Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2019-01-30 09:12

Arbetsförmedlingen varslar 33% av de anställda

Den hårt kritiserade myndigheten Arbetsförmedlingen varslar 4 500 medarbetare enligt ett pressmeddelande nu på morgonen. Orsaken är de minskade anslagen i statsbudgeten.
Lägg till bildtext
Myndigheten uppger att man fått 5.3 miljarder mindre i anslag 2019 än 2018. 800 MSEK ska försvunnit i förvaltningsbudgeten och 4500 MSEK i anslag för programinsatser för arbetssökande.

Det handlar inte bara om M-KD-budgeten, om någon i Rörelsen vill skylla ifrån sig, utan enligt JÖK:en (PDF) mellan S-C-L-MP ska även arbetsförmedlingen slimmas och totalt reformeras.
"Arbetsförmedlingen reformeras i grunden. Staten har genom Arbetsförmedlingen myndighetsansvaret för arbetsmarknadspolitiken, men ett nytt system baserat på LOV ska utvecklas där fristående aktörer matchar och rustar arbetssökande för de lediga jobben. Arbetsförmedlingen kommer att finnas kvar som statlig myndighet, men vara fokuserad på myndighetsansvar i form av kontroll av arbetssökande och av fristående aktörer, arbetsmarknadspolitisk bedömning, digital infrastruktur och statistik och analys. Ersättningen till aktörerna ska i huvudsak utgå från hur väl de lyckas med att få individer i varaktig sysselsättning, givet behoven hos den arbetslöse. För att säkerställa kvaliteten ska antalet fristående aktörer begränsas, genom att de ska kontrolleras, rangordnas och certifieras och möjligheterna att välja bort besvärliga fall förhindras. Insatser för personer med funktionsnedsättning berörs ej av denna omläggning. Arbetsmarknadsutbildningar som brister i effektivitet bör avvecklas, medan de som fyller en strategisk funktion på arbetsmarknaden ska finnas kvar. Nystartsjobb ska finnas kvar. Extratjänster och introduktionsjobb ska riktas mot de längst från arbetsmarknaden och ha samhällsekonomiskt rimliga volymer. Krav ska ställas på ett fungerande samråd mellan Arbetsförmedlingen och parterna så att dessa arbetsplatsförlagda insatser förbättrar förutsättningarna till varaktig etablering på arbetsmarknaden (Förändringen av Arbetsförmedlingen ska vara fullt genomförd under 2021)."
Med cirka 13 500 anställda innebär varslet att man varslar en tredjedel av de anställda. 

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

53 kommentarer:

 1. Vem är det mest synd om? De som lämnar eller de som stannar?
  #ryckplåstret

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får kolla på vilken sida dörren klösmärkena hittas.

   Radera
  2. Slutsatser från gubbar som killgissar.

   Radera
  3. Alla som besökt arbetsförmedlingen som kund funderar över samma sak.

   Radera
 2. Nåväl, duktigt folk med lång erfarenhet och många akademiska poäng är säkert attraktiva på den privata marknaden och där får de säkert bättre betalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis, men det lär gå sämre för de som får sparken från arbetsförnedringen. Arbetsplatsen för de som inte kan få andra jobb... knappast stor efterfrågan på pappersvändare nu inför lågkonjunkturen!

   Radera
  2. Då får de väl ta ett "lättare" jobb med lägre betalning :)

   Radera
 3. Nytt system med s.k Livscoacher på gång?

  Kanske lika bra, New Age Flum-Flum är väl en av de få branscher som inte kommer att påverkas negativt av fortsatt teknisk utveckling...

  SvaraRadera
 4. Eat your own dog food.
  Nu får man chans att använda det man själva producerat, blir nog en nyttig ögonöppnare.

  I övrigt har de varslade mina sympatier.

  SvaraRadera
 5. Men Arbetsförmedlingen fungerar ju jättebra, jag känner flera stycken som jobbar där.... ;)

  SvaraRadera
 6. blir ändå glad av att läsa "Insatser för personer med funktionsnedsättning berörs ej av denna omläggning"
  man kan tycka illa om myndigheten men de kan ibland gör stor skillnad för dessa personer som har extra tufft på arbetsmarknaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En liten undran: vilka är dessa insatser är detta? Hur gör de skillnad för folk som har det tufft på arbetsmarknaden?

   Radera
  2. I första hand så kallade lönebidrag för anpassade arbetsplatser/arbetsuppgifter skulle jag tro.

   Radera
  3. Ett tankeexperiment: en arbetsgivare står inför valet att anställa två kompetensmässigt likvärdiga personer. Den ena personen har dock behov av omfattande anpassningar av sin arbetsmiljö pga funktionsnedsättning vilket innebär att personen helt plötsligt kostar X% mer att anställa. Är det i detta läge motiverat att staten går in och täcker upp hela eller delar av dessa extra kostnader (vilket är en del av det arbetsförmedlingen gör idag) för att jämna ut spelfältet? I andra vågskålen kan vi lägga både hårda värden (kostnader kopplade till utanförskap i form av ökad ohälsa som belastar staten på andra håll) och mjuka värden (vad är etiskt rätt?).

   Radera
  4. Den som inte får jobb(et) av dessa två lider ju ökad risk för psykisk ohälsa oavsett redan befintliga funktionshinder - så på icke-jobbssidan av ekvationen är utfallet alltid lika.

   En handikappanpassad arbetsplats får ju dock ett långsiktigt värde. Det kanske tack vare detta går att anställa en till funktionshindrad senare, som i den urvalsprocessen är den klart mest lämpliga för jobbet.

   Eller säg att en av de icke-funktionshindrade på arbetsplatsen råkar ut för en trafikolycka och blir tillfälligt funktionshindrad. Då kan den kanske jobba med anpassade arbetsuppgifter åt arbetsgivaren istället för att gå sjukskriven.

   Att handikappanpassa arbetsplatser är inte märkvärdigare än att dra in el och vatten och internet i ett gammalt hus man väljer att rusta och satsa på långsiktigt istället för att riva eller låta det långsamt falla ihop av sig självt.

   Radera
 7. Tråkigt för de enskilda, men helt orimligt att denna myndighet ska få så mycket pengar. Om den nu ska finnas öht.

  M+KD budgeten borde ha sänkt bolagsskatten. Nästan alla pengar som blir i vinst investeras i det egna bolaget eller delas ut och investeras i andra, vilket innebär att företag kan expandera snabbare. Det är speciellt viktigt nu när vi står på randen till en lågkonjunktur. Företag med ohållbara affärsidéer kommer dra ner på personal eller gå i konkurs och då frigörs arbetskraft som kan sugas upp av de företag som lönsamma. Ju mer av vinsten företagen får behålla, ju fortare kan omställningen ske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sänka bolagsskatten? Den sänks redan från 22 till 20,6 t.o.m. 2021. Bolagsskatten har nog väldigt liten påverkan på företagens "expansion" och satsningar, det styrs nästan helt uteslutande av efterfrågan. I en lågkonjunktur är det väl snarare viktigare att stimulera efterfrågan, även stat och kommuner som spenderar skattepengar är väl viktiga kunder som ger vinster till bolaget? Bidrag till människor har det dåligt ställt ger också ökad efterfrågan. Att tro att sänkta skatter är en mirakel medicin för att få företag att expandera är fel, är nästan helt uteslutande efterfrågan som styr det.

   Radera
 8. Ingen större förlust. Myndigheten har totalt misslyckats med att nå sina mål och kostnaderna ha skenat.

  Är mera en kontrollapparat för a-kassorna idag. Det vet både arbetsgivare och facket, därför skapade dom Trygghetsrådet - som här och häpna faktiskt fungerar riktigt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore väl konstigt om de inte lyckades när de bara jobbar med tjänstemän med både utbildning och arbetslivserfarenhet. Inte riktigt samma sak som att fixa jobb till alkoholister och analfabeter. 70% av de faktiska utförarna kopplade till trygghestsrådet var samma företag som var coacher och lotsar när det begav sig...

   Radera
  2. Många LO-förbund har också avtal med Trygghetsrådet. I regel är det inte svårt för folk som jobbat att få ett nytt arbete. De stora problemen finns hos de långtidsarbetlösa och sjukskrivna (utförsäkrade från Försäkringskassan).

   Det finns faktiskt riktigt seriösa bolag som är utförare. Men tyvärr finns det säkert dom som är oseriösa också. Har gudskelov sluppit kontakt med den senare varianten.

   Radera
 9. Arbetsförmedlingsföretag är snart de enda som kan massanställa, om bara det allmänna pyntar för verksamheterna, vilket de dock i det långa loppet knappast har råd med.

  Vill apropå automatiseringen återigen länka till det här inslaget i Fox News, då en del tror mer på Fox News än på andra media:

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1008699575999660&id=678936118942062

  Länken går via Facebook, men det kan kanske någon rätta till. Ta också gärna reda på vad Tucker Carlson säger efter det tvära klippet!

  "Automation is accelerating. This is real. It's going to have a nearly unimaginable effect on what Americans do for a living, and on American society itself."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt eminenta proto-parti EkoSoLiD postade för nio dagar sedan det här eminenta politiska förslaget, som jag kommer uttrycka mer mångordigt så småningom, men ni hajar kanske skapligt även när man uttrycker sig kort:

   Planetvakt/planetväktare - ett pimpat alternativ till basinkomst

   EkoSoLiDs allra senaste väldigt brighta idé är att vi skippar basinkomst/medborgarinkomst och istället anställer alla människor/medborgare som planetvakter - eller troligen snarare bara de som är arbetslösa minst på halvtid.

   En planetvakt kan möjligen under tillräckligt extraordinära omständigheter beordras till arbete, men normalt väljer en planetvakt själv vad hen skall sysselsätta sig med. Det viktigaste för en planetvakt är att ha den rätta attityden. Om man tillräckligt tydligt visar att man struntar i planetär hållbarhet så kan man bli av med planetvaktsjobbet och den medföljande lönen.

   Planetvaktslönen är i Sverige 10.000 kr i månaden. Den trappas ner när annan större inkomst finns. Tjänar man 10.000 kr på annat sätt får man bara behålla 5.000 kr av planetvaktslönen. Tjänar man 20.000 kr på annat sätt försvinner hela planetvaktslönen. Avtrappningen sker givetvis stegvis.

   https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2026073230811166&id=358506554234517

   Radera
 10. Nu är det en annan myndighet som får de pengar -> Alldrigjobbaförmedlingen.

  SvaraRadera
 11. Vad Erkki har sagt om AF är inte tryckbart...
  Jag trodde inte att det fanns lika svavelosande finska eller snarare karelska svordomar..

  men man kan ju fråga sig hur många som nyanställts hos AF de senaste 10 åren, hur mcyetl AF har växt

  SvaraRadera
 12. Jag förstår inte riktigt detta hat mot arbetsförmedlingen. Numera är namnet såklart missvisande då de inte förmedlar jobb i nån större utsträckning. Det de gör är främst:
  1. Motverka fusk med a-kassa.
  2. Hjälpa de som har svårt att hävda sig på arbetsmarknaden genom generella tips på hur man skriver CV, söker jobb etc.

  Visst, detta kan säkert effektiviseras. Men så jävla dåliga är inte arbetsförmedlingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är urusla på att göra det dom heter.
   Min fru som var nyanländ och utan rätt till bidrag, anmälde sig som arbetslös.
   Man upprättade en handlingsplan för henne och hon träffade en handläggare en gång, sedan aldrig igen.
   Efter 18 månader skickar dom ut ett brev där dom frågar om hon fortfarande vill vara inskriven. Inte en gång under denna tiden blev hon kontaktad eller erbjuden jobb.
   Arbetsförmedlingen är inget annat än bidragsförmedlare och skyddad verkstad (dagverksamhet) för människor som har svårt att få jobb.

   Radera
  2. Var ju samma efter gymnasiet när man gick dit en gång eller två innan man lärt sig att dom inte förmedlar jobb utan bara eroderade ens nyvunna och bräckliga självförtroende :)

   Minns att jag kikade på yrken, civilingenjör - gillar du stor stress, att hålla många bollar i luften, alltid träffa nya människor och framförallt (svår) matematik, bli ingenjör.
   -vilken pitch, och vilken lögn!

   Jag tog testet och min match var.. eldsklukare.

   Radera
  3. Varit inskriven på AF under olika perioder av mitt liv. Senaste gången så bad jag min handläggare att läsa mitt CV och generella info brev och ge mig feedback.

   Svaret jag fick. "Ser bra ut." Sammanfattar hur AF egentligen arbetar i stort sett.

   Radera
  4. Har egna erfarenhetr från AF från 1993..
   Man blir TOTALT nedgraderad och förklarad värdelös

   Radera
 13. Den ironin är inte förlorad på mig :)

  AF har väl i stort sett slutat förmedla jobb och mest sysselsatt ett enormt antal anställda som gjort, ja vadå?

  Bidragsjobben var/är ett ENORMT bedrägeri (ovanpå alla andra bedrägerier i det numera ganska korrupta Sverige). Arbetstagaren är en handelsvara, dom behandlas illa och så fort dom klagar ringer arbetsgivaren till AF och får en ny arbetstagare.

  Försöker man söka jobb i dessa kategorier så säger potentiella arbetsgivare nästan alltid att man först får gå till AF och få löfte om att dom betalar lönen.
  AF har fullständigt slagit ut konkurrensen för den kategorin jobb som platsar för bidragsjobb.

  Det fanns olika kategorier av bidragsjobb, 100% av lönen, 50% av lönen, praktikplats med 4500kr i månaden i lön för heltidsjobb.

  INGEN praktikplats ledde till fast anställning, man bytte bara ut gratisjobbaren när tiden gått ut. Ofta så sa man till AF att personen stulit eller motsvarande för att justifiera bytet.

  Sen har vi det enorma fusket med samordningsnummer. Det har väl visats på att vissa företag hade 100% bidragsjobb med alla anställda på samordningsnummer och ingen hade kontrollerat om dessa personer existerade, och det gjorde dom i många fall inte när någon driven privatperson lyfte lite på locket...

  min gissning är att det gått rejäla kickbacks tillbaka till personal på AF för att godkänna företag att få sleva ur grytan bidragsjobb.
  Detta eftersom kontrollerna varit obefintliga och systemet som upplagt för korruption.
  Om någon arbetstagare skulle klaga (vilket dom gjort och det är därför jag förstod hur det gick till) så blir det kalla handen direkt av AF och man åker ut. AF stod/står aldrig på arbetstagarens sida, dom var bara en handelsvara för att kunna slussa pengar...

  Jag hjälpte till att föra denna persons talan mot arbetsgivaren, kontaktade AF, ett par möten och det ointresset att ens se att det var ett problem var skrämmande och när man inte gör vad som är bäst för företaget, landet, sitt jobb så har man ofta andra drivkrafter.

  Nu blir det off topic igen men det är lite som när anställda på migrationsverket öppnade AB med HVB hem tillsammans med en socionom och sedan gav sig själva feta kontrakt där dom kunde debitera upp till 70 000kr (var det väl?) i månaden för den handelsvaran, migranter.
  (som någon sagt, det är ju inte migranternas fel)

  Jag börjar så smått inse att ingen kommer lagföras för denna, AF, försäkringskassans och alla bidrags skenande korruption så det vore nästan smartare att stänga kranen och göra om hela systemet. Vilka enorma besparingar som skulle göras...

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att förstå storleken på korruptionen så var det väl företag som hade 100% bidragsjobb för upp till 15-20 anställda som alla hade samordningsnummer, får man 15 000kr x 20 anställda är det ju 3.5 miljoner på ett år och tydligen så stängde man bara företaget, öppnade ett nytt, fick nya samordningsnummer och sen fick man köra ett år eller två till. Hur länge har systemet funnits, 10år?

   Radera
  2. Tack för ditt inlägg, bekräftar tyvärr min version av verkligheten..

   Radera
 14. Är AF ineffektivt eller är uppdraget omöjligt?

  Får vi nu se Jobblots 2.0? Fulländad svågerkapitalism.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Saxat ur inlägget, ni ser väl att korruptionen kan/kommer fortgå ganska obehindrat,

   "men ett nytt system baserat på LOV ska utvecklas där fristående aktörer matchar och rustar arbetssökande för de lediga jobben. Arbetsförmedlingen kommer att finnas kvar som statlig myndighet, men vara fokuserad på myndighetsansvar i form av kontroll av arbetssökande och av fristående aktörer",

   AF bestämmer således vilka fristående aktörer som skall få ösa ur bidragsgrytan.
   Det kan gömma sig mycket i meningen "och rustar arbetssökande för de lediga jobben".

   Med tanke på att Angeles Bermudez(?), den förra generaldirektören, själv satt i styrelsen för företag som fick ösa ur grytan kan man ju gissa hur det ser ut genom hela organisationen.

   Man kan ju också gissa att många av de som nu sägs upp kommer dyka upp hos de aktörer som skall leverera tjänsterna.

   Korruption som i den bästa bananrepuplik, det här är helt i nivå med några av de värsta länderna i korruptionsindex som jag haft förmånen att jobba i och där kallar man iallafall en spade för en spade. Ordet korruption används sällan om korruption i sverige.

   Radera
 15. Arbetsförmedlingens huvuduppgift är i praktiken att i goda tider producera statistik som får sittande regering att se bra ut, samt att i dåliga tider undvika att producera statistik som får sittande regering att se dålig ut. Det krävs givetvis färre personer för att producera icke-statistik än att producera statistik. Detta varsel skall således främst tolkas som en negativ konjunkturförutsägelse slash konjunkturprognos inifrån staten själv + givetvis ett gratis tjuvnyp från sossarna mot den nödvändiga budgeten som de lurat dessa att ta ansvar för.

  SvaraRadera
 16. Nå det ska väl inte vara nåt problem, dom är ju experter på att söka jobb.

  SvaraRadera
 17. Årets bästa nyhet!! Jag har varit strålande glad hela dagen! Tror inget kommer bli bättre ändå men detta var bättre än att låta skiten vara.

  SvaraRadera
 18. De friställda får väl gå och anmäla sig till arbetsförmedlingen...

  SvaraRadera
 19. Learn to code (hö hö hö)

  SvaraRadera
 20. Minns fiaskot med etableringslotsar. Ett företag i min stad fick 10 miljoner för att fixa ett fåtal jobb. 850 miljoner slösades bort. Men kul för de privata företagen som var med.

  SvaraRadera
 21. Staten söker 10000 poliser. Någonstans måste de ju komma ifrån nu när vi har full sysselsättning. Och de känner ju redan klienterna...

  SvaraRadera
 22. Har någon räknat på vad det skulle kosta staten att lägga ner Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och eventuellt skära ner rejält på CSN och Pensionsmyndigheten och istället införa medborgarlön (typ existensminimum) för deras "kunder" som dom numera benäms på nyspråk. Barnbidrag/studiebidrag och bostadsbidrag/bostadstilägg kan med fördel avskaffas och inbakas i medborgarlönen. Vidare kan man ju lägga ner Socialförvaltningarna i kommunerna och staten slipper skicka motsvarande summa till dessa. Har svårt att se att det skulle föranleda någon större kostnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert en bra ide men då måste man strikt precisera VEM det är som skall få tillgång till denna medborgarlön...
   Annars så skulle ju Sverige bli jättepoppis !

   Radera
  2. Finns de som har försökt... https://christianengstrom.wordpress.com/2016/02/14/bloggserie-om-basinkomst-index/

   Radera
  3. Cornylööv: nedläggning av dessa kan nog göras under förutsättning att man har lämpliga övergångsregler. A-kassan skall ju finansiera sig själv nu mera har jag för mig, egentligen vore det bara att flytta ansvaret för den till det privata (alltså ingen avskaffande). Pension och fk sägs finansieras av AG så där borde man isf sänka dessa motsvarande och reglera att löneavtal omfattar motsvarande förmån. CSN har jag för mig ändå inte är så mycket fetare än Soc så det skulle man ju kunna avskaffa rakt av.


   Bengt: som påpekat har vi redan det på det stora hela. Det är alltså inte en så stor fråga om vem som skal omfattas. T.ex. skulle man kunna begränsa det till dem som har uppehållstillstånd.

   Vill man motverka populariteten så bör man nog göra det genom att begränsa möjligheterna till uppehållstillstånd. Helt enkelt hindra folk från att ha uppehållstillstånd bara för att leva på medborgarlön.

   Notera dock att problematiken redan finns och inte är något som nödvändigtvis uppstår först vid införande av medborgarlön.

   Radera
  4. Stora hindret är väl att fårket är söndercurlat och har inte lärt sig ta ansvar för sin ekonomi. Tar man bort statligt skyddsnät så kräver det ju att folk börjar ta ansvar.

   Det är ju lite som pushern som bjuder på heroin...

   Radera
  5. Det är viktigt att A-kassan inte kollapsar vid kris, vilket tex Reinfeldt snabbt insåg 2008, då han ångrade att han fått många att skippa just A-kassan.

   Bra A-kassa skyddar mot allt för djupa lågkonjunkturer, eftersom konsumtionen hålls uppe även för de som blir av med jobbet. Och eftersom företag som sparkar normalt sett är tömda på pengar och inte kan ta ansvar för sina felsatsningar är det rimligt med allmänna lösningar som hjälper dem med det.

   Radera
  6. Iblandekonomi: det låter lite som att du missförstod. För varför annars påpekar du att före detta arbetsgivare som är dränerade på pengar?

   Att folk avstod från a-kassan tycker jag är ett tecken på att de inte kan ta ansvar för sin ekonomi (som jag nämnde som en liten brasklapp).

   Jag ser egentligen ingen anledning till varför en fristående A-kassa inte skulle kunna klara en lågkonjunktur. Tänker du att folk blir mindre benägna att betala in till a-kassan när de börjar bli oroliga för sin försörjning?

   Hur du än vrider på det så kan man inte trolla med knäna. Skall man ha det skyddet måste man betala även om det sker i statlig regi.

   Radera
 23. Undrar om Annika Strandhälls sambo som visst var nån hög s.k chef på AF också får gå...
  :-)

  SvaraRadera
 24. Ironiskt..

  Att få sparken från Arbetsförmedlingen betyder att man kanske måste gå till Arbetsförmedlingen.

  SvaraRadera