmjuk och inse att moderaterna och de andra etablerade partierna har SKAPAT dessa problem! Jag förstår att SD inte är ett regeringdugligt parti men de kan hjälpa till att reformera det sjuka politiska system vi har idag. Synd att Sverige inte är lika demokratiskt som Schweiz - Då skulle det politiska systemet per automatik bli mera pragmatiskt och konservativt(i en god bemärkelse). Mvh från Zürich.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men nog är det lustigt att du som välutbildad inte har ett hum om vad styckeindelning och läsbarhet av en längre text är :)

   Så jag vågar saga att där skarvade du lite kring dina meriter.

   Radera
  2. Bra skrivet. SD är självklart inte problemet utan symptomet på att tidigare politiker/makthavare har misslyckats.

   Radera
  3. Och du, Seb Seb, stavade 'säga' som saga. Så din kommentars innehåll får också minuspoäng isf :).
   Annars, väldigt bra skrivet av DP ie

   Radera
  4. Tänkvärt stycke:

   "Jag förstår att många SD väljare kommer från underklassen eftersom de är de första att känna av den misslyckade politiken. De har inte råd att flytta från områden som invaderas av svårintegrerade muslimer. De tar tågen som alltid är sena, De har ingen privat sjukförsäkring. De tvingas sätta sina barn i en kommunal skitskola med outbildade lärare. OCH de måste samtidigt betala en av Europas högsta skatter och självgoda mensa-elitister som du ber dom hålla käften. Försök vara lite mera ödmjuk och inse att moderaterna och de andra etablerade partierna har SKAPAT dessa problem! "

   Radera
  5. Många välutbildade författar sällan för läsare utanför en snäv krets och tekniker är just tekniker ofta. Inlägget är också "talad skrift", dessutom väldigt belysande på många sätt.

   Radera
  6. ungefär som ovan: artikeln bortser från den problembeskrivning som SD hela tiden påtalat, och som nu de flesta partierna delar i viss mån (alla utom V, mp och C). Ingen, och inte heller artikeln, bemöter problembeskrivningen (hur ska vi hantera invandringen och den dåliga integrationen?). Man talar istället om irrelevanta faktorer som partiets historia eller deras väljares psykologi.

   Radera
 17. Hej

  Lågutbildade har minst att förlora och svara ärlig.
  Högutbildade har mest att förlora och vågar inte eftersom stigmatiseringen om man står på "fel historiesida" fortfarande är stor.

  Men jäsar i samhället gör det utan tvivel

  SvaraRadera
 18. Tycker inlägget är lågt ifrån dig som ändå har en hyfsad analys av sakernas tillstånd. De flesta av samhällets allt större problem går att härleda till dagens invandring (givetvis beroende av dess karaktär, 100k kanadensare/år hade inte gett samma problem) och hur den hanteras. Jag tror du är medveten om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle nog säga att det tillstånd som råder idag, det du kallar *problem*, kan härledas framförallt till socialistiska tänkesätt. Dessa genomsyrar Sverige och stora delar av västvärlden i dag. Där har du roten till den negativa förändringen. Att alla är lika mycket värda. Att människor är jämlika och ska vara jämställda. Omfördelningspolitiken.

   All strävan efter jämlikhet och jämställdhet är socialism. Den mångkulturalistika ideologin är socialism eftersom den bygger på allas lika värde och att kulturerna är jämlika och ska vara jämställda. Feminism är socialism. Den postmoderna relativistiska läran är socialism, dvs vem kan säga vad som är rätt och fel, fult och snyggt, bra eller dåligt?

   Den objektiva sanningen är att naturen är inte jämlik. Naturen är inte jämställd. Kvinnor är inte jämlika sinsemellan. Män är inte jämlika sinsemellan. Olika folkgrupper är inte jämlika av naturen.

   Ur ett evolutionärt perspektiv så är den socialistiska jämlik- och jämställdhetstanken mycket dålig då den reverserar evolutionen. Jag är övertygad om att anledningen till att IQ nu sjunker i västvärlden är till följd av detta.

   Radera
  2. Jag vill påstå att alla revolter där orden jämlikhet eller broderskap har varit ett av de ledande orden har det gått åt helvete.

   “Your doctrine is only the half of my program; you have stopped at liberty, I go on to fraternity.” I answered him: “The second part of your program will destroy the first.” And in fact it is impossible for me to separate the word fraternity from the word voluntary.”

   Radera
  3. Det är väl endå Neo-liberalism som slagit igenom sista 30 åren med stora förändringar. Började med Reagan och Thatcher på 80-talet som sedan krashade 2007. Då införde eliten socialism ett tag och lät staten ta över alla dåliga lån från bankerna.

   Radera
  4. En intressant notering är att flera av dåtidens tongivande liberaler anklagade Milton Friedman för att han var socialist.

   Det finn ett omskrivet möte i Lausanne där detta skedde.
   Mises blev visst så upprörd så gick ifrån mötet.

   Radera
  5. Det är väl avarter som du invänder mot, jag har inga problem med att vissa har Ferrari och andra Fiat. Omfördelningen behövs, funkar fint, den är ärlig i viss mån men sen spårar det ur och blir kollektiv insamling åt särintresse.

   Radera
 19. Som parti så bör man väl vara tacksam för alla röster som man kan få oavsett vilken så kallad klasstillhörighet eller utbildningsnivå de tillhör. Jag har träffat på lågutbildade som är trevliga, artiga och vettiga, och de som inte är det. Jag har träffat på högutbildade som är trevliga, artiga och vettiga, och de som inte är det. Alla väljare i Sverige och övriga Europa har en gemensam fiende ironiskt nog, och det är den fiende som alla politiker i Europa tjänar och är lobbyister åt. Bröd och skådespel åt folket, bröd och skådespel åt folket.

  SvaraRadera
 20. Jag tror precis som många skribenter ovan att orsaken kan hittas i att det framför allt är de med lägre utbildning som direkt påverkas av den förda politiken. Och då menar jag inte bara vad gäller invandring utan även hur så mycket i samhället har blivit skenbart sämre de senaste åren.

  Det handlar till exempel om de förståsigpåare som envisas med att försöka förlöjliga människor och deras erfarenheter med att det (ta brottsligheten som exempel) inte alls har blivit värre, det är bara folk som upplever att det här blivit så. Helt oförstående om att det bara är det senare som spelar roll.

  Jag är själv en av de utbildade invandrarna som bor i en mellanstor stad, i ett område som än så länge har lyckats klara sig undan spännande mångkultur, och jag ser mig själv som assimilerad. Trots detta röstar jag på SD och ser inget egentligt alternativ, främst för att jag inte har en gnutta förtroende för något annat parti. Speciellt inte för M, som envist vägrar inse att de och deras politik är en mycket viktig orsak till det läge som Sverige befinner sig i nu.

  Politiskt är jag lagd åt höger, men trots att SD har en överrepresentation av diverse skumma filurer som de hade klarat sig utan, så är de betydligt mer förtroendeingivande än övriga partier i Sveriges politiska landskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är andra generationens invandrare och instämmer. Önskar det fanns mer regeringsdugligt parti att rösta på. Men känner inte att det finns. M har haft stor roll i denna röra vi har idag så förtroendet är på botten för dom. Håller med i mycket dom säger, samt andra på högersidan (iaf höger i Sverige..), men svårt att lita på att dom menar vad dom säger och att dom kan ta hårda beslut. Flyttar jag till ett annat land (vilket ser troligt ut) vill jag inte bo bland massa invandrare i det landet, lika lite som jag vill ha multikultur i massor där.

   Radera
 21. Det är de fattigaste som drabbas hårdast av klimatförändringarna, brukar det sägas. På samma sätt är det de fattiga som drabbas hårdast och först av massinvandringen. Spelat "goda" människor med tio miljoner eller mer på banken garvar och hånar. Ett tag.

  SvaraRadera
 22. Måste påpeka att din analys brister lite.

  Vi kan ju börja med favorit-invändningen (men-USA-då-ism) att S verkar ha än mer lågutbildade röstare då faktiskt de har mer stöd bland de med med förgymnasial utbildning än övriga grupper. SD har ju faktiskt sitt starkaste stöd bland de med gymnasial utbildning.

  Sen vet jag inte om man faktiskt kan betrakta gymnasial utbildning som lågutbildad. Så vitt jag kan förstå så är det väl något av den normala utbildningsgraden hos folk. Rätt uttryck skulle kanske vara normal-till-lågutbildad.

  Och det är där din analys att man om man riktar in sig mot dem har dåligt med underlag för att växa ytterligare. Tar man gruppen med gymnasial utbildning så är det 44% av befolkningen, inkluderar man de med förgymnasial så är man uppe i 57% av befolkningen.

  Jag tror du ser annan bias än bara den gällande utbildningsnivån.

  En annan sak som är intressant att notera är utbildningsnivån hos miljöpartister och vänsterpartister. Något säger mig (ie jag killgissar) att eftergymnasial utbildning inte är samma sak som att man är smart. Jag kan tänka mig att i kategorin eftergymnasial utbildning ingår en hel del "trams" som genusteori. Skulle med andra ord kanske vara intressant ifall man kunde dela upp det från vilken inriktning man studerat (jag tänker mig att det är rätt få som läst handels och liknande bland vänsterpartisterna).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan undra hur de som har studerat genusvetenskap röstar. Är inte övertygad att det inte skiljer sig något från exempelvis civilingenjörer.

   Det skulle vara intressant att se hur röstandet ser ut om man jämför olika högutbildade grupper.

   Radera
  2. Det finns en undersökning om detta bland studenter här, Så röstar studenterna från olika fakulteter, men hyfsat låg svarsfrekvens.

   Dock visar den inte helt förvånande att ekonomistudenter i högre utsträckning är moderater, och att humaniorastudenter i högre utsträckning är vänsterpartister.

   Radera
  3. Carl-Fredrik: det jag menar är att de högutbildade som röstar på V och MP kanske är den delen som utbildat sig, men inte till något som ger något jobb eller endast ger jobb med en stor offantlig sektor.

   Någon nämnde lärare och sjukvårdspersonal, men som sagt säg vad man får för arbete som genusvetare?

   Joakims länk bekrätar lite min tanke. Intressant att KD inte är speciellt populära bland teologstudenterna. Vad är det nu KD står för?

   Radera
 23. Kan det vara så att anledningen till att det ser så tomt ut vara att SD inte gillar multikulti-mat? Kanske bokningsgruppen hos SD inte tänkte på det?

  SvaraRadera
 24. Lågutbildade?
  Är det samma sorts människor som Hillary Clinton avfärdade som "basket of deplorabels"?

  Är det de lågutbildade som har tagit på sig de gula västarna i Frankrike det senaste halvåret?

  Personligen tror jag att en stor grupp som stöder SD är sådana som har satt en ära i att skaffa sig en utbildning till yrken som man förr kallade för hederliga arbeten.

  Jag tror SD fortfarande har en tillväxtpotential.
  Om det blir fler kvinnliga svärjisar kan det verkligen bli svettigt för dagens etablissemang.

  SvaraRadera
 25. Ingen slump att det starkaste SD-fästet i Malmö är Almgården. Svensk arbetarklass med låg utbildning. Granne med Rosengård.

  SvaraRadera
 26. Protesterna från de som har små marginaler börjar bli alltmer högljudda. Tänker på Frankrike men även USA och andra länder. Om politikerna ser det som sin enda klimatåtgärd att höja bensinskatten, utan att ge de med låga inkomster och stora avstånd ett alternativ till bensinen så är det klart att de protesterar.

  SvaraRadera
 27. "helt i linje med Sverigedemokraternas vinstformel - att ge intryck av att lyssna på dem som ingen lyssnar på. "

  Elefanten i rummet angående samma vinstformel är hos (s) som har 10% enheter över (Sd) i kategorin förgymn.utbildning. Ger intrycket att vinnarformeln består av att samla en stor skara analfabeter under partiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 👏 Exakt, upp till 89% i utsatta områden!

   Radera
 28. Är det ingen som tänkt på varför eliten envisas med import från MENA-länder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Staten och Kapitalet" och kapitalet har aldrig varit mer aktuellt. Invandringen har och hur känsligt det är att kritisera frågan gör att "näringslivet" hittat många nya sätt att fånga in skattepengar. Med mkt god hjälp av "privatiseringen" av det allmänna. Skola, vård, bostäder etc. När en privat hyreslgh blir ledig hyrs den ofta ut till socialtjänst för tredubbla hyran, direkt alternativt indirekt via ett "välfärdsbolag" som i sin tur tar enorma pengar per individ ofta bara för boende/mat 2-15tkr/dygn/person. Det är sjukt att det inte protesteras mer - men som sagt de flesta har mkt att förlora. Även jag - är "högutbildad.

   Radera
 29. Undantaget södertörns vänsterhögskola. Så tror jag inte att någon eftergymnasial utbildning i sig, gör att folk blir mer för invandring. Eller mer emot SD. Däremot så lär det ju vara fler lågutbildade, som bor nära mångkulturen. Och röstar utifrån det.

  Ju högre lön, desto mer segregerat (från invandrare) boende. Just för att dom kan välja själva vart dom vill bo. Till skillnad mot lågavlönade, som förvisso också bor segregerat (från medel, och överklass) många gånger. Men dom gör det, för att dom inte kan välja.

  Sammanfatningsvis, så tror jag att det är vart folk bor. Hur tryggt området upplevs. Hur skolan barnen går i är mm mm. Som avgör hur folk röstar. Inte högre utbildning i sig. Även om en sådan, såklart möjliggör för folk att flytta.

  SvaraRadera
 30. Här ser man vad som krävs för att trigga igång kommentarerna...
  Förövrigt är därmed det mesta sagt. Möjligen med ett tillägg att de gula västarna protesterar mot att arbetsgivarna skall sköta skatteinbetalningen.. för fransmännen inser att då kommer staten att gömma skatteuttag för löntagarna så att de inte ser hur lurade de är, dvs, man vill inte ha den "svenska modellen".... men det har givetvis inte med Sd att göra. (hur i helvete kan folk acceptera att "semesterlönen" sitter på arbetsgivarens konto tills man tar ut en semester...? när folk får sköta sina miljonskulder själva - men inte "semesterlönen" och annat...)

  SvaraRadera
 31. Vet inte om jag läste statistiken rätt, men verkade som om andelen lågutbildade var lika stor inom moderaterna som SD. Andelen högutbildade var dock betydligt större inom M.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, du läser statistiken fel. Varje rad blir 100%, inte varje kolumn. M är typ det parti som drar jämnast andel väljare från alla utbildningsnivåer, hög som låg.

   Radera
 32. "Så kallade svärjisar verkar förhållandevis ofta ha skriftliga språkproblem"
  "kan detta vara ett tecken på att gruppen lågutbildade börjar bli riktigt förbannade"
  "de skriver på Internet fast de vet att de inte uttrycker sig väl i skrift."
  Vem/vad definierar "svärjisar"? hur många unika"svärjisar" skriver på internet? denna blogg?

  Det kan också vara så att ett fåtal som vill märkas nu märks mera, vi har tidigare konstaterat att det endast är en minoritet som skriver i kommentarsfältet.

  Sannolikt blir dock tröskeln att skriva av sig på internet lägre och lägre då folk blir mera vana att kommunicera i skrift numera

  Hypotesen borde därför bli att mängden skrivna inlägg på internet totalt både på denna blogg och överhuvudtaget ökar med tiden. och att andelen inläggsförfattare som är lågutbildade ökar totalt både på denna blogg, föräldrabloggar, hundbloggar etcetera.

  En tanke är att möjligheten att göra sig sedd/läst/hörd ökar med internet och att även lågutbildade börjar inse detta, förr fick de sitta hemma och ev skriva insändare till tidningar med strängt urval och liten chans att bli publicerade.

  Kanske kan denna möjlighet att hävda sig tas ett steg längre tex i form av att gå ut på stan med gul väst?:)

  SvaraRadera
 33. Analysen att fler lågutbildade röstar SD är nog korrekt. Anledningen är att det är den kategorin som drabbas först och förlorar mest. Då hög utbildning inte är lika med varken hög intelligens,bildning eller hög inkomst så är det inte särskilt smart att kalla de som röstar SD dumma. Tvärtom så kan hög utbildning fördumma folk, särskilt när majoriteten lärare är vänster. Att folk med hög utbildning inte vågar säga sin mening, om dom har någon egen är att dom har mest att förlora på att inte följa strömmen. Du kan i dag inte jobba inom stat,kommun,skola, media, radio, TV och erkänna att du röstar SD. Du kan inte ens ifrågasätta om SD inte har något bra att komma med, det är likadant med Donald Trump jag har inte läst en enda positiv artikel om honom i svensk media.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skam och skuld är ett klassiskt maktmedel.

   Radera
 34. En intressant artikel, inte helt off topic.

  https://svenska.yle.fi/artikel/2019/01/06/vetenskapligt-bevisat-inkompetenta-personer-overskattar-sig-sjalva

  SvaraRadera
 35. Det är mobilteknologin som har förändrat allt. ALLT.

  Den globala underklassen har blivit fysisk mobil.

  Den svenska underklassen har blivit åsiktsmobil.

  Överklassen/erna (på båda fronter) har skaffat sig mobila ideologiska skygglappar och mobila åsiktskorridorer, vilka justeras efter behovet att behålla sina privilegier.

  SvaraRadera
 36. "Börjar lågutbildade bli förbannade på allvar?"
  Situationen för lågutbildade kanske har ändrats till det sämre? å ena sidan är platt-tv och mobiltelefon numera var mans egendom å andra sidan ökar konkurrens om enkla jobb och billiga bostäder samtidigt som folk numera fostras i att alla är unika och förtjänar en plats i "Paradise hotel" det borde leda till ökad frustration hos lågutbildade. Särskilt lågutbildade ungdomar borde kunna ha anledning att bli förbannade. Än så länge kanske man kan överleva på bidrag men om landets ekonomi en dag inte kan klara utgifterna tror jag att vi kommer att få se folk förbannade på riktigt dvs benägna att ta till handgripligheter ngt vi ännu är förskonade ifrån.

  SvaraRadera
 37. Hej
  Jag tror att det är bra för demokratin att fler får möjlighet att skriva på offentliga forum. Även om man inte har felfritt språk. Så var det inte före internetforumens tid.
  Jag anar ett förakt mot denna, i mina ögon, demokratiska utveckling. Är det så att media-vänstern försöker förringa dessa röster såsom mindre viktiga. När sakargumenten tryter kan man klaga på stavning. Ett bra råd är att försöka möta sin meningsmotståndares bästa argument...

  Jag tror precis som cornu att det jäser. Prata med socialsekreterare, personal på akuten eller någon annan som exponeras för de mest utsatta.
  Jag tycker det är påfallande hur lite kontakt makthavare och opinionsbildare har med verkligheten.

  Tack

  SvaraRadera
 38. Det är inte tillräckligt synd om den svenska s.k. arbetarklassen längre, nu när den moraliskt överkänsliga vänstern kommit på att det finns jättemånga fula fattiga utlänningar. Klart man blir förbannad, ju mer synd ju bättre. Kapa bort en arm, ett ben, eller varför inte huvudet? Vore något för Grotesco!

  SvaraRadera
 39. Mer kausalt, ju närmare man bor mord, skottlossningar och bilbränder, ju oroligare blir man rimligtvis. Det går inte att utbilda bort.

  SvaraRadera
 40. I absoluta tal röstar fler akademiker på SD än på L.

  https://www.dagenssamhalle.se/kronika/sd-valjaren-en-hogavlonad-akademiker-fran-taby-24240

  SvaraRadera
 41. Såg På spåret på Svt sist. De regerande mästarna viste inte vad en transformator var. Det var inte deras områden. Vi har alla olika områden vi behärskar.

  SvaraRadera

 42. Lite kul.
  Kollar man mot valresultatet så ser man att C , L , KD , MP , V . INTE har förtroende från dom med förgymnasial utbildning.
  Utan SD , S , M har andelsmässigt fler från förgymnasial utbildning
  Förh nov / valres. förgymnasial
  Moderaterna 0,97
  Centerpartiet 0,70
  Liberalerna 0,56
  Kristdemokraterna 0,57
  Socialdemokraterna 1,36
  Vänsterpartiet 0,66
  Miljöpartiet de gröna 0,36
  Sverigedemokraterna 1,18

  SvaraRadera
 43. Gå gärna igenom i vilka områden var SD är störst någonstans. I flertalet områden strax utanför städerna där människor äger sina bostäder är SD största parti. Folk som har ekonomi att äga sina bostäder brukar inte hamna i den kategorin som författaren vill ge sken av...

  SvaraRadera
 44. "Detta ger förstås bieffekten att det är lätt att avfärda dem. Behärskar man inte språket blir det svårare att bli tagen på allvar och enkel att avfärda."

  Håller Lars på att utveckla självinsikt? Är det ett försenat julmirakel?

  "En annan konsekvens är att rekryteringsunderlaget för Sverigedemokraternas röster har en gräns, så länge man främst tilltalar lågutbildade."

  Det här är en väldigt ytlig analys. Anledningen till att SDs kärnväljare är lågutbildade är för att SD är ett svar på de sociala problemen som uppstår i och med massinvandringen. Och grejjen med sociala problem är att de alltid drabbar de längst ner i samhället först. Visst det är jättekul att skämta om de där dumma arbetarhjonen som blir utkonkurrerade av invandrare från 3e världen eftersom invandrare från 3e världen i regel saknar kvalifikationer, utbildning, kontaktnätverk, och ofta inte ens kan språket. Men det betyder inte att det INTE är ett problem att de med lägst utbildning helt plötsligt har mycket sämre förutsättningar att leva ett fungerande och tillfredsställande liv.

  Det här är ett problem som började redan innan vi bestämde oss för att agera socialkontor åt 3e världen. Teknikutvecklingen går hela tiden frammåt och då blir fler människor oanställningsbara då alla jobb, även enkla jobb, har en viss lägsta intelligensnivå för att man ska kunna fungera i den rollen.

  https://www.youtube.com/watch?v=fjs2gPa5sD0

  Lägg sen till massinvandringen så skall alltså de människorna konkurrera med en allt större andel importerad arbetskraft om en krympande del av arbetsmarknaden så har du receptet för en intressant och spännande framtid.

  Det är anledningen till att SD väljare i regel är lågutbildade. Men allteftersom de här problemen börjar påverka de övre samhällskicken så kommer fler människor att börja fundera på om inte SD har en poäng. Men då är det ju bra att ni är så många som försöker skamma folk till att fortsätta att rösta för status quo genom att utmåla SD väljare som ointelligenta, rasistiska, fascistiska, sexistiska, etc.

  Så som jag ser det så ser situationen i Sverige ut såhär:
  Om vi inte lyckas reglera invandringen, om vi inte lyckas få till en signifikant återvandring (vilket SD inte ens har på agendan sist jag kollade), om vi inte lyckas hävda vår suveränitet mot EU så kommer det här sluta blodigt. Dock tror jag det är försent att ändra kurs då vi står inför en lågkonjunktur som har all potential att bli en svart svan vilket då kommer resultera i många extremt missnöjda människor som har väldigt lite att förlora..

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Men allteftersom de här problemen börjar påverka de övre samhällskicken så kommer fler människor att börja fundera på om inte SD har en poäng."

   Exakt. Och den utvecklingen är redan igång.

   Vad jag ser och hör omkring mig är människor som i allt väsentligt instämmer i SDs syn, främst på invandring, men letar febrilt efter anledningar och argument att inte rösta på dem, eftersom det tar emot att erkänna att man är sverigedemokrat. Det blir obekvämt socialt.

   Radera
 45. "Dyslexi är likt andra funktionshinder heller knappast något som innebär en viss politisk åsikt och kan alltså inte förklara varför svärjisar oftare gör skrivfel."

  Men gissningsvis har dyslektiker som grupp lägre utbildning (t ex lägre andel med fullbordade gymnasiestudier eller postgymnasiala examina). Och tesen som artikeln driver, är att SD-sympatisörerna har lägre utbildning än Sjuklöverns sympatisörer (undantaget S-sympatisörerna som också uppges lågutbildade).

  SvaraRadera
 46. Hmm... Jag är sk högutbildad (ingenjör) men stavar och formulerar mig emellanåt rätt illa.

  Hur som haver. Jag var i mellandagarna på middag hos en barndomsvän och hans fru tillsammans med andra gäster ( som känner de från universitetet). De är har båda doktorerat inom sina fält och är minst sagt "högutbildade". Vi kom in på ämnet böcker och jag berättade att jag då läste Wilderängs midvinter mörker. Blev i stort sett utskrattad av sällskapet som undrade vad jag som "högutbildad" fick ut av att läsa sånt skräp.

  Jag blev smått förlägen och svarade stammande. "Det är väl ändå uppenbart att det är skillnad på utbildning och bildning" vet inte riktigt var jag fick det ifrån(knappast min hjärna som från början konstruerat den meningen). Men jag tror att bloggaren skulle må gott av att ta till sig dessa ord.

  Må väl

  SvaraRadera
 47. Här är en intressant artikel i ämnet SD med en f.d Halmstadsbo !

  F.d minister Aida Hadzialic, som hade karaktär att avgå frivilligt efter att ha blåst grönt i en alkoholkontroll säger i en intervju i Expressen:

  "Ex-ministern vill att S och M gör upp om migrationspolitiken.
  – De som kommer hit ska förstå hur Sverige fungerar och anpassa sig till det. "

  " I förorten har vi problem med gängkriminalitet och utanförskap och SD har vuxit där. Så uppenbarligen har inte socialdemokratins jämlikhetspolitik räckt hela vägen. Invånarna där är oroliga för sin tillvaro, och även det behöver S söka svar på. "

  "Och migrationspolitiken måste förändras, dramatiskt.
  – Det finns en anledning till varför Sverigedemokraterna har vuxit så mycket som de har gjort de senaste åren. Det beror på att vi har haft väldigt höga migrationsnivåer under nästan ett decennium. Jag tycker att vi ska hjälpa flyktingar, men vi kan inte hjälpa hela världen. Vi har varit det mest liberala landet i det här avseendet i Västeuropa väldigt länge."

  "– Det är viktigt att respektera Sverigedemokraterna som parti och viktigt att respektera deras väljare. Framför allt den delen, att förstå vad väljarna säger när de röstar på SD. "

  https://www.expressen.se/nyheter/ex-ministern-till-lofven-gor-upp-med-kristersson/

  SvaraRadera
 48. Sverige har världens högsta skatt specifikt mot fattiga producenter, dvs de fattiga arbetarna betalar en dyr peng för tex en oansvarig välfärd. Medans Bert Karlsson och CO istället kan profitera på situationen.

  SvaraRadera
 49. Vem fan vill till Gotland och träffa politiker? Och vad betyder svärjisar?
  Dravel

  SvaraRadera
 50. Var dras gränsen för att vara lågutbildad?

  SvaraRadera
 51. Läs Jan Guillous senaste krönika om Handelshögskolan i aftonbladet.se

  SvaraRadera
 52. "De hunsades revansch" har nått Sverige till slut. Det är titeln på en bok från 1999 om nationella fronten i Frankrike.

  SvaraRadera
 53. Tycker detta blev lite intressant i sammanhanget - Noah Smith föreslår att det är de *välutbildade* som blivit förbannade: https://twitter.com/Noahpinion/status/1082181549955571712

  Som millenial köper jag mycket av den versionen. Nu har det aldrig varit riktigt min grej att reagera på det sättet när man får lite mindre än förväntat levererat direkt i knät av andra, men jag kan ändå relatera till effekten av det. Tycker även narrativet fungerar för bland annat Sverige, inte bara USA. Vi har exempelvis en alldeles speciell avart av genuskamp som ganska fint kan härledas utifrån den här typen av [reality - expectation], där expectation kan tänkas öka efter många års studier av.. ja, genus. Eller kamp. Eller den där märkliga pseudo-hybriden det blev. Medan reality för dessa områden lider rätt bra av tex finanskriser - tyvärr helt oberoende av genus.

  SvaraRadera
 54. ....och vilken utbildning har herr Olofsson?

  SvaraRadera
 55. Huruvida SDare är lågutbildade har jag inte kunskap om. Det jag dock har observerat är att arbetarklass saknar den ängslighet beträffande att vara och tänka "rätt" som är så typisk för svensken generellt och den svenska akademikern i synnerhet. Kontrasten med danska och norska akademiker är slående (jag har studerat i flera nordiska länder). Stigmatisering i sociala grupper förklararar till stor del varför SDs rekryteringsbas är liten och tveksam beträffande kvalitet (i lägre nivåer inom partiet) OCH vem som vågar erkänna att de sympatiserar med SD. Att universitetsstudier generellt skulle göra någon bättre på att ta välövervägda politiska val är också tveksamt. Vad är egentligen poängen med att påtala SD sympatisörers låga utbildningsnivå? Är deras mening mindre värd? I så fall borde ju min röst vara betydligt mer värd än din Lars då jag har 7 år samhällsvetenskapliga studier medans du är ngn sorts ekonom (?).

  SvaraRadera