Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2019-01-17 10:10

Avanza vinstvarnar - faller hårt på börsen

Avanza vinstvarnade idag i en annars icke uppseendeväckande bokslutkommuniké. Aktien faller hårt på beskedet om risk för något högre ökade kostnader än tidigare prognosticerat framöver.
Dagschart Avanza-aktien.
I skrivande stund faller Avanza-aktien med 6.96%. Fjärde kvartalet avvek någon enstaka procent från fjärde kvartalet förra året. Det som förmodats fått aktien att falla hårt är att man lade en prognos om ökade kostnader framöver på 9 - 12% mot tidigare guidning 8 - 10%. Detta sägs basera sig på att man vill kunna visa tillväxt och ha innovationsförmåga, vilket brukar mottas som ett positivt besked av marknaderna. Men inte idag tydligen.

Annars bör nätmäklarna tillhöra de som kommer förlora på börsnedgång och lågkonjunktur. Volymer i såväl nytt sparande som aktiehandel sjunker både i lågkonjunktur respektive på fallande börs.

Fast utifrån siffrorna för fjärde kvartalet verkar inte detta drabbat Avanza särskilt mycket än så länge. Fast det kanske kommer framöver.

Överlag känns nedgången som en skarp överreaktion. Inte för att aktien inte kan och kommer falla mer längre fram, men just på rapporten verkar detta vara lite väl stor nedgång på en enskild dag.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

7 kommentarer:

 1. Det är som vanligt när börsen vilar på sin spets då behövs det bara en trigger aldrig så liten för att starta raset.

  SvaraRadera
 2. Är väl en värderingsfråga. Pe 33 på en stillastående vinst kan väl tolkas som dyrt.

  SvaraRadera
 3. Fast Avanza var väl rätt högt värderat? Har inte kollat själv. Då gör även små justeringar av framtida vinster rätt stor skillnad i värderingen. Plus bra ursäkt att sälja av.

  Annars är börsen upp cirka 5% efter en halv månad. Får se när nästa nedåtvåg kommer.

  SvaraRadera
 4. När kraschar börsen? Når vi botten redan 2019? Stora lån på EM marknaden förfaller under juni månad , med stark dollar kan det vara en utlösande faktor? Kommentarer när är det köp tid?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köp tid? vem vet. Jag har väntat i flera år! En börskrasch i Sverige kommer när bostadspriserna kraschar. Borde ske innan 19 är slut. Hoppas jag :)

   Radera
  2. Nedgång eller krasch? Men det gäller inte alla aktier, mer än få dagar. Nu när tillverkningen av fossila personbilar faller drabbas den industrin med beroende underleverantörer och eftersom peak fossil bil därmed leder till färre körda mil ganska strax köps mindre bensin och diesel. Ja efterfrågan på el stiger och produktionen byggs ut. Finns några ganska säkra företag som främjas.

   De fyra mest sålda bilarna i Oslo 2018 var alla eldrivna.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 5. Börskraschen är inte långt borta och där till bostadskraschen. Feta BMW suvar och fläskmercor kommer att säljas billigt framöver, den belånade pizzabagaren kommer helt klart hamna i problem precis som Svenssons som belånat villan för att försöka uppnå status gentemot grannen. Nej fy fan det här kommer inte sluta bra den saken är klar siste man släcker lyset!

  SvaraRadera